Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

telefonní hra

Příspěvek od Akord »

poota píše:V původní definici byl ovšem dodatek, který definoval podmínky, za kterých tento zákon neplatí. Je lhostejné, jestli se tento dodatek bude nazývat vyjímkou či jakkoli jinak - důležité je pouze to, že se neuvádí. Tím je definice zkreslována a p.t. publikum uváděno, možná že i zcela záměrně, v omyl. Což mi připadá velice nevědecké, i když třeba právě to je "vědecké", ale ať tak či onak, je to v každém případě nečestné.
Souhlasím, a vím, že prípadu, kdy se význam puvodního zákonu zkreslí je celá hromada hlavne v učebnicích.
Stává se to hlavne v prípade, že nekdo do detailu nepochopí puvodní zámer, myšlenku, text autora, ale myslí si, že už to pochopil dokonale a není co rešit. Taky, když chybí určitá praxe a konfrontace v jednotlivých prípadech. Skrátka dobrou knížku nemuže napsat každý, dneska je pokušení(ale i v dobrém prípade) o to vetší, oč se knížky jednodušeji píšou(ty dnešní PC softy udelají rychlokvašenou knížku hned).

Opakovači a rozširovači fyzikální teorií, pak zvyknou okleštit poctivou informaci na neúnosnou mez, až to nabízí dezinterpretace, a trvá pak hodne dlouho, než se človek dopátrá hesla.

Co se týče zákona zachování energie, tak si myslím, že zrovna ten žádné výjimky, nebo podmínky nepotrebuje, protože je zavedený jako axioma,postulát,predpoklad na základe zobecnení všech pozorování. Navíc je to jenom kabát zákona zachování hybnosti, viz http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1430

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ano

Příspěvek od 1220 »

:lol: :lol: Souhlas s Gillien.
Není to víc než dva roky, co jsem četl velice podrobnou zprávu o hoření el oblouku pod vodou. Také o šíření rázové vlny pod vodou. Bylo použito nejmodernější techniky včetně kamer. Je tam o tom vše co Tě napadne. Jako na potvoru kalorimetrii je ani nenapadlo udělat :lol: :lol:
Takže pokud to najdu ve svým archivu, máš to mít, pošlu.
:good:
K.
PS. :
PM to ale nebude i když by kalorimetrie vyšla do plusu, bude to degradace látek do procesu vstupujících
Jiná věc je ale že jsou relativně levné a ekonomika provozu je o dva řády přibližně nižší .............
Potíž je ale jinde :
Stále si nedovedu představit (mám s tím opravdu problém ) jak ten gravitační motor musí fungovat :? Poleze nahoru v něm něco jako samo nahoru nebo jak asi a proč tehhle dárek se nedaří a nedaří :bhead: :shock:
KDR
Mno tak jsem ten článek potažmo vlastně výzkumnou zprávu našel i poslal ale nic dalšího se nestalo, no tak jsem to smazal
..........i o tom to je. No nic .........jsem tady špatně...........
Naposledy upravil(a) 1220 dne úte 15 pro 2009 22:33, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Gravitace v praxi

Příspěvek od Gabča »

Malá vsuvka.. Gravitace v praxi

Naše firma pořádala teď v sobotu v Praze vánoční večírek všech poboček, asi 150 lidí v jednom klubu, ..... hladký černý nátěr všude do výše pasu vč. podlahy a schůdků u baru .. čisto, tedy nebylo moc vidět na cestu, ještě i skrz zvláštní osvětlení. S holkama jsme se domluvily, že se vyfikneme, prostě podpatky, minisukně a tak. Inu vytáhla jsem po 5 letech jehlové podpatky, krásný, fakt, ani jednou jsem je snad neměla, a proto to v nich vůbec neumím, a neuvědomila si to!.... Taky novou sukýnku, s rozparečkem vepředu naštěsí trochu na pravé straně... V šatně jsem sundala vlněnou obří sukni, kozačky, nandala tohle, a vyrazila... celých 10 vteřin jsem si myslela jak buhvíco nevypadám, a uprostřed všech jsem se přerazila o ty schody, natáhla jsem se přes ně celá jak dlouhá tak široká, zrovna u stolu nejvyšších Jablek, ty mě zachraňovali, ten rozpareček se roztrhl o dalších 15 cm tudíž skoro až nahoru, tak jsem statečně říkala jak je všechno O.K., a zhroutila se bolestí až u našeho stolu. Tak jsme to zapili, pak to i přestalo bolet, šla jsem si oblíct zase tu obří vlněnou sukni a kozačky a protancovala celý večer. No ale zato v neděli, jedna noha nateklý kotník, na druhý úplně modrý kloub u palce... inu, ta zatracená gravitace krom práce nadělá když chce i pěknou paseku. Tolik tedy gravitace v praxi ;)

