Sice jsem to upgradované schématko nezkoušel, ale základ je stejný s původním schématkem a pouze je zde přidán obvod pro motorek. Navíc lajosovi normálně schéma funguje, protože jej má prakticky odzkoušené jeho realizací (stavbou) a dle jeho popisu průběhu výroby KS, mu funguje správně. Delonův kaskádový násobič je všeobecně měkký zdroj napětí, ale lze jej trochu zlepšit zvednutím kapacity, jak jsem už tady kdysi dávno navrhoval, ale není to v případě tak malého proudu nutnost. Tantaly do násobiče jsou ale dosti drahý a naprosto zbytečný luxus, zvláště při jejich ceně. Počítej s MO cenou 47uF/35V kolem 50 - 60kč / 1ks. Tantaly se ale dělají i s vyšší kapacitou než 47uF, třeba 68uF, 100uF a mám dojem že i 220uF, ale pouze na menší napětí kolem 10V, ale to jen tak pod čarou.
Rozhodně a to raději zdůrazňuji, nedoporučuji lidem bez potřebných znalostí a kvalifikace používat trafa na vysoké napětí. Ten násobič je bezpečnější (měkký zdroj), ale i ten může jedincům se slabším srdcem ublížit při dotyku, takže bacha na to. Elektrolýza krve vysokým DC napětím není sranda a bez včasné lékařské pomoci (transfůze krve) ten člověk nemá šanci na přežití. To není jako se otřepat ze zásahu 230V AC. Kdysi jsem byl na školení, kde byl profík ze záchranky a popisoval nám právě případ a průběh takového úrazu, bohužel s tragickým koncem.
Pokud používáš kohoutkovou vodu pouze pro kontrolu funkčnosti, tak ok, ale pro výrobu KS si pořiď injekční nebo od Kulicha. Vzdálenost drátových elektrod 30mm na průměr elektrod 4mm je ale fakt málo, jak ti radí Ilem. Na funkčnost zapojení obvodu to ale nemá vliv.
Optimální je V a A měřit současně a sledovat na měřácích aspoň při prvotním oživení zapojení. Pak to stačí řešit přepínačem a jedním měřákem. Předpokládám, že pokud zvládněš namalovat schéma v eaglu, tak víš jak funguje proudový zdroj. lajosovo schématko ale musí fungovat na první zapojení, pokud něco nezapojíš špatně, třeba tranzistor, ale od toho jsou zase datasheety.
Jinak 7812 jede do 1A, nebo 1,5A (dle jeho výrobce). 78L12 do 100mA nebo 150mA (dle jeho výrobce). Nezaměňovat ale absolutně maximální hodnoty s provozními. Pokud za ním naměříš větší proudový odběr, aniž by tomu odpovídal odběr součástek za ním, je někde chyba. Osobně ale raději součástky v zapojení volím tak, aby byla dostatečná rezerva, než opačně, pokud mi to velikost přístroje dovolí. Pokud proud jednoduchým výpočtem odpovídá, je třeba 78L12 nahradit za výkonnější 7812. Ale tohle jsou snad základy elektrotechniky, bez kterých nelze nic stavět, nebo oživovat.
Vidím, že sis s tím ale opravdu vyhrál a máš přístup k průmyslovému laseru (řezané díly a gravírovaní). Akorát to spojování dílů, bych volil spíše na zacvakávací mechanismus, aby nebylo vidět tolik šroubků. To mi hned nostalgicky připomnělo oblíbenou stavebnici z dětských let Merkur
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Předpokládám také, že víš, jak se měří multimetrem proud. Pokud ne, zapoj multimetr sériově na výstup obvodu (+) před relátkem. Naprázdno nenaměříš žádný proud. Po ponoření (pouze cvičně) do kohoutí vody se proud zvětší na svou maximální hodnotu nastavenou odporem (trimrem) a napětí musí velmi výrazně klesnout, což je rozumné měřit zase druhým multimetrem. Pokud máš pouze jeden, musíš jej přehodit.
P.S. Netuším ale, proč všichni dnes v amatérských konstrukcích napájejí panelové měřáky 9V baterií, nebo používají zvlášť trafo a nesáhnou raději po nějakém galvanickém oddělení původního zdroje. Ono se to určitě vyplatí
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)