Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Newton a jeho zákony

Filosofie přírodních jevů.
Odpovědět
hatlík
Starší člen

Re: ???

Příspěvek od hatlík »

buky píše:Když zvednu závaží, tak dávám možnost konat práci gravitaci a gravitace je definována jako síla a kde je síla, je možnost konat práci a to gravitace dokáže i bez dodání energie.
Máš v tom zmatek.
Energii jsi dodal při zdvihu tělesa, síla působila po určité dráze.
Zpět se ta potenciální energie uvolní opět po určité dráze přitažlivou silou.
Není v tom žádná záhada.

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

hatlík píše:
buky píše:Když zvednu závaží, tak dávám možnost konat práci gravitaci a gravitace je definována jako síla a kde je síla, je možnost konat práci a to gravitace dokáže i bez dodání energie.
Máš v tom zmatek.
Není v tom žádná záhada.
Uvolňovaní "potenciální energie" nemáš jak dokázat, velikost práce závisí pouze od troch veličin- mgh. A tyhle veličiny dokážu měřením dokázat, přítomnost "energie" nemáš jak dokázat.
Že mám vtom zmatek? Tak na to zabudni :D

hatlík
Starší člen

Příspěvek od hatlík »

buky píše:
hatlík píše:Máš v tom zmatek.
Není v tom žádná záhada.
Uvolňovaní "potenciální energie" nemáš jak dokázat, velikost práce závisí pouze od troch veličin- mgh. A tyhle veličiny dokážu měřením dokázat, přítomnost "energie" nemáš jak dokázat.
Vzájemná přitažlivost těles - na její překonání spotřebuješ energii a vykonáš pohyb tělesa po dráze. Tím je energie uložena jako potenciál - změřit ji lze snadno, hmotnost a dráha jsou jasné parametry.
Uvolní se zpětným pohybem, tj. v totmto případě působením gravitace Země na těleso.

Opravdu v tom záhada není a opravdu jasno nemáš.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

buky píše:..Že mám vtom zmatek? Tak na to zabudni :D
Konečně mi to docvaklo -

MFAAA se převtělil !

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

éééé

Příspěvek od lajos »

Jsem tady jako alenka v říši divů, proč se nevrátíte na základku?? Myslím že Edgar vás posílal do dílny, šup tam a nekecejte.

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

hatlík píše:
buky píše:
hatlík píše:Máš v tom zmatek.
Není v tom žádná záhada.
Vzájemná přitažlivost těles - na její překonání spotřebuješ energii a vykonáš pohyb tělesa po dráze. Tím je energie uložena jako potenciál - změřit ji lze snadno, hmotnost a dráha jsou jasné parametry.
Uvolní se zpětným pohybem, tj. v totmto případě působením gravitace Země na těleso.

Opravdu v tom záhada není a opravdu jasno nemáš.
Ano, na překonání vzájemné přitažlivosti těles spotřebuješ energii a tím pádem se už nikde neukládá a ani nemusí, protože závaží splnilo podmínky na konaní práce Wp=mgh.
To znamená že energie je tam úplně zbytečná.

Lajoši, máš pravdu, je nejvyšší čas se odebrat do dílny :)

Dvell
Zasloužilý člen

Energie a práce

Příspěvek od Dvell »

Nechal jsem to chvíli vykrystalizovat a zdá se že Buky dělá rozdíl mezi energií a prací.. v modelech je většinou zavedeno že je to totéž proto to bukymu nevychází, nebo se snad mýlím?
Buky řekni nám jaký je dle teberozdíl mezi energií a prací?

S pozdravem

Dvell

"Dneska už nikdo nechodí s písničkou do boje a nezpívá když umírá, ptám se Vás čím to je? Možná že sme se konečně sami sebe zeptali, při tom šílenství, v té bolesti, proč vůbec sme kdy zpívali..."
buky
Zasloužilý člen

Re: Energie a práce

Příspěvek od buky »

Dvell píše:Nechal jsem to chvíli vykrystalizovat a zdá se že Buky dělá rozdíl mezi energií a prací.. v modelech je většinou zavedeno že je to totéž proto to bukymu nevychází, nebo se snad mýlím?
Buky řekni nám jaký je dle teberozdíl mezi energií a prací?

S pozdravem

Dvell
Každá fyzikální veličina má své místo a svůj účel a e nergie má také své místo i svůj účel.
Ona příroda vám sama napovída, že při konání práce se energie spotřebuje a ona se opravdu spotřebuje a proto se nemění na jinej druh energie ani se nezachovává, ale splnila svůj účel, a to např. na konání práce.

Dám vám X experimentů, které potvrdí, že zákon energie a její proměny je nelogická hloupost, která nemá z realitou nic společného.
Může fungovat pouze jako matematicko-teoretický model.

U mne je energie a dává mi to logiku - Palivo, v jakékoli formě.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

buky píše:
Každá fyzikální veličina má své místo a svůj účel a e nergie má také své místo i svůj účel.
Ona příroda vám sama napovída, že při konání práce se energie spotřebuje a ona se opravdu spotřebuje a proto se nemění na jinej druh energie ani se nezachovává, ale splnila svůj účel, a to např. na konání práce.

Dám vám X experimentů, které potvrdí, že zákon energie a její proměny je nelogická hloupost, která nemá z realitou nic společného.

