Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

To stojí za uvážení .Přesto se zeptám proč se Ti nelíbí stator? Mě nevadí když mě to napíšeš je to z důvodu rozšiřování znalostí .A musím ještě podotknout ten generátor je udělaný před
6-ti lety a já jsem v tu dobu neměl internet a informace ohledně generátorů jsem musel pracně shánět a zkoušet .
Listy no to je kapitola pro sebe .Špatný list špatně se točí a turbulence je taky prevít u listu .
Ještě nějaké foto.
ještě nosník listu je trubka opatřená povlakem (kvůli rezivění)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

VERT1 píše:To stojí za uvážení .Přesto se zeptám proč se Ti nelíbí stator? Mě nevadí když mě to napíšeš je to z důvodu rozšiřování znalostí .A musím ještě podotknout ten generátor je udělaný před 6-ti lety a já jsem v tu dobu neměl internet a informace ohledně generátorů jsem musel pracně shánět a zkoušet .Listy no to je kapitola pro sebe .Špatný list špatně se točí a turbulence je taky prevít u listu .Ještě nějaké foto.ještě nosník listu je trubka opatřená povlakem (kvůli rezivění)
Stator je udelatý taky hezky, ale nedá 200 až 500W pri účinnosti nad 70procent (často má problém i se 60procenty), nejde tam nacpat více Cu do drážek, je to jenom o tom. Prípadne zmer a uvidíš. Proti solidnímu generátoru jde často do háje 1/4 až 1/3 výkonu. S vrtulemi samozrejme nejsou špásy, vibrace, rezonance je to nejhorší, odstredivá síla témer tunu. Rezonance jsou buzeny hlavne tím, že vítr nefouká presne v osi, a mení se periodicky úhel nábehu, jako je pri turbulenci bežné.

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Byl bys ochoten mě přesně popsat jak to mám změřit(udělat) .Bohužel náš počítač slouží pěti lidem tak u něho nesedím stále .Předpokládám ,že jsi to už někde popisoval ,ale fakt se v tom ztrácím časově ,dík.S generátore jsem vycházel z toho ,čím více vinutí tím větší odpor a tudíž ztráty.Je pravda ,že ve statoru je ferit a né neodym.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

VERT1 píše:S generátore jsem vycházel z toho ,čím více vinutí tím větší odpor a tudíž ztráty.Je pravda ,že ve statoru je ferit a né neodym.
Je to naopak, čím víc drátu, tím lepší účinnost. Protože jde o pomer výkonu a ztrát. Když je málo drátu, je menší i výkon a pomery se zhorší, i když klesne odpor. Duležitá je v tomto správná volba indukce v mezere, pro klasické drážky má být kolem 0.7T (+-asi 0.1T), více nebo méne prináší ztráty. Vše za predpokladu správne voleného typu vinutí.
Merení mechanického výkonu a tím i účinnosti treba tady(dal jsem hledat slovo silomer):
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... omer#23528
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... omer#27263

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Akord
Mám dotaz, bylo by možné napsat výkonovou charakteristiku generátorů Tvé konstrukce?
Já jsem se ještě nedostal k měření ,ale aspoň bych mohl s čím porovnávat.Teď mám v dílně binec a nemůžu dělat všechno do hromady.
Dík

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

VERT1, kousek z jedné tabulky merení tady nekde na fóru je, ale ten mel 10kW (účinnost 95 procent, pod 2000/min). Ta menší na fotkách byly kolem 200W a mám je mnohé zapsané v sešitech. Nač Ti je ale charakteristika. Napsal jsem, že dosahuju účinnost 80procent pri otáčkách nad 250/min a výkonu pres 100W. To je dostatečná informace. Zkus najít, který autor napíše aspoň tohle. Vetšina dá hezké obrázky, hezkou tabulku otáček, napetí, proudu, výkonu, zkrátka listí, ale nenapíše účinnost, o kterou jde. Dokonce ji zamlžují i profesionálové, často delají jenom úredníky Excelu. Když totiž udelají motor príliš malý, je to nutne na úkor účinnosti. No a nepujdou dnes s pravdou ven, co když se najde proste nekdo, kdo laťku podleze a ten kdo nelže pak neprodá. Když chceš porovnávat, tak si zjisti účinnosti i ostatních za techto uvedených podmínek. Merení tech malých altu nemám v elektronické podobe, a nemám chuť se s tím párat na net, vysvetlovat data a skice, je to zbytečné, stejne tu opakuju vícekrát totéž, bez výrazného efektu. Nemám rád fiktivní debatu a práci. Já jsem napsal, že ten autoalternátor na magnety 80procent pri 250/min a aspoň 100W neudelá. Vím a napsal jsem proč. Zmer si to, a pak bude mít naše diskuse jinou úroveň.

