Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Gillian
Stálý člen

re:

Příspěvek od Gillian »

Gabča píše:
Tyjo jak dlouho mám opakovat, že hustota neni hustota.
Pár chlápků si hraje na Mojžíše a snaží se překonat i suchou nohou potok....některé kapaliny se mohou chovat zvláštně a hranice mezi kapalinou a pevným tělesem není ostrá. Při dodržení určitých podmínkách se po nich dá přejít, ale při delším otálení se člověk potápí.
Příkladem mohou být i bažiny. Ve vodě se dá plavat, zatímco v lihu bych se asi utopila, ve rtuti plave i železo. A o bažinách ani nemluvě ! :roll: To je prostředí, které se chová nadmíru zrádně - malé předměty stojí určitý čas nehybně na povrchu, ale při překročení určitého tlaku (hmotnosti) se začínáme propadat tím rychleji, čím rychleji se pohybujeme. Proto sebou v bažině moc nešijte a oddálíte si exkurzi na dno ! :D :D :D
...a mnoho dalších zajímavostí včetně fundovaného vysvětlení je v knížce Ivana Štolla - naprosto super !!!!

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: re:

Příspěvek od A(&F) »

Gillian píše:
Tyjo jak dlouho mám opakovat, že hustota neni hustota.
Pár chlápků si hraje na Mojžíše a snaží se překonat i suchou nohou potok....
... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ... AUTOCENZUROVÁNO ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ... a niže také ...
Gillian píše:To je prostředí, které se chová nadmíru zrádně - malé předměty stojí určitý čas nehybně na povrchu, ale při překročení určitého tlaku (hmotnosti) se začínáme propadat tím rychleji, čím rychleji se pohybujeme. Proto sebou v bažině moc nešijte a oddálíte si exkurzi na dno ! :D :D :D
... podobné jako s obyčejným kečupem ... sám sice z lahve nejdřív nevyteče, ale jakmile s touto pořádně zatřeseme / "zakvrdláme" (pokud možno v uzavřeném stavu) :D, tak potom na chvíli ouplně změní svoje fyzikální vlastnosti ... ;)

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Jak se dostat z bažiny

Příspěvek od Gabča »

V souvislosti s tímto tématem mě napadlo... jak se vlastně dostat z bažiny.... jasně, nemlátit sebou.. ale co dál?

Jak se dostat z bažiny :ethink:

VIděla jsem dokument, kde míchali směs vody a pevných částeček, které o sebe hodně drhly. Rychlé míchání vyvolá stav, kdy to třeba zamíchat vůbec nejde, drželo to jak beton, zatímco když se na to šlo pomalu, tak úplně v pohodě. (to když se rychlostí vymáčkla voda, a zbyly jen ty drhnoucí částečky)
Tedy, napadá mě ... nohama dole nic, ale rukama pádlovat rychle po povrchu - vždycky se zapřít o vymačkanou hlínu. Vleže dopádlovat ke břehu.

No, ale možná to má úplně jiný princip.. ? :ethink:

Gillian
Stálý člen

re:

Příspěvek od Gillian »

A(&F) - :!: :roll: :!:

....nejlepší způsob jak se dostat z bažiny - nelézt tam ! :D

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Re: Jak se dostat z bažiny

Příspěvek od buky »

Gabča píše:V souvislosti s tímto tématem mě napadlo... jak se vlastně dostat z bažiny.... jasně, nemlátit sebou.. ale co dál?

Jak se dostat z bažiny :ethink:

VIděla jsem dokument, kde míchali směs vody a pevných částeček, které o sebe hodně drhly. Rychlé míchání vyvolá stav, kdy to třeba zamíchat vůbec nejde, drželo to jak beton, zatímco když se na to šlo pomalu, tak úplně v pohodě. (to když se rychlostí vymáčkla voda, a zbyly jen ty drhnoucí částečky)
Tedy, napadá mě ... nohama dole nic, ale rukama pádlovat rychle po povrchu - vždycky se zapřít o vymačkanou hlínu. Vleže dopádlovat ke břehu.

No, ale možná to má úplně jiný princip.. ? :ethink:
Je to tak, ukazoval to jeden chlápek který záměrne skočil do tekutého písku, jakmile začal kopat nohama začal klesat, proto začal pádlovat, odtláčet se jenom rukama, trochu se pomordoval ale podařilo se.

Gillian, ale dívat se na bažinu není umění to je lehký, ale skočit tam a vyhrabat se to už je těžší ;)

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: re: ještě k tý tixotropii ...

