Gabča píše:Přestaňte nudit sebe i mně a vyklopte, jak to je? Nebo aspoň napište, že bude furt co dejchat a že nebudeme rozleptaný.Jo: a hledat jsem to zkoušela.. i tady, a nic moc
Až to pomuže, tak je i alternativa jít ke mne do vlákna. Nekdy mažu politické príspevky i bez zduvodnení. Co když jim to jednou dojde, nejde čelit monopolum vytvorením jiného monopolu.Peter píše: Zbytečně bych prudil zasloužilé a vševědoucí členy fóra. A na politiku už nemám chuť.
Jací rozleptaní, v čem je problém? H+, nebo lépe H3O+, a OH- se tvorí pri elektrodách, pak se ty ionty prederou na opačnou elektrodu a zrekombinují s elektrony z prívodu elektrod na plyny, protože jejich prítel, co s nima tvorí vodu je na opačné elektrode, a dlouho by mu trvalo, než by se k nim prodral. Taková separace.
Jinak:
H2O je treba zjednodušene jako smes H+ a OH-. Pripojme na inertní elektrody napetí pár voltu. Pak H+ jdou k -pólu(jsou jím pritahovány), vyškemrají elektron a stane se z nich H. Počkají si na ješte jednoho souseda H a ti hned ochotne zreagují na H2, nemají s kým jiným.
OH- ionty jdou k +pólu, odevzdají elektron(co teče pak k tomu -pólu, aby byl obvod uzavrený), a stane se z toho OH bez znaménka a nadbytečného elektronu. To zreaguje s okolitou vodou fiktivne kvuli názornosti jako OH+H2O=H3O2, pokud jde reakce 2x, tak je výsledek H6O4=3xH2O+O.Zbylo teda jedno O, pak se vezmou také 2 reakce a je O2 na elektrode bublající ven.
Až byla otázka k tomuto a až jsem neco lokálne nedopletl.Jde o klasický pohled, na který se z času na čas logicky sebehnou supi. Normálne se nedelá elektrolýza čisté vody, dává se zpravidla hydroxid,uhličitan, borax,...(všechno to v roztoku normálne regeneruje a nespotrebovává se) na podstatné(o nekolik rádu) zvýšení proudové hustoty a tím i výtežku.
Ješte oficiálne:
redukce na katode: 2H2O + 2e-=H2 + 2OH
oxidace na anode: 2H2O=O2 + (4H+) + 4e-