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Tak jsem to teda musel změřit abych měl aspoň něco v ruce. Vyšel mě výsledek 74% .Tak na to že mě byl pohaněný můj stator(aniž bych uvedl rozměry) tak si myslím že to není špatné.Ale zítra si zkusím půjčit otáčkoměr pro větší jistotu .Otáčky jsem spočítal a tam se mohla stát chybka ,tak jí chci vyloučit.
A to musím říct že nemám použity neodym ,ale ferit(když vezmeme v úvahu ,že rozdíl mezi nima je víc jak 20-ti násobná) .Takže i kdyby můj generátor po přesném změření otáček se změnil výsledek, směrem dolů třeba 70% a já vyměnil ferit za neodym tak určitě se dostanu na 80-90%.
:P

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Vert1, tomu neverím, jak jsi to meril? Fakt si myslíš, že proste stačí kdesi narvat neodymy a máš 80-90 procent ? To jako ti ostatní jsou brídilové? Radši si to zkontroluj, protože až je to pravda, tak jsi lepší, než mnozí výrobci alternátoru. Jak jsi pritom meril elektrický výkon? Neudáváš, pri jakých otáčkách a jakém výkonu meríš tu účinnost. Já psal o nejméne 250/min a aspoň 100W. Nebazíruji na presnosti merení otáček, uznám treba 3.5 až 4.5 otáček za sekundu. Stačí stručne naznačit postup merení.

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Ahoj
Opravdu bylo něco špatně .Otáčky jsem změřil otáčkoměrem a včera byly špatné.Otáčky 210ot/min(blíž k 250ot/min.se nedostanu),síla v tahu 1,5kg a vzdálenost 220mm(r).
Při těchto hodnotách 2,8A/14V. Měřeno při připojení na 100Ah akumulátoru.
Ještě jsem se chtěl zeptat zda jsi vyzkoušel místo neodymu i ferit.Tohle by mě hodně zajímalo .
Nemyslím si že mohu navrtat neodymy někde .Taky jsem napsal že pokud bych vyměnil ferit(který mám na rotoru)za neodym dostal bych se z účinností mezi 80-90% ,to je o 10-15% víc jak teď.
Tím jsem chtěl naznačit generátor s feritem (můj) začíná dobíjet baterii při 100ot/min(já mám
ještě měnič a tím jsem se dostal na 60ot/min rotoru-0,5A/14V),ale pokud v mém generátoru vyměním ferit za neodym ,předpokládám navýšení účinku o 10až20%.Kdybych měl zbytečných 1800Kč tak ty neodymy objednám a vyměním je .Bohužel jsou důležitější věci .

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

VERT1 píše:...Otáčky 210ot/min(blíž k 250ot/min.se nedostanu),síla v tahu 1,5kg a vzdálenost 220mm(r). Při těchto hodnotách 2,8A/14V.
...ale pokud v mém generátoru vyměním ferit za neodym ,předpokládám navýšení účinku o 10až20%.Kdybych měl zbytečných 1800Kč tak ty neodymy objednám a vyměním
To vychází na 54 procent včetne usmerňovače. Výmena za neodym účinnost zvýší, pokud je slabá indukce v mezere. Pokud však presáhne asi 0.8T, tak opet klesne, hlavne pri menších výkonech kvuli persycení železa a ztrátám v železe. Pokud vezmeš plochu vrtání statoru(plášť válce vzduchové mezery stroje), tak zhruba platí, že pro ferit musí být plocha magnetu(ze které vystupují siločáry) aspoň 2násobná až 4násobná, podle ztrát rozptylem, a v prípade neodymu asi dvoutretinová. Tloušťka feritu na danou vzduchovou mezeru je 1.5 až 2cm, a neodymu 2-3mm podle situace. Vše další závisí od konstrukce. Ve Tvém prípade budou ale zrejme stejne prevažovat ztráty v Cu, protože se tam více vinutí pro daný výkon nevleze. Ten alternátor velikostí odpovídá účinnému stroji o výkonu asi 50W bez ohledu na to, zda tam jsou ferity, nebo neodymy, je to dáno tou Cu. 100W/70procent by byl velmi slušný výsledek v obou prípadech, a není lehké se k nemu dopracovat. Proto je lepší pro tyto nízké otáčky zvolit proste vetší stator, a tím je to v suchu. Pouze je treba dát pozor na to, aby nic nebylo presyceno, protože by mel stroj ztráty naprázdno. Vymenit ferit za neodym a obrácene beze zmeny v konstrukci kvuli výše popsanému nejde, nebo nestojí za práci. Prípadne popiš, jak máš situovány magnety. Neodymy pro tvuj stator nepresáhnou asi 500 Kč, pokud jsou dobre využity.

