Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Tepelné motory

Vstup do sekce

Moderátoři: rival, sano

Odpovědět

Vyhovuje mi, že v mém voze pálím palivo, ze kterého dostávám jen 13% energie pro jízdu vpřed:

Ano, je to prima
5
15%
Klidně bych zaplatil i víc
0
Žádná hlasování
Radši bych platil jen těch 13%
7
21%
Jak je to možné?!
1
3%
Co s tím můžu udělat?
20
61%

Celkem hlasů: 33

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: účinnost výměníku

Příspěvek od NAVAR »

Ilem píše:
NAVAR píše:
A pokud tam klasický kompersor nebude? Co třeba takhle Stirling v opačném gardu? Stirling s heliem v opačném gardu dělá na studeném konci -200C, používá se například na chlazení polovodičů kvůli tepelnému šumu.
Copak by se asi tak stalo kdyby se studený konec dráždil teplým vzduchem, copak by tomu řekl teplý konec? :)
Jo, to jde, dokonce se to i ne moc často používá, když je potřeba získat vysoký teplotní spád.
Bylo to dokonce i patentováno někdy v roce 1989, přitom stirling byl hodně dlouho před tím. To je jak s teslovou turbínou tu pak taky patentovali jako čerpadlo na vodu, ta se taky mazat nemusí :)

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Možná mám vlčí mhu

Příspěvek od 1220 »

ale jakousi válcovou nádobu tam vidím ........
anebo je to výparník pro 1/2 turba, asi by to šlo tak i tak,ale na to bude krátký.......na to turbo..
V žádném případě z obou být mazivo nemusí, pokud je stirling s membránami, a nebo pokud
má turbina vlastní mazací okruh, což mívají.
Ten výměník je z klimatizace o výkonu kompresoru cca 6 kW, o žádnou mystifikaci se nejedná.
Hezky Jime a díky.
K.
A pak, že to nejde soudruzi........ :shock:

hapalainen
Starší člen
Dostal: 1 poděkování

ale jakousi válcovou nádobu tam vidím ........

Příspěvek od hapalainen »

Připomíná to Sibilu. Nebo to byla Libuše, co řekla "Vidím město, jehož sláva hvězd se dotýká". Už jsem to zkrz ten "gumovej vdolek" všechno zapomněl.

Hlavní je vyhrát zápas
NAVAR
Zasloužilý člen

Re: Možná mám vlčí mhu

Příspěvek od NAVAR »

1220 píše:ale jakousi válcovou nádobu tam vidím ........
anebo je to výparník pro 1/2 turba, asi by to šlo tak i tak,ale na to bude krátký.......na to turbo..
V žádném případě z obou být mazivo nemusí, pokud je stirling s membránami, a nebo pokud
má turbina vlastní mazací okruh, což mívají.
Ten výměník je z klimatizace o výkonu kompresoru cca 6 kW, o žádnou mystifikaci se nejedná.
Hezky Jime a díky.
K.
A pak, že to nejde soudruzi........ :shock:
Co kdyby to byl fakt Stirling? Takový ten co se alfa typ nazývá a klidně může být v ose ventilátoru a tímto ventilátorem poháněný.
Ale to necháme na Jimovi...
Jinak u toho proudění vzduchu když už se tam funí tak jsem narazil na zajímavou věc, doposud nevysvětlenou, proudění mi trochu připomíná Imhoptepovu hůl či různé dráťáky. http://www.designtech.cz/c/fem/fem/fem/ ... rubice.htm
Ještě mi hlava nespíná jak to použít, ale některé jevy mohou být zajímavé.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

V ose ventilátoru poháněnýventilátorem

Příspěvek od 1220 »

To mně nenapadlo, spíš si myslím kmitavý a membránový,Takovou mršku teď koumesujeme s pootou.
Ono to půjde udělat víc způsoby.
Ahoj.
K.

Vírová trubice je celkem jiná kapitola, asi před třemi lety jsem si ji udělal sázel jsem na to i v tomto případě, ale jako všechno chce to
přesně měřit, a takovou výbavu navzdory svýmu zaměstnání nemám po kupě :(
to dělení tam skutečně je ale aspoň na tom mým udělátku to bylo navzdory tlaku 3 bary jenom asi 6 stupňů :(
Naposledy upravil(a) 1220 dne pát 01 říj 2010 8:49, celkem upraveno 1 x.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

vortex

Příspěvek od la »

Používá se s úspěchem akorát se o tom moc nepíše. http://www.lontech.cz/clanky-1.-virove-trubice.html
:D

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: vortex

Příspěvek od 1220 »

la píše:Používá se s úspěchem akorát se o tom moc nepíše. http://www.lontech.cz/clanky-1.-virove-trubice.html
Nechají se koupit i do minus 40 st C,
Jeden chlapík od nás to provozoval kdysi ve firmě, která zanikla.
mělo to svůj okruh na vzduch ale cca 3 kW příkon , zamrazovali ocel

