Fraktálovitost světa... To je myšlenka, která mi už nějakou dobu hlodá hlavou. Ony to ve skutečnosti žádné kuličky nejsou, ale jen pro představu.. Elektrony obíhají kolem jádra atomu... a pak se vzdalme já nevím jak daleko a máme podobný princip oběhu planet kolem Slunce. Třeba to jen láká svou podobností k upoutání zájmu a jinak o nic nejde, ale jak dále správně zmiňuješ, máme tady životní formy v životních formách a v životních formách... subatomární částice - atomy - molekuly - buňky - lidský orgán - člověk - planeta - sl. soustava - galaxie ... vše právě z určitého pohledu může být organizmus.Hellraiser17 píše:... A co když je vesmír zase jiná malinká "kulička", která obíhá kolem jiné, větší. Třeba je to jen hračka v rukou nějakého velikého dítěte...
Nesmíme zůstávat u našeho měřítka, vždyť si porovnejme sebe a jednobuněčné organismy, pak třeba my, oproti planetám... Co když jsou ve své podstatě planety živé bytosti? z nějakého hlediska...
U magnetu samozřejmě opět nevíme, co to přesně ten magnetizmus je, ale co se týče toho, jak se na něj snaží nahlížet oficiální fyzika, je docela rozumné vysvětlení, proč nelze udělat jednopól... Magnetické pole lze určitým způsobem připodobnit k nějakému toku - třeba k řečišti. A barvy na magnetu - červená a modrá - nejsou nic jiného než znázornění, jakým směrem ta řeka teče. Ona nemůže stát, pak už by to nebylo magnetické pole... Je to jen směr toku a ten by pouze s jednou barvu stanovit nešel.Hellraiser17 píše:I ten blbej magnet je vlastně záhada, proč nejde udělat jednopólový? techniku přece máme, ale rozumět všem jevům i těm nefyzikálním je překážka.
Když jsem ten příspěvek psal, musel jsem se hodně krotit, aby to nebylo ještě 3x delší, takže jsem spoustu věcí zjednodušil. A to jak tohle pohlížení, tak i třeba to s těmi pudyHellraiser17 píše:Uvedl jsi dva druhy lidí, upřímě nic není jen černé a bílé, jsou i barvy mezi tím, já se pokouším porozumět oboum, vše se vším souvisí a byť dvě zdánlivě rozdílné věci, mohou mít hodně společného.
Tohle je prakticky nejzákladnější myšlenka mého přístupu.Hellraiser17 píše:To, že něco nedokáži pochopit, že nejsem v tom vyšším levelu ještě neznamená, že to je lež...
Těžko říct, jak to bude přesně vypadat, ale nějaká intuice mi radí, že by to mohl být celkem masakr... Nevím, jestli to bude nová oficiální věda, ale jestli nám něco umožní, vidět dále do pochopení vesmíru, spíš to bude "samostatná věda v mysli každého jedince". A proč ten masakr? Spousta lidí bude nadšena, že se třeba snažila jít správným směrem... Další velká skupina lidí bude naprosto psychicky zdemolována, že vše, čemu věřili a o co se v životě snažili, je na nic.. Další velká skupinka lidí vezme toto obdarování za špatný konec a nechá se pohltit sobeckým uvažováním a bude toho chtít nějak zneužít ve svůj prospěch.. Další skupiny lidí vyskočejí z okna, protože si budou myslet, že nešíleli, že vidí samé bludy.. Celkově by prostě v takovém případě nastaly skutečně velké změny pro každého a ne každý bude připraven, se s tím vypořádat. Jinak tohle je jen jedna z mnoha teorií na jen jednu z mnoha variant, berte prosím spíš odlehčeně, může to být úplně jinak...Hellraiser17 píše:Jak jsi říkal, vývoj jde kupředu, a fyzika už stačit nebude, možná se zrodí nová věda? o prozatím nic neříkajících věcech, dějích a zákonitostech... Už jen pochopit velikost a podstatu vesmíru, jeho vznik, tvar, důvod a historii bude pěknej ořech...
Když to je těžké... Mám velice oblíbenou knížku od Vojtěcha Zamarovského: ,,Na počátku byl Sumer". Před léty jsem si i nějak moc přál, aby to byli právě Sumerové.. Všichni automaticky považovali Egypt za první... Jenže, o jakém počátku vlastně mluvíme? Počátek civilizace... Ale v jakém smyslu a jaké míře? Myslíme tím to, když tlupa nahých lidí s koženou rouškou kolem pasu sedí u ohně a společně spolupracují - pečou prase, nebo tím myslíme kulturně vyspělý svět, kde už existují velkolepé stavby, nebo alespoň pece nebo udělátka na výrobu keramiky...? On to totiž může být rozsah i několika tisíc let.. a možná i o řád víc. Já vím, píšeš z hlediska dochovalých artefaktů, ale chtělo se mi tuhle otázku trochu rozvinout...Hellraiser17 píše:Mrknu-li se na začátek, tak podle dochovaných artefaktů byli nejstarší zřejmě Sumerové, ...
