Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
spaceball
Zasloužilý člen

Re: Pozdrav od Vilmy

Příspěvek od spaceball »

martin11 píše: ...celý vesmír je jedno PM...a Spaceball o tom zde již psal...., že PM je možné...jenže žijeme na Zemi a gravitace - tření a vzduch ...nám to nějak kazí....takže vzhůru ke hvězdám....zkus se zamyslet nad magnety....tam je "něco" navíc...jen nevím co. :idea: ...ale já na to přijdu....martin11 :lol:
Perpetuum mobile v překladu znamená věčný pohyb a nemusí být nutně spojován s výrobou energie. I roztočený
setrvačník ve vakuu zbaven tření v ložiskách je perpetuum mobile (pohyb věčný). Disipace toto znemožňuje, ale
rozhodně to neodporuje fyzikálním zákonům (nemám na mysli druhou termodynamickou větu v souvislosti s pm jistého
druhu.) Magnetické motory jako sofistikované setrvačníky se dokáží točit i několik dní - bez užitku. I v tomto
případě zde nebyl porušen ani jeden z fyz. zákonů. Tohoto věčného pohybu však nesmí být využito k pohonu vnější
jednotky - stroj se zastaví a ztrácí status perpetuum mobile. PM je ve vetšině případů spojován s něčím, co koná práci a
zadarmo - jen tak z ničeho nic a nejlpépe z vakua či z éterického větru (zlí jazykové tvrdí - z božího prdu)
- tak to by opravdu nešlo. ;)

Archimedes: Heuréééka
V beztížném stavu se tvar povrchu nebo kapalina formuje silovým působením molekul
nikoliv gravitací - prostě se nevytvoří vodorovný povrch kapaliny, ale vodní koule, která
je prosta hydrostatického tlaku, tudíž zde nemůže být uplatněn Archimedův zákon.
Z toho vyplývá, že v beztížném prostoru Archimedův zákon prostě NEPLATÍ a nepočítá se! :P

Spaceball Obrázek
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

gravitace a věci související

Příspěvek od martin11 »

V beztížném stavu se tvar povrchu nebo kapalina formuje silovým působením molekul
nikoliv gravitací - prostě se nevytvoří vodorovný povrch kapaliny, ale vodní koule, která
je prosta hydrostatického tlaku, tudíž zde nemůže být uplatněn Archimedův zákon.
Z toho vyplývá, že v beztížném prostoru Archimedův zákon prostě NEPLATÍ a nepočítá se!

...k Archimedovi....a k tomu co napsal Spaceball...." že v beztížném prostoru Archimedův zákon prostě NEPLATÍ a nepočítá se! "
hmmmm....to znamená, že ve stavu beztíže....zcela jednoduše potopím dřevěnou kouli do nádoby se rtutí...????. :oops: ..martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pozdrav od Vilmy

Příspěvek od A(&F) »

spaceball píše:V beztížném stavu se tvar povrchu nebo kapalina formuje silovým působením molekul
nikoliv gravitací - prostě se nevytvoří vodorovný povrch kapaliny, ale vodní koule, ...
... nejen tímto ;) , ... pokud se bude poblíž vzniklé "vodní koule" nacházet nějaké jiné hmotné těleso, bude se vlivem interakce silového působení tato "wasser koule" ve výsledku tvarově deformovat ... :P ... viz např. funkce "gravitačního praku" ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: gravitace a věci související

Příspěvek od gromit »

martin11 píše:V beztížném stavu se tvar povrchu nebo kapalina formuje silovým působením molekul
Z toho vyplývá, že v beztížném prostoru Archimedův zákon prostě NEPLATÍ a nepočítá se!

...hezké ráno....alespoň v polabí je teď ráno.... :lol:

...k Archimedovi....a k tomu co napsal Spaceball...." že v beztížném prostoru Archimedův zákon prostě NEPLATÍ a nepočítá se! "
hmmmm....to znamená, že ve stavu beztíže....zcela jednoduše potopím dřevěnou kouli do nádoby se rtutí...????. :oops: ..martin11 :lol:
ahoj - právě že "nepotopíš" - aspoň ne v tom smyslu, jak to chápeme běžně tady dole na zemi - můžeš si vytvořit rtuťovou kouli (nedoporučuju) a do ní "zasunout" třeba kousek polystyrenu - pěkné video s vodou a vzduchem je třeba tady:
[youtube][/youtube]

jinak můj dotaz zní - od jaké hodnoty g přestává platit Archimedův zákon? Ptám se protože g=0 je teoretická hodnota, nějaké nenulové gravitační zrychlení doprovází přece každou hmotu?

