... jelikož s kotvičníkem nemusím šetřit, často si (jen tak pro chuť) připravuji nálev z cca 5 až 10g sušiny na čtvrt až půl litru vody ... udělat však z toho samého množství odvar, bylo by to až tolik moc hořký, že by to ani koza nepila ...
...... v létě si pro změnu ve směsi s ostatními bylinkami (někdy aj b
ilinkami
) vyrábím chladný výluh
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=120833#p120833 ... což je také neskutečná mňamka ...
...... u obou způsobů (nálev/výluh) však zákonitě spousta látek zůstane nevyužita ...
Kov píše: Nekde jsem to kdysi cetl, ze je to jedna z moznosti pripravy. Ze to bez delsiho vareni nefunguje vubec, to nevim.
... no, ono to trochu "funguje", ale naprosto minimálně (/spíše nedostatečně), což zjistili všichni ti, kteří kdy zkoušeli užívat kotvu formou nálevu nebo spařením, popř. výluhem ... "nenastartovali se" ..... takže, pokud si někdo udělá kotvičníkový nálev (zaleje ho jako čaj + nechá vyloužit), tak potom si z něj může s klidným svědomím ještě připravit plnohodnotný odvar ... cool
...
... potom je, již také zde několikrát uvedená, také možnost (byť taktéž ne zcela plnohodnotná), použít k vyloužení klasickou termosku se skleněnou vnitřní nádobou, popř. Dewarku s korkovou zátkou ... (rozhodne pro
louhování za horka nepoužívat žádnou moderní nerez termosku !!! ... to je samozřejmě špatně ...
) ...... tzn. do termosky vsypat byliny, zalít ještě se vařící vodou,
okamžitě uzavřít a nechat loužit několik hodin (klidně přes přes celou noc, jelikož ihned po probuzení budete mít k ruce připravenu ranní dávku) ......
pro zopakování ("matku moudrosti"
): ... doporučuji "nastartovat se odvary" z až dvojnásobné dávky (ty užívat cca 14 dní až měsíc) ... a teprve poté přejít na běžný dlouhý min. 20-ti minutový odvar, popř. na další alternativní způsoby ... termoska, běžná tinktura, zelený kotvičník naložený v lihu, extrakt, atd. ... (pozn: toto neplatí pro Bohušovu liho-vodní tinkturu,
KT+, jelikož ta je až natolik "nabušená" do ní vylouženými kotvičníkovými látkami, že s ní lze začít rovnou bez přípravy, jenom stačí na první cca dva týdny zdvojnásobit doporučené dávky ... potvrzeno samotnými uživateli ...
) ...
... jinak když už jsme u toho užívání, při pití odvaru lze zkonzumovat aj na dně usazenou sedlinu ... neb i v ní (v zelených měkkých částech rostlin, ale i v těch tvrdších) jsou rovněž obsaženy zdraví velmi prospěšné látky ...
... takže jak jsem již výše napsal, té diskuze s Ilemem nelituji, jelikož zcela jistě alespoň otevřela oči jiným uživatelům kotvy, jenž ji evidentně užívali nesprávným způsobem ...... Kove, pls, dej pak časem vědět, zda-li Ti to nějak pomohlo (když už kolem toho proběhlo až "tolik povyku pro nic") ...
...
...
... Anri ...
--------------------
HaF: ... jenom nějak moc nechápu, proč když je v tomto vlákně (velmi mnohokrát, víc jak dostatečně) uveden spolehlivě fungující způsob užívání, navíc i mnoha zdejšími uživateli odzkoušený (např. Fox, Early, atd.), tak potom proč ta snaha o novoty ?? ...
... že by snaha o "nové cesty" ?? ... snaha "ulehčit si život" ...
...... chápu to, jelikož bez těchto inovativních postupů bychom ještě žili na stromech a vyhlížejíc bouřku čekali, až nám blesk zapálí oheň
....... ale proč si potom tito novátoři "stěžují", že jim kotvičník "nezabírá", tomu fakt nerozumím ...
...
... což mi mmch, připomenulo letitý příspěvek od Sao z "Vodíkové diskuze", nazvaný:
"Re: Já si taky přihřeji polívčičku" ... (coby reakce na nedodržování "doporučených postupů") ...
sao ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=25398#p25398 píše:Já bych Vás taky chtěl poprosit o pomoc . Upekl jsem buchty , jsou malé , černé a nedají se jíst . Ani máslem jsem to neopravil . Přece jsem měl troubu roztopenou na požadovanou teplotu !! . Nějak se mi to nezdá .
Je sice pravda že jsem tam měl dát kvasnice a prášek do pečiva . Může to nějak vadit ? Nikde jsem je nesehnal a tak jsem tam dal jenom pár uschlejch drobků kvasnic , který jsem měl v lednici a vytřel jsem prázdnej pytlík od prášku do pečiva . Dá se s tím ještě něco udělat ?
Nemá s tím někdo nějaký zkušenosti ? .
...
...
... (zdravím Tě, Sao ...
) ...