Krásný nový den,
u našeho přátelského povídání
oba Akord i poota jste potvrdili, že gravitace není nic podobného jako tření, ale víte, že podle fyziky jo? obojí je zde měřeno v newtonech kg*m/s2. U jednoho je to ale špatně... uhádnete u kterého?
Opravdu je to od základu rozdílná věc... zatímco gravitace ten levitující předmět při odkopnutí propustí do nekonečné výše a nebude mu ubírat rychlost, pokud kolem něj tření nebude. Zatímco tření ho záhy zbrzdí, zde již záleží na dráze. Můžeme motoru na předmětu nastavit třeba vyšší sílu tahu.. např. 9,9 N, potom se stane to, že po odkopnutí ještě chvilku bude zrychlovat, až dosáhne nějaké rovnováhy mezi odporem míjeného vzduchu a navýšenou silou 0,09 N. Chvíli to vypadá podobně, ale jen do chvíle, než do toho znovu kopneme, tak zatímco bez tření si ponechá novou rychlost, s třením se záhy zpomalí zase na onu rovnovážnou rychlost.
Prostě je to něco jiného, u jednoho záleží, u druhého nezáleží na dráze. U čeho je jednotka špatně? Po Kadlínu vím, že jen u tření.
Tam kde záleží na dráze, tj. u tření, tam pouze může platit to, že desetkrát omezený výkon způsobí desetinásobnou dobu jízdy
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
, tady pooto samozřejmě platí 1/10*10=1 .
U gravitace ta závislost je jiná, u našeho předmětu s motůrkem 9,81 N stačí na krátkou dobu výkon snížit, ale pak se na zbytek trasy vrátit na původní hodnotu!, a tak docílit desetinásobné doby jízdy. U něčeho jiného, kde není tahle rovnováha je třeba sílu snížit celkově o něco (rozpočítat to), ale rozhodně míň než desetinásobně. Tenhle rozdíl se hravě schová pod tření, účinnost, atd. takže si toho třeba ani nelze všimnout. Takže, a to je i pro Akorda, ta fyzika používající společenskou dohodu má binec v základních věcech, a proto musí chudinka vynakládat neuvěřitelné úsilí, aby se s tím vyrovnala. Uznávám, že se s tím nakonec vypořádala, ono to jde, ale za cenu šíleného maglajsu. Je to ale podle mě škoda, škoda práce, škoda mozku.
..........................................
Tak tolik asi teorie, co s tím?....
.......................................
Buky, víš... oni nám to neuvěří, dokud neuděláme ten gravitační motor... pak snad, jiná šance tu není. Ale pokud by se to povedlo, umíš si představit tu bombu??
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Najednou by se všichni praštili do čela a řekli si, nojo, jaktože mě to dřív nenapadlo, jaktože jsem to dřív neviděl. Šutr spadlej ze čtyř metrů rychlost 8, ale ze dvou metrů 6. Víš, já nejsem manuálně zručná jako ty, ani nevím kde bych co koupila, neumím překonat takový ten moment sehnat materiál, protože umím jen nakupovat jídlo a oblečení
. Mám ale malinko peněz, a nápady jak by to mohlo vypadat. Ještě třeba najít pár dalších, kdo by do toho šli taky, ale pozor .. tentokrát nejen ty, kteří z toho mají srandu jako na Kadlíně, ale kdo si umí připustit, že to má nějakou teoretickou šanci
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
, a chtěl by vážně zažít tu legraci, kdyby to vyšlo.
Spejs, ty asi nebudeš ten kdo by se snížil k nám postiženejm, ale napsal jsi, že bys jen tak pro legraci zkusil vymyslet nějakou šílenost. Jójó, napsal jsi tó, včera st 25 listopad 2009 11:36
![Laugh :laugh:](./images/smilies/icon_laugh.gif)
, nedám Ti pokoj, dokud nepošleš nějakou malůvku, jak něco dopravovat rychle nahoru a pomalu dolů a hromadit hybnost. A žádnej ftip, ... no dobře, tak tak aspoň ten vtip
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
. Prosím...
Akorde, kdybys neměl fakt do čeho píchnout, a máš trpělivost s náma blouznivcema..
tak bys mohl najít v nabídce na trhu, který elektromotůrek dělá to co jsi popisoval.... dal by se přepnout na dynamo, a při dodání pohybu by dával elektřinu, a poslal mi na něj odkaz. Ideální by byl takovej, co by visel na provázku, přepnutím by vmžiku vyjel, a dalším přepnutím by zařadil zpátečku a pomalu sjížděl a dynamoval. No a asi to bude ještě chtít nějaký měřák kWh.
Tak CO? Vzmužte se !
Nepřejte si mě pánové