1. Nepraktizujem taký zvyk, ani z toho nie je jasné, či predkom, alebo zadkom.buky píše:1. Hlboko sa ukláňam
2. Jednosmerný motor napájaný striedavým prúdom? To je aký motor.
2. Vysávač, vŕtačka, mixér, skoro všetko na sieť, čo má uhlíky.
1. Nepraktizujem taký zvyk, ani z toho nie je jasné, či predkom, alebo zadkom.buky píše:1. Hlboko sa ukláňam
No a ja že som elektrikár, že ma hneť nenapadla funkcia komutátoraAkord píše:1. Nepraktizujem taký zvyk, ani z toho nie je jasné, či predkom, alebo zadkom.buky píše:1. Hlboko sa ukláňam
2. Vysávač, vŕtačka, mixér, skoro všetko na sieť, čo má uhlíky.
Zdravím Buky.buky píše:Ale aby reč nestála a na popud Martina abych se ptal, tak já se ptám:
Jak je to z 3. Newtonov pohybovém zákonu: Zákon vzájemného působení dvou těles. Když působí jedno těleso na druhé, působí aj druhé těleso na prvé rovnakou velikou silôou opačného směru. Sily vzájomného působení současně vznikají a současně zanikají.
Ja tvrdím že je to nesmysl a potvrzuji to i svýma pokusama na www. post.sk/forum/ - fyzika - volná debata o fyzike.
Najde se tu někdo kto vyvrátí mé experimenty?
Mám silnej dojem že se tak nestalo!
Zaujímavé. Môžeš mi podať príklad z praxe? Len pre upresnenie, dúfam že hovoríme o akčnej a reakčnej sile.Elektro píše:Zdravím Buky.buky píše:Ale aby reč nestála a na popud Martina abych se ptal, tak já se ptám:
Jak je to z 3. Newtonov pohybovém zákonu: Zákon vzájemného působení dvou těles. Když působí jedno těleso na druhé, působí aj druhé těleso na prvé rovnakou velikou silôou opačného směru. Sily vzájomného působení současně vznikají a současně zanikají.
Ja tvrdím že je to nesmysl a potvrzuji to i svýma pokusama na www. post.sk/forum/ - fyzika - volná debata o fyzike.
Zasa búchaš do sveta. To hrubo vyznačené platí len pre telesá s rovnakou hmotnosťou. V prípade nerovnakej hmotnosti telies, väčšou silou pôsobí hmotnejšie teleso na menej hmotné teleso. Tak si oprav aj ten svoj druhý výrok o silách.
Želám príjemný večer.
Ak si si pri čítaní 3. Newtonovho zákona všimol, tak ten hovorí o hmotných bodoch a nie o telesách. V prípade telies a hlavne väčších, nemôžeš prepočítať hmotu telesa na hmotný bod. V prípade veľkého telesa sa toto v praxi správa inakšie ako hmotný bod. Hmotný bod pri pôsobení sily naň nemení svoj tvar. Reálne teleso nemá veľkosť bodu a tu pri pôsobení sily naň nutne musí dôjsť k zmene tvaru, ktorý spôsobí zmenu reakčnej sily.buky píše:Zaujímavé. Môžeš mi podať príklad z praxe? Len pre upresnenie, dúfam že hovoríme o akčnej a reakčnej sile.
No, pekne nám to začínaElektro píše:Ak si si pri čítaní 3. Newtonovho zákona všimol, tak ten hovorí o hmotných bodoch a nie o telesách. V prípade telies a hlavne väčších, nemôžeš prepočítať hmotu telesa na hmotný bod. V prípade veľkého telesa sa toto v praxi správa inakšie ako hmotný bod. Hmotný bod pri pôsobení sily naň nemení svoj tvar. Reálne teleso nemá veľkosť bodu a tu pri pôsobení sily naň nutne musí dôjsť k zmene tvaru, ktorý spôsobí zmenu reakčnej sily.buky píše:Zaujímavé. Môžeš mi podať príklad z praxe? Len pre upresnenie, dúfam že hovoríme o akčnej a reakčnej sile.