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od tbest »

la píše:Používá se s úspěchem akorát se o tom moc nepíše. http://www.lontech.cz/clanky-1.-virove-trubice.html
Ahoj kluci,
pokud si ještě pamatuju ze základky, tak plyn se chová jako kapalina. Nešlo by Rangueho trubici vyzkoušet s vodou? Pokud by stačil tlak ve vodovodním řádu, byla by teplá voda za pakatel. Jen zatím nenám moc nápadů, co s tím ledem v koupelně na druhé straně. Jinak podle Jimova popisu mi to připomíná hodně princip Rangueho vírové trubice - viz.: hřeje to, chladí to a taky to žere hodně vzduchu. Pokud je to tak, tak je to geniální počin, protože topíme v baráčku a mrazíme potraviny z jednoho zdroje. :good: :D

NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

tbest píše:
Ahoj kluci,
pokud si ještě pamatuju ze základky, tak plyn se chová jako kapalina. Nešlo by Rangueho trubici vyzkoušet s vodou? Pokud by stačil tlak ve vodovodním řádu, byla by teplá voda za pakatel. Jen zatím nenám moc nápadů, co s tím ledem v koupelně na druhé straně. Jinak podle Jimova popisu mi to připomíná hodně princip Rangueho vírové trubice - viz.: hřeje to, chladí to a taky to žere hodně vzduchu. Pokud je to tak, tak je to geniální počin, protože topíme v baráčku a mrazíme potraviny z jednoho zdroje. :good: :D
S vodou by to možná šlo, akorát má takovou blbou vlastnost že zamrzá a tak se nejsem jistý co by tomu říkal studený konec:)

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

NAVAR píše:S vodou by to možná šlo, akorát má takovou blbou vlastnost že zamrzá a tak se nejsem jistý co by tomu říkal studený konec:)
Za vyzkoušení by to stálo, protože k vytvoření ledu z vody nestačí jenom chlad, ale jsou nutná i kondenzační jádra. Bez nich může voda existovat i jako přechlazená kapalina. Takže může záležet i na čistotě a složení vody. A taky to může nakonec fugovat i podobně jako sněhové dělo.

Taky by se to nemuselo "ždímat" na doraz, ale dostávat jenom vodu o pár stupních nad nulou (použít pro chlazení), a ten druhý výtok používat jako předehřátí vody před dalším ohřevem.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

poota píše:
NAVAR píše:S vodou by to možná šlo, akorát má takovou blbou vlastnost že zamrzá a tak se nejsem jistý co by tomu říkal studený konec:)
Za vyzkoušení by to stálo, protože k vytvoření ledu z vody nestačí jenom chlad, ale jsou nutná i kondenzační jádra. Bez nich může voda existovat i jako přechlazená kapalina. Takže může záležet i na čistotě a složení vody. A taky to může nakonec fugovat i podobně jako sněhové dělo.

Taky by se to nemuselo "ždímat" na doraz, ale dostávat jenom vodu o pár stupních nad nulou (použít pro chlazení), a ten druhý výtok používat jako předehřátí vody před dalším ohřevem.

Zdravím - poota
Jo to jsem si neuvědomil. Stojící voda zamrzá mnohem dříve než voda v pohybu a pokud yb se to nehnalo nadoraz mohlo by to fungovat.
Trochu tepelná vodivost vody by byla asi na škodu ale stálo by to za vyzkoušení.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

taky vortex

Příspěvek od la »

rusky ,anglicky s překladačem
http://translate.google.cz/translate?hl ... rtex_e.htm

Extrakce látek z bylin za studena,upravený mixer ,místo nožů lopatky,akorát se musí točit správným směrem nebo vibrační.(Coriolisova síla)

http://www.vortexosc.com/modules.php?na ... ge&pid=103
http://www.vortexosc.com/modules.php?na ... age&pid=46
vibrační tepelné čerpadlo
http://www.vortexosc.com/modules.php?na ... age&pid=82
atd.
Coriolinsova síla Wikipedia
http://cs.wikipedia.org/wiki/Coriolisova_s%C3%ADla

Tak sem se spletl, ten mixer je pouze vibrační . :oops:

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

enem estli

Příspěvek od 1220 »

By tam s výhodou neměli být okruhy dva - dvě pracovní media různých parametů.
:bhead: Univerzálnost pak bude značná a většina dílů kupovaných.
;)
K.
Jinak si Laďo všimni, že hledají kapitány s kapitálem....... ti Rusové

:bye:

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Vejrová trubice - vodní

Příspěvek od aNONym »

Před lety jsem někde na netu narazil na vírovou trubici pro úpravu vody pro léčebné účely. ;) Non

Na povrchu měla přidělány magnety poskládané do tvaru DNA šroubovice. :idea:

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: taky vortex

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Nazdar vespolek,

Testujte hoši, testujte, i s tou vodou, pak vám snad pár věcí dojde a přestanete spekulovat o nesmyslech. Líbí se mi "Ranque", který to namyslel, a ne Hilsh, který k tomu naprosto doprasil teorii, i kdy mu to asi maticky funguje. Pár jsem jich postavil, nejdelší cca 2.5 metrů, nejtenčí cca 12 mm, nejtlustší cca 100 mm, tlaky na kompresoru mezi 1 a 6.5 Atm. I tu vodu jsem skrzevá jeden ten vortex prohnal. Většinu jsem udělal z nerezu, ale pár jsem jich umotal z mědi, abych měl lepší přehled, kde se to zahřívá kdy a jak.

Jak už jsem poznamenal, , Hilsh to doprasil co se týká příčinnosti a ono to gismo (udělátko) není až takový zázrak co se týče tepelné funkčnosti.

1) Vzduch vstupuje pod tlakem do trysky a vzduch se opírá o stěnu trubice a točí. Vzniká odstředivá síla která mačká proudící vzduch na periférii proti stěně a tlak odstředivé síly vzduch dále v tenké vrstvě u stěny stlačuje a zahřívá a podélná rychlost se zvyšuje a spirála se natahuje.

2) vzduch předává svou vyšší teplotu stěně trubice a po spirále pokračuje k "teplému" konci vortexu. Zde je buďto částečně odpouštěn jako teplý u periferie trubky, nebo se všechen vrací po spirále směrem ke sudenému konci, podle nastavení výpustného kohoutu. Zase tlačí odstředivou silou na vnější spirálu vzduchu a pomáhí ji stlačovat odstředivou rychlostí a předává jí teplo, zatímco sám ztrácí tlak ve všech směrech. Tím se sám rozpíná a zrychluje laterálně (podélně) směrem ke studenému konci a ochlazuje rozpínáním.

3) Poté vyletí "studeným" koncem jako podchlazený vzduch. Podchlazený je jednak díky rozpínání a jednak díky ztrátám tepla skrz stěnu a tedy chladnější, než jenom rozpínáním.

Jde čistě o hru mezi směry působení tlaku jednak celkovího z kompresoru a jedna tlaku vytvořeného odstředivou silou. Proto je průměr trubky při stejném tlaku kritický z hlediska vytvoření tepelného rozdílu. Odstředivá síla má nelinearní funkci (mocninovou, parabolickou) a proto zmenšení průměru trubky o polovinu nabuduje odstředivý tlak proti stěně při zachování vstupního tlaku a tím tychlosti vzduchu na dvounásobek. Zase o polovinu menší průměr a máme z toho čtyřnásobek atd.

Pokud je trubice relativně dlouhá (moje byla cca 2.5 m), žádný teplý vzduch se na jejím "teplém" konci nekoná ať už je konec pootevřený, otevřený, nebo zavřený. Teplota uniká stěnou trubky dříve, než se vzduch ke konci dostane a zároveň se spirála vnějjšího proudu vzduchu natáhne natolik, že se začne ředit a tím ztrácí teplotu.

Pokud je konec zavřený, trubka se ohřívá v poměru k vstupnímu tlaku, průměru trubky a tudíž otáčkám vzduchu do poměrné vzdálenosti od vstupu a předává teplotu stěně. Jakmile se otoči středem do "chladného" vnitřního spirálového toku, jeho spirála se ještě stále protahuje na úkor otáček, nicméně výstupní proud je stále o dost chladnější než vstupní proud díky ochlazování rozpínáním vzduchu.

Teplý konec vůbec nemusí být otevřený a pak máme klasický cyklón. Plášť se zase ohřívá a výtok může být pěkně ledový. Ten výtok je totiž default ochlazování rozpínajícího se plynu, zatímco ohřívání je default centrifugálního stlačování plynu. Žádný čáry máry a žádný neobvyklosti, jenom se pořádně porozhlédnout, co se v tý trubici děje a ve kterých směrech.

Nicméně, vortex udělaný z nekovu asi udělá něco poněkud zajímavého. Pokud se na to člověk zahledí, jak ten proud vzduchu jde ve dvojité spirále, jedna levotočivá a druhá pravotočivá (podobně jako by se člověk koukal na dvě vrstvy vinutí cívky trafa) určitě se tam musí dít věci s gravitačním (orgonovým, magickým, čakrovým, možná statickým) polem.

No, a že je voda a kapaliny vůbec v podstatě nestlačitelná, žádné ohřívání a chlazení vody se ve vortexu nekoná kromě velice málo a těžko měřitelného tepla produkovaného třením. Ona ta voda se totiž tomu točení dost brání a žádné vysoké rychlosti ve vortexu nedocílí.

Takže si to přeberte a ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Odpovědět

Zpět na „Sekce "Nadšenců"“