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

gromit píše: jinak můj dotaz zní - od jaké hodnoty g přestává platit Archimedův zákon? Ptám se protože g=0 je teoretická hodnota, nějaké nenulové gravitační zrychlení doprovází přece každou hmotu?
Hezké video..
dotaz... g=0 není asi nikde ve vesmíru krom oběžných drah. Ale Tys to myslel asi jinak... kdy přestává být patrný Archimedův zákon pro lidské oko, či spíš pro jeho trpělivost..

napadá mě... že když gravitační síla F (výsledná v Newtonech, tedy už je do toho zahrnuta hmotnost a objem tělesa, tekutiny, hmotnost, g...) nepřekoná třecí sílu v kapalině - třeba v medu, tedy ji nemůžeme pozorovat...

tedy když: výsledná gravitační síla (kg.m/s2) < tření medu (kg/s) * lidským okem pozorovatelná rychlost (m/s)

Takže hlavním parametrem dle mého je lidským okem pozorovatelná rychlost.
A taky to tření medu, myšleno jako úbytek hybnosti daného tělesa v metru medové dráhy.

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Gabča píše:
gromit píše: jinak můj dotaz zní - od jaké hodnoty g přestává platit Archimedův zákon? Ptám se protože g=0 je teoretická hodnota, nějaké nenulové gravitační zrychlení doprovází přece každou hmotu?
Hezké video..
dotaz... g=0 není asi nikde ve vesmíru krom oběžných drah. Ale Tys to myslel asi jinak... kdy přestává být patrný Archimedův zákon pro lidské oko, či spíš pro jeho trpělivost..

napadá mě... že když gravitační síla F (výsledná v Newtonech, tedy už je do toho zahrnuta hmotnost a objem tělesa, tekutiny, hmotnost, g...) nepřekoná třecí sílu v kapalině - třeba v medu, tedy ji nemůžeme pozorovat...

tedy když: výsledná gravitační síla (kg.m/s2) < tření medu (kg/s) * lidským okem pozorovatelná rychlost (m/s)

A taky to tření medu, myšleno jako úbytek hybnosti daného tělesa v metru medové dráhy.
Ahoj Gabčo
nejde mi o platnost vs. pozorovatelnost - to není jako platnost a účinnost u vyhlášek :D - zákon (fyzikální) prostě platí nebo neplatí, tak mě zajímá, jestli to je jediná podmínka, nebo jestli spaceball ví něco víc.
Ale s tou poznámkou o medu jsi naťukla další problém - tzv. Archimedův z. platí pro plyny a kapaliny - čili zase ne ve vakuu a v pevných látkách. Je hranice, kdy už je plyn tak řídký, že to není plyn a kdy je kapalina tak hustá, že už je to pevná látka? Co je med proti takovému sklu...

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

gromit píše:
Gabča píše:
Hezké video..

Ahoj Gabčo
nejde mi o platnost vs. pozorovatelnost - to není jako platnost a účinnost u vyhlášek :D - zákon (fyzikální) prostě platí nebo neplatí, tak mě zajímá, jestli to je jediná podmínka, nebo jestli spaceball ví něco víc.
Ale s tou poznámkou o medu jsi naťukla další problém - tzv. Archimedův z. platí pro plyny a kapaliny - čili zase ne ve vakuu a v pevných látkách. Je hranice, kdy už je plyn tak řídký, že to není plyn a kdy je kapalina tak hustá, že už je to pevná látka? Co je med proti takovému sklu...
No, není to také jednoduché, tak že nejduležitejší je potom asi hustota kapaliny - ró.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

buky píše: No, není to také jednoduché, tak že nejduležitejší je potom asi hustota kapaliny - ró.
Jen mě napadlo co neplést... hustota není viskozita -- med má velkou viskozitu, rtuť velkou hustotu (je těžká). To je húústý žejo?:D

Dvell
Zasloužilý člen

Příspěvek od Dvell »

Gabča píše:
buky píše: No, není to také jednoduché, tak že nejduležitejší je potom asi hustota kapaliny - ró.
Jen mě napadlo co neplést... hustota není viskozita -- med má velkou viskozitu, rtuť velkou hustotu (je těžká). To je húústý žejo?:D
Ne to je kapalina :D

S pozdravem

Dvell

"Dneska už nikdo nechodí s písničkou do boje a nezpívá když umírá, ptám se Vás čím to je? Možná že sme se konečně sami sebe zeptali, při tom šílenství, v té bolesti, proč vůbec sme kdy zpívali..."
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

gromit píše:[Ale s tou poznámkou o medu jsi naťukla další problém - tzv. Archimedův z. platí pro plyny a kapaliny - čili zase ne ve vakuu a v pevných látkách. Je hranice, kdy už je plyn tak řídký, že to není plyn a kdy je kapalina tak hustá, že už je to pevná látka? Co je med proti takovému sklu...
... pokud bys počkal dobu, co je Zeměkoule Zeměkoulí, tak už by se z úhlu pozorovatele dalo i sklo považovat za kapalinu (v souvislosti s Archiméďákem) ... :D:D

