aneb ... zmrzne dřív teplá nebo studená voda ???
... tvrdím, že za určitých mně dosud neznámých podmínek zmrzne dříve ta horká - převařená ... již jsem se s tím osobně setkal ... poprvé na silvestra (tuším l.p. 2003), kdy jsme odchod starého roku slavili s partou známých v zahradním zastřešeném altánku, krytým dokola pouze plachtou a vytápěným pouze náš přítomností a teplem z vedle stojícího zděného grilu, před kterým byl altán zrovna postaven (má totiž přidělána malá kolečka, kterážto umožňují přesun do tzv. "letního" nebo "zimního" provozu, a naopak, což díky zámkové dlažbě není žádný velký problém) ... ale i beztak tam byla "klendra jak v morně"
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
tehdy vzniklá modelová situace: ... z donesené PET lahve vyla nalita do rychlovarné konvice voda studničního charakteru ... po zalití kávy se rychlovarka postavila na zem (na studenou zámkovku) ... a po nějakém čase, když si někdo další chtěl coci uvařit, tak se zjistilo, že zbylá voda v plastové el. konvici s víčkem je totálně zmrzlá na led v celém svém objemu, na rozdíl od hned vedle ní stojící PETky, kde zůstala v tekutém stavu ... bylo to velkým překvapením, jelikož:
- rychlovarka byla ze silnějšího plastu než PET láhev, tudíž by měla promrzat mnohem pomaleji, ale opak byl skutečností ...
- v PETce zůstalo objemově méně vody než v konvici, což bylo také proti selské logice ...
... původně jsme jakožto technici mysleli, že voda v PET flašce je tzv. "podchlazená", ale její protřepání a taktéž ani přidání trochy sněhu nepřineslo očekávaný výsledek "okamžitého celoobjemového zmrznutí" ...
... podotýkám, že jsem toto zkoušel ještě mnohokráte replikovat v mrazáku, ale tam se mi to podařilo pouze dvakrát, zatímco ve venkovních podobných podmínkách se kýžený výsledek dostavil téměř pokaždé ... sledoval jsem při těchto outdorových pokusech také, jestli nedochází k "podchlazování vody" a jejímu následnému zmrznutí pouze pohybem konvice ... dokonce jsem si za tímto účelem zakoupil dvě naprosto identické konvice
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
... k dnešnímu svátečnímu samostudiu doporučuji: http://mpemba.bohms.name/diplomka.pdf ... a nejenom těm, kteří se o tento jev zajímají ... na diplomku je to velmi hezky a čtivě napsáno ...
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
---------------------------------------------------
Pes: ... původně jsem chtěl dát tento příspěvek do "Nadšenců", ale i přestože sám Mpemba kdysi narážel na tvrdý odpor "Realistů", tak ho nakonec dávám sem, do této části fóra, kde se k němu mohou vyjádřit všichni, kteří k tomu mají co říci ...