Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
jzemlak
Nový člen
Příspěvky: 16
Registrován: ned 09 zář 2007 19:38

Příspěvek od jzemlak »

myslis tohle?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Uživatelský avatar
nanopile
Stálý člen
Příspěvky: 95
Registrován: pon 05 úno 2007 23:03
Bydliště: Martin

Příspěvek od nanopile »

Tento motor som pred časom vyrobil. Moje "úspechy" som tu aj prezentoval. Možno budete mať viac šťastia alebo rozumu ale vyhnete sa omylom ak si to prečítate. Tá membrána nemá stieniť ale v polohe zasunutá má priťahovať. Takže žiadny bizmut ale mäkké železo.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

ruske písťák

Příspěvek od martin11 »

...laboroval jsem dnes celý den...a nevim čím to je, sehnal jsem stříbrný plech...magnety vůči sobě fungují úplně stejně. teď večer mam opět schema rusáka...opravdu tam neni bizmut, nebo jak to odborně pojmenovat...je to ze železa...a má to skutečně přitahovat...a tím využít síly při vratnám pohybu...z fotek které jsou v odkazu dostupné.nic nevyčtu...jsem fotograf...tření clonky v posuvném směru, které vytváří horní magnet působením na tu clonku, je dost velké...to je potřeba řešit...ta síla potřebná k pohonu clonky je dost velká plus překonání síly pružiny na provoz clonky...ono se to sčítá...nevím proč je píst kruhový...může být obdelník a jen boční vedení pístu...mělo by to být alespoň 2 nebo 3 pístové pro překonání spodní úvratě.samozřejmě s příslušným úhlovým posunem.. dále jsem zcela nepochopil proč je clonka půlkruhově vyříznutá ?? je to pro mě nelogické...clona přï pohybu pístu vzhůru přitahuje v horní úvrati odskočí působením vačky a to skokem...proč by mela být odpudivá síla brzděna výřezem do pulkruhu...to mě připomíná Leonarda da VInci...který také komponoval do svych nakresů klamy...aby to nikdo nesestrojil...tak...zatim o tom všem jen sbíram info...jestli to někdo zkusil...napište buď na vlákno nebo soukromě,ozvu se...jestli kohokoli napadne sebevětši " blbost " napište soukromě. brainstorming je dost silný nástroj....tak všem kdo mě napsali dik Martin11


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pístový motor

Příspěvek od la »

Zdravím.Myslím si ,že ta clonka při pohybu musí mít hodně velký odpor ve smyku ,pokud by ovšem byla na kuličkovém lineárním uložení (jsou tak řešeny nábytkové zásuvky) neuplatňoval by se tak mnoho,i pružina by nemusela být tak silná.la.PS:Ten výřez je ovšem velmi zajímavou otázkou.Nevím co bude brzdit pohon víc ,jestli mag.pole mezi magnety ,nebo vybuzené vířivé proudy ve clonce jejím rychlým pohybem v magnetickém poli.Možná proto ten tvar.Jinak by měl stačit setrvačník na hřídeli.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

ruský píst

Příspěvek od martin11 »

...netušim co by bylo kdyby clonka byla vizmut...stříbro po dnešním pokusu ma stejne vlastnosti jako cokoli jiného...nezkoušel jsem sklo...dik za napad kuličky do šoupátka...eviduju...podle fotek to je cele zatim celkem male a šuplik.šíny jsou dost velké...ale něco vydumám...jen ta clonka a proč je tam ten výřez do pulkruhu...samozřejě NEVÍM nic o nějakých výřivých proudech...třeba je to dobře :oops: kdybych věděl tak to nedělám...ale baví mě to laborovat...tak kdo ještě něco poradí...kdo má kousek vizmutu 2x3cm tltak 1mm /odhad/ při větší tloušťce se znacně zmenšuje odpudivá síla...jsem zvědav jestli ma vizmut REVERSNÍ vlastnost...to je jako sci-fi...dik za podporu zdravi martin11


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
Merlin
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1764
Registrován: sob 21 říj 2006 0:32
Bydliště: Severní Morava
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Anonymous píše:můžeš to gewo nějak podepřít?? nějakej link, odkaz nebo......ten reverz myslím
Ano. Trochu jsem to předtím zjednodušil. ;)
Věc se má tak, že diamagnetické látky s µr < 1 mají zvláštní schopnost - jsou vytěsňovány z magnetického pole. Přitom je jedno, jsou-li vystaveny působení severního nebo jižního pólu, magnet je vždy odstrkuje. Diamagnetickými látkami totiž nemůže prostupovat magnetické pole tak jako okolím, např. vzduchem, a proto jsou z něho vytlačovány.

