Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Stirling a Stingler motory a jejich využití
Moderátor: rival
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: Stirlingův motor a jeho využití
Do tohoto vlákna je soustředěno vše o Stirlingově motoru a je lehce pročištěno - poo.
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Re: Stirling a Stingler motory a jejich využití
Beldy,
loziska sice muzes pouzit zakryta s tukovou naplni, ta nepotrebuji jiz nic vic, ale zapominas na ojnicni lozisko, kde jsou jehly (v lepsim pripade) a nemaji krytku. No a kdyz vyresis i ta ojnicni loziska, tak se Ti tam porad posouva pist, ktery je u 2taktu mazany tim olejem ve vzduchu a ktery bude treba taky necim namazat, jinak se Ti to zadre... Reseni by mohl byt pist z kluznych materialu, ktere nepotrebuji dalsi mazani, ale tam je zase problem s dovolenyma teplotama, protoze jsou to plasty.
Zdravi Stirling
loziska sice muzes pouzit zakryta s tukovou naplni, ta nepotrebuji jiz nic vic, ale zapominas na ojnicni lozisko, kde jsou jehly (v lepsim pripade) a nemaji krytku. No a kdyz vyresis i ta ojnicni loziska, tak se Ti tam porad posouva pist, ktery je u 2taktu mazany tim olejem ve vzduchu a ktery bude treba taky necim namazat, jinak se Ti to zadre... Reseni by mohl byt pist z kluznych materialu, ktere nepotrebuji dalsi mazani, ale tam je zase problem s dovolenyma teplotama, protoze jsou to plasty.
Zdravi Stirling
-
- Starší člen
- Dostal: 12 poděkování
Dvoutakt mě napadl taky-a co to namazat grafitem?Asi blbost že?
Grafit neni zas tak zcestny napad, ale je to silene laborovani. Mel sem v ruce sprej Molykote 321D (tim cislem si nejsem jistej) a ten se pouzival tak, ze se treba pist odmastil a normalne nastrikal. Pak se to strcilo do trouby na 200 stupnu a bylo hotovo. Pist mohl behat bez oleje. Samozrejme ze sme do toho motoru olej lili i dale, ale treni se snizilo a maximalni otacky vyskocily o 1000!
Jinak si nemyslim, ze 2takt je spravne zarizeni pro prestavbu na cokoliv jineho.
Musim pohnout s tim mym vehementem, uz jen proto ze me napadla dalsi moznost na tepelnej okruh :-)
Zdravi Stirling
Jinak si nemyslim, ze 2takt je spravne zarizeni pro prestavbu na cokoliv jineho.
Musim pohnout s tim mym vehementem, uz jen proto ze me napadla dalsi moznost na tepelnej okruh :-)
Zdravi Stirling
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Z tisku ....
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
gafit je blbý nápad, protože obrábíStirling píše:Grafit neni zas tak zcestny napad,
grafit je dobrý do pomaloběžných strojů s občasným použitím ( typicky pant dveří )
Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
Huhu,
děla sem u generátorů, tam se používaji grafitové "kartáče" (to je historický název, ve zkutečnosti je to hranolek grafitu s lankem pro připojení) pro napájení rotou. Pokud máš grafit čistý, tak klouže celkem dobře - minimálně podle toho jak se při tření (ne)zahřívá. Teda aspoň v kombinaci grafit-ocel. A žádné obrábění tam nebylo vidět.
Samozřejmě k opotřebení docházelo, ale to dochází u každého tření dvou dílů. Grafit má ale tu výhodu, že ho můžeš použít i při poměrně vysokých teplotách, kde ostatní mazání už dávno selhává.
Jinak samozřejmě záleží na složení toho kterého "grafitu", protože se to upravuje podle požadavků na použití. Jinak grafitový kroužek dělá třeba ucpávku ve vodní pumpě, nebo spojkové ložisko (to axiální)
Osobně bych ale asi volil třeba Molyku (sirník molybdeničitý), nebo teflon.
Jen ještě jedna zajímavost ve spojení s grafitem - jedna jeho forma má velice nízký koeficient tření, ovšem problém je s obráběním - říká se jí diamant :-)
Zdraví Stirling
děla sem u generátorů, tam se používaji grafitové "kartáče" (to je historický název, ve zkutečnosti je to hranolek grafitu s lankem pro připojení) pro napájení rotou. Pokud máš grafit čistý, tak klouže celkem dobře - minimálně podle toho jak se při tření (ne)zahřívá. Teda aspoň v kombinaci grafit-ocel. A žádné obrábění tam nebylo vidět.
Samozřejmě k opotřebení docházelo, ale to dochází u každého tření dvou dílů. Grafit má ale tu výhodu, že ho můžeš použít i při poměrně vysokých teplotách, kde ostatní mazání už dávno selhává.
Jinak samozřejmě záleží na složení toho kterého "grafitu", protože se to upravuje podle požadavků na použití. Jinak grafitový kroužek dělá třeba ucpávku ve vodní pumpě, nebo spojkové ložisko (to axiální)
Osobně bych ale asi volil třeba Molyku (sirník molybdeničitý), nebo teflon.
Jen ještě jedna zajímavost ve spojení s grafitem - jedna jeho forma má velice nízký koeficient tření, ovšem problém je s obráběním - říká se jí diamant :-)
Zdraví Stirling
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
Pro kutily když není el.dostupná tak zajímavá konstrukce,stirling použitý jako čerpadlo.
Detaily a fotky konstrukce http://physicstoys.narod.ru/page/SolarLTD/Solar2.html
jeden z filmů
[youtube][/youtube]
Detaily a fotky konstrukce http://physicstoys.narod.ru/page/SolarLTD/Solar2.html
jeden z filmů
[youtube][/youtube]
- A(&F)
- Zasloužilý člen
One Puck - hrníčková stirling nabíječka pro mobilní telefony
... z jedné strany pro teplé ...
... a z druhé pro studené nápoje ... ...
... účinnost raději moc neřeším ... ... ale jinak dobrý ... ... takový šílence chápu ... ...
zdroj: ... http://www.novinky.cz/internet-a-pc/mob ... obily.html ... (popř. original. zdroj: http://www.kickstarter.com/projects/epi ... y-one-puck ) ...
... a z druhé pro studené nápoje ... ...
... účinnost raději moc neřeším ... ... ale jinak dobrý ... ... takový šílence chápu ... ...
zdroj: ... http://www.novinky.cz/internet-a-pc/mob ... obily.html ... (popř. original. zdroj: http://www.kickstarter.com/projects/epi ... y-one-puck ) ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Grafitové kartáče se používají stále. Máš je i ve vrtačce, nebo jiném ručním nářadí. Kartáč dosedá na komutátor ze slitiny mědi. Nebo nakroužky. Obojí je vcelku měkké, namáhání není velké, přesto se komutátory musí čas od času srovnat na soustruhu - typicky starter u auta. Do hry ovšem vstupuje ještě jiskření v dosedací ploše. Jde o jiné použitíStirling píše:Huhu,
děla sem u generátorů, tam se používaji grafitové "kartáče"
Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Stirling - ESSEX konstrukce ....
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Stirling s gravitačním přehaněčem ...
... naprosto minimalistické řešení ... ...
[youtube][/youtube]
... ...
[youtube][/youtube]
... ...