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Tak jsem to dostal odpověď,kterou jsem po správném(opravené chyby otáčka a jiné) propočítání už tušil.
A dík Akorde za vysvětlení jak se říká po lopatě .Tohle beru co říkáš tomuhle(na fotce).
Jelikož jak jsem psal, stavila se VE před už více jak šesti lety .Ano teď bych to už tak nedělal.
Třeba někoho bude zajímat kde postavit VE ,tím je myšleno stanoviště .Určitě každý má nastudovanou teorii.
Nejhorší je že vítr nevidíš a je to sranda .Protože pokud se postaví VE na místě kde vítr fouká jenom kdy se mu chce(fouká jenom nevíš odkud a jaký).Jedna z rad ,ale je to rada a třeba někdo má lepší. Je potřeba aby na tom místě(stanovišti) foukalo celo ročně co nejvíce ,zjistíš jednoduše budeš pouštět draka.Obyčejného papírového (ale ten co je ověřený že lítá) draka .Má totiž ten dar ,že odhalí poryvy a pásy větru (hore ,dole,vpravo, vlevo ).Pokud se drak udrží ve větru a nemele sebou příliš (je třeba zkoušet co nejčastěji)tak je to přibližně to slušné místo.Chce to pobíhat z drakem kolem baráku a zkoušet.Vadí stromy domy .Vítr před překážkou se zdvíhá zhruba v trojnásobné vzdálenosti výšky překážky tam je ten problém nejvíce patrný.
Pokud se to podcení každý na to doplatí.Už jsem to napsal můžeš mít super VE ,ale pokud nemáš aspoň slušné místo (stanoviště) je ti to na prd .Já jsem měl špatné a i Akord to napsal .
Já jsem ho měl špatné z důvodu ,že jsem v hornatém terénu (stála v tom nejlepším místě ale stejně blbě).Takže vítr si pobíhá kde chce .
Pokud se místo najde, tak honem vysát zkušenosti ohledně generátoru od Akorda .
No s teď se musí udělat nějaká vrtule .Je tu zas možnost axiální nebo vertikální .
Já jsem měl vertikální Ø2m pět listů . Proč takovou, má super výsledek v roztáčení (reagovala opravdu i na malé větříky)malé otáčky .Chtěl bych teď udělat axiální vrtuli .Vertikální má větší účinnost .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Ten generátor na fotce je spíše strojarské dílo, než generátor elektriny. Lze to udelat mnohem efektivneji. Jeden dobrý koncept bez železa se probral tady na vlákne a ve vedlejším vlákne o vetru. S tou účinností si nelam hlavu, muj první alt mel pouze 10 procent, pak 20, protože jsem príliš vymýšlel, a myslel si, kolik toho získám počtem pólu. Ten2. jich mel 60, no a samo, že to bylo k ničemu. Dnes vím, že počet pólu není podstatný, šetrí obvykle jenom železo. S tím vetrm bych souhlasil, já mel vrtuli, pak soused trochu prodloužil a zvýšil barák, no a čitelne vznikla turbulence, táhlý vítr byl fuč a s ním i výkon. Musel bych to predelat tak o 2m výš...

