Mám to od chlapa z Čezu, který se kolem toho motá. Asi má mluvčí jiné informace, než ti kteří to dělají.A(&F) píše:... cca 14 dní zpátky TN Nova, kde mluvčí Rozvodných závodů tuto informaci kategoricky popřela, ... přenosové sítě jsou, až na drobné výjimky, již v základu většinou dostatečně naddimenzovány ... ve výsledku se potom výkon dodaný lokální fotovoltaikou spotřebovává opětně v rámci místního uzlu ... a teprve přebytek se posílá pomocí původní rozvodné sítě směrem k páteři, takže přes den potom dokonce dochází k menšímu zatížení trasy oproti situaci bez místní solární elektrárny ...Ilem píše:Nejdřív si zajisti smlouvu s Čezem na odběr. Pokud je jich v lokalitě víc, na něco se vymluví a nepůjde to. Mají s tím velké problémy, nedá se to nijak regulovat. Nejde o jedno trafo v blízkosti, ale o celou přenosovou soustavu. .......
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Fotovoltaika (levně)
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fotovoltaická elektrárna - pozemek
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Ahoj
Ahoj. Staci ak pouzijes dostatok seriovo zapojenych panelov a akumulatorov aby si dosiahol aspon 140V (vybite Pb akumulatory 105V, uplne nabite 144V). Tymto napetim mozes rovno napajat spinany zdroj pocitaca, lcd, a skoro vsetko co ma v sebe spinany zdroj a nevyuziva sietovu frekvenciu. Upozornujem ze ide o nebezpecne napetie, preto obrovsky pozor !!! A nezabudnut na zemniaci kolik.laik píše:.Zdravím ,trochu se to tady možná už řešilo ,ale mám dotaz ,pc nám doma jede průměrně cca 14 hod denně a chtěl-li bych pro začátek kvuli tomu pořizovat fv ,proč musím měnit napětí na 230V a ve zdroji pc zase zpět na menší.....nejde to zapojit bez měniče?....přeci jen taky má nějaký ztráty......
Edit: alebo mozes pouzit menic z 12 na 230 s modifikovanou sinusovkou (lacne prevedenie do 1000Kč) http://hadex.cz/aku-bat-zdroje-nabijeck ... peti-DC-AC neviem aky silny mas PC, ale 300W bude urcite stacit aj na monitor.
Edit2: dufam ze pocitas s investiciou za 20k Kč na panely, regulator, aku a menic.
Inak mam moznost vybavit mnozstevne zlavy na polykryst. clanky, nasledovne parametre:
Rozmery: 125x125
Max. vykon: 2,5W (povedal by som ze je to odpad z vyberanych clankov, takze tak 2,2W)
Max. U: 0,5V
Max. I: 5,5A
Mnozstevne zlavy su vyrazne od 500ks, predavajuci spomenul drahu prepravu. Avsak nemam tolko penazi aby som vzal 100ks, a uz vobec nie 500
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Dalej som patral po olovenych aku, a nasiel som cosi v hadexe
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
http://hadex.cz/aku-bat-zdroje-nabijeck ... ry-olovene
a hned si mozete vsimnut aj menice, to by sa dalo tiez kupit mnozstevne kto byva v jednom meste/okrese. Hadex udajne za tieto prachy preplaca postovne. Mam to overene, ale neviem ako by to bolo s 50kg olova na slovensko
Taketo hoveda ozaj len pre tych co chcu investovat do viac kusov clankov.
Koho trapi kolko zarobim na tych clankoch, tak odpoved znie: NIC ! budem rad ak by som mal svojich 70Ks za super cenu, inak bez mnozstevnej zlavy je cena cca 4 eura za kus, nad 100ks 3,5 eur a 250 ks 3 eura za kus + postovne a balne zo zahranicia
![Crying or Very sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Edit:
Este maju v hadexe programovatelne regulatory http://hadex.cz/aku-bat-zdroje-nabijeck ... rni-panely
takze j0hny: 70ks clankov, a z hadexu 1aku Pb RIMA 12V/120Ah a regulator CX20+kabel
Naposledy upravil(a) j0hny dne čtv 17 pro 2009 9:06, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
2 veci
-Upozorňujem, že automobilové olovené štartovacie akumulátory ide trvale vybíjať iba na 30percent kapacity, inak prichádza k výraznej strate tej kapacity, alebo počtu cyklov. Nie sú na solár príliš vhodné.
-Napätie okolo 100V DC a vyššie nie je tak ani nebezpečné na zabitie, ako na požiar. Oblúk sa pri takom napätí natiahne spoľahlivo na niekoľko cm, vypínače na tom horia a nevypnú, už aj pri obyčajnej žiarovke. To je hlavný problém.
