Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Zdravím tě, Ondřeji. Jarda ví, co bude dělat. Potřebuje dva roky, pro sychr tři. Z hříběte se stane hotovej kůň, z klisničky kobylka, z telátka hotová kráva,nebo dobrej bejk,z kůzlete stádečko. Z úhoru či pustiny úrodná půda, z polního betonu trojpolné hospodářství.
Nelze vše najednou a hned.Je třeba získat čas. Ten ti dá pouze vize. Na techniku se nebude dát spolehnout. Nebude z čeho opravovat, i když, krámů bude všude dost....
Společnost se během pár let vrátí k hipomobilním praktikám a principům.
V chlívkách se zase bude škrábat sanytr, z popela a loje si uvaříme mejdlo a z vlny vyrobíme boty,klobouk nebo mantl, z hlíny nádobí, z písku glazuru, z žita chléb.
Já to vidím ze svého úhlu pohledu. Naprosto specifického.
Potíž je v tom, že do detalu vím, jak žili naši předkové. Z tvých příspěvků chápu, že o tom nemáš ani potuchy.

eXiT
Starší člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 30 poděkování

nojono

Příspěvek od eXiT »

A toto vše co člověk vypěstuje a odchová v potu tváře bude muset ještě tvrdě bránit před nájezdy darmožroutů
jimž robota nevoní ale rádi požívají plodů práce lidu dělného. A lid dělný díky tomu mnohdy nepojí
koláčů medových, poněváč darmožroutů mnoho bylo jest a bude. :smoke:

Věř, však komu věříš, měř.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: ..

Příspěvek od martin11 »

Ondřej píše:chiq: Nepochopen můj úhel pohledu. Jarda tady popisoval hektolitry nafty, plný mražáky, čerpadla, svářečky a generátory. Ok. Co bude Jarda dělat, až se mu to všechno během let posere? A o tom mluvím. :D Totiž až všechny zásoby dojdou a všechno se posere, věci se stejně budou muset dělat jinak. A to tahle diskuse snad ani nemůže pojmout... Až na pár věcí který jsou jasný už teď - že přes elektriku a techniku žádná cesta nevede. Je lepší se už od počátku zařídit tak, abych složitější techniku vůbec nepotřeboval - o čemž jsem psal už na začátku...

No a kdo to nezvládne, tak prostě jen zaklepe bačkorama, jako už hodněkrát, o nic nejde no :mrgreen:
Jo, ještě bych rád řekl, že osobně nemám vůbec v plánu nějak se snažit civilizaci obnovovat. Je to srandovní představa. A vůbec pěkně daleko, to nehodlám vůbec řešit. Nejdůležitější data jsou pouze o pěstování rostlin na jídlo a skladování. Ostatní věci se vždycky už nějak udělají :mrgreen: Mimochodem, jsou zprávy, že díky blízkýmu budoucímu počasí pomalu nebude možný nic vypěstovat...

A například další věc co nemůžu nikde vypátrat - stavba zemljanky. Další cool věc co se může hodit. Ruský web jsem ale ještě neprohledával.
zdravím...a hned po ránu jsem se pobavil....protože jsem "na hlavu"....jak psal Ondřej...tak reaguji na Ondřeje....
najdříve vážně....ondřejovi doporučuji několikráte si přečíst co napsal jarda ..o hospodářství a věcích spojených...
a teď vesele....což je důvod psaní....
cituji ondřeje
A například další věc co nemůžu nikde vypátrat - stavba zemljanky. Další cool věc co se může hodit. Ruský web jsem ale ještě neprohledával.[/quote]

ondřeji, nevím , čím jsi, ale tato tvoje věta, nebo přiznání o tobě vypovídá za všechno....bráníš se plecháčku na čaj na vohýnku, který by jsi rozdělával na dvorku.... :shock: ....to je ten rozdíl mezi námi.....já bych si ten ohýnek...otevřený...udělal v obýváku....na koberci....neptej se proč...odpověď si sám....
....a jestli potřebuješ ke stavbě zemljanky plánek, nebo návod...tak mě tě je teprve líto....pravděpodobně jsi mladý hoch počítám tak do 30, který vyrostl v tom našem krásným porevolučním kapitalismu....netušíš , co je bída a nedostatek....obracíš se k výšinám zvané Hovador / všiml jsis...stále píšu v místo w... :idea: ....a to od samého začátku ze známého rčení....toto počínání toliko pro hovado dobré jest..../