Edit: ... ať ošklivka jsi ... či naopak hezká ženská ... tak vztahuje se ale na tě vždy ... ta svině jedna nehorázná :D ... ona přitažlivost zemská ... :lol: :lol: ...
(... jsi-li navíc nemehlo :) ... a vezmeš si "vysoký podpatky" ... tak potom hodně dopomůžeš jí ... aby tě snadno položila na zem ... "na lopatky" ... :P :P 8) )

... hezkej den přeju ... A(&F) ... ;)

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Gravitace je když :

Příspěvek od 1220 »

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Gravitace v praxi

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:Malá vsuvka.. Gravitace v praxi

Naše firma pořádala teď v sobotu v Praze vánoční večírek všech poboček, asi 150 lidí v jednom klubu, ..... hladký černý nátěr všude do výše pasu vč. podlahy a schůdků u baru .. čisto, tedy nebylo moc vidět na cestu, ještě i skrz zvláštní osvětlení. S holkama jsme se domluvily, že se vyfikneme, prostě podpatky, minisukně a tak. Inu vytáhla jsem po 5 letech jehlové podpatky, krásný, fakt, ani jednou jsem je snad neměla, a proto to v nich vůbec neumím, a neuvědomila si to!.... Taky novou sukýnku, s rozparečkem vepředu naštěsí trochu na pravé straně... V šatně jsem sundala vlněnou obří sukni, kozačky, nandala tohle, a vyrazila... celých 10 vteřin jsem si myslela jak buhvíco nevypadám, a uprostřed všech jsem se přerazila o ty schody, natáhla jsem se přes ně celá jak dlouhá tak široká, zrovna u stolu nejvyšších Jablek, ty mě zachraňovali, ten rozpareček se roztrhl o dalších 15 cm tudíž skoro až nahoru, tak jsem statečně říkala jak je všechno O.K., a zhroutila se bolestí až u našeho stolu. Tak jsme to zapili, pak to i přestalo bolet, šla jsem si oblíct zase tu obří vlněnou sukni a kozačky a protancovala celý večer. No ale zato v neděli, jedna noha nateklý kotník, na druhý úplně modrý kloub u palce... inu, ta zatracená gravitace krom práce nadělá když chce i pěknou paseku. Tolik tedy gravitace v praxi ;)
...zdravím Gabču....a trochu odbočka ke gravitaci.....
....tak jsem přemýšlel...a nevymyslel....
dotaz...do fora...
..Archimeduv zákon...těleso ponořené do kapaliny...atd....jak funguje tento zákon ve stavu beztíže.....
...tedy zcela upřímně...k ničemu mi to není...ale stejně mě to zajímá.....to víte...všechno souvisí se vším.....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:....tak jsem přemýšlel...a nevymyslel....
dotaz...do fora...
..Archimeduv zákon...těleso ponořené do kapaliny...atd....jak funguje tento zákon ve stavu beztíže.....
...tedy zcela upřímně...k ničemu mi to není...ale stejně mě to zajímá.....to víte...všechno souvisí se vším.....zdraví martin11 :lol:
... tam tě ta voda, Martine, jenom "obleje" ... tam nic "nevytlačíš" ... :lol: :lol: ;)

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování

Příspěvek od buky »

martin11 píše:
Gabča píše:Malá vsuvka.. Gravitace v praxi

...zdravím Gabču....a trochu odbočka ke gravitaci.....
....tak jsem přemýšlel...a nevymyslel....
dotaz...do fora...
Martine, trefná otázka :good:

Gabiko, jo gravitace je svinstvo , už jen stačí ten pád zacyklit :roll:

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

buky píše: Gabiko, jo gravitace je svinstvo , už jen stačí ten pád zacyklit :roll:
Néééé, tenhleten néééé :D