-Napätie okolo 100V DC a vyššie nie je tak ani nebezpečné na zabitie, ako na požiar. Oblúk sa pri takom napätí natiahne spoľahlivo na niekoľko cm, vypínače na tom horia a nevypnú, už aj pri obyčajnej žiarovke. To je hlavný problém.
Pb
To si uvedomujem, aj na trhu su sety s Pb aku, mozno koli vseliakej inej odolnosti. Ale lacne NiCd podla moznosti co najvecsiu kapacitu neviem kde zohnat.
Edit: Btw. ... ako je to so zelenymi danami a poplatkami za pouzivanie solarnej energie ?
Edit2: vyrobcovia uvadzaju menovitu kapacitu pri vybijani 20 tinovym prudom az do vybitia na 10,5V. To je tych 30 percent celkovej kapacity aku. Ci nie ? Baterka ked strati naveky viac ako 30 percent kapacity tak ju povazuju za vadnu. Ja nie
Myslim ze este pomoze pulzne nabijanie ktore ocisti pory a elektrolyt si viem vymenit.
Edit: Btw. ... ako je to so zelenymi danami a poplatkami za pouzivanie solarnej energie ?
Edit2: vyrobcovia uvadzaju menovitu kapacitu pri vybijani 20 tinovym prudom az do vybitia na 10,5V. To je tych 30 percent celkovej kapacity aku. Ci nie ? Baterka ked strati naveky viac ako 30 percent kapacity tak ju povazuju za vadnu. Ja nie
Naposledy upravil(a) j0hny dne čtv 17 pro 2009 7:15, celkem upraveno 2 x.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Pb
Opýtaj sa na cenu tu: http://www.saft-ferak.cz/ferak_web/htm_ ... 0_home.htmj0hny píše:... Ale lacne NiCd podla moznosti co najvecsiu kapacitu neviem kde zohnat. ...
Alebo skús po železničných staniciach s akumulátorovňami, alebo výpredaje vojenskej techniky.
aku
Dik za radu, ale nedari sa mi ... Este cakam na majly, dam potom vediet ceny. Najradsej by som nejake vyradene, aj Pb, a este radsej zadarmo
Zosulfatovana baterka sa da ciastocne obnovit. Kazdy den chodia okolo garazi a zberni nasi tmavsi spoluobcania s malou dodavkou a vykupuju ich za par centov na kilo, takze v okoli nemam sancu... Spoluobcania ich ciastocne obnovuju alebo len nabijaju a predavaju do osad.
Takze mi ostava kupit najlacnejsie Pb co najdem, pripadne zainvestovat do trakcnej Pb, alebo sa oplati valcove NiCd velkosti D (mala kapacita
) ? Uzavretych, do ktorych sa neda sprtat sa dost bojim
A este jedna moznost je pockat kym "podnikanie" s baterkami v romskych osadach neutichne ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Edit: Dik moc Elektro-vi za snahu a pomoc, "nabizerici nesouhlasi s prodejem do hranici" ... kolko by tak vysla preprava 30kg baliku na dobierku na slovensko ? Keby 200Kc tak to berem.
Takze mi ostava kupit najlacnejsie Pb co najdem, pripadne zainvestovat do trakcnej Pb, alebo sa oplati valcove NiCd velkosti D (mala kapacita
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Edit: Dik moc Elektro-vi za snahu a pomoc, "nabizerici nesouhlasi s prodejem do hranici" ... kolko by tak vysla preprava 30kg baliku na dobierku na slovensko ? Keby 200Kc tak to berem.
Naposledy upravil(a) j0hny dne čtv 17 pro 2009 20:45, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Pb
Skús ešte: http://www.odklepnuto.cz/aukce1946200-nife-nknu-16 alebo: http://www.odklepnuto.cz/aukce1946203-nife-kpl-24j0hny píše:... Ale lacne NiCd podla moznosti co najvecsiu kapacitu neviem kde zohnat. ...
Aukcia skončila, ale ich nepredal. Možno sa ti podarí priamo kontakt na neho.
NABIDKA POZEMKU V CHRLICICH
Dobrý den nabízím pozemek pro solární elektrárnu v Chrlicích rozloha přibližně 9892 metrů čtverečních cena dohodou.
E-Mail: Smith.S@seznam.cz
http://gis.brno.cz/tms/html/cenova_mapa ... m_search=1
E-Mail: Smith.S@seznam.cz
http://gis.brno.cz/tms/html/cenova_mapa ... m_search=1
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
-
- Nový člen
- Dal: 1 poděkování
panel
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak je to se zapojením solárních panelů. Mám panel monokrystalický 55w, regulátor CX10 a chtěl bych si dokoupit ještě jeden panel. Můžu koupit panel monokrystalický 85w a zapojit paralelně k druhému panelu bez použití diod?
