martin11 píše:...halooooo adam benda...
Nazdar Martine. Dobře, že jsi mi napsal do SZ, jinak bych se dotazu asi nevšiml.
Určit póly magnetu jde skutečně pomocí cívky.
Zásadní je vědět, jak je vlastně drát cívky namotán. Řečeno blbě - třeba když vezmu železnou tyčku do ruky, aby se tyčila vzhůru a začnu namotávat zespoda nahoru, namotávám drát krouživě po směru hodinových ručiček nebo obráceně? Stejně tak sehraje roli, jestli připojíme (+) napájení k jednomu nebo ke druhému konci vinutí.
Obojím (směrem namotání nebo volbou připojení +-/-+) určíme, jakou bude mít cívka polaritu.
Správně Martine směřuješ k tomu, že když se pak bude cívka s magnetem přitahovat, rozložení pólu magnetu je stejné, jako rozložení pólů cívky. V případě odpuzování jsou póly rozmístěny "zrcadlově" obráceně. (Stejně jako při skládání dvou magnetů místo magnetu a cívky.)
Pro pokračování budu respektovat konvenci, že proud mi ve vodiči teče od (+) k (-).
Pravidlo pravé ruky sis našel... Zkusím Ti hodit lano takhle:
Uchopím tyč do ruky tak, aby mi ukazovala směrem vzhůru a začnu od dolní části navíjet drát směrem nahoru.
Budu ho navíjet po směru hodinových ručiček.
(+) pól pak připojím k hornímu konci cívky, (-) pól připojím dolů.
Pak vektor magnetické indukce uvnitř cívky směřuje nahoru.
Dolní konec cívky pak představuje modrý pól a horní konec červený.
Když budeš chtít polaritu otočit, stačí prohodit vodiče napájení.
Také záleží na situaci, jestli je vhodné, abys jádro udělal železné. Mohlo by Tě to mást, protože pokud cívkou nevyvodíš dostatečně silné pole, magnet se k cívce přicucne ať si ho otočíš jakkoli. Jádro zmagnetuje, pokud mu v tom nezabrání dost silné pole od vinutí cívky. Proto bych řekl, že je lepší železo nedávat, nech tam prostou díru se vzduchem. Bacha ale na často dost nízký ohmický odpor cívek. Zvlášť, pokud má cívka tlusté dráty. Udělá se Ti tam moc velký proud a zdroj Ti shoří. (Pokud si proud předem nespočítáš.)
Pro Tvou představu:
Navinul jsem si kdysi dávno cívku s 500 závity, drát měl průměr tuším 1,5 mm. Pouštěl jsem tam proud 5A. Bohatě to stačilo na poměrně slušný magnet, bylo cítit, jestli se přitahuje nebo odpuzuje. Takže bych tak řekl, možná bys mohl jít s intenzitou pole tak 5x níž. Proud 1A, zvolit průměr drátu tak akorát (0,3 - 0,4 mm), počet závitů těch 500 a jádro pak jednoznačně vzduchové, ne železo.
Póly malého magnetu tím snad určíš (ucítíš přitahování/odpuzování). Malý magnet si pomaluješ červenou a modrou barvou a pomocí něj pak poznáš polaritu i větších magnetů.
Kdyby něco, v pondělí budu zase na PC.
Přeji všem hezký a pokud možno odpočinkový víkend.
Mimo téma (offtopic)
Díky za Tvůj zájem o učebnici. Text je hotový, ale ještě jsem nedodal návrhy na obrázky. Doufám, že to půjde do regálů v druhé polovině letošního roku.