Relativní permeabilita bismutu je nejmenší ze všech diamagnetických látek µr .... 1 - 14*10-6

(Pro zajímavost - permanentní magnet k sobě stahuje paramagnetický kyslík, a to lze využít k separaci kyslíku při ochuzování směsi vycházející z vyvíječe na Brownův plyn.)


The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Uživatelský avatar
nanopile
Stálý člen
Příspěvky: 95
Registrován: pon 05 úno 2007 23:03
Bydliště: Martin

Re: pístový motor

Příspěvek od nanopile »

la píše:Zdravím.Myslím si ,že ta clonka při pohybu musí mít hodně velký odpor ve smyku ,pokud by ovšem byla na kuličkovém lineárním uložení (jsou tak řešeny nábytkové zásuvky) neuplatňoval by se tak mnoho,i pružina by nemusela být tak silná.la.PS:Ten výřez je ovšem velmi zajímavou otázkou.Nevím co bude brzdit pohon víc ,jestli mag.pole mezi magnety ,nebo vybuzené vířivé proudy ve clonce jejím rychlým pohybem v magnetickém poli.Možná proto ten tvar.Jinak by měl stačit setrvačník na hřídeli.
To guličkové uloženie je technicky ťažko realizovateľné. Ak to nerobíš veľké ako barák. Ja som tam mal uloženie v teflone. Malo to minimálny odpor, pokiaľ tam neboli magnety. Aj keď som to zaťažil prstom šlo to úplne ľahko.
Ale keď som namontoval magnety priečilo sa to ako panna. Možno ten dvojvalec s obiehajúcimi membránami má väčšiu šancu.


jzemlak
Nový člen
Příspěvky: 16
Registrován: ned 09 zář 2007 19:38

Re: ruský píst

Příspěvek od jzemlak »

martin11 píše:...netušim co by bylo kdyby clonka byla vizmut...stříbro po dnešním pokusu ma stejne vlastnosti jako cokoli jiného...nezkoušel jsem sklo...dik za napad kuličky do šoupátka...eviduju...podle fotek to je cele zatim celkem male a šuplik.šíny jsou dost velké...ale něco vydumám...jen ta clonka a proč je tam ten výřez do pulkruhu...samozřejě NEVÍM nic o nějakých výřivých proudech...třeba je to dobře :oops: kdybych věděl tak to nedělám...ale baví mě to laborovat...tak kdo ještě něco poradí...kdo má kousek vizmutu 2x3cm tltak 1mm /odhad/ při větší tloušťce se znacně zmenšuje odpudivá síla...jsem zvědav jestli ma vizmut REVERSNÍ vlastnost...to je jako sci-fi...dik za podporu zdravi martin11
tady je to v chodu, ale jen nakreslene
http://www.upramene.cz/forum/download.php?id=1745


Uživatelský avatar
DrJarda
Stálý člen
Příspěvky: 56
Registrován: stř 22 srp 2007 19:13
Bydliště: blízko Rakovníka

Příspěvek od DrJarda »

Problém s tou membránou nad pístem je, že když bude moc silná tak se k ní magnety přitáhnou a nebudou se chtít pustit. Když bude moc slabá tak se magnety budou odpuzovat i skrze ni. Z jednoho typu kovu musí být naprosto ideálních vlastností.
Z čeho ji vyrobit... co zkusit nějakou sendvičovou strukturu třeba:
bismut - magneticky měkké železo - bismut
nebo něco takového?


Akord
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3133
Registrován: stř 24 led 2007 0:52
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Stejne je to porád dokola. Nač to trápit bizmutem, když nekteré druhy pole udelá vhodne tvarované železo, prípadne další magnety. Bizmut by se dal treba simulovat bublinou v magneticky vodivé kapaline. Dá se snad ríct, že pokud domnelá černá skrínka vyvolá stejné pole a stejný silový účinek, že to není jedno, co v té černé skrínce práve bylo, že jednou byl ve skrínce bizmut, a jindy treba neco jiné ?


