adam.benda píše:
... chceš mi trvdit, že obrázek, o kterém je řeč, vystihuje situaci, kdy je k běžně prodávanému magnetu umístěn Permalloy s největší schopností absorbce mag. pole?? To skutečně ukazuje obrázek?? Co na něm vidíš ty? Já vidím situaci jakéhokoliv běžného plechu...
...Podívej pokud to na tvém obrázku má být situace opravdu vysoké absorbce mag. pole, tak to tomu prostě neodpovídá. Ale to ty přece doháje musíš vidět sám ne?? Původně bych měl řeči jenom na ten software, že asi bude někde něco špatně... ale když i teda ještě takhle...
Ano, já to nasimuloval rovnou na Permalloy. Lajos taky postrehl, že dobre stíní i takový materiál, který snese vysokou indukci, a tou práve Permalloy moc neoplývá, i když jsem vybral ten s tou nejvyšší, který jsem v seznamu mel. Sama vysoká permeabilita je nanic, pokud se materiál indukcí nasytí, pak vlastne klidová, nebo pracovní relativní permeabilita padá až na 1, tedy pri extrémním nasycení predstavuje totéž, co vzduch. Indukci je možné dále snížit tloušťkou, pokud to ale zásadne neovlivní pole, nebo možnost realizace.
Pri nízkých indukcích nejlépe stíní permalloy, protože má vysokou permeabilitu.
Pri vyšších indukcích (kolem 2T a víc) je nejlepší mekké čisté železo. (Extrémne čisté železo má navíc i témer extrémní permeabilitu i vyšší než permalloy). Takže z toho obrázku taky plyne, že pri dané tloušťce stínícího plechu je indukce až taková, že permalloy je na tom hur, než kdyby plíšek byl z mekkého železa. Moderní trafoplechy snáší dobre až 1.8T, a duvod, proč se uprednostňují pred obyčejným mekkým železem jsou strídavé ztráty vírivými proudy a hysterezí. Z mekkého železa bývají treba magnetické obvody relé (nebo bývalých telefonních relé, které mají dlouhou kotvu). Další z vysvetlení muže být, že nepoužíváš neodym, ale najaký slabší ferit nebo podobne, jinak by se takový plíšek rychle nasytil. Není mi problém snížit indukci natolik, aby ten uvedený permalloy stínil podstatne lépe, stejne se ale nic zásadní pri porovnání polí na obrázku neudeje (viz predešlé komentáre, co se nekde ubere, na jiném konci se jen pridá), nejblíže to sem mužu hodit.