Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
bobo

Příspěvek od bobo »

Nebylo by od věci stanovit základní principy magnetického motoru - teorie,která nebude odporovat základní fyzice.A na základě takovéto formulace se pokusit sestavit funkční model ???

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Štěkací kočka

Příspěvek od adam.benda »

bobo píše:Nebylo by od věci stanovit základní principy magnetického motoru - teorie,která nebude odporovat základní fyzice.A na základě takovéto formulace se pokusit sestavit funkční model ???
Chceš aby kočka štěkala. :) ...princip magnetického motoru, který nebude odporovat klasickým fyzikálním zákonům.. ..to jaksi asi nepůjde... No kdybych se pletl, opravte mě někdo.. Mnozí z nás by určitě zvolili takovouhle strategii už na začátku.., kdyby to šlo.. nejsme zase takový lamy. :)

nanopile
Stálý člen

Příspěvek od nanopile »

bobo píše:Nebylo by od věci stanovit základní principy magnetického motoru - teorie,která nebude odporovat základní fyzice.A na základě takovéto formulace se pokusit sestavit funkční model ???
Super príspevok :roll:

bobo

Příspěvek od bobo »

O.K....... :-)) :D
Nechci,aby kočka štěkala,ale domnívám se,že pokud budeme v principu jen magnety k sobě "přistrkávat" a čekat,že se to roztočí,tak to si myslím,že fungovat nebude. A TO JSEM PŘÍZNIVEC !!!
Neustále se v předešlých příspěvcích řeší "jiný úhel pohledu na problém","kopečkové" teorie atd.
Chtěl jsem jen "vyprovokovat" diskuzi a shrnout dohromady poznatky a vyvodit závěry,které by někomu mohly ukázat jak na to.

adam.benda
Zasloužilý člen

Ok...

bobo píše:.... shrnout dohromady poznatky a vyvodit závěry,které by někomu mohly ukázat jak na to.
bobo, ok, ještě dnes přivalím a shrneme vše, co se shrnout dá, ale zatím by ses možná mohl regnout... ;) bylo by to tak lepší..

bobo

Příspěvek od bobo »

.......... myslím,že registrace není až tak důležitá,ale zapracuji na tom ........
Abych tedy jen obecně nekritizoval,uvedu konkrétní případ: ve většině rotačních konstrukcí MM se objevuje rotor a stator a pokud se magnet rotoru přibližuje po kruhové dráze k magnetu statoru,klesá hodnota síly kolmé k rameni tak,že v okamžiku největšího silového působení magnetů rotoru a statoru je tato kolmá složka nejnižší ........

adam.benda
Zasloužilý člen

Shrnutí

bobo, registrace poměrně důležitá je, skutečně doporučuju, jí provést...

Teď tedy, to shrnutí.. ono by možná stačilo, důkladně si pročíst celé tohle vlákno, ale ok, uděláme jakési "shrnutí"..
Pokud budeme vyvíjet magnetický motor principu >>natočené magnety na statoru, natočené magnety na rotoru, nic víc<<, rotor se ani nepohne. Brzdné síly jsou totiž stejně veliké, jako "roztáčecí" síly. Proč tomu tak je, nám pomůže objasnit obrázek, který je k tomuto příspěvku přiložen...

..Pokusím se dnes překvapit velice nezvyklým připodobněním věcí magnetizmu do jakýchsi airbagů nebo bublin nasycených vzduchem. Ukazuje to obr. 1. Některým z vás to možná přijde absurdní, ale pohrajte si s magnety a zjistíte, takhle nějak by to připodobnit šlo, i když přiznávám, že je to dost zvláštní způsob připodobnění, nicméně je to způsob plně funkční. Na kritiku, že pole je nekonečné a nemá nikde "stěnu bubliny", ani nemyslete, snažím se názorně cosi osvětlit.. Běžně bych všechno vysvětloval přes siločáry pole, ale na lepší pochopení mi tohle přijde názornější..

..Na obr. 3a máme nákres zmiňovaného magnetického motoru. Zelené šipky označují námi žádoucí silovou interakci k roztáčení rotoru. Díky této interakci se rotor pootočí (správně řečeno: má tendenci se pootočit), ale na dalším obrázku 3b vidíme, jak se rotor zase záhy brzdí (červené šipky). I když to z mých obrázků není úplně dobře vidět, tyto síly, které rotor roztáčí a síly, které rotor brzdní, jsou u takové konstrukce stejné(!). Proto rotor stojí.

Nezapomeňme na obr. 2, který vysvětluje jednu zásadní věc: Při snahách o takovéto konstrukce magnetických motorů téměř vůbec nezáleží na úhlu natočení magnetů.(!) Obrázek 2 nám to krásně ukazuje.