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

A(&F) píše:
martin11 píše:....tak jsem přemýšlel...a nevymyslel....
dotaz...do fora...
... tam tě ta voda, Martine, jenom "obleje" ... tam nic "nevytlačíš" ... :lol: :lol: ;)
...aha....takže....archimedduv zákon platí pouze při současném působení gravitace.....
...tak dál....při volném pádu....třeba v útrobách letadla...lze navodit ...na chvilku stav beztíže....takže tuhle chvilku....neplatí archimedův zákon...???...
..a dále.....jak to funguje na centrifůze.....kde je třeba 5x větší přetížení....hm......ví někdo....???.....nebo o tom třeba někde četl.....m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:
A(&F) píše:
martin11 píše:..Archimeduv zákon...těleso ponořené do kapaliny...atd....jak funguje tento zákon ve stavu beztíže.....
...aha....takže....archimedduv zákon platí pouze při současném působení gravitace.....
...tak dál....při volném pádu....třeba v útrobách letadla...lze navodit ...na chvilku stav beztíže....takže tuhle chvilku....neplatí archimedův zákon...???...
..a dále.....jak to funguje na centrifůze.....kde je třeba 5x větší přetížení....hm......ví někdo....???.....nebo o tom třeba někde četl.....m11 :lol:
... pokud je můj předpoklad správný, tak ve vaně na centrifůze :D:D působí Archimedův zákon naprosto stejně ... jelikož se zvyšujícími se otáčkami "těžkne" ponořené těleso i kapalina zcela stejně ... :)

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování

Příspěvek od buky »

A(&F) píše:
martin11 píše:
A(&F) píše: ... tam tě ta voda, Martine, jenom "obleje" ... tam nic "nevytlačíš" ... :lol: :lol: ;)
... pokud je můj předpoklad správný, tak ve vaně na centrifůze :D:D působí Archimedův zákon naprosto stejně ... jelikož se zvyšujícími se otáčkami "těžkne" ponořené těleso i kapalina zcela stejně ... :)
Jo cetrifuga, ale abych si ji roztočil na to potřebuješ energii.

Abych platil archimeduv zákon musí na těleso i kapalinu působit síla, ale jak vznikne to vás všeobecne nezajímá.

Akord
Zasloužilý člen

archim

Příspěvek od Akord »

Archimeduv zákon v jednoduché forme je F=V*ró*g.
F síla v Newtonech,
V objem ponorené části telesa(vytlačené kapaliny) v m3,
ró hustota kapaliny v kg/M3
g (gravitační, nebo jiné) zrychlení v m/s2.
Tam, kde není gravitace, tedy stav beztíže, je g=0, takže se dá ríct, že Archimeduv zákon platí i tam, ale s nulovým výsledkem.

Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Re: f f f

Příspěvek od Tuco »

Tenhle případ možná bude ještě daleko zajímavější, protože vlastně jak začneme "něco" ponořovat "někam", tak to už jsou minimálně "dva kusy hmoty". No a jakmile je něco hmotné, má to gravitaci ;-) Jasně, je to g=0,0prd, ale je tam.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

buky píše:
Akord, ale vztlaková sila vznikne práve v vďaka gravitačnej sile, alebo napr. odstredivej ak je g=o, tak už nemôžeme hovoriť o archimedovom zákone pretože už nedôjde k vztlaku, staticke sile.
Nebude to Archimédův zákon tak, jak je formulován, ale vznikne jeho paralela, kterou pravděpodobně ještě nikdo nedefinoval.
Tak já tedy definuji Ilemův zákon:
Na těleso ponořované do kapaliny v odstředivce působí dostředivá síla, která se rovná síle, která je potřebná k dostředivému vytlačení objemu kapaliny tělesem vytlačené.

Poznámka: tato síla působí v opačném směru, než síla odstředivá, přičemž zákon nehovoří nic o síle odstředivé, od níž se bude dostředivá síla odečítat. Ostatně Archimédovu zákonu je gravitační síla též lhostejná. Tím odpovídám i na to, jestli AZ platí i při g=0. Ano platí, jen citovaná síla bude 0

Tak, to jsem to pěkně zamotal :P

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Tuco píše:Tenhle případ možná bude ještě daleko zajímavější, protože vlastně jak začneme "něco" ponořovat "někam", tak to už jsou minimálně "dva kusy hmoty". No a jakmile je něco hmotné, má to gravitaci ;-) Jasně, je to g=0,0prd, ale je tam.
Samozrejme je Archimeduv zákon pouze dusledkem toho, že je kapalina tekutá a že její hladina se ustálí vodorovne. Jinak jde o obyčejnou dvouramennou váhu. Jiné nadlidské dusledky nemá.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“