-
- Zasloužilý člen
Re: panel
Je to zbytečné riziko, nebo ztráta pri částečném zastínení, když putujou mraky a podobne. Dve Schottkyho diody aspoň na 10A, 50V tomu neuberou, a bez nich bych to nerešil. Melo by jít použít i jednu dvojitou z PC zdroje v sekci 5V.Ruda71 píše:Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak je to se zapojením solárních panelů. Mám panel monokrystalický 55w, regulátor CX10 a chtěl bych si dokoupit ještě jeden panel. Můžu koupit panel monokrystalický 85w a zapojit paralelně k druhému panelu bez použití diod?
-
- Nový člen
- Dal: 1 poděkování
- sano
- Zasloužilý člen
- Dostal: 18 poděkování
Malý lacný nápadBediniho SSG
Tak ma napadá, žiaľ nie som odborník v elektronike, či by sa nedal spojiť Bediniho SSG a malý solárny panel. Panel by zastupoval v Bediniho nabíjačke, napájaciu batériu. Takto ba sa dalo s lacným obvodom, SSG, ktorý má asi 90% účinnosť, nabíjať batéria, alebo batérie a nimi ďalej by sa dali poháňať príslušné zariadenia. Meniče sú samozrejmosťou.
Výhody tohto zariadenia vidím v tom, že postaviť Bediniho nabíjačku s COP nad 1 je nad moje sily. Ale ak do toho dám jednoduchý obvod, akým je SSG, tak sa dostávam ku možno lacným a realizovateľným riešeniam. Aj pre začiatočníka.
Výhodou SSG, skalárnej nabíjačky, je, že batérie, aj inak už nenabiteľné / pokiaľ nie sú fyzicky poškodené/ sa dajú SSG-čkom nabiť, ba dajú sa ňou navrátiť batérii pôvodné vlastnosti.
Skúsim to zrealizovať.
Výhody tohto zariadenia vidím v tom, že postaviť Bediniho nabíjačku s COP nad 1 je nad moje sily. Ale ak do toho dám jednoduchý obvod, akým je SSG, tak sa dostávam ku možno lacným a realizovateľným riešeniam. Aj pre začiatočníka.
Výhodou SSG, skalárnej nabíjačky, je, že batérie, aj inak už nenabiteľné / pokiaľ nie sú fyzicky poškodené/ sa dajú SSG-čkom nabiť, ba dajú sa ňou navrátiť batérii pôvodné vlastnosti.
Skúsim to zrealizovať.
Re: Malý lacný nápadBediniho SSG
Až doteraz to tu bolo profesionálne. Zavlečením Bediniho sa fórum degraduje na utópiu. Žiadne stroje na volnú energiu nie sú. Tie nabíjačky sú cípovina. A uvedení páni asi na hodinách fyziky chýbali. Samoindukciu prezentujú ako niečo zázračné, pár zachytených elektrónov z atmosféry dáva kW výkonu, obyčajná usmerňovačka je špeciálnou elektrónkou a elektret je kozmickou batériou!sano píše:Tak ma napadá, žiaľ nie som odborník v elektronike, či by sa nedal spojiť Bediniho SSG a malý solárny panel. Panel by zastupoval v Bediniho nabíjačke, napájaciu batériu. Takto ba sa dalo s lacným obvodom, SSG, ktorý má asi 90% účinnosť, nabíjať batéria, alebo batérie a nimi ďalej by sa dali poháňať príslušné zariadenia. Meniče sú samozrejmosťou.
Skúsim to zrealizovať.
-
- Zasloužilý člen
Re: Malý lacný nápadBediniho SSG
Vitaj medzi realistami. Keďže na fóru sa tu obvykle odtrháva z reťaze, tak za korektnú informáciu považujem iba konkrétne zmerané a niekým spoľahlivým a nezávislým overené dáta konkrétnych účastníkov fóra hoci aj z fantastických projektov, ktoré majú reálnu podobu. Žiadne hypotézy, papagájovačky, predstavy a želania. To nemôže byť pre nikoho žiadne obmedzenie alebo znechucovanie, naopak podpora úspešného dotiahnutia. Typické vyhýbacie argumenty sú obavy pred ropomagnátmi, alebo zaplatenie práce. Kľudne môže ísť o podvrhy, ktoré sem dajú ropomagnáti, alebo vedci za účelom odbočenia konkurencie na vedľajšiu koľaj, zverejneňovanie podobných infekcií nestojí skoro nič a skoro nikto za to pri takomto spôsobe nezodpovedá.martono píše:Až doteraz to tu bolo profesionálne. Zavlečením Bediniho sa fórum degraduje na utópiu. Žiadne stroje na volnú energiu nie sú. Tie nabíjačky sú cípovina. A uvedení páni asi na hodinách fyziky chýbali. Samoindukciu prezentujú ako niečo zázračné, pár zachytených elektrónov z atmosféry dáva kW výkonu, obyčajná usmerňovačka je špeciálnou elektrónkou a elektret je kozmickou batériou!