Slávek: Cívky jsou sice taky předmětem mýho zájmu (a částečně i nynějšího studia, ale bohužel spíš okrajově a trošku "ve skluzu" jsem i v tý "podstatnější" části ... ), ale ta "vyšší" matematika mi furt nějak nechce lézt do hlavy, i když jsem schopnej něco i pochopit, ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že by se leccos dalo značně zjednodušit. Občas mi to přijde jako snaha o "ždímání" určitý soustavy, která je často důvodem komplikací a neprostá paradoxů jako ∞=0=1 - podle výpočtu (př. exponenciální počty se zlomkama)/stanovení nuly (či jedničky, asi hlavně v případech Booleovy algebry) a snaha o "co nejpřesnější" vyjádření konstant, který maj (nebo by imho aspoň mohly mít) v jinejch soustavách exaktnější vyjádření (a to samý, hlavně vč.problému "stanovení nuly", se přenáší do fyziky, kde je to navíc dost "cyklicky" provázaný, takže něco z toho zpochybnit může znamenat ve finále to Fšechno...) ... ono to asi opravdu chce "přehodnotit" základy moderní fyziky (a možná se přitom "spálíme o led"
![Laugh :laugh:](./images/smilies/icon_laugh.gif)
...), o čemž se dá přesvědčit od Hawkinga po různý dokumenty (zrovna ve čtvrtek v jedenáct jsem zachytil jeden zajímavej na Zoomu - Nečekaná budoucnost , zajímavější mi to přišlo ke konci a načali tam různý věci od magnetickýho pole země před druhy vlnění - magnetický by mělo bejt příčný, přitom např. zvuk podélný a elektromagnetický může bejt imho "kombinovaný" a v neposlední řadě řešili rozpínání země vs teorii o neutrinech a možná by nebylo od věci na to nahlížet trochu i z tohohle pohledu - "zářič"/"spotřebič") ... Pomalu si začínam myslet, že magnet v sobě neukrejvá "energii", ale "deficit energie"
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
...
Ale na takovej názor je asi lepší "aplikovat roztěkanost" a "odfrknout" si něčim "oddechovym" (a zároveň si tak trošku "rejpnout" do souvislostí všeho se všim, tak jsem nakonec skončil u potenciálu Hydrogenu kapsaicinu
![Angel :angel:](./images/smilies/angel.gif)
... a tak jsem si řikal, že na "kyseliny" jsme docela experti, ale v zásadách možná máme ještě co objevovat a dost možná by rozdíl pH nemusel souviset jen s potenciálem vodíku ... ) Částice jako elektron/neutron/proton(antiproton...),aj. taky nemam moc zmáklý, ale určitá analogie by se najít dala i s pH ... )
Ale zpátky k patentu - měl jsem spíš napsat "nulová propustnost proudu" (čimž jsem měl na mysli to magneticky uzavřený jádro z Fig.4) ... např. jalovej proud (popř. vířivý proudy) a další vlastnosti(možná bych měl přidat i "samoindukci", což je skoro "rouhačskej" pojem
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
) taky zmáklý nemam a protože se studia týkaj ještě okrajověji, chvilku ještě asi mít nebudu, ale i když mi to teoreticky dává smysl, při letmym pročítání jsem narazil na pár nejasností jako variabilita zdroje AC vs "vyřešení" problémů s harm.zkresl. a fázovym posuvem (řekl bych, že k eliminaci průchodu/spotřeby proudu např. na teplo bude dost kritická "přizpůsobenost" cívky i jádra jak rezonančně, tak napěťově/proudově podle celýho obvodu od "tvrdosti" zdroje po spotřebič) ... nevim, na kolik by byla simulace směrodatná, i když věřim, že by toho mohla prozradit dost, protože to "počítání" cívek v praxi (kupodivu
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
) i docela funguje (záleží na limitech ... nebo limitách?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
) ... možná to bude nakonec námět na jeden z prvních "pokusů" s cívkama
... (nakonec z toho budu mít třeba i použitelnej "stmívač" nejen pro zátěže typu žárovka - narozdíl od jedný stavebnice, s jejíž stavbou jsem se zbytečně "piplal", abych pak zjistil, že to tu sinusovku akorát dost blbě a "násilně" "okrajuje"...
)
Však ono se to jednou povede ... a přece se točí
Edit: a v souv. s tim podélnym/příčnym vlněním bych se asi mohl omluvit martinovi11 (snad si to dobře pamatuju, nechce se mi to teď hledat) za rejpnutí do jeho pístovýho mag.motoru - ono asi hlavně v případě, kdy člověk "nemotá" dohromady magnetickou a elektromagnetickou energii, to možná dává větší smysl, než jsem tomu pův. přisuzoval ...