buky píše:Ak na stole bude 50cm hrubá a 1m dlouhá deska na které bude položené 1kg závaží a budu desku stále stenšovat, tak nakonec dojde k její prolomení.
To znamená že nedochází současne k "vzniku" reakční síly, ak by to tak bylo, tak k prolomení nedojde.
Gravitační síla působí akční silou a všechny tělesa které jsou na povrchu vplivem této síly mají tendenci se prodrat skrz zemskou kůru až k jádru planety.
Už naposled, protože ztrácím trpělivost.
Pořád spojuješ reakční sílu s pohybem. To je naprosto špatně.
Síla, v tomto případě (akce a reakce), je naprosto nezávislá na pohybu
Ve tvém příkladu - dokud deska drží závaží, působí reakční slilou. Kdyby nepůsobila reakční silou, závaží by probadlo bez jakéhokoli znatelného odporu.
Jakmile záváží při prolomení desky překonává jakýkoli sbemenší mechanický odpor, je tento odpor reakční síla a akční síla je přesně rovna této reakční síle potřebné k prolomení desky.
Copak je tak těžké to pochopit?
Ještě zkusím jeden příklad:
1. Kup si v železářství dva siloměry (jsou podstaně levnější, než tenzometry).
2.Zavěs je za sebe a vezmi každý do jedné ruky.
3.Teď zatáhni, aby ukazovaly třeba 10N (1 kg). Kupodivu budou ukazovat oba stejně a nebude záležet na tom, jestli táhneš pravou, nebo levou rukou (síla na obě ruce bude v každém případě stejná) Můžeš od sebe oddalovat obě ruce, nebo jednu držet nad ryskou namalovanou na stole. Pořád budou obě ruce působit stejnou silou a bude záležet jen na tobě, kterou ruku budeš pobažovat za akční, a kterou za reakční.
4.A teď to ještě malinko zesložitím. S takto napnutými siloměry pohybuj rukama doprava a doleva. Pokud budeš držet stále stejnou sílu napnutí, bude stále stejná akční i reakční síla. Bez ohledu na pohyb.
A o tom to je.
Ztrácím s tebou čas jen proto, že mi nepřipadáš hloupý, jenom zabedněný, a zkouším, jestli se to dá prolomit. Ale už mě to přestává bavit.
Ještě k Akordovi. To nepřesné zadání mi taky nestačí, ale snažím se odhadnout, jak to Buky myslel. Někdy se netrefím, někdy zanedbám tření pokud nemá nic společného s probíraným tématem a pak se ukáže, že je to chyba, protože Buky ho tam potřebuje (viz vozíky a síla 200N), ale když to budu rozebírat do mrtě, a uvažovat všechny působící síly, budeš Akorde asi jediný, kdo se v tom vyzná.