Uživatelský avatar
DrJarda
Stálý člen
Příspěvky: 56
Registrován: stř 22 srp 2007 19:13
Bydliště: blízko Rakovníka

Příspěvek od DrJarda »

Akord píše:Stejne je to porád dokola. Nač to trápit bizmutem, když nekteré druhy pole udelá vhodne tvarované železo, prípadne další magnety. atd.
Ahoj Akorde, musím říct, že máš zase pravdu :lol:
Ten pístový motor, dle mého, je stejně jako Perendev neživotaschopný. I když mi to moc nejde, tak zkouším myslet směrem, jak ho učinit životaschopný - samohybný. Je obdivuhodné s jakou trpělivostí tu na fóru osvětluješ mnohé otázky. Zkus se někdy povznést nad svou realitu a trochu se zasnít. Zkus chvíli někdy přemýšlet směrem, jak by to jít mohlo. Vím, že člověk tvých znalostí a zkušeností dojde v závěru, že je to nemožné (udělat samohybný magnetický motor). Ale tvá myšlenka někde na půli cesty mezi okamžikem jak by to jít mohlo do chvíle, kdy zdůvodníš, že to nejde, bude určitě velmi velmi zajímavá. Tedy pokud vůbec takto uvažovat dokážeš.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

ruskej písťák

Příspěvek od martin11 »

...no tak kluci nehádejte se mě tady...je to brainstorming ..volné myšlenky...např. ja vubec nic nevim o magnetismu, a věřim...že bude fungovat...včeta v noci jsem laboroval jen s detailem magnet clona magnet stejně orientované proti sobě...zajímavý závěr...jo clonka byla Fe asi 1,5 mm silná...když se přibližujjí magnety k sobě tak zam působí odpodivá síla, ale v jednom okamžiku UPLNÉ přestane působit odpor a náhle se stejně orientovaný magnet přicucne k té clonce clonka byla 20ti koruna...je magnetická!!!!tak si to u stolu u kafe u stolu zkuste...no budu u toho bádat dál...když někdo na něco přijde tak to sem pověšte Martin11
p. začínám tušit proč je clonka vyříznuá, to kvůli tomu aby rychleji odjela z působnosti mag.pole ??!! :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pístový motor

Příspěvek od la »

Ahoj.V tom případě jsou už zjevné dva dobré důvody pro vyříznutí clonky.
1, Vířivé proudy které brání rychlému pohybu vodivého materiálu v magnetickém poli.
2. A právě popsaný jev při opouštění mag, pole.¨
Možná že jsi Martine 11 trefil hřebíček na hlavičku. :D
la
:good:


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

ruskej píst

Příspěvek od martin11 »

...to je hrozná droga když něčemu člověk propadne....došel jsem k závěru že horní i dolní MUSÍ být obdelník...jak si hraju s magnetama jen tak u stolu tak to silové pole je ELIPSOVITÉ ??? a to se mi zdá výhodnější než kruhové !!! dik za radu z teflonem...soukromě mě měkdo napsal že horní magnet odsouvá tou vačkou...neumim si to představit, tak jsem poprosil o náčrt, abych promyslel důsledky chování magnetů vůči sobě...ja měl také tuhle myšlenku, psal jsem zde o ní ale /úvaha byla mylná :oops: :cry: neuvědomil jsem si všechny vztahy mezi sebou...jinak celá konstrukce MUSÍ být z nemagnet.materialu..klika ojnice všechno !!!! neodymy jsou velmi silné a knoflik o prům.21 mm a síle 5 mm co mam k dispozici / jen 1 z Japonska/ působí do vzdákenosti cca 20cm. to je i to že to nemuže stát na železnem ponku...všechno ze dřeva...plexi anticoro...pozor nato ...magnetizmus není vidět :cry: to je pro dnes vše...všechny zdraví Martin11 ps.když vás napadne sebevětší "blbost" tak mi ji napište...miluju brainstorming...ja si ty uvahy přeberu muže zde byt podnět nebo navedeni k jinému řešení...Těm rusákům co to maj na fotkách to nemůže fungovat, přišel jsem ještě na něco, přes nedeli vyzkouším.Myslim že mlžej...viděl to někde někdo na videu v činnosti??????


... věřím, že se " TO " povede ......
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

ruskej píst

Příspěvek od martin11 »

soukromě jsme si s NANOPILEm vyměnili několik poznatků o problemu RUSAKA...mate -li někdo něco konkretniho pošlete to NANOPILovi..ať jsou všechny poznatky na jedné hromadě...ja se toho nezříkám ale jsem na netu nepravidelně a nestačim vše sledovat...NANOPILe promiň...prepáč...že jsem z tebe udelal ustřednu...ale jevíš se jako velmi solidní... :hip: ....dik za připomínku clonka sendvič....myšlenka dobrá...ale je tam málo místa max 1mm u maleho modelu a maleho magnetu....to by šlo až se bude dělat velky model..??? se silnými magnety a bude tam alespoŇ 5 - 8 mm ale to si neumim představit ty neodymy....cena 1 ks cca 2 -3 000.-...no ale nedejte to když se to bude točit samo...zdravi všechny Martin11


... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“