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

gromit píše: zákon (fyzikální) prostě platí nebo neplatí, tak mě zajímá, jestli to je jediná podmínka, nebo jestli spaceball ví něco víc.
Na to nemusí být nějaké extra znalosti. I umělou gravitací (ostředivou silou) vzniká hydrostatický tlak v kapalinách nebo
aerostatický tlak v připadě plynu. Velikost hydrostatického tlaku je v závislosti ...to všichni víme. Argument kbelíku -
roztočeného za držadlo kolem nás s hladinou, která zaujme pozici kolmou k výslednici sil gravitační a odstředivé,
automaticky vyvolá díky hydrostatickému tlaku hydrostatický vztlak na těleso, který směřuje opačným směrem (proti
směru "tíhy") - tudíž k otevřené vodní hladině. Nadnášení těles v kapalině je způsobeno rozdílem hydrostatického tlaku
působící na těleso v jeho horní části (kde je menší) a v působení ve spodní části tělesa (kde je větší). Aby tento rozdíl vůbec
mohl vzniknout, je k tomu třeba gravitace nebo umělá gravitace, která dá smysl i ostatnímu v souvislosti s hydrostatickým
vztlakem - jakou je hustota kapaliny a objem ponořeného tělesa.... co se týká hustoty - v tekutém písku bych si zaplavat
nechtěl :P

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Gabča píše:
šikovná holka! :good:

spaceball - čili obecně platnost AZ: g ≠ 0 a ρt i ρk > 0 ?

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Hezké odpoledne přeji,
pánové, já Vás musím mile pokárat... :D :D :D

Dvel... to jako co? Jakože rtuť že je kapalina, to já vím, a je těžká. Nebo co..

Anri ... :good: sklo dokonce je kapalina, superpodchlazená, kdo měl semestr skla, tak ví, jak je těžké ho udržet nezkrystalizované ... je to chemie, pomalé stydnutí, a tak.. asi je to tím, že je to tak tuhý, že to nezvládne ani zkrystalizovat, ikdyž by chtělo. Staré okenní tabulky se dole malinko rozšiřují...
spaceball píše: .... co se týká hustoty - v tekutém písku bych si zaplavat
nechtěl :P

Tyjo jak dlouho mám opakovat, že hustota neni hustota.

:smoke: a takový mě tu poučujou.... tss,....

Gabča ;)

(no nemužu bejt na vás furt hodná, vy byste zvlčeli) :D

EDIT:
no vidíte... Z GROMITA SI VEMTE PŘÍKLAD :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) cháááá
Abych se nepraštila o Měsíc... :D
Naposledy upravil(a) Gabča dne úte 15 pro 2009 14:39, celkem upraveno 1 x.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Gabča píše:A(&F) ... :good: sklo dokonce je kapalina, superpodchlazená, kdo měl semestr skla, tak ví, jak je těžké ho udržet nezkrystalizované ... je to chemie, pomalé stydnutí, a tak.. asi je to tím, že je to tak tuhý, že to nezvládne ani zkrystalizovat, ikdyž by chtělo. Staré okenní tabulky se dole malinko rozšiřují...
... dík za palec ... klidně pošli další (se vopčas hoděj :D :D :oops: ;) ) ... jinak souhlas, ale s tím tučně vyznačeným si dovolím lehce nesouhlasit ... ale jenom maloučko ... třebas to bylo jenom nesouvisející konstatování faktu ... :)

... viz čl. "Roztékají se skla starých katedrál ?" http://www.vesmir.cz/files/file/fid/506/aid/5472 ... zdůvodnění + výpočty jsou potom zde http://fykos.troja.mff.cuni.cz/rocnik16 ... eni6-3.pdf ...

... ale nevěš hlavu, děvče, ... pořád tu ještě existuje možnost s onou "černou dírou" ... :lol: :lol: :lol: ... a nesměj se porád ... ;)

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

A(&F) píše: ... ale nevěš hlavu, děvče, ... pořád tu ještě existuje možnost s onou "černou dírou" ... :lol: :lol: :lol: ... a nesměj se porád ... ;)
já Tě praštim :D

Edit: ... :D ... to bude prííííma ... já praštěnej vod tebe ... ty zase vo Měsíc ... :lol: :lol: :lol: ... A(&F) ...

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“