Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Re..poota

Příspěvek od poota »

Gabča píše:... Klidně si protiřečíš, trváš si na věci jen aby sis na ní trval, nedokážeš se zamyslet, protože už od začátku k tomu přistupuješ jako k hotové věci. Klidně potvrdíš v jednom příspěvku, že předmět s motorem vykompenzovanou gravitační silou se dále pohybuje vzhůru pouhu setrvačností dík libovolnému počátečnímu roztlačení, a v zápětí zase, že pro prodloužení doby výstupu desetkrát je třeba omezit výkon desetkrát. Vůbec Ti (nejen Tobě) nevadí, že se to neslučuje. Gravitace není tření....
Potíž se mnou bude asi v tom, že mám pocit, že si to vůbec neprotiřečí, dokonce mám pocit, že jde vždy o něco jiného.
V prvním příkladu máš navzájem vykompenzované dvě svislé síly - gravitace táhne dolů a stejnou silou vrtulka nahoru. Takže vznášedlo stojí ve vzduchu na stejném místě. Zapůsobíme-li na toto vznášedlo nějakou silou kterýmkoli směrem, bude se tím směrem pohybovat, dokud dodanou energii nespotřebuje. Připadá mi to logické a průzračné.
Zrovna tak mi připadá logické, že pokud vykonám tutéž práci za desetkrát delší dobu, tak na to potřebuji desetkrát menší výkon. Dokonce jsem se o tom mohl, a často i musel, mnohokrát za život přesvědčit. Za pravdu mi dává i matematika: 1 = 1/10 x 10. Je možné, že Tě v tom mýlí ten dvojí převodový poměr mezi motorem a břemenem, ale ten v teoretickém výpočtu nehraje roli. A v praxi jenom zvyšuje ztráty.
Opravdu nikdy a nikomu, alespoň ne při plném vědomí, jsem netvrdil, že gravitace a tření jsou něco podobného, nebo dokonce totéž. A ohledně fyziky - pokud věda tvrdí něco, o čem jsem se přesvědčil, že to tak funguje, musím jí, chca nechca věřit, i když by se mi to sebevíc líbilo nějak jinak. Až zjistím, že je něco jinak, než věda tvrdí, nebo že někde na něco zapomněla, tak si piš, že se toho chytnu "jak ho.no košile" a jen tak nepustím. Ale až ...
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Re: Energia

Příspěvek od buky »

Akord, nejde o výsmech a ani nikoho nehádžem do odpadu. Tono určite titul má ale dokáže si priznať aj chybu.
Mám pracovať na sebe? ale veď ja som beznádejný prípad :lol:
Pokiaľ ide o energiu, myslím si že by bolo treba urobiť v tom poriadok, spoločenská dohoda nestačí, aj keď zatiaľ neviem či to bude pre spoločnosť na niečo dobré.

Spomínaš na kyvadlo? ako vás mám presvedčiť že tam žiadna energia nie je, ale ide o vychýlenie od gravitačného ťažiska, energia je to čo dalo kyvadlo do pohybu.
Nemusíme hovoriť o veľkom tresku, to je pre nás veľká neznáma, úplne nám stačia na porovnanie modely tu na zemi alebo vo vesmíre.

spaceball
Zasloužilý člen

re

Příspěvek od spaceball »

Buky píše:...ako vás mám presvedčiť že tam žiadna energia nie je, ale ide o vychýlenie od gravitačného ťažiska, energia je to čo dalo kyvadlo do pohybu.---

Kyvadlo? Viz Wiki.
Energie, která ho vyšinula z rovnováhy, se automatický stává součástí kyvadla ve smyslu
střídavé změny potenciální energie na kinetickou energii a naopak a stále dokola.
Neexistence této "vnitřní" energie by znamenalo zastavení kyvadla - ono se zastaví až ji
vyčerpá na překonávání všech odporů prostředí...

Obrázek

Spaceball Obrázek
Dostal: 1 poděkování

Gravitace není jako tření

Příspěvek od Gabča »

Krásný nový den,
u našeho přátelského povídání :D

oba Akord i poota jste potvrdili, že gravitace není nic podobného jako tření, ale víte, že podle fyziky jo? obojí je zde měřeno v newtonech kg*m/s2. U jednoho je to ale špatně... uhádnete u kterého?

Opravdu je to od základu rozdílná věc... zatímco gravitace ten levitující předmět při odkopnutí propustí do nekonečné výše a nebude mu ubírat rychlost, pokud kolem něj tření nebude. Zatímco tření ho záhy zbrzdí, zde již záleží na dráze. Můžeme motoru na předmětu nastavit třeba vyšší sílu tahu.. např. 9,9 N, potom se stane to, že po odkopnutí ještě chvilku bude zrychlovat, až dosáhne nějaké rovnováhy mezi odporem míjeného vzduchu a navýšenou silou 0,09 N. Chvíli to vypadá podobně, ale jen do chvíle, než do toho znovu kopneme, tak zatímco bez tření si ponechá novou rychlost, s třením se záhy zpomalí zase na onu rovnovážnou rychlost.

