jvj56 píše:z knihy Nové zdroje energie, Rudolf Barták:
"Akumulace energie
.....zařízení by mohlo být v každém rodinném domku a mohlo by akumulovat energii získanou např. prostřednictvím slunečních kolektorů nebo větrných turbín. Setrvačník by byl umístěn ve sklepě v betonovém krytu na magnetických závěsech, aby se zabránilo zbytečnému tření.
Pro potřeby rodinného domku a úsporu asi 80% energie by postačil setrvačník s hmotností asi 0,2 až 2 t, do 15 tis. otáček za minutu. ......................"
Pro Martina11: Kdyby ti nešel MM tak ty magnety využiješ na ten magnetickej závěs
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
mimotechnický dotaz...v tomto vláknu....již několikrát se zde zmínilo magnetické ložisko.....hm...a jak si ho mám představit......vím jak vypadá magnetická vyvyžovačka na modelářské vrtulky....ale jak zavěsit tunový setrvák....to mě ...bohužel uniká...a asi nebudu sám....
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
...
...abych zas tak neplkal...vidím to asi takto....setrvačník....kolo z tatry 815...!!!...s pneumatikou a duší..../tudíž vodotěsné/....ráfek bude v horizontální poloze upevněn na nábě...tj bubnu ...který je v ose nápravy....bez brzdy....prostě....na základové desce..!!!....bude zabetonován čep a na měm bude umístěno to kolo....do pneumatiky nalejeme...napustíme příslušné množství vody....zbytek objemu pneu dofouknu vzduchem....na malý tlak...cca 1atm...tak...a mám setrvačník...jako prase...pro začátek...voda v pneu se vycentruje díky vzducové mezeže sama....takže kolo se nebude kvrdlat..../není třeba vyvyžovačka...je to samovyvažovací/...a jak dák....ze zhora se přes lehkou hardy spojku připevní motor dynamo..../akord promine názvosloví/...prostě motor, který bude za svitu slunce pomalu setrvák roztáčet....přestává svítit...???/sluníčko/...nevadí....setrvák se točí....jo trochu tření v ložisku nevadí.....roztočil jsem zadarmo....jakmile přiju dom...rozsvítím....světelný okruh klidně může být na setrvačníkový obvod....výkon ....odhad...cca 500W..../svítí někdo více/..???....možná fen na vlasy..a spotřebiče, které nepotřebují ...to pravé ořechové ze sítě....
...tak...ve 22 jdu spát...nebo později...když je s kamarádem a tou mojí co popíjet....když zhasnu poslední světlo....setrvák přepne do ..."vybíjecího "režimu...a dynamo...či co tam bude...zbytek energie setrváku.....přemění na teplou vodu, kterou se ráno osprchuju....no a ráno znova.....jo ten den nesvítilo sluníčko...no tak co...nic....všechno poběží na síŤ čezu....je v tom nějaká složitist...???....neříkejte karkulce
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
...vy co vymejšlíte Kegy a Megy....a magnetické motory a kavitace a testatiku..a gruzinskou elektřinu....a.....že v tomto je nějaký problem....a tom bych chtěl, když tu je toto vlákno mluvit.....jak udělat ten setrvák....tunu olova neseženete ani za 100 let...
přáelé...kamarádi....soudruzi...bdětě....v jednoduchosti je krása....a kdo nesežene kolo s Tatry...také nevím kde,,,tak to udělám ...na zkoušku třeba z trabanta....zdravím Poota....vo co jde....prostě....volty a ampery....v setrváku.....tak jsem na vás zvědavá...co navrhnete.....já vymyslím to kolo....tak...vzhůru do bezvědomí...jo jen mi nepište, že si to představuju jak KARKULKA
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
....spoléhám na vás....martin11
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
...p.s....vzkaz pro Karbana.....nekritizuj...a poraď....každá rada dobrá......
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
... věřím, že se " TO " povede ......