![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Dvě protichůdné charakterisky trhu
1. Trh je koloběh, pokud si někdo něco koupí, jiný mu to prodá (v tom se skrývají i mzdy, daně, všechno). NO A TO ZNAMENÁ potažmo, sečteme-li zisky a ztráty všech firem, státu, domácností na trhu DOSTANEME NULU.
2. Trh neustále roste, lidi a firmy chtějí a musí bohatnout
Průšvih žejo?
Co se tím děje? Jestli si myslíte, že je to v pohodě, tak v jednom bodě je to blbý: máme určité množství peněz - oběživo (papírové i bankovní) a to je obruč svírající ten koloběh a nedává mu prostor růst.
Tedy, ty veškeré nářky na bankovně či investičně vznikající peníze jsou sice na první pohled logické, nicméně ....
tyto peníze napravují tuto propast nedostatku peněz v oběživu. Díky tomu můžou firmy a lidi mít zisk a zbohatnout.
Je to dáno už penězi samotnými.. dokud byl barter, oběživo bylo všechno, stačilo toho víc vyrobit a všichni byli bohatší .. já vím, muselo se to za něco vyměnit, ... ale v principu stačila dobrá úroda, a bylo toho víc. Pak byly mince z drahých kovů, které se neustále těžily, oběživo rostlo s touto těžbou a taky se to nakonec zvládlo. Oběživo rostlo a mohlo tak pokrýt rostoucí potřebu trhu na obrátkovost (tj, aby ho měl každý dost v peněžence jako rezervu, i mu zbylo na to dopřát si něco, koupit)
Věřte, že nejvíc mě je líto, že čím větší někdo má zisky, tím větší jiní musí mít ztrátu.
Jestli do ekonomiky neplynou jiné peníze zvenčí
např.
1. aktivní bilance zahr. obchodu
2. nevyrovnaný státní rozpočet
3. tvorba fiktivních bankovních peněz
tak se za chvíli soustředí u firem a lidí, kteří nechtějí dát nikomu jinému vydělat a peníze si nechají. Kdo namítáte, že je dá do banky a ta je někomu půjčí ... je to samozřejmě lepší než to dát do polštáře, ale jen o něco málo. Je potřeba to rozfofrovat, utratit, že podnikateli půjčíte mu nepomůžete úplně. Musíte mu dát vydělat.
No a to je jen utopie, firmy a lidi chtějí hromadit své sumy, je strašná spousta superbohatých firem a lidí na světě, monopolů, nad těmi miliardami se nám jen protáčejí panenky ... a odčerpávají nám naši energii.
Je to jako když v elektrickém oběhu dáte moc nenabitých kondenzátorů, a ať přidáváte zdroje kdekoli, vždycky to nakonec skončí v nich, nevím co ten oběh udělá, to byste mi řekli vy, ale asi mu to moc neprospěje. Tušim že tam poklesne napětí, o proudu nemluvě. A je jedno že v tom oběhu je spousta lidí a firem, kteří umí vyrobit zboží které jiní chtějí, a ti zas nabízejí něco, co chtějí ti další .... nemáme náboj.
Takže já volám:
TŘIKRÁT HURÁ FIKTIVNÍM PENĚZŮM
TISÍCE DĚKOVNÝCH DOPISŮ TĚM, co se odvážili si vzít půjčky a kompenzují miliardáře
Jsou i další nástroje, ale to jen jestli budete mít zájem, což pochybuji
Tak to jen tak na okraj