To je právě ono... Někteří tvrdí, že všechny tyto prastaré stavby operují s různými energiemi ... A zároveň je průkazné, že mají svou funkci v astronomii.. Jak mohli tito lidé, kteří se asi napřed vůbec museli učit spolu nějak vycházet a potlačovat ty zvířecí pudy, najednou mít takové znalosti a pochopení(!) jak věcí v astronomii, tak věcí v onom duchovním světě? Někdo by mohl namítnout, že díky jejich "duchovně čistému životnímu stylu" byli schopni takto neuvěřitelného vývoje mysli, že si zkrátka nevybrali materiální hodnoty jako my, kteří jsme taky vyspěli tak moc daleko.. ..v tom materiálním světě. Ale stejně se mi to nějak nezdá, chybí nám tam mezičlánek .. mezi prvními trochu smýšlejícími lidmi a "vyspělou civilizací". Variant bude víc, ale napadají mne dvě. Opravdu tisíce let vývoje a lidská civilizace by tak byla vlastně mnohem starší, než se říká, jen ty artefakty už nepřežily a nebo kratší doba, ale vedení někým vysoce vyspělým...Hellraiser17 píše:Sumerská města mívala uprostřed městské zástavby posvátný okrsek s mnohavrstevným chrámem, který se vyvinul na konci 22. stol. př. n.l. v tzv. zikkurat, který byl zasvěcený božskému ochránci města.
A zajímavá je právě ta vyspělost té civilizace. Kde se to v nich vzalo? Žeby dar z "nebes"? Dá se s určitostí říct, že to byla první civilizace? Co když byla ještě daleko vyspělejší před ni, jen po sobě nezanechala žádné stopy...
Dobrá otázka... Pokud je mi známo, pouze se spekuluje o tom, že první buňka vznikla vlastně z bakterie, ale samozřejmě se opět můžeme ptát, co ta bakterie... No je to jen velice smutná nouze dnešních vědců, který hledají co mohou, ale nenacházejí... Opět mi přijde pravděpodobnější nějaký vyšší zásah.Hellraiser17 píše:Přemýšleli jste už to vzniku života na zemi? Jak se z hromady prvků stane buňka... a tak?
Předpokládám, že evoluce všech životních forem byla právě vázána na klimatická a potravinová kritéria. Ale ať už se to vzájemně požralo jakkoliv, pravděpodobně všechny ty formy podléhaly této zvláštní architektuře už od začátku.. ..bez ohledu na to, jak se to pak požralo. Jinými slovy, neřekl bych, že zkrátka ideální organizmus pro přežití je organizmus se Zlatým řezem... Spíš tu byl tento "architektonický prvek" už od začátku u všech... Ale vědět to samozřejmě nemůžu.Hellraiser17 píše:Ono je taky dost možné, že za těch několik set miloónů let (nepředstavitelně dlouhá doba) se od první buňky vyvýjelo nahodile, je to dost času na to, aby se nějaký určitý druh vyvynul a v zápětí byl zničen druhem jiným. Třeba je někde hranice evoluce, třeba se to vyvýjelo úplně jinak, ne podle žádného vzoru, ale podle nutných klimatických a potravních kritérií, až do podoby toho pomyslného dokonalého vzoru, toho zmíněného pravítka. Třeba vrchol evoluce je nějaké splynutí s daným ideálem existence. Pro nás je vše dokonalé, promyšlené a nádherné, jenže příroda to vytváří tisíce let a co je pro nás dokonalé, je pro přírodu na půl cesty, byť jen detail neodpovídá...
Kdo ví, jak to dělají nebo jak se to snaží dělat... Ale myslím, že především půjde o ty konkrétní "osobní" posloupnosti událostí a jejich případné překřížení s jinými...Hellraiser17 píše:Už se v tom nechci moc šťourat, ale jak tedy je myšleno předpovídání budoucnosti, většinou se předpovídají právě klíčové okamžiky, často měnicí celé civilizace, naopak někdo dokáže předpovědět budoucnost jen vám, leckdy se nemýlí... Třeba se dá z toho prostě vybrat jen to, co mě zajímá, budu-li se snažit předpovědět budoucnost lidí, tak se mi neukáže život jedince, ale mezníky budoucna... asi
Mnozí z nás tu jsou podobného přesvědčení. Musíme to ale dělat "efektivně", protože jsme přecijen křehké lidské duše, které se snadno nechají ubít zklamáním, odmítáním, vysměchem a nutností se dívat na to, jací někteří ostatní jsou... Je to co se týče psychiky tenký led. Snadno se dostaneme do bodu, kde budem vyčerpaní a rezignovaní. Proto musíme volit ty nejvhodnější způsoby, jak toto činit.Hellraiser17 píše:Budeme uviděli, snad nezůstane jen u slov, to je mimochodem mé předsevzetí do roku nového - snažit se najít tu společnou řeč, myšlenku a pokusit se změnit byť jen slovy, možná i činy naši budoucnost k lepšímu, ne pro mě, ne pro ty nahoře, ale pro lidi, obyčejné, zahleděné jen do sebe sama. Pokusit se otevírat oči. U slepých to bude těžké, ale ne nemožné. Nemožné je jen stav mysli...
Úsměv na tváři cizího člověka zahřeje skutečně hodně. Kéž by nás nebylo jen pár, kteří to takhle vidí...Hellraiser17 píše:Taky to pozoruju, slušnost považuju za základ společného soužití v boji proti těm našim pastýřům. Často pro někoho udělám něco nezjištně, ikdyž je to pro mě nějakým způsobém složité, nicméně když pak vidíte úsměv na tváři cizého člověka, zahřeje to, dost. Naopak si všímám také pomoci mé osobě, ať je to s hledáním pravdy, dobra, zla nebo jen řešení problému. Je to pěkné. Mám nějakou pozitivní náladu, tak vám jí všem kousek posílám:
(+) (+) (+)