Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Laik se ptá fyziků
Moderátor: Gabča
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Lidičky, já vím, že vám je to vlastně fuk, ale ten včerejší debakl s Gromíkem, kdy mi ukázal průběh pádu jenžto vypadal skutečně jako m/s2, mě trochu poučil...
1) Tedy, chtělo by to sympozium začít už odpoledne, a vzít pro jistotu i tu webovou kamerku, jako měl onen student který pokus prováděl. Ta snímala 15krát za vteřinu, a vypadalo to dobře. Tou kamerkou by se to vzalo nablízko .. a to:
a) normálně na vzduchu, ale jen cca ze tří metrů
b) jestli by se Kájovi chtělo, mohl bys přeci jen vzít na odpolední sympozium tu vakuovou troubku s vývěvou a magnetem?
2) pak normálně z věže foťákem 6*za vteřinu v noci i ve dne. Z noční fotografie, na které by byly vidět body pod sebou by se udělal hlavní (ne)důkaz, ostatní denní obrázky by se slepovaly.
Tak ztratila jsem svoji jistotu, a slezla jsem ze 100% tak na 80% , ale ještě se nevzdávám, protože ten student odmazal první fázi, v čase 0 sec už má najeto 0,1 m, protože mu to tam nevycházelo, a nedostal by za 1. Myslím, že mu tam překážela ta počáteční exponenciální snížená akcelerace. Kdoví....
1) Tedy, chtělo by to sympozium začít už odpoledne, a vzít pro jistotu i tu webovou kamerku, jako měl onen student který pokus prováděl. Ta snímala 15krát za vteřinu, a vypadalo to dobře. Tou kamerkou by se to vzalo nablízko .. a to:
b) jestli by se Kájovi chtělo, mohl bys přeci jen vzít na odpolední sympozium tu vakuovou troubku s vývěvou a magnetem?
2) pak normálně z věže foťákem 6*za vteřinu v noci i ve dne. Z noční fotografie, na které by byly vidět body pod sebou by se udělal hlavní (ne)důkaz, ostatní denní obrázky by se slepovaly.
Tak ztratila jsem svoji jistotu, a slezla jsem ze 100% tak na 80% , ale ještě se nevzdávám, protože ten student odmazal první fázi, v čase 0 sec už má najeto 0,1 m, protože mu to tam nevycházelo, a nedostal by za 1. Myslím, že mu tam překážela ta počáteční exponenciální snížená akcelerace. Kdoví....
-
- Zasloužilý člen
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
První fázi odmazal z jednoduchého důvodu. Neumí synchronizovat ruku s kamerou (čas 0 není stejný pro kameru a pro ruku)Gabča píše:
Ta poslepovaná fotka mi dost silně připomíná balistickou křivku. I tak by se to dalo měřit. Vodorovná rychlost bude v rámci možností konsttantní, takže se na ní dá odečítat čas. Na svislé ose pak odečteš zrychlení. Pro vzduchoprázdno vychází parabola, tady to bude trošku jinak.
Balistická křivka se dá nádherně vyfotit pomocí stříkající vody. Není někdo ze zúčastněných požárník?
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
kadlín
....asi bude jedno, jestli fotíme v noci nebo ve dne.....padat to bude stejně...i když tady někdo psal.....že žárovka je pohlcovač tmy......tak jestli je to světlo hustší ...než tma....kde není nic.....Gabča píše:Lidičky, já vím, že vám je to vlastně fuk, ale ten včerejší debakl s Gromíkem, kdy mi ukázal průběh pádu jenžto vypadal skutečně jako m/s2, mě trochu poučil...
....fotky se budou tak jako tak v pčítači slepovat.....
....psal jsem....strobo nebude třeba....!!!.....nahradíme to fázovým snímáním....popřípadě nějakou digi kamerou...a pak to rozpitvat v počítači...ale to nevím jak....
karel si klidně tu trubici může vzít....