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Tak jsem hledal ten plochý a nenašel bohužel,to nevadí musím říct kamarádovi aby ho zkusil na výkon ,on ho má totiž už i navinutý a funkční.
Ještě jsem chtěl připsat k VE-levně. K vrtuli je potřeba brát v ohled jeden důležitý faktor a to je tvar a počet listů. Pokud se použije rotor s dvěma listy(je rychle běžný )1000ot./min není žádný problém vytočí daleko víc ,ale je naopak je necitelný při malém větru(fouká tak málo ,že se jenom třepe listí na stromech). Zas se dobře vyvažuje,i když je potřeba být pečlivý .
Nejvíce se používají 3 listy .Já použil 5 listů a to aby vrtule byla schopná reagovat na sebemenší vítr.Nevýhoda strop v otáčkách nedostaneš se na 1000ot./min.Listy si kradou
proudění větru.Zas na druhou stranu rotor je schopný točit jakýmkoli rotorem.
Vše má své meze .Profil listu je a není důležitý .Když se má VE točit (dávat el.energii)
při malých otáčkách (60ot./min) je důležitý ,ale pokud se počítá ,že bude dávat při vyšších ot.
tak to za není tak důležité.Bohužel pokud profil listu není až tak dobrý vzniká za listem turbulence a ta ho vlastně brzdí, brzdí tah vrtule.A pokud je míň listů tím ten efekt je víc patrný . Rotor nestíhá tahat generátor a má snahu se zastavovat a špatně reaguje na vítr.
A podle ně využívat vítr (5-6m/s) když ho máš sem tam, špatná cesta .Pozor někdo takový vítr má a tím je z obliga a neřeší tyhle věci .Další problém natočení listů.Buď napevno a tím se musí nastavit v jakých otáčkách bude rotor nejlíp tahat.To znamená malé otáčky (špatné roztáčení) ,stření otáčky (už běží v pohodě) ,vysoké ot.(běží super a vysoký výkon).
Nebo jinak: malé ot. roztáčí se jakžtakž, střední ot. super chod a dobře tahá,vysoké ot. špatný chod hučí vysoká turbulence přichází o výkon.
A nebo při malých otáčkách se dobře rozbíhá ,ale jinak běží špatně.
Tohle je problém pevného nastavení úhlu náběhu listu rotoru.Musí být kompromis buď tak nebo tak.
Mám vyzkoušenou variantu aktivní regulaci .
Má velkou nevýhodu a to je pracná ,ale rotor tahá prakticky v celém spektru otáček a ještě dokáže brzdit rotor proti překročení otáček.Listy mněmí sklon z 15° až na -3° a při změně úhlu až na 0 změní se proudění kolem listu natolik,že rotor se zastavuje ,ale nápor větru na celou plochu rotoru je velký.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Vert1, nerozumím, co jsi hledal. K té vrtuli - mužeš klidne mít i 8listou vrtuli s 1000 otáčkama. Otáčky, nebo rychlobežnost jsou dány hloubkou profilu, nebo štíhlostí listu. Pri stejných otáčkách čím je vetší počet listu, tím musí být hloubka profilu menší (šírka listu na konci), list je na konci pak často tenký jak rovné pravítko. Pak si listy vítr nekradou.
S tím náporem vetru na rotor je problém, pri kritické rychlosti by se meli vrátit do velkého kladného úhlu, to však nejde udelat spojite. Já používám práve kvuli tomuto boční kormidlo, které je sice na pohled odstrašující, nemá však tuto nevýhodu a pri pevných listech jako mám já jde o osvedčenou a pomerne stabilní regulaci umožňující vrtuli pri vichrici témer zastavit bez použití brzdy, navíc ve smeru osi vrtule kolmé na vítr. S minimálním tlakem na listy.

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Ahoj ,co jsem hledal :to je pro Akorda.
To co jsi mi napsal : (Ten generátor na fotce je spíše strojarské dílo, než generátor elektriny. Lze to udelat mnohem efektivneji. Jeden dobrý koncept bez železa se probral tady na vlákne a ve vedlejším vlákne o vetru)To bylo co jsem hledal .
Připouštím je toho dost a přelouskat všechno chce čas ,ale proč se nezeptat ,nebo to je špatně?
No a co se týká toho velkého kladného úhlu .Předpokládám ,že se bavíme o úhlu od roviny rotoru.Pochopil jsem že myslíš, proti větru se natočí hrot (náběhová hrana)listu?
Jestli se bavíme o tom samém ,tak listy brzdí(otáčky) tím že se narovnají s rovinou rotoru .
Pokud si někdo myslí ,že rotor se otáčí náporem větru ,tak to je mylná představa.
Rozběhový úhel 15°(na hrotu listu)¨pro rozběh (rotor běží nejlépe) při nízkých otáčkách.
Pro vyšší otáčky nevhodný .Na pevném nastavení(listů) musíš zvolit kompromis.
Bavím se o úhlu na konci listu. List samotný je vytočený do vrtule 10°,rozdíl paty a hrotu listu.
Pokud se vyklání rotor z větru ocasem (kormidlem)je to nejmíň náročné .Problém nastavení
úhlu listů to neřeší.
Zeptám se Akorda jaký úhel listů má nastavený (pochopitelně na hrotu listu),rovina je průmět rotoru.A jaký má úhel na listu samotném(kolik do vrtule).
Ať se nedohadujeme 0° je rovina rotoru (rotor se otáčí na průměru a to je rovina ) .Protože gyroskopický efekt se musí brát v ohled .Dokáže znepříjemnit štelování listů rotoru .
Vítr na rotor nefouká rovně (to určitě ví všichni)fouká v šroubovici ,dalo by se říct.
Proto se musí listy natočit pod nějakým úhlem(15°,13°,10°) .Větší úhel na listu lepší rozběh a tím menší otáčky ,jelikož rotor dokáže roztočit i malý větřík.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“