Magneto ten tvoj dotaz stým vsúvaním a vytlačovaním cloniek, som zatial nepozoroval, ale znie to zaujímavo a požiteľne.
Teda uvediem to presne to že sa clonka nechce nechať vytiahnuť s pomedzi dvoch odpudzujúcich sa magnetov to som pozoroval,
len ten druhý jav "aktívne vytlačovanie" clonky spomedzi dvoch priťahujúcich sa magnetov som ešte nejak neskúmal.
Teraz som si spomenul na jedného kamaráta ktorý sa už dlho zaoberá jednym MM a jemu sa tam clonka pohybuje medzi dvoma sadami magnetov (je ich tam 6 v jednej sade)
používa ferity ale dosť silné (rozmer 6 x 6 x 1 cm) a tak som mu veľakrát vravel že bude mať problém s vyťahovaním tej clonky spomedzi tolkých magnetov ale on mi stále tvrdil že clonka musí byť "magneticky vyvážená" a potom jej vyťahovanie aj vsúvanie prebehne hladko.
Komunikovali sme spolu len cez skype a nikdy mi to nejak nevedel vysvetlit a teraz som to asi pochopil,
na clonku musí posobit taký istý počet vzájomne sa odpudzujúcich magnetov ako aj priťahujúcich sa magnetov!
Musím mu zavolať a popítať sa ako pokročil s tým motorom a či mu to vyváženie stále funguje
Ešte dotaz na martina nemohol by si mi poslať nejaký nákres tvojho piestového MM nech sa kuknem a som trošku v obraze keď o nom píšeš?