...toto vlákno se tak trochu sci-fi....ale docela užitečné....za nejdříve se leccos dozvíš a poučíš...co a jak udělat...a za potom ....poznáš, kdo je kdo....a věř mi...v případě krise,bych tě za souseda rozhodně nechtěl....i kdyby jsi vlastnil kanystr petroleje a ten tlakový vařič.... :idea:
..a nakonec otázka pro ondřeje

jarda ovčák napsal...
Společnost se během pár let vrátí k hipomobilním praktikám a principům.
V chlívkách se zase bude škrábat sanytr, z popela a loje si uvaříme mejdlo a z vlny vyrobíme boty,klobouk nebo mantl, z hlíny nádobí, z písku glazuru, z žita chléb.

otázka zní...proč by Jarda škrábal ve chlívku u zvířat SANYTR...???... umíš na toto odpovědět...??...
ostatní čtoucí prosím neodpovídat...toto je otázka pouze pro Onřeje....on si jistě vygůgluje odpověď...a třeba při tom guglování narazí i na stavební plánky zemljanky :idea: ...tak nazdar croateen martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše: A například další věc co nemůžu nikde vypátrat - stavba zemljanky. Další cool věc co se může hodit. Ruský web jsem ale ještě neprohledával.
:
Tak tady se Ondry musím zastat. Vidím, že už pochopil, a snaží se ze všech sil vymyslet něco aby přežil. Stavba zemljanky samozřejmě problém není. Problém je vchod. Opravdu by mě zajímalo, jak to mají vyřešené, aby jim tam při každém otevření "nenatekla" zima. Určitě na to za léta používání mají nějaký fígl. Každý ví, že studený vzduch během okamžiku naplní každou teplou díru a špatně se odtud dostává ven. Píšu o zemljankách, ve kterých se netopí - není čím, takže by tam měla být celoročně průměrná teplota, což je v našich zeměpisných šířkách cca 10st C (to se dá přežít)

"Dum spiro spero"
Ciceron
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

zemljanka

Příspěvek od la »

Co na to vojsko http://www.vojna.net/portal/viewtopic.php?t=1018
ale není to bydlení pro chudé ,architekti to začínají oprašovat,kvůli úsporám energií.
http://bydleni.idnes.cz/neni-to-zemljan ... stavba_rez
no a aby nechybělo
http://www.zelenebydleni.eu/
:D
Taky v nouzi při cestování mohou posloužit,takzvané "záhraby"
http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps ... oreni.html
Naposledy upravil(a) la dne stř 02 úno 2011 9:16, celkem upraveno 1 x.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Ilem píše:
martin11 píše: A například další věc co nemůžu nikde vypátrat - stavba zemljanky. Další cool věc co se může hodit. Ruský web jsem ale ještě neprohledával.
:
Tak tady se Ondry musím zastat. Vidím, že už pochopil, a snaží se ze všech sil vymyslet něco aby přežil. Stavba zemljanky samozřejmě problém není. Problém je vchod. Opravdu by mě zajímalo, jak to mají vyřešené, aby jim tam při každém otevření "nenatekla" zima. Určitě na to za léta používání mají nějaký fígl. Každý ví, že studený vzduch během okamžiku naplní každou teplou díru a špatně se odtud dostává ven. Píšu o zemljankách, ve kterých se netopí - není čím, takže by tam měla být celoročně průměrná teplota, což je v našich zeměpisných šířkách cca 10st C (to se dá přežít)

idealní jsou 3-4 schody dolu pod podlhu a zase 3.- 4 schody nahoru...do zemljanky....mezi dveře....plachtu ...igelit....cokoli...prostě tepelný sifon....nebo dvojité dveře....1m za sebou...výhoda stavby ve svahu....doplněno...teď jsem odkaz od La :bye: ...myslím , že Ondřej může začít...cvičně stavět.... :idea:
já se picnu, co že to tady řešíme :idea: .....m11 :lol:
p.s. všeobecný dotaz....zkoušel někdo lampičku, kahánek aby svítila na smolu ze stromů...místo loje,nebo vosku nebo petrojeje...??...popřípadě na toto palivo nějaký vařič..??.. :idea:

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Ondřej píše:No samozřejmě v topné sezóně se bude většinou vařit na kamnech a ani není třeba nějak extra roztápět. Ovšem co když je venku nad 15 a budu chtít udělat něco menšího než jídlo na den? Právě proto v roce 189x vznikl první tlakový vařič na petrolej, aby ženské v domácnosti nemusely kvůli každé blbině roztápět kamna. Kdo zažil totálně přetopenou místnost kamnama na dřevo jen kvůli nějakýmu jídlu, asi ví co myslím...
To info o jílu je dobrý, poněvadž hromadě lidí nezbude nic jinýho, než si kamna/pec postavit ;)

martin11: co teda máš za diagnózu na tu hlavu? pochlub se :lol:
Potřebuješ rychleji uvařit, bez velkého topení tak použiješ suché třísky a nebo metýnku z lesa.
Vařit něco malého v tom máš pravdu občas se to hodí.
Akorát kdyby nějaký průser nastal tak budeš rád když budeš mít vůbec čas si k té plotně stoupnout, protože uživit se za skautských podmínek tak nebudeš vědět kde Ti hlava a ruce stojí. Proto je lepší uvařit si alespoň na 3dny, šetří to čas.

Ještě takříkajíc „pod čarou“ přidám pár informací.
Petrolej má výhřevnost cca 43MJ/kg tj. 12kWh/kg litr petroleje váží asi 0,8kg tj. 1kg petroleje má objem asi 1,2l. Tak a dále….. dřevo (jakékoliv s malou odchylkou) má výhřevnost 13,6MJ tj. 3,8kWh/kg.
Na uvaření oběda na kamnech je potřeba koš dřeva dejme tomu 15kg. Takže spotřebuji energii cca 200MJ to odpovídá asi 5litrům petroleje. A to pozor, pokud chcete rozpéct např. starou slepici, kačenu, husu a jinou pernatou tak aby byla poživatelná je to šichta ne 6h a óda o dušení mezi dvěma pekáči na plotně- trouba pak už není skoro potřeba.
Takže pokud bych chtěl vařit na petroleji po dobu jednoho roku jednou týdně a jenom cca 2h, tak bych spotřeboval asi tak přes 250l petroleje, to je při dnešních cenách přes 10tis za petrák, to je asi tak 10GJ tepla. Ekvivalent ve dřevě je asi tak 700kg dřeva, to je asi tak 1,2 běžného, či rovnaného metru bukového dřeva, to udělám za den s jednou rukou v kapse, na sud petráku si možná vydělám za měsíc s tím že budu mít jenom na ten petrák.
Doufám že jsem se neseknul, kdo chce může počítat se mnou.
Petrák ano, ale do petrolejky na sváteční přisvícení.
Kdybych měl vyhlásit vědomostně praktický kvíz tak se Vás všech zeptám která část stromů je použitelná pro co nejvyšší výhřevnost?

Pod druhou čarou k těm zemljankám. Kdo si myslí že tam přežije tak šanci má, do té doby než onemocní. Neznám žádného člověka který by po prudkém přechodu z vytopeného bytu do zemljanky po čase nedostal v zimě angýnu či zápal plic, bez jídla je to po pár dnech konečná. Kdo se otužuje ten přežije. Z vlastní zkušenosti vím že 10-12C Vám na fungování i spaní bude stačit (nesmí být však vysoká vlhkost).