Zpátky k našemu "klasickému"modelu mag. motoru. Problém je jasný, ale co teď s tím. Z obrázků 3a a 3b je vidět, že nám vlastně vadí, že nejde na určitý moment magnetické pole "vypnout"... že ho nejde zkrátka na určitý moment odstranit. To asi skutečně nelze, takže hledáme řešení trošku jinde.. ..lze si pohrát s deformováním nebo utlumením magnetického pole určitými materiály. (Pozor, deformování a utlumení neslučujte, jsou to dvě úplně odlišné věci.)..

..Pomocí nějakého feromagnetického materiálu (materiály obsahující Fe) lze magnetické pole značně zdefomovat. Často říkám, že feromagnetikum více či méně magnetické pole absorbuje. Fakt, že má magnetické pole výrazně zdeformované siločáry, nám může při stavbě "klasického" magnetického motoru výrazně pomoct. Vlastně už pomohlo. Letos na jaře jsem na základě deformace magnetického pole provedl experiment, který je nezničitelným klíčem k magnetickému motoru. (Omega) Omega je trochu "nešikovná" v určitých aspektech, které jsem tu už zmínil a podrobně je popisuji na svých stránkách...

...Mnohem brilantnější a úžasnější řešení přinesl letos v srpnu Rakušan Dietmar Hohl, který se na svém magnetickém motoru zbavil brzdných sil.., teda pokud jeho motor PMM-01c samozřejmě není podvod. Jeho video nemá skoro žádný informativní charakter, ale pokud se nepletu, také využívá deformování magnetického pole.. Pokud to není podvod, PMM-01c považuju za perfektní magnetický motor, jak má být.

Další možnost, jak si upravovat magnetické pole, je jeho tlumení. Necháme pohltit část pole v nějakém materiálu s vysokou hustotou (Pb, ...). Často však bývá nutná značná tloušťka takové "tlumící destičky" a tak se tlumení moc na vývoj mag. motorů z tohoto a dalších konstrukčních problémů, nepoužívá.

Kolega Old_Surfer by měl, alespoň dle jeho slov, brzo překvapit s nějakým novým principem samoběžného zařízení na bázi magnetizmu. Do té doby je pro mě favoritem PMM-01c a moje Omega. :D Tbestovi držím dál pěstě, aby se mu povedlo, repliku motoru PMM-01c úspěšně dokončit.

K problematice, proč se musíme vyhybat fyzikálním zákonům, aby nám motor šlapal, se už vyjadřovat nebudu, je toho tady o tom spousta a případě i ve vláknu "Diskuze k seriálu o magnetech" je toho také spousta, především v poslední době se tam dost řešilo, kde magnet bere svou energii, atd. Narazili jsme tam na hradby moderní fyziky, teorie éteru, atp.

Aby bylo shrnutí co nejúplnější, ještě pár slov k výrokům o "kopečkových principech". Kopečkový princip znamená, že sice se nám projeví nějaký "přebytek" energie, ale podobné množství energie musíme zařízení zase dodat, aby se tento "přebytek" energie znovu projevil. Takové zařízení zkrátka vykazuje vlastnosti COP menší než 1. Magnetické motory, o které se tu pokoušíme, by měly vykazovat COP větší než 1. V případě "ryzího" magnetického motoru, který nepotřebuje žádný dodej energie je COP z matematického hlediska blížící se k nekonečnu...

...občas by některé konstrukce motorů (PMM-01c, Omega,...) potřebovaly tento námi nechtěný dodej energie.. to se ale dá vyřešit například přidáním více systémů (více statorů a k nim patřících rotorů na jednom hřídeli, setrvačníky, apod.). Více systémů a případně ještě použití setrvačníků udělá z kopečkového mechanizmu samoběžné zařízení, které je schopné dodat určité množství energie k volnému spotřebování.

Pokud některé tvrzení a videozáznamy nejsou lži, vlastně není problém, sestrojit funkční magnetický motor. Tahle věta uspokojí ty, kterým stačí replikovat existující modely. Nám ostatním to ovšem nestačí - chceme sami něco vyvinout.. z vlastního teorému.. stojící na našem originálním principu. A to už taková prča není. :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

nanopile
Stálý člen

Příspěvek od nanopile »

Milý Adam
V zhrnutí si zabudol na piestový motor. Podľa môjho skromného názoru, "moja skromnosť je vynútená neúspechmi" je jeden z mála, ktorý má logicky fungovať. Len sa mi zatiaľ nedarí. :cry:

adam.benda
Zasloužilý člen

pístový motor

nanopile píše:Milý Adam
V zhrnutí si zabudol na piestový motor. Podľa môjho skromného názoru, "moja skromnosť je vynútená neúspechmi" je jeden z mála, ktorý má logicky fungovať. Len sa mi zatiaľ nedarí. :cry:
Nanopile, požádal by Tě tedy, abys mě kdyžtak doplnil.. Nejsem si totiž jist, jaký motor máš namysli... to je ten něco na způsob toho ruskýho patentu?

adam.benda
Zasloužilý člen

pístový motor

... a jakto, že se zatím nedaří..? V čem je problém?

