Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Diskuze k seriálu o magnetech
- hapalainen
- Starší člen
- Dostal: 1 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Jde o to, zdali to není rébus, nebo chyták, normálne bych rekl, že ne. Nebudu prece do topenárské vody zavádet kuriozní suspenze, nebo elektrety. Další možností je efekt elektrokapilárního jevu, kde prutokem vodivé kapaliny vzniká nepatrný proud a v dusledku pak i nepatrné magnetické pole, je pak treba mluvit o jeho smeru, zda jde o tuhle vec. Jev se využívá občas na merení prutoku. Ale pak je treba se bavit na rovinu.
- hapalainen
- Starší člen
hod to sem, neni se ceho bat... kazdej popisuje jen svuj nazor... zatim se nestrilihapalainen píše:Rébus to není, viděl jsem zase jedno video a váhám, jestli to sem dát. Vůbec se mi do toho nechce, když vidím, jakej rozruch způsobil ten laserovej mlýnek. V těchhle záležitostech moc honěnej nejsem, tak jenom pátrám.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
zdravíčko
Zdravím po delší době!
Ohledně té proudící vody v potrubí.... Teď si nemohu vzpomenout, jak to přesně bylo, ale zkrátka tam nějak opravdu může vznikat napětí.. Z nějakých důvodů tam vzkají rozdíly potenciálů.. a né malé! Tedy pak vzniká proud.. tedy i magnetické pole.
S někým jsem se o tom před časem bavil, ale dokud mi někdo nekoupí pořádný balení Lecitinu, moc vám toho nepovim..
Teď trochu něco jiného.. ..taková otázka..: Kolik z nás si uvědomilo fakt, že když se železo nachází v magnetickém poli, stává se z něj vlastně magnet, který má tedy "opačně prohozené" póly oproti tomu "základnímu" magnetu? (ty opačně prohozené póly... je to představa trochu zjednodušená, nechci to teď nějak komplikovat..)
Ohledně té proudící vody v potrubí.... Teď si nemohu vzpomenout, jak to přesně bylo, ale zkrátka tam nějak opravdu může vznikat napětí.. Z nějakých důvodů tam vzkají rozdíly potenciálů.. a né malé! Tedy pak vzniká proud.. tedy i magnetické pole.
S někým jsem se o tom před časem bavil, ale dokud mi někdo nekoupí pořádný balení Lecitinu, moc vám toho nepovim..
Teď trochu něco jiného.. ..taková otázka..: Kolik z nás si uvědomilo fakt, že když se železo nachází v magnetickém poli, stává se z něj vlastně magnet, který má tedy "opačně prohozené" póly oproti tomu "základnímu" magnetu? (ty opačně prohozené póly... je to představa trochu zjednodušená, nechci to teď nějak komplikovat..)
- hapalainen
- Starší člen
Elektroměr trochu jinak...
Kdysi ve fyzice nás učili, že proud procházející cívkou generuje magnetické pole, které v nemagnetickém materiálu generuje vířivé proudy, které zase do protivky generují svá magnetická pole, která působí proti tomu původnímu a proto se disk v elektroměru otáčí.
To je jen úvod.
Teď popisuji můj myšlenkový zvratek. Mám unašeč posázený permanentními magnety v nějakém neuspořádaném stavu. oproti tomu unašeči ve vodní lázni je na pevno hliníková deska, třeba ještě s nějakými profilovanými drážkami. Unašeč s těmi magnety přechází v osu, která vystupuje nad vodu a osa je honěná třeba 100W motorkem. Roztočím motorkem unašeč, magnety opět budou generovat vířivé proudy, ale teď bych rád, aby ty proudy ohřívali tu vodu, z níž můžu to teplo odebírat.
Moje otázky zní: jsme na vláknu diskuze, takže si to můžu dovolit. Nepředpokládám, že bych vymyslel něco extra. To se určitě někde využívá. Ale
1) Nevíte, jestli se to zde na fóru již někde neřeší, já jsem byl při svém hledání neúspěšný a proto se ptám zde.
2) Myslíte že takto by bylo možno vytvořit zařízení využívající energii v permanentních magnetech ? I když trošku jinak než zrovna magnetický motor ?