Prostě je to něco jiného, u jednoho záleží, u druhého nezáleží na dráze. U čeho je jednotka špatně? Po Kadlínu vím, že jen u tření.

Tam kde záleží na dráze, tj. u tření, tam pouze může platit to, že desetkrát omezený výkon způsobí desetinásobnou dobu jízdy :idea:, tady pooto samozřejmě platí 1/10*10=1 .
U gravitace ta závislost je jiná, u našeho předmětu s motůrkem 9,81 N stačí na krátkou dobu výkon snížit, ale pak se na zbytek trasy vrátit na původní hodnotu!, a tak docílit desetinásobné doby jízdy. U něčeho jiného, kde není tahle rovnováha je třeba sílu snížit celkově o něco (rozpočítat to), ale rozhodně míň než desetinásobně. Tenhle rozdíl se hravě schová pod tření, účinnost, atd. takže si toho třeba ani nelze všimnout. Takže, a to je i pro Akorda, ta fyzika používající společenskou dohodu má binec v základních věcech, a proto musí chudinka vynakládat neuvěřitelné úsilí, aby se s tím vyrovnala. Uznávám, že se s tím nakonec vypořádala, ono to jde, ale za cenu šíleného maglajsu. Je to ale podle mě škoda, škoda práce, škoda mozku. :)

..........................................
Tak tolik asi teorie, co s tím?....

.......................................
Buky, víš... oni nám to neuvěří, dokud neuděláme ten gravitační motor... pak snad, jiná šance tu není. Ale pokud by se to povedlo, umíš si představit tu bombu?? :D Najednou by se všichni praštili do čela a řekli si, nojo, jaktože mě to dřív nenapadlo, jaktože jsem to dřív neviděl. Šutr spadlej ze čtyř metrů rychlost 8, ale ze dvou metrů 6. Víš, já nejsem manuálně zručná jako ty, ani nevím kde bych co koupila, neumím překonat takový ten moment sehnat materiál, protože umím jen nakupovat jídlo a oblečení :D . Mám ale malinko peněz, a nápady jak by to mohlo vypadat. Ještě třeba najít pár dalších, kdo by do toho šli taky, ale pozor .. tentokrát nejen ty, kteří z toho mají srandu jako na Kadlíně, ale kdo si umí připustit, že to má nějakou teoretickou šanci :idea: , a chtěl by vážně zažít tu legraci, kdyby to vyšlo.

Spejs, ty asi nebudeš ten kdo by se snížil k nám postiženejm, ale napsal jsi, že bys jen tak pro legraci zkusil vymyslet nějakou šílenost. Jójó, napsal jsi tó, včera st 25 listopad 2009 11:36 :laugh: , nedám Ti pokoj, dokud nepošleš nějakou malůvku, jak něco dopravovat rychle nahoru a pomalu dolů a hromadit hybnost. A žádnej ftip, ... no dobře, tak tak aspoň ten vtip ;) . Prosím...

Akorde, kdybys neměl fakt do čeho píchnout, a máš trpělivost s náma blouznivcema.. :D tak bys mohl najít v nabídce na trhu, který elektromotůrek dělá to co jsi popisoval.... dal by se přepnout na dynamo, a při dodání pohybu by dával elektřinu, a poslal mi na něj odkaz. Ideální by byl takovej, co by visel na provázku, přepnutím by vmžiku vyjel, a dalším přepnutím by zařadil zpátečku a pomalu sjížděl a dynamoval. No a asi to bude ještě chtít nějaký měřák kWh.

Tak CO? Vzmužte se ! :D Nepřejte si mě pánové :D
Naposledy upravil(a) Gabča dne stř 16 pro 2009 14:23, celkem upraveno 1 x.

spaceball
Zasloužilý člen

re

Příspěvek od spaceball »

Gabča píše:Spejs, ty asi nebudeš ten kdo by se snížil k nám postiženejm, ale napsal jsi, že bys jen tak pro legraci zkusil vymyslet nějakou šílenost. Jójó, napsal jsi tó, včera st 25 listopad 2009 11:36 Laugh , nedám Ti pokoj, dokud nepošleš nějakou malůvku, jak něco dopravovat rychle nahoru a pomalu dolů a hromadit hybnost. A žádnej ftip, ... no dobře, tak tak aspoň ten vtip Wink . Prosím...
:P :P :P Jaképak snížení, jsem tady a níž to fakt opravdu nejde :P :P :P Jinak bez obav, něco nakreslím ... ale neručím za to, že to nebude "ftip" (ale budu se snažit aby nebyl, stačí?) :P :P :P

