jarda ovčák píše:Hoj pekelníku....
Jsem moc rád, že jsi to otevřel....
...
Takže, opakujte po mně: nic se nemůže stát, nic se nemůže stát, nic se nestane......
Klobouk dolu, máš ve věcech jasno a víceméně s tebou souhlasím.
Jen doplním, že emigraci jsem zavrhl již v prvopočátku, nic výhodného na tom není a jak jsi psal, tak až bude nedostatek, tak se nikdo nepodělí o svoje s cizím... Spíše jsem měl na mysli co možná největší izolaci od okolní "vřavy"- třeba 50km okolo nebude civilizace...
Ohledně půdy, muselo by se zajet do starých kolejí a zemědělství by šlo ruku v ruce s pěstováním dobytka, popř. směnný obchod mezi komunitami... Pravda je, že kdo neveme tu motyku nebo rejč do ruky, tak je pro ostatní zbytečný a tudíž chcípne buď hlady, nebo s krumáčem v hlavě na pytlačce...
O samostatné existenci už ani neuvažuju, i když by to bylo pěkné, tak zásoby dojdou a tím to končí, sám nic neudělám a ani neuhlídám.
Dálepak už je to jen o znalosti řemesel, bude asi více než kdy jindy platit, že řemeslo má zlaté dno, neboť nářadí z nikoho fachmana neudělá, je to o zkušenostech, šikovnosti a udržování tradyčních řemesel, když mluvíš o pile, tak brusič, který bude umět brousit vše - od rybičky přes srp, kosu, nůžky, nože, pily a sekery bude nutnost. Mimochodem, jednoho u nás máme, naklepává nám kosu.
Tato doba nastane téměř určitě, nebude to asi ze dne na den, spíš to bude gradovat pár let, možná už to započalo, to nevím.
Tohle vše ale náramě prospěje nátuře lidské, lenost zmizí, ruku v ruce s povaleči, nemakačenky a nepřizpůsobyvými, přežijí jen ti nejsilnější, schopní soudržnosti a práce.
Ohledně nakrmení rodiny, to bude též zajímavé, pokud mi má stačit nějakých 2 000metrů, tak to není tak hrozné, pokud se zapojí třeba žena a spolu těch 5000 dáme, tak dítě toho tolik nesní, protože tolik dřiny neudělá... Chtělo by to vyzkoušet a tabulkové hodnoty si ověřit, hodí se to vědět...
Sám za sebe můžu říct, že se práce nebojím a pokud je vidět, tak z ní mam radost. Od mala jsem byl tak nějak vychováván k tomu práce se nebát a dělat! Je fakt, že v tak velikém měřítku ne, nicméně zrýt 200m je sranda, pokácet a rozřezat rámovkou 2m dubu ještě jde, nasekat seno pro 30 králíků je šichta, ale dá se. Je to jen o zvyku, vidím to i v práci. Jako soustružník se toliko nenadřu, ale když na zámečnické dílně je nedostatek, nemam problém, jedu vždy na max co to jde a i silnější odpadají dřív a jako kuřák a kardiak mam hendikep, oproti zdravým a silným. Chci tím říct, že si tělo dokáže zvyknout na jakoukoliv námahu, pokud je na to trochu připraveno. Každým dnem toho zvednu víc, pořežu víc, pomaleji se unavím... Když to takhle šlo odpradávna, proč by to nešlo i teď, je to jen v hlavě, co jde a co ne...
Ještě bych dodal něco ohledně obrany - bude zajímavé ohlídat třeba 8 hektarů
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
to by chtělo nějaké velkorážní dělo, možná automat, reagující na pohyb. Mno ale musíme si taky uvědomit, že krom všech kravaťáků, vás taky budou chtít zbavit jídla ty asi tři stovky tisíc nepřizpůsobyvejch a ti to fakt umí chodit. Takže to bude ještě hlína něco pěstavat a následně sklidit.
Takže jak říkáš, budeme - doufali...
Ale stejnak by to byla paráda, dělat jen pro sebe a pár dalších, zadarmo.. oni zase budou dělat něco jiného. Žádna autorita, žádne peníze, žádnej shon, žádnej stres. Jen občas využít dnešní technologie k usnadnění práce. Vůně čerstvě posečené louky, či domácího chleba... njn, teorie a praxe je od sebe dosti daleko. A obávám se že to nebude tak lehké jen přesvědčit ostatní k této myšlence, natož co na to řekne tenhle zkorumpovanej, penězi prohnilej systém.
Mno jo, zejtra nakoupim pár pilovejch listů
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)