3) Nedošlo by časem působením těch vířivých proudů k nějakému odmagnetování ?
Otázku ad 1) jsem položil, protože na fůru mých dotazů vždycky někdo odpoví: Ale Mlho, o tom se tu už rok bavíme ve vláknu.....odkaz
Otázku ad 2) jsem položil, protože má úvaha směřuje zhruba takto. Jelikož je hliník nemagnetický, neklade té rotaci skorem žádný odpor, takže stačí motor který to utáhne. Podle toho, kolik nasázím na unašeč magnetů, volím výstupní výkon. Vířivé proudy jsou nejpíš opravdu vířivé, takže jejich účinky ohledně brždění té rotace by se měli navzájem rušit.
Otázku ad 3) jsem položil, neb jsem studoval jako všichni v klasických liceích a pamatuju si z toho pro fůru C2H5OH skutečně málo. Což mě teď na stará kolena mrzí, ale už se s tím aspoň nedá nic dělat.
Tož tak ogaři. Budu rád, když se tu časem objeví nějaké odpovědi na mé otázky.
JiMi
To je jen úvod.
Teď popisuji můj myšlenkový zvratek. Mám unašeč posázený permanentními magnety v nějakém neuspořádaném stavu. oproti tomu unašeči ve vodní lázni je na pevno hliníková deska, třeba ještě s nějakými profilovanými drážkami. Unašeč s těmi magnety přechází v osu, která vystupuje nad vodu a osa je honěná třeba 100W motorkem. Roztočím motorkem unašeč, magnety opět budou generovat vířivé proudy, ale teď bych rád, aby ty proudy ohřívali tu vodu, z níž můžu to teplo odebírat.
Moje otázky zní: jsme na vláknu diskuze, takže si to můžu dovolit. Nepředpokládám, že bych vymyslel něco extra. To se určitě někde využívá. Ale
1) Nevíte, jestli se to zde na fóru již někde neřeší, já jsem byl při svém hledání neúspěšný a proto se ptám zde.
2) Myslíte že takto by bylo možno vytvořit zařízení využívající energii v permanentních magnetech ? I když trošku jinak než zrovna magnetický motor ?
3) Nedošlo by časem působením těch vířivých proudů k nějakému odmagnetování ?
Otázku ad 1) jsem položil, protože na fůru mých dotazů vždycky někdo odpoví: Ale Mlho, o tom se tu už rok bavíme ve vláknu.....odkaz
Otázku ad 2) jsem položil, protože má úvaha směřuje zhruba takto. Jelikož je hliník nemagnetický, neklade té rotaci skorem žádný odpor, takže stačí motor který to utáhne. Podle toho, kolik nasázím na unašeč magnetů, volím výstupní výkon. Vířivé proudy jsou nejpíš opravdu vířivé, takže jejich účinky ohledně brždění té rotace by se měli navzájem rušit.
Otázku ad 3) jsem položil, neb jsem studoval jako všichni v klasických liceích a pamatuju si z toho pro fůru C2H5OH skutečně málo. Což mě teď na stará kolena mrzí, ale už se s tím aspoň nedá nic dělat.
Tož tak ogaři. Budu rád, když se tu časem objeví nějaké odpovědi na mé otázky.
JiMi
Přestavba motoru Š120 na stirling
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 28 poděkování
To, o čem píšeš se v jednom prípade volá retardér a používá se místo motorové brzdy v autobusech. Tím je zároveň rečeno, že to musí žrát značný mechanický výkon. Není pravda, že hliníkový disk s jeho vírivými proudy klade malý mechanický odpor, a když ano, pak jsou jeho vírivé proudy nepatrné. Jinými slovy teplo z vírivých proudu v disku je úmerné mechanickému príkonu. Čím je vetší, tím vetší mechanický odpor klade a naopak.
Pokud dá motorek mechanických 100W, pak je možné ve vode z vírivých proudu získat nejvíc 100W tepla. Watt je Watt.
Pokud dá motorek mechanických 100W, pak je možné ve vode z vírivých proudu získat nejvíc 100W tepla. Watt je Watt.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Takhle ne-e ..