Spaceball Obrázek

Re: re

Příspěvek od Gabča »

spaceball píše: :P :P :P Jaképak snížení, jsem tady a níž to fakt opravdu nejde :P :P :P Jinak bez obav, něco nakreslím ... ale neručím za to, že to nebude "ftip" (ale budu se snažit aby nebyl, stačí?) :P :P :P
Máš štěstí, ale bedlivě Tě sleduji :shock: :D :good:

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

No to určitě. Kdyby tam byla kinetická energie, tak kyvadlo funguje i na orbitální stanici.

Gabča
Zasloužilý člen

Kyvadlo

Příspěvek od Gabča »

Co je to to A?
jinak ... buky mrkni schválně, jaký v těch jednotek mají binec a zkoušejí to narovnávat, a dělají v tom ještě větší binec.. co vědátor, to jiná soustava jednotek.
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99irozen%C3%A1_soustava_jednotek :D

buky
Zasloužilý člen

Re: Kyvadlo

Příspěvek od buky »

Mně to taky připadá jako když se vaří guláš a je tam mnoho lidí a každý chce přispět aby byl co nejchutnejší, až je s toho nakonec nestravitelný blivajz :lol:
Když vidím to kyvadlo, tak se pro změnu delá špatně mně. Vždyť oni ignorují těžisko gravitační síly!!!
Místo těžiska tam nacpou "potenciální" a "kinetickou" energii, to snad není ani pravda.

Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

jáma a kyvadlo

Příspěvek od Jim68 »

Jo jo, pravdu máš... Edgar Alan Poe popisoval kyvadlo v italské věznici, které se kývalo podle výše uvedeného schematu. Ovšem energii mu dodávalo klesání při každém kyvu (patrně mech.převod na páku, která roztlačila kyvadlo do kmitu). Pointa byla ta, že to kleslo až k zemi... To se Gabče nebude líbit.... :baby:

Jim68
Be happy!
Gabča
Zasloužilý člen

Re: jáma a kyvadlo

Příspěvek od Gabča »

To jako že když.... :D
Vám může být jedno co se mi líbí, ale tohle se mi líbí, mohl by to být nejúčinnější způsob, jak vyrazit z dané výšky maximum hybnosti ... pak to celé zvednout rychle nahoru. A dolů bude zase kývat ... a maximálně efektivně elektromotorem hýbat :idea: dík za inspiraci :D

Já potenciální energii si umím představit, ale bude taková relativně pokroucená... je to:
Ep = m * g * vteřiny do dopadu [kg*m/s2 * s ..... kg*m/s čili hybnost]

no a ty vteřiny do dopadu se mohou vhodným managementem "ovlivnit", "namnožit"...

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Gravitace není jako tření

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:....že gravitace není nic podobného jako tření, ale víte, že podle fyziky jo? obojí je zde měřeno v newtonech kg*m*s2. U jednoho je to ale špatně... uhádnete u kterého?
....Opravdu je to od základu rozdílná věc... zatímco gravitace ten levitující předmět při odkopnutí propustí do nekonečné výše a nebude mu ubírat rychlost, pokud kolem něj tření nebude.
....Prostě je to něco jiného, u jednoho záleží, u druhého nezáleží na dráze. U čeho je jednotka špatně? Po Kadlínu vím, že jen u tření.
Co kdyby jsi se započetla do bilance osob i sama...zatím je to slabé jak fyzikálne, tak i jako vtip, smeju se obvykle rád, i když je otázka, kolik vtipných situací mám na svedomí já. Na pletení pojmu s dojmama nevidím toho moc vtipného. Trení nemá jednotku. Jednotku má trecí síla N, nebo kg*m/s2. Trecí energie a práce je v J nebo kg*m2/s2. Do generátoru a motoru se radši predčasne nebo nepouštej, hodne vecí tam sedí jako prdelka na nočník. Jsou tam ale myslím nekteré záhady, nejde však o nich diskutovat, pokud se neudelá porádek v jednodušších vecech. Napríklad je nutno prekonat pomerne jednoduchou bariéru v tom, že není pravda, že v homogenním magnetickém poli pusobí na vodiš translační síla, to však fyzika uznává, pouze na to nestačí bežne podaná až nekdy nevhodne interpretovaná fyzika z učebnic. V homogenním mag.poli pusobí pouze (silový)moment na (elementární) proudovou smyčku. Je tedy treba ujasnit, nebo sjednotit rovinu a rámec diskuse. Odbočil jsem - aby se nehledalo najednou tech záhad moc. Je nutné stanovit situaci s príkladem dusledneji a čitelneji.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