....já navíc vezmu bublifuk....a budu dokazovat , že bublina va vzduchu letí...a nepraskne......takovej fígl....vydrží třeba 20 minut...... martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: kadlín
Svým způsobem je světlo hustší, než tma. Viz Crookesův mlýnek. Ale rozdíl asi nenaměříš.martin11 píše:jestli je to světlo hustší ...než tma...
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
co sypat těch kuliček víc? - už vidím, jak by se to pěkně ukazovalo na jednotlivých snímkách z kamery. Spoušť u foťáku by stačilo zmáčknout až by první kulička řachla na zem... a nemuselo by se nic slepovat.martin11 píše:....asi bude jedno, jestli fotíme v noci nebo ve dne.....padat to bude stejně...i když tady někdo psal.....že žárovka je pohlcovač tmy......tak jestli je to světlo hustší ...než tma....kde není nic.....Gabča píše:Lidičky, já vím, že vám je to vlastně fuk, ale ten včerejší debakl s Gromíkem, kdy mi ukázal průběh pádu jenžto vypadal skutečně jako m/s2, mě trochu poučil...
....psal jsem....strobo nebude třeba....!!!.....nahradíme to fázovým snímáním....popřípadě nějakou digi kamerou...a pak to rozpitvat v počítači...ale to nevím jak....
....já navíc vezmu bublifuk....a budu dokazovat , že bublina va vzduchu letí...a nepraskne......takovej fígl....vydrží třeba 20 minut...... martin11
omlouvám se, nedalo mi to
Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
-
- Zasloužilý člen
...zdravím Gromit....jo to by šlo...ale......to raději seženu stroboskop, než přesný dávkovač kuliček....tedy v přesných intervalech. vypouštění kulišek........gromit píše:co sypat těch kuliček víc? - už vidím, jak by se to pěkně ukazovalo na jednotlivých snímkách z kamery. Spoušť u foťáku by stačilo zmáčknout až by první kulička řachla na zem... a nemuselo by se nic slepovat.martin11 píše:....asi bude jedno, jestli fotíme v noci nebo ve dne.....padat to bude stejně...i když tady někdo psal.....že žárovka je pohlcovač tmy......tak jestli je to světlo hustší ...než tma....kde není nic.....Gabča píše:Lidičky, já vím, že vám je to vlastně fuk, ale ten včerejší debakl s Gromíkem, kdy mi ukázal průběh pádu jenžto vypadal skutečně jako m/s2, mě trochu poučil...
omlouvám se, nedalo mi to
.....stejně změříme ..."KULOVÝ"....ale bude legrace....
...a já ve své motyčkologii také změřím volný pád motyky.....s tím Newton určitě nelaboroval...tak zase budu v něčem první.....
....a budeme moci ...v případě úspěšného pádu motyky.....rozšířit murphy-ho zákony o další poznatek....a to, že na motyku působí stejné gravitační zrychlení jako na cokoli jiného.....což bez tohoto pokusu nemohu s jistotou tvrdit. .....s pozdravem a úctou všem....martin11
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
možná inspirace: http://blueballmachine2.ytmnd.com/martin11 píše:
...zdravím Gromit....jo to by šlo...ale......to raději seženu stroboskop, než přesný dávkovač kuliček....tedy v přesných intervalech. vypouštění kulišek........
ale správně nakloněná rovina by možná stačila - teda na kuličky, s motyčkama by mohl nastat problém s třením...
-
- Zasloužilý člen
pro Gabču...
...možná inspirace:
http://blueballmachine2.ytmnd.com/ ...takto si to nějak představuju....
....a bod pro Gromita.....
http://blueballmachine2.ytmnd.com/ ...takto si to nějak představuju....
....a bod pro Gromita.....