Chce to opustit představy, že když mám víc magnetů u sebe, působí jakoby každý zvlášť tak, jak jsme "zvyklí".. ..Pokud tam mám víc magnetů, už to nejde brát jako že mám jednotlivé póly a jednotlivě tam působí síly.. Ty síly jsou úplně jiné, protože jakmile k sobě dáte dva magnety, pole se úplně změní a vypadá úplně jinak! Už to nejsou dva samostatné magnety.. už se musí brát výsledné pole a to je všelijak zkroucené a většinou nevypadá tak, jak si ho představujete...
Je mi líto, ale pokud se na magnetizmus nezačnete dívat přes siločáry a intenzity pole v konkrétních místech, ..... Směle do toho!! Není to nic těžkého, příp. rád pomohu! (něco snad i připravím na stránky).
Je mi líto, ale pokud se na magnetizmus nezačnete dívat přes siločáry a intenzity pole v konkrétních místech, ..... Směle do toho!! Není to nic těžkého, příp. rád pomohu! (něco snad i připravím na stránky).
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
ma311
...nedá mi to nereagovat...v posledni příloze příspěvku je několik krásných moudrostí....nedá se stavět z dílů, které najdeme v pivnici - ve sklepě nebo po šuplíkách...při konstrukci budou rozhodovat velmi male tolerance....desetiny mm...možná setiny....každý magnet je jiný....musí být stejná výrobní šarže...nevím jak magnety mixujou před magnetizací a dávkují jednotlivé složky...ale bude to třeba s přesností 1% ??????...PAK MĚ ZARAZILA VĚTA...ŽE KAŽDÝ SI DRŽÍ TAJEMSTVÍ...nedrží....nemá co držet protože to nemá....jsou jisté konstrukce..např winmag....které stojí za vyzkoušení...nechápu jak může vubec být patent na ruskej pistovej motor...ja osobně zatím dělám dílčí zkoušky take pro pistový motor...jdu od neuspěchu k neuspěchu...v podstatě ověřuju to co není vidět...siločáry....jedna věc je přání a druhá skutečnost...jisté poznatky mám, snažím se je dát do funkčního celku...problem je jak naznačil adambenda...čím složitější slepenec tím nepřehlednější...snažím se co nejednodušší....řezání magnetů, pokud nevadí nějaký výstupek v mechanické části, nemá z hlediska siločar význam....viz zobrazovač
...na odstínění také není recept...vizmut..stříbro...atd...a supravodivost v našich podnínkách mužeme klidně vynechat jakoby neexistovala...jo pokud někdo má přísun kapalného kyslíku nebo helia tak možná někam pokročí...tady jsem mimo.......PERENDEV...je takový záhadný...na videu vypadá krásně...ADAMBENDA...má svoji myšlenku, ja to osobně zkoušet nebudu...další nápady...když něco jede v rovině, tento jev zacyklovat...jsou to pokusy s velmi nejasným výsledkem...jde o to , co je namalované zkonstruovat...všichni zde jsme snilkové a kdo nemá možnost SÁM co si vydumá také zkonstruovat...posílat dál....mohla by sice vzniknout jistá motivace a inspirace ale....viz rus mag.píst....tak milý Ma311 a ostatní točítkáři...zatím jsem viděl " JEN " 3 československé fotky točítek....nefunkční....ostatní jen teorie......Martin11 ps....až sestrojim tu moji hračku tak ji ukážu ...vím že točit nebude....ale budu zjišťovat proč....jinak to nejde...
...na odstínění také není recept...vizmut..stříbro...atd...a supravodivost v našich podnínkách mužeme klidně vynechat jakoby neexistovala...jo pokud někdo má přísun kapalného kyslíku nebo helia tak možná někam pokročí...tady jsem mimo.......PERENDEV...je takový záhadný...na videu vypadá krásně...ADAMBENDA...má svoji myšlenku, ja to osobně zkoušet nebudu...další nápady...když něco jede v rovině, tento jev zacyklovat...jsou to pokusy s velmi nejasným výsledkem...jde o to , co je namalované zkonstruovat...všichni zde jsme snilkové a kdo nemá možnost SÁM co si vydumá také zkonstruovat...posílat dál....mohla by sice vzniknout jistá motivace a inspirace ale....viz rus mag.píst....tak milý Ma311 a ostatní točítkáři...zatím jsem viděl " JEN " 3 československé fotky točítek....nefunkční....ostatní jen teorie......Martin11 ps....až sestrojim tu moji hračku tak ji ukážu ...vím že točit nebude....ale budu zjišťovat proč....jinak to nejde...