boboo

Příspěvek od boboo »

Adame,díky za shrnutí Tvých poznatků je to vynikající materiál pro začátek a Tvá "metoda bublin " nemá chybu.Myslím,že je nutné pracovat s tímto rozborem dále.Možná pro názornost by bylo dobré do Tvých obrázků vkreslit místo několika šipek jedmu a provést silový rozklad sil do směrů x a y - kolmo na rameno rotoru.Co Ty na to?
Zmínil jsi ony brzdící síly a jejich eliminaci,stíněním a deformací.Myslím,že jsou ještě dvě jmožnosti.Jedna možnost a to změna polarity v daný okamžik ............ moment,teď mě nechytejte za slovo,vím jedná se o permanentní magnety,ale co takhle měnit polaritu natočením,nebo otočením magnetu,což si myslím využívá právě ten kritizovaný "legový MM ".A druhá možnost "vypnutí" magnetu a jeho zapnutí,když je potřeba,což si myslím využívá ten japonský MM,který má spirálovitý stator zakončený cívkou.
P.S.prvedl jsem registraci ............ :P

nanopile
Stálý člen

Re: pístový motor

Příspěvek od nanopile »

adam.benda píše:
... a jakto, že se zatím nedaří..? V čem je problém?
Presne tak, jedná sa o ruský patent. Prečo nejde som už tu rozoberal. Ide o problematickú membránu. Ideálne by bolo keby prerušila magn. tok a sama sa nepriťahovala. Ale tak to nefunguje.

Sedlák
Nový člen

Pozdravení a pár tipů

Příspěvek od Sedlák »

Zdravim!

Už dost dlouhou dobu monitoruji tyto stránky, až jsem se rozhodl sem taky napsat.

Každopádně vám všem fandim a obdivuji každý realizovaný nápad bez ohledu jak nakonec dopadl. Jen dál a ono to přijde. Věřím tomu.

Má trocha do mlýna: Jukněte na tuto vizualizaci. Nápad mi přijde velmi dobrý a nepostrádá jednoduchou genialitu. Velmi efektně eliminoval vámi uváděný "bod odporu".

PMM-01c mi nepřijde nejhorší, jen bych na protilehlou stranu rotoru umístil tentýž magnet a stator rozšířil o další 2 V brány (tedy celkem 3 V brány po 1/3 obvodu statoru). A je to vlastně reverzní uspořádání klasického buzeného elektromotoru na stejnosměrný proud.

Ke "stínění/rušení" magnetického pole bych si dovolil (možná chybně) směrovat vaší pozornost na principy a konstrukce letounů stealth. Povrch letounů (dnes i lodí a raket) je konstruován většinou jako sendvičový z různých kompozitních materiálů (m.j. i uhlík) a s rchní vrstvou - nátěrem REM. Vím, že materiály mají pohlcovat ELEKTROmagnetické vlny a případně je měnit na tepelnou energii, ale jak daleko je k magnetismu? Viz zde - http://www.vojsko.net/index.php?clanek=letecka/stealth

Mám v hlavě vizi také jednoho magnetického motoru, s kterou jsem se zatím nikde nesetkal a pracuji na jeho vizualizaci. Zatím jsem jen u skic :(

Každopádně všem hodně zdaru a díky za každou věcnou kritiku mého příspěvku.

belamachina
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

patenty na MM

Příspěvek od belamachina »

chlapi kuknite na toto http://www.monstermagnete.de/catalog/in ... anguage=de

je tam patentove cislo ak viete kde to pohladat alebo to uz nebodaj mate bol by som vdacny ak sa k tomu dostanem.

vdaka

DrJarda
Stálý člen

Příspěvek od DrJarda »

Pár týdnů jsem byl mimo fórum. Tak vás tu opět zdravím :-)

Řešili jste tu přesnost a nepřesnost výroby na mikrometry...
Příklad z praxe. Mezi dva odpuzující se póly magnetů vložte kovovou kuličku a dejte ji k jednomu magnetu. -o - Pak zkuste přibližovat druhý magnet. Bude stále odpuzován, ALE pak překročí hranici a přitáhne se ke kuličce -o- Jak velká je tato hranice??? V takovýchto případech budeme muset pracovat velmi velmi přesně.

K nárůstům síly mezi přibližujícími se magnety...
Někde jsem kdysi vyčetl, že u nesouhlasných pólů se zmenšující se vzdáleností roste přitažlivá síla zhruba dle třetí mocniny (a odpudivá síla mezi stejnými póly při jejich oddalování bude zase dle tohoto vztahu klesat).

Docela dobré počteníčko o permanentních magnetech je na
http://www.sinomag.cz/data/sinomag/down ... agnety.pdf

Adamova Omega a tvarování magnetického pole absorbčním materiálem Permalloy...
Tady to vypadá nadějně a přikládám i obrázky, proč si to myslím - jak si to představuji.
Je to správně Adame? :roll:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“