Příspěvek od A(&F) »

Gillian píše:....nejlepší způsob jak se dostat z bažiny - nelézt tam ! :D
... :D:D:D ... a ještě k tý tixotropii ... ;) ... bacha na to, ... jsou totiž různý metody jak dostat kečup z lahve ... :D:D:D

... níže uvedené rozkliknout pouze na vlastní nebezpečí ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
► Ukázat spoiler

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Gillian
Stálý člen

re:

Příspěvek od Gillian »

A(&F) píše
... a ještě k tý tixotropii ...
...já to tušila, proč jsi jako příklad neuvedl jinou kaloidní látku - připravoval sis půdu pro video, viď ? :D :D :D

buky píše
Gillian, ale dívat se na bažinu není umění to je lehký, ale skočit tam a vyhrabat se to už je těžší
....buky, když tam nevlezu, tak nebudu muset předvádět, jak se hrabu ven ! :D :D :D

buky
Zasloužilý člen

Pro Spaceballa

Příspěvek od buky »

spaceball píše:
martin11 píše: ...celý vesmír je jedno PM...a Spaceball o tom zde již psal...., že PM je možné...jenže žijeme na Zemi a gravitace - tření a vzduch ...nám to nějak kazí....takže vzhůru ke hvězdám....zkus se zamyslet nad magnety....tam je "něco" navíc...jen nevím co. :idea: ...ale já na to přijdu....martin11 :lol:
Perpetuum mobile v překladu znamená věčný pohyb a nemusí být nutně spojován s výrobou energie. I roztočený
setrvačník ve vakuu zbaven tření v ložiskách je perpetuum mobile (pohyb věčný). Disipace toto znemožňuje, ale
rozhodně to neodporuje fyzikálním zákonům (nemám na mysli druhou termodynamickou větu v souvislosti s pm jistého
druhu.) Magnetické motory jako sofistikované setrvačníky se dokáží točit i několik dní - bez užitku. I v tomto
případě zde nebyl porušen ani jeden z fyz. zákonů. Tohoto věčného pohybu však nesmí být využito k pohonu vnější
jednotky - stroj se zastaví a ztrácí status perpetuum mobile. PM je ve vetšině případů spojován s něčím, co koná práci a
zadarmo - jen tak z ničeho nic a nejlpépe z vakua či z éterického větru (zlí jazykové tvrdí - z božího prdu)
- tak to by opravdu nešlo. ;)
Ak se na to dívame takhle, tak s tohoto uhlu pohledu, není možná existence PM.
Ale seberme si například natáhnutou pružinu. Je schopná práce, ale jen určitou dráhu, pak ji třeba znovu natáhnout a na to potřebuji znovu sílu, ak získám sílu navyše abych znovu natáhnul pružinu, tak podle mně je možná existence PM.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Gillian píše:A(&F) píše
... a ještě k tý tixotropii ...
...já to tušila, proč jsi jako příklad neuvedl jinou kaloidní látku - připravoval sis půdu pro video, viď ? :D :D :D
... tak to mi teď teda ale křivdíš ... a hodně ... takovej já totiž fakt nejsem ... :D:D:D ...... ne, fakt, ... to videíko se mi opravdu připomenulo až dodatečně ... ta původní rada ohledně "vyklepávání kečupu" byla myšlena pouze v dobré víře ... :? ... chtěl jsem jen poradit ... :( ... chtěl jsem být také alespoň něčím trochu užitečný ... :cry: :cry:

... :lol: :lol: :lol: ... ;) ...

spaceball
Zasloužilý člen

Re: gravitace a věci související

Příspěvek od spaceball »

gromit píše: spaceball - čili obecně platnost AZ: g ≠ 0 a ρt i ρk > 0 ?
Jak obecně? Kde není gravitace či jiná síla imitujíc gravitaci, hydrostatický tlak v kapalině prostě není - nepočítá se,
neuvažuje se o něm....žádné blbé g0 se nikde nedosazuje. Ostatní v případě existence gravitace - co je ještě kapalina
nebo není, nechám na Tobě :P Co říkáš na tekuté (supratekuté) hélium, bude i tam zjevná hydrostatická vztlaková síla,
když hydrostatický tlak tam bezpochyb je díky "váze" kapaliny ?

Spaceball Obrázek
Stálý člen

re:

Příspěvek od Gillian »

A(&F) píše -
...chtěl jsem být také alespoň něčím trochu užitečný....
...tak už nebreč a nestěžuj si, já vím, žes chtěl poradit... :roll:

Akord napsal -
Dnes se nic nezamyká, je to naivní, spíše se to ukradne a predelá.