... věřím, že se " TO " povede ......
Taky mi to nedá
Jak už tu bylo nakousnuto několikrát, lidičkové pořád brečí, že jsou pokusy drahé, nejsou finance, to jsou žvásty.
Pokud něco má fungovat, pak pracuje princip. Ne množství opakování.
Takže motor s desítkami extra magnetů po obvodu, to bude nejspíš fake, a borci co se to pokouší zopakovat v tom množství si koledují o neúspěch.
Rozhodně bych je nelitoval ani s nimi nesoucítil.
Jestli chci zkoušet, stačí mi ložiska a motorek z harddisku, několik malých magnetů, celkem nenáročné věci. A pokud přijdete na princip, malý počet opakování může problém jen zjednodušit.
Chci jen říct, na bádání stačí myšlenka. Peníze jsou skoro druhotné.
JiMi
Pokud něco má fungovat, pak pracuje princip. Ne množství opakování.
Takže motor s desítkami extra magnetů po obvodu, to bude nejspíš fake, a borci co se to pokouší zopakovat v tom množství si koledují o neúspěch.
Rozhodně bych je nelitoval ani s nimi nesoucítil.
Jestli chci zkoušet, stačí mi ložiska a motorek z harddisku, několik malých magnetů, celkem nenáročné věci. A pokud přijdete na princip, malý počet opakování může problém jen zjednodušit.
Chci jen říct, na bádání stačí myšlenka. Peníze jsou skoro druhotné.
JiMi
Zle prečítané alebo nesprávne vyložené
Neskor ako som napisal sem som nasiel alebo ma niekto upozornil na vlákno "mag. motory", ktoré som prešiel celé. Z celej prehliadky som nadobudol dojem, že každý niečo skúša alebo by chcel skusiť, ale nikdy sa konkretne nevyjadrí, čo skúša a akú má predstavu o funkčnosti. Koniec býva taký, že "hm tak to nešlo", ale nikto nevie čo, ako a prečo by malo ísť, čo je podľa mojho nazoru zle. Myšlienky ktoré sa nedostanú ani na papieri a unikajú zraku ostatných. Som rád, že to čo na začiatku v mojich očiach mohlo mať zmysel bolo vami skusenejšími vyvrátené. Ušetril som čas a námahu, ale možno to bolo alebo bude impulzom pre niekoho iného v nejakej inej veci a to len vďaka tomu, že som sa o ten nezmysel podelil. Kde sú nejaké nápady, je aj čo vylepšovať alebo viac hláv, viac kapusty.
Netvrdím, že každý z vás má SVATY GRAL iba sa snazim o lepšiu spolupracu.
To Martin11 ....až sestrojim tu moji hračku tak ji ukážu ...vím že točit nebude.... ale budu zjišťovat proč....jinak to nejde...
A nebolo by lepšie, keby každá kapustná hlava rozmýšlala, aby sa ti to točilo?
Netvrdím, že každý z vás má SVATY GRAL iba sa snazim o lepšiu spolupracu.
To Martin11 ....až sestrojim tu moji hračku tak ji ukážu ...vím že točit nebude.... ale budu zjišťovat proč....jinak to nejde...
A nebolo by lepšie, keby každá kapustná hlava rozmýšlala, aby sa ti to točilo?
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vizualizace
Chtěl bych jen upozornit, že veškeré počítačové vizualizace, které používáme (a patří sem i osciloskopy a jiné zobrazovací přístroje) nevycházejí z reality, ale ze zavedené představy zabudované do algoritmů počítačového programu, resp. měřícího přístroje.
Ukazují tedy to, co chceme vidět, ale asi těžko to, co se skutečně děje.