Logicky mi to vychádza tak. Ak sa mýlim, prosím znalejšieho, aby ma vyviedol z omylu.
Že je celá hmotnost (třeba několik tun) soustředěna do hrotu jehly, což je prakticky nemožné, takže je to jenom teorie, která je v praxi možná jenom teoreticky. Dobrý, co?buky píše:...A čo potom znamená hmotný bod v praxi?
A akože o tomhle je 3. Newtonov zákon?poota píše:Že je celá hmotnost (třeba několik tun) soustředěna do hrotu jehly, což je prakticky nemožné, takže je to jenom teorie, která je v praxi možná jenom teoreticky. Dobrý, co?buky píše:...A čo potom znamená hmotný bod v praxi?
Zdravím - poota
Teorie a jednoduché matematické vzorce platí pouze pro jakýsi "ideální" stav. Protože ten se nikde a nikdy nevyskytuje, přizpůsobují se vzorce pro praktickou použitelnost zaváděním rozličných koeficientů pro různé vedlejší vlivy, čímž se sice podstatně komplikují, ale zato se dají použít k vypočítání přibližně orientačních hodnot, které pak nejsou v příliš příkrém rozporu s hodnotami, naměřenými v praktickém experimentu.buky píše:A akože o tomhle je 3. Newtonov zákon?
Rozhoduje přece experiment.
Ale matematické vzorce musí být se souladu s hodnotami naměřenými v praktickém experimentu.poota píše:Teorie a jednoduché matematické vzorce platí pouze pro jakýsi "ideální" stav. Protože ten se nikde a nikdy nevyskytuje, přizpůsobují se vzorce pro praktickou použitelnost zaváděním rozličných koeficientů pro různé vedlejší vlivy, čímž se sice podstatně komplikují, ale zato se dají použít k vypočítání přibližně orientačních hodnot, které pak nejsou v příliš příkrém rozporu s hodnotami, naměřenými v praktickém experimentu.buky píše:A akože o tomhle je 3. Newtonov zákon?
Rozhoduje přece experiment.
Zdravím - poota
Nejdřív Bukymu. Tvůj experiment jsem nenašel, Nemám tolik času, ale zřejmě byl proveden špatně.Elektro píše:Zdravím Buky.buky píše:Ale aby reč nestála a na popud Martina abych se ptal, tak já se ptám:
Zasa búchaš do sveta. To hrubo vyznačené platí len pre telesá s rovnakou hmotnosťou. V prípade nerovnakej hmotnosti telies, väčšou silou pôsobí hmotnejšie teleso na menej hmotné teleso. Tak si oprav aj ten svoj druhý výrok o silách.
Želám príjemný večer.
OK.Ilem píše:Nejdřív Bukymu. Tvůj experiment jsem nenašel, Nemám tolik času, ale zřejmě byl proveden špatně.Elektro píše:Zdravím Buky.buky píše:Ale aby reč nestála a na popud Martina abych se ptal, tak já se ptám:
Želám príjemný večer.
Udělej to takhle: Vezmi dva tvoje oblíbené tenzometry a každý připevni na jedno těleso. A teď tlač jedním tělesem do toho druhého tak, aby síla šla přes oba tenzometry (uspořádání: 1. těleso - 1. tenzák - 2.tenzák - 2. těleso). Uvidíš, že oba ukáží stejnou sílu, ale opačným směrem. Tím máš dokázáno a vyvráceno.
Pro Elektro: Platí to při libovolných hmotnostech těles.
Špatné zadání, chybí smer, protože k tomu nejpravdepodobnejšímu smeru se již vyjádril Ilem.buky píše:A teť zatlačí zdruhé strany můj kamarád stejnou silou, jaká bude výslední síla?