....tak s tímto tvrzením zase nesouhlasím já - evidentně od dob Winstona Churchilla (a lze si představit, že i předtím) je skutečnost o "tajných dohodách" více než zřejmá. A proč by jinak existovala špionáž ve vědě, úmyslné rozšiřování dezinformací, činnost zpravodajských služeb, tajné výzkumy, financování prostřednictvím rizikového kapitálu,...musí být CO k ukradení, ne ? :D
Jinak si myslím, že výzkum a vývoj dneska je někde jinde - PM jako takový vznikne jako "vedlejší produkt" při mnohem významnějších projektech...
Naposledy upravil(a) Gillian dne úte 15 pro 2009 20:35, celkem upraveno 1 x.

buky
Zasloužilý člen

Re: gravitace a věci související

Příspěvek od buky »

spaceball píše:
gromit píše: spaceball - čili obecně platnost AZ: g ≠ 0 a ρt i ρk > 0 ?
Jak obecně? Kde není gravitace či jiná síla imitujíc gravitaci, hydrostatický tlak v kapalině prostě není - nepočítá se,
neuvažuje se o něm....žádné blbé g0 se nikde nedosazuje. Ostatní v případě existence gravitace - co je ještě kapalina
nebo není, nechám na Tobě :P Co říkáš na tekuté (supratekuté) hélium, bude i tam zjevná hydrostatická vztlaková síla,
když hydrostatický tlak tam bezpochyb je díky "váze" kapaliny ?
Souhlasím, máme nádobu s kvapalinou a hustoměrem který ukazuje nejakou hodnotu.
A teť to dáme do bezváhového stavu, bude hustoměr ukazovat hustotu? (vztlak) Asi těžko.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Gillian píše: evidentně od dob Winstona Churchilla (a lze si představit, že i předtím) je skutečnost o "tajných dohodách" více než zřejmá. A proč by jinak existovala špionáž ve vědě, úmyslné rozšiřování dezinformací, činnost zpravodajských služeb, tajné výzkumy, financování prostřednictvím rizikového kapitálu,...musí být CO k ukradení, ne ?
Však to souhlasí. Musí být nejprve co ukrást, a i vzdor dezinformacím se to pak ukradne. A kdyby bylo co, tak je to už s totální pravdepodobností i ukradeno. Viz politicko-privatizační postupy.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Poprvé nesouhlasím se Spaceballem.

Příspěvek od Ilem »

Spaceballe, není ti divné, že při g=0 AZ neplatí, ale při g = 1 krát 10na -X, kde za X můžeš dosadit libovolné číslo již platí? Já tvrdím, že limitně platí i při té nule, ačkoli, jak správně píšeš se neuvažuje, protože pusobí spousta jiných sil, které jsou pochopitelně větší. Ale o tom se můžeme přít do aleluja.

V souvislosti s tím mě napadla jedna zajímavost.
Mějme nádobu s vodou a v ní plovoucí nenasákavý předmět. Na tento předmět vyznačíme čáru ponoru. Nyní vezměme teoreticky tuto nádobu i s plovoucím předmětem a postavme ji na Měsíc, kde je gravitační zrychlení 0,16666...7 násobek gravitačního zrychlení Země. O kolik procent a kterým směrem se posune čára ponoru?
A aby to bylo ještě zajímavější, můžeme teoreticky tutéž pokusnou sestavu dopravit na Neptun, kde je gravitace 1188 krát větší, než na Zemi. Jak se teď posune čára ponoru?

Odpoví mi někdo?

"Dum spiro spero"
Ciceron
spaceball
Zasloužilý člen

Re: Poprvé nesouhlasím se Spaceballem.

Příspěvek od spaceball »

Ilem píše:Spaceballe, není ti divné, že při g=0 AZ neplatí, ale při g = 1 krát 10na -X, kde za X můžeš dosadit libovolné číslo již platí? Já tvrdím, že limitně platí i při té nule, ačkoli, jak správně píšeš se neuvažuje, protože pusobí spousta jiných sil, které jsou pochopitelně větší. Ale o tom se můžeme přít do aleluja.
O co prosím Tě jde? Četl jsem si své příspěvky a dokonce tam nemám ani překlep, nebo myslíš že ano? :P
Nula od nuly pojde a jaké jiné síly mimo gravitace? Zkus to více rozepsat. Věřím, že se bavíme o hydrostatickém
tlaku, kde je zohledněna jediná síla - gravitační (jakákoliv od nuly nahoru) v souvislosti s volnou vodní plochou, výškou
vodního sloupce a hustotě kapaliny,... nikoliv jadernou interakcí či tlakem působícím hydraulickým pístem anebo pohybem
kapaliny - pak se nejedná o hydrostatický tlak, protože hydrostatický tlak je především o kapalině a její tíze...tak nás to učili
na základce, ale možná že se pletu. ;)
Naposledy upravil(a) spaceball dne úte 15 pro 2009 22:43, celkem upraveno 1 x.

Spaceball Obrázek

Zpět na „Jak na to...“