To ostatně platí i pro všechny simulátory elektrických obvodů. Už někdo z vás někde viděl simulátor, který dokáže zobrazit, co se děje v tzv. "plovoucím" obvodu? Obvodu, který nemá "zem"?
Četli jste někdo, co o magnetizmu napsal Ledskalnin? V tomto směru existují i nové práce, které mu dávají za pravdu. Jde o to, že "magnetické siločáry" neexistují, neprocházejí venku mezi póly, ale severní "magneťáci" se starají o severní a jižní o jižní pól magnetu...
To, co znázorňují železné piliny je klamný obraz, protože ukazují jen samy sebe a to, jak se ovlivňují navzájem. Každá z nich se totiž v prostředí působení magnetu sama změní na miniaturní bipolární magnet.
-------------------------------------------
Hlavní je myslet a nenechat se nikým odradit.
Ukazují tedy to, co chceme vidět, ale asi těžko to, co se skutečně děje.
To ostatně platí i pro všechny simulátory elektrických obvodů. Už někdo z vás někde viděl simulátor, který dokáže zobrazit, co se děje v tzv. "plovoucím" obvodu? Obvodu, který nemá "zem"?
Četli jste někdo, co o magnetizmu napsal Ledskalnin? V tomto směru existují i nové práce, které mu dávají za pravdu. Jde o to, že "magnetické siločáry" neexistují, neprocházejí venku mezi póly, ale severní "magneťáci" se starají o severní a jižní o jižní pól magnetu...
To, co znázorňují železné piliny je klamný obraz, protože ukazují jen samy sebe a to, jak se ovlivňují navzájem. Každá z nich se totiž v prostředí působení magnetu sama změní na miniaturní bipolární magnet.
-------------------------------------------
Hlavní je myslet a nenechat se nikým odradit.
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Dostal: 20 poděkování
Vizualizace
Tak teď tomu nerozumím,chceš snad říci že všichni co někdy viděli siločáry magnetu ať už na papíru či na Martinovu zobrazovači siločar vlastně nic nevidí protože tam nic není a to co tam je vlastně neexistuje?Takže jsme vlastně úplně mimo a magnet není magnetem ale něčím čemu nikdo nerozumí což chápu je nepochopitelný a dlouho asi ještě bude, ty piliny se tam tak uspořádají pravidelně jen tak díky síle která na ně působí ale vlastně to nejsou ty siločáry ale nějaká síla působící na železné piliny ale nejsou to siločáry jen klamný obraz.
Takže jsme všichni úplně mimo realitu a jen ty víš.Tak to prosím vysvětli a zasvěť nevědoucí o co tam vlastně jde,ono napsat že je to klam je moc jednoduché a psát že se jedná o jakousi sílu je podle mne tak trochu šarlatánství je to něco co se dá asi těžko popsat ale je to tu a bude i když tu nebudeme my . Měj se fajn Aquarius1
Takže jsme všichni úplně mimo realitu a jen ty víš.Tak to prosím vysvětli a zasvěť nevědoucí o co tam vlastně jde,ono napsat že je to klam je moc jednoduché a psát že se jedná o jakousi sílu je podle mne tak trochu šarlatánství je to něco co se dá asi těžko popsat ale je to tu a bude i když tu nebudeme my . Měj se fajn Aquarius1
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Re: Vizualizace
Nesmuť, to máš jak s demokracií. Každej by ji řešil jinak, nebo vůbec, ale nikdo nic lepšího zatím nevymyslel.Aquarius1 píše:Tak teď tomu nerozumím,chceš snad říci
Nebo přestože lidi viděli zahnutý horizont, věřili, že zem je placka. Nebylo lepší vysvětlení.
Pravdu můžou mít všichni, dokud se ti nej BORCI nedohodnou, že to jsou prostě siločáry. Vždyť je to podle mě úplně jedno, jestli to jsou siločáry nebo čárymáry. Důležitý je, jak se ty magnety ovlivňují a jak k sobě poctivě přiskakují. Že to neumíme popsat pravým jménem, komu to vadí.
Do mapy taky koukáš na něco, co nemá se skutečným terénem nic společnýho, je to prostě abstrakce. Tak co, furt si myslíš, že tomu nerozumíš ?
JiMi