Palo píše:
Zřejmě bude záležet hlavně na cívkách...
Mělo by to být poměrně jednoduché na stavbu i na hodnotu celého zařízení...
Tady to máš i s laděním.
http://67.76.235.52/contents.htm
P.
Moderátor: rival
Palo píše:
Tato věc funguje, SEC-15-3 atd.Anonymous píše:Palo píše:
Tady to máš i s laděním.
http://67.76.235.52/contents.htm
P.
S tímto bych nemám nejmenší problém. Kdo umí delat s tranzistory tak duvod zjistí za chvilku, osciloskop obvykle stačí. Pak trochu zkušenosti s buzením tech tranzistoru...Palo píše:Vážně Akord, měl bys začít něco dělat....
No nic - k věci... Bedini ála PC větrák mám zprovozněný na 2N3055. Při touze snížit spotřebu zařízení jsem pořídil BD139, IRF540 a IRF740. Zajímavé je, že nic z nových tranďáků nefachčá - ani ťuk ani prt, ale původní 2N3055 jede stále jako divej.
Pěkná práce, PaloPalo píše:Tak mám zase několik zkušeností za sebou...
Ano. Je dobré mít více druhů těchto nabíječek s různými napěťovými "špicemi". Každá se hodí na jiné akumulátory, na jinou regeneraci. Ale impulzní nabíjení je základ a s ním se dají dělat zázraky oproti klasickýmu dobíjení konstatntní proudem (napětím)...adam.benda píše:Pěkná práce, Palo Omouvám se, trošku tu tápu, vlákno jsem nějaký čas nesledoval.. Máme tu tedy šikovnou metodu na efektivní dobíjení baterií (+ jejich regeneraci)? Jde o to, nabíjet baterie pulzně frekvencí např. 4 MHz?
Je fakt, že jsem kdysi slyšel o nějakých nabíječkách s programy regenerace.. Ale takhle si je alespoň můžeme vyrobit sami, už jsem dlouho nenavštívil GMPalo píše:Ano. Je dobré mít více druhů těchto nabíječek s různými napěťovými "špicemi". Každá se hodí na jiné akumulátory, na jinou regeneraci. Ale impulzní nabíjení je základ a s ním se dají dělat zázraky oproti klasickýmu dobíjení konstatntní proudem (napětím)...
Před chvílí jsem to vyfotil... V tomto případě jde o Bedini s 20W ventilátorem.adam.benda píše:Palo a jak vypadá průběh těch pulzů?
Ty pouzdra byly původně úplně nalepené na sebe, tak jsem to upravoval. Ale tuto trojkombinaci už dělat nebudu, nemá to význam, ani to upravovat nebudu, nemá to smysl. Teď jsem odstranil dva nepoužívané tranzistory, zatím to budu používat bez nich, jen s jedním. Ty MHz se týkají bezpohybového aparátu - foto nějaký příspěvek zpět, tento je pohybový, tady jde maximálně o kHz. Na osciloskopu bylo nastaveno rozlišení 1 ms na dílek, kromě prvního obrázku, tam bylo nastaveno 2 ms na dílek.lajos píše:ty pouzdra(kolektor) tranzistorů máš dost blýzko u sebe, rozhodně mezi levým a prostředním i když tam nemáš víc než 40V je to vlastně pramenný bod odkud tu energii odebíráš, dělení časové osy jsi neuvedl ale jak si říkal že to je až v řádu MHz, tak energie jedné větve může ovlivňovat tu vedlejší.....možná?
To máš pravdu. Pokud si někdo myslí, že napětí je jednoznačně vypovídající parametr, asi neví, co to je kapacita.lajos píše:kdo o bateriích nic neví, těžko něčím sem přispěje,hatlíkuhatlík píše:Napětí ale není jednoznačný parametr, vyjadřující stav akumulátoru.
Podstatná je využitelná kapacita.
Příkladem budiž olověná gelovka nominální hodnoty 12V 12Ah, za hranicí životnosti. Má nyní reálnou kapacitu sotva dvaceninovou a přesto napětí skoro 15V.
V případě tužkových baterek stačí, aby vytekla a pak nepomůže ani jedno ze zmiňovaných zařízení - samozřejmě. Pokud se tu ale bavím i o kapacitách baterií, tak předpokládám, že ostatní předpokládají, že pracuju s bateriemi, s kterými má smysl pracovat. Šlo pouze o příklad. Spíš se divím, že mě někdo nenapadl s tím, že baterie, ikdyž jim spojím póly na delší dobu, tak nebudou mít ve výsledku stejné napětí, ale o něco málo rozdílné. Šlo spíše o vysvětlení rozdílu efektivity nabíjení baterií impulzně a "neimpulzně". Má ještě někdo nějaké připomínky?lajos píše:tak, tak a proč asi?