Jak podle své teorie popíšeš pohyb kyvadla? Nemělo by se zastavit v dolní úvrati hned při prvním kyvu? Vždyť přece spotřebovalo potenciální energii a ta se nikam nepřeměnila, zejména na kinetickou ne. Ale ono se kýve dál, tak jak to vysvětlíš?

"Dum spiro spero"
Ciceron
buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Ilem píše:
buky píše:

Jak podle své teorie popíšeš pohyb kyvadla? Nemělo by se zastavit v dolní úvrati hned při prvním kyvu? Vždyť přece spotřebovalo potenciální energii a ta se nikam nepřeměnila, zejména na kinetickou ne. Ale ono se kýve dál, tak jak to vysvětlíš?
Ha, kyvadlo to je jasnej příklad nelogické absurdnosti, už jsem to opakoval nekolikrát.

Ak ťuknu do kyvadla, tak jde o setrvační pohyb kyvadla. Kyvadlo se kývá proto, že se vychyluje od těžišťe působení gravitace a proto kyvadlo vždy zastane v těžišti gravitace.
Ak ťuknu do kyvadla na orbitálni stanici, tak jde taky o setrvační pohyb, ale má kruhovej pohyb z důvodu chybějíciho ťežiště.
Svou zanedbatelnou energii jsem použil (spotřeboval) na ťuk do kyvadla - pohyb.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

buky píše:
Ha, kyvadlo to je jasnej příklad nelogické absurdnosti, už jsem to opakoval nekolikrát.

Ak ťuknu do kyvadla, tak jde o setrvační pohyb kyvadla. Kyvadlo se kývá proto, že se vychyluje od těžišťe působení gravitace a proto kyvadlo vždy zastane v těžišti gravitace.
Ak ťuknu do kyvadla na orbitálni stanici, tak jde taky o setrvační pohyb, ale má kruhovej pohyb z důvodu chybějíciho ťežiště.
Mě nezajímá tvoje zanedbatelná energie. Mě zajímá energie rozkývaného kyvadla v různých fázích pohybu. Takže hlavně v úvratích a v těžišti. A nepleť do toho orbitální stanici.

"Dum spiro spero"
Ciceron
buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Ilem píše:
buky píše:

Mě nezajímá tvoje zanedbatelná energie. Mě zajímá energie rozkývaného kyvadla v různých fázích pohybu. Takže hlavně v úvratích a v těžišti. A nepleť do toho orbitální stanici.
Energie u rozkývaného kyvadla žádna není, jde pouze o setrvačnost tělesa. A těleso které má setrvační pohyb taky dokáže konat práci.
Přiklad: Aby jsem rozjel vlak, potřebuji energii, ak přestanu dodávat energii, tak vlak jde pouze setrvačností. Ak zahákneš přes silomér za rozjetou vlakovou soupravu zabržděnej vagon, tak naměříš sílu F a dráhu s = práce.

To jisté platí i u kyvadla, taky setrvačností je schopno konat práci i když mnohem menší jak u vlaku.
Orbit spomínám jen proto aby jsem objasnil kývaní kyvadla.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

buky píše: Energie u rozkývaného kyvadla žádna není, jde pouze o setrvačnost tělesa. A těleso které má setrvační pohyb taky dokáže konat práci.
Přiklad: Aby jsem rozjel vlak, potřebuji energii, ak přestanu dodávat energii, tak vlak jde pouze setrvačností. Ak zahákneš přes silomér za rozjetou vlakovou soupravu zabržděnej vagon, tak naměříš sílu F a dráhu s = práce.

To jisté platí i u kyvadla, taky setrvačností je schopno konat práci i když mnohem menší jak u vlaku.
Aha, takže ve tvém pojetí neexistuje setrvačná (pohybová, neboli kinetická) energie. Ale těleso, které má setrvačný pohyb dokáže konat práci bez energie. Fakt super :!:

Myslím, že Nobelova cena za fyziku tě nemine.
Naposledy upravil(a) Ilem dne pát 25 čer 2010 9:15, celkem upraveno 1 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Ilem píše:
buky píše: Energie u rozkývaného kyvadla žádna není, jde pouze o setrvačnost tělesa. A těleso které má setrvační pohyb taky dokáže konat práci.

Aha, takže ve tvém pojetí neexistuje setrvačná (pohybová, neboli kinetická) energie. Ale těleso, které má setrvačný pohyb dokáže konat práci bez energie. Fakt super :!:
Ale je přece velkej rozdíl, ak jde o setrvační pohyb, anebo o pohyb tělesa kde je neustále dodávaná energie.
Ak jde o konání práce, pohyb tělesa, kde je neustále dodávaná energie, tak těleso bude konat práci až do vyčerpání energie, velikost práce tedy závisí od množstva dodané energie.
Ale pokud jde o setrvačnost, tak velikost práce záleží jenom na hmotnosti a rychlosti tělesa, žádná energie (kinetická) tam není potřeba.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

buky píše:
Ale je přece velkej rozdíl, ak jde o setrvační pohyb, anebo o pohyb tělesa kde je neustále dodávaná energie.
Ano, to je velký rozdíl. Těleso, kterému je neustále dodávána energie (pohybová) neustále zrychluje, kdežto setrvačný pohyb je rovnoměrný

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Universum“