-
- Zasloužilý člen
Teda, teď se mi to spustilo s tou hudbou na plný kule, a ten důležitý šéf vedle mě z Japonska se tvářil .... a já to doteď úspěšně tajila co dělám celý dnygromit píše: možná inspirace: http://blueballmachine2.ytmnd.com/
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Horší je už jenom, pustit si na plný kule velkou HiFi věž :D
A proto mám na hlavě raději sluchátka (co umějí i udělat ze sterea dokonale nabasovaný 5+1). No to byla šleha!!! . Jsem teď totiž zrovna píchlej na pomalým mobilním připojení, takže než se mi to tam "nachroupalo", tak jsem si mezitím skočil číst zpátky na forum,........ no a právě v okamžiku, když jsem si četl "Teda, teď se mi to spustilo s tou hudbou na plný kule, a ten....." tak jsem úlekem málem převrátil křeslo.Gabča píše:Teda, teď se mi to spustilo s tou hudbou na plný kule, a ten důležitý šéf vedle mě z Japonska se tvářil .... a já to doteď úspěšně tajila, co dělám celý dnygromit píše:možná inspirace: http://blueballmachine2.ytmnd.com/
Gromite, já Tě zabiju !!!!! Non
(kurňa, přemejšlej trochu chlape, vždyť se to tady hemží samejma zasloužilejma drontama, co už nemaj daleko k infarktu , no uvidíme, kdo bude zejtra scházet )
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Horší je už jenom, pustit si na plný kule velkou HiFi vě
tímto se oběma upřímně omlouvám, netušil jsem co činím, neb jsem byl softwarově chráněn Mozillou ("Pro zobrazení veškerého obsahu na stránce jsou vyžadovány dodatečné zásuvné moduly.")aNONym píše:A proto mám na hlavě raději sluchátka (co umějí i udělat ze sterea dokonale nabasovaný 5+1). No to byla šleha!!! . Jsem teď totiž zrovna píchlej na pomalým mobilním připojení, takže než se mi to tam "nachroupalo", tak jsem si mezitím skočil číst zpátky na forum,........ no a právě v okamžiku, když jsem si četl "Teda, teď se mi to spustilo s tou hudbou na plný kule, a ten....." tak jsem úlekem málem převrátil křeslo.Gabča píše:Teda, teď se mi to spustilo s tou hudbou na plný kule, a ten důležitý šéf vedle mě z Japonska se tvářil .... a já to doteď úspěšně tajila, co dělám celý dnygromit píše:možná inspirace: http://blueballmachine2.ytmnd.com/
Gromite, já Tě zabijuúúůůů !!!!! Non
(přemejšlej chlape, vždyť se to tady jen hemží samejma zasloužilejma drontama, co nemaj daleko k infarktu )
Kdybych to mohl odčinit třeba osobním lapáním koulí na Kadlíně, aby se nepoztrácely v trávě, tak rád, bohužel budu tou dobou někde daleko...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
To nemyslíš vážně. Jak toóó ?!?gromit píše:.... Kdybych to mohl odčinit třeba osobním lapáním koulí na Kadlíně, aby se nepoztrácely v trávě, tak rád, bohužel budu tou dobou někde daleko...
A myslíš, že bychom Tě nějak kolektivně nepřesvědčili ??? Třeba i za použití níže uvedého hesla, jenž je docela podobné tomu Tvému (heslo, na které jsem si během pár posledních měsíců vzpomenul víckrát než je zdrávo ) Non
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
aNONym píše:To nemyslíš vážně. Jak toóó ?!?gromit píše:.... Kdybych to mohl odčinit třeba osobním lapáním koulí na Kadlíně, aby se nepoztrácely v trávě, tak rád, bohužel budu tou dobou někde daleko...
A myslíš, že bychom Tě nějak kolektivně nepřesvědčili ??? Třeba i za použití níže uvedého hesla, jenž je docela podobné tomu Tvému (heslo, na které jsem si během pár posledních měsíců vzpomenul víckrát než je zdrávo ) Non
čtyřlístek miluju už od dětství, ale možnost chytit originál prasečí chřipku si nenechám ujít... sorry