buky píše:...No to určitě. Kdyby tam byla kinetická energie, tak kyvadlo funguje i na orbitální stanici...
Jsi si opravdu naprosto jist, že na orbitální stanici se bude kyvadlo pohybovat stejně?
Já o tom tedy silně pochybuji.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Jim68 píše:Jo jo, pravdu máš... Edgar Alan Poe popisoval kyvadlo v italské věznici, které se kývalo podle výše uvedeného schematu. Ovšem energii mu dodávalo klesání při každém kyvu (patrně mech.převod na páku, která roztlačila kyvadlo do kmitu). Pointa byla ta, že to kleslo až k zemi... To se Gabče nebude líbit.... :baby:
Akoby vás jedna mater vychovávala :D

Ak vytiahnem závažie na kyvadlových hodinách, tak som uložil potenciálnu energiu do závažia, tak je? Ak závažie pustím tak sa v kyvadle strieda potenciálna energia s kinetickou, tak je?
Má to ovšem jeden háčik. Vynesiem kyv. hodiny na orbit a je koniec pohybu, kde sa podela tá vaša všeobecne uznávaná energia?

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

A hľadáš vôbec odpoveď na otázku? Lebo sa pýtaš vždy na to isté, aj keď na svoju otázku dostaneš tých odpovedí niekoľko. Prestaneš upresňovať problém, alebo argumentovať, a začneš sa pýtať odznova, prípadne na niečo iné. Nepripadá mi to korektné, robí to zmätok. Choď s takou diskusiou do krčmy, alebo si cvič trochu pamäť. Potenciálna ani kinetická energia nie je benzín, ktorý naplníš do dutého závažia. V samotnom závaží nikdy žiadna taká energia ktorú popisuješ nie je. Energia je v porušení pôvodnej rovnováhy medzi závažím a zvyškom slnečnej sústavy. Ty si neuložil energiu do závažia, ale si rozvážil niečo, čo bolo predtým v rovnováhe. Zase sa ti strieda potenciálna energia s kinetickou...na opis červeného nemôžeš použiť opäť slovo červené. Iba osciluje poloha telesa v gravitačnom poli, tak ako osciluje váha, keď na ňu hodíš melón. Je jedno, ži úlohu akumulačného prvku tvorí sústava telies a gravitácia, alebo je to všetko v bezváhom stave a kmitá závažie na pružine. K tomu tiaž nepotrebuješ, ak pružina v kľudovom stave nie je ani stlačená, ani natiahnutá. Tam sa kde podela energia v závaží? Nikam, lebo nikde nebola(jadrové reakcie neuvažujem). Dodám ju až ja, keď natiahnem pružinu, a ideálne bude trvale kmitať, teda nezanikne, pokiaľ ju niekto inak neodoberie.
Pýtaš sa, kam sa podela energia kyvadla hodín rozkývaného na Zemi, ak ho vynesieš na orbitu? Ponajprv bude kyvadlo spomaľovať, lebo bude klesať gravitačné zrýchlenie, aj keď bude bez trenia a vo vákuu. Dráha závažia bude pripomínať dráhu vodiča na osvetlenie vianočného stromčeka zľava doprava a späť nahor.
Ak budeme predpokladať rovnomerný pohyb závažia nahor, počas jeho kývania, tak by sa podľa mňa mala jeho výchylka a doba kyvu zväčšovať. Pôvodná kinetická energia kyvadla na Zemi by sa mala najskôr pridávať do zväčšenia výchylky, pretože ale tiež klesá gravitačné zrýchlenie, tak by pohyb mal prerásť do niekoľkonásobne vratného kruhového pohybu, až by napokon zostalo kyvadlo po vynesení na orbitu veľmi pomaly rotovať. Kinetická energia rotácie by mala byť totožná s kinetickou energiou kyvadla na Zemi. Najskôr sa uplatnia aj ďalšie javy, ktoré spôsobia, že kruhový pohyb neostane nekonečne pomalý. Mohol som sa v tomto úplne zmýliť, ide o taký odhad z voleja, ale ak by na to došlo, viem to spočítať, či nasimulovať. Píšem to preto, aby bolo jasné, že taká úloha nie je pre začiatočníkov, ani nie je vhodná na debatu pri pive, treba na to tužku s papierom, či napísať dáky soft. Kam sa podela tá vaša energia......akoby si chcel naznačiť, že niečo vieš, čo my nie. Nájdi si vzorec na dobu kyvu, spočítaj to vynesenie, ja prihodím svoju verziu, a môžeme porovnať. Hneď sa ukáže, kam sa podela fyzika alebo energia.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“