Napsal bych více ale bylo by to na román a nerad bych se dotknul ideálů druhých a kdo nic nezažil či nevyzkoušel ten nepochopí - podle příruček survival totiž funguje všechno. Trochu kecat si však dovolit mohu neboť žiju už nějaký čas v zatraceně skautských podmínkách. :)
Naposledy upravil(a) NAVAR dne stř 02 úno 2011 10:42, celkem upraveno 1 x.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:
Ondřej píše:Veselé vaření na dřevě v interiéru přeji :lol: Manželky vám jistě poděkují za krásná minikamínka z plechovek.
...no jestli nám manželky poděkují či ne...to je otázka...ale při jakékoli potíži by mě opravdu zajímalo, co by nafintěný blondýnky s dlouhejma drápama v červeným prádýlku dělali...
Ty Martine, to jsi trefil do černého. Usmívám se pod fousy když si představím nafintěnou "bárbínu" jak zatápí v kamnech. To je něco na mne, mám z "bárbín" osypky.
To by pak bylo, vyber si buď nehty a nebo zdochni hlady :)

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše: idealní jsou 3-4 schody dolu pod podlhu a zase 3.- 4 schody nahoru...do zemljanky....mezi dveře....plachtu ...igelit....cokoli...prostě tepelný sifon....nebo dvojité dveře....1m za sebou...výhoda stavby ve svahu....doplněno...teď jsem odkaz od La :bye: ...myslím , že Ondřej může začít...cvičně stavět.... :idea:
já se picnu, co že to tady řešíme :idea: .....m11 :lol:
p.s. všeobecný dotaz....zkoušel někdo lampičku, kahánek aby svítila na smolu ze stromů...místo loje,nebo vosku nebo petrojeje...??...popřípadě na toto palivo nějaký vařič..??.. :idea:
Bod za tepelný sifon. Smola funguje podobně jako svíčka, ale moc nesvítí a o to víc čadí.
Mimochodem, zkoušel jsem lampičku na olej z olejovek - nehoří - je to samá voda.

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen

vaření starých slepic...

Příspěvek od martin11 »

dost velká uspora energie je vaření v Papénově hrnečku....trochu problem s těsněním...ale v prvopočátcích po "kolapsu" lepší nežli nic....
...k zemním obydlím....čím svítit...je nějaký prostředek....hořlavý ...přírodní..../ já vím vosk včel...i divokejch / nic mě nenapadá....mimo pryskyřice :idea: m11 :lol:
p.s. doufám, že tato diskuse a její výsledky se nikdy neuskuteční :idea:

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno..

Příspěvek od jarda ovčák »

Takže, naši předkové toho moc nenasvítili. Když byla tma, šli spat.Co by mouňali při svíčce.....
Svítilo se lojovýma svíčkama, ty z včelího vosku byly lepší, ale patřily bohu, resp církvi.
Chudina svítila z veliké většiny loučema.
Od nástupu francjozefa k moci začal petrolín, ovšem pouze pro měšťáky a nebo movitější, třebas sedláky... Chalupníci štípali louče až do dvacátýho století. Byly na to takový držáčky s tablíčkem na padání oharků.

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: vaření starých slepic...

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:dost velká uspora energie je vaření v Papénově hrnečku....
No vidíš to papiňák.. A já blbec používám systém dvojpekáč na nebo železňák a těžká poklice. :) Ono mi to totiž pak více chutná :)

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Příspěvek od aNONym »

martin11 píše:idealní jsou 3-4 schody dolu pod podlhu a zase 3.- 4 schody nahoru...
A ještě ideální by bylo, pokud by horní část vnitřního sifonu byla hned za nebo nad pecí. :D Non

To by to pak rovnou fungovalo podobně i jako "výměník / rekuperátor", především u těch vybudovaných ve stráni (při větrání otvorem níže než je podlaha na jiném konci zemljanky by se ohříval vchodem nasávaný vzduch). ;)

Výhoda těchto staveb mimo jiné je i ta, že do nich prakticky nepotřebujete skoro žádný nábytek (k sezení, k stolování, k ležení, atd.), vše si "vyrobíte" již během kopání tím, že zeminu k jejich vytvoření ponecháte na původním místě. Police a další úložné prostory (včetně těch na spaní) si vytvoříte vykopáním do stěn pomocí překladů v jejich horní části. 8)

http://www.vojna.net/portal/viewtopic.php?t=1018
http://www.vojna.net/portal/viewtopic.php?t=968
http://www.vojna.net/portal/viewtopic.php?t=1627
http://www.vojna.net/portal/viewtopic.php?t=1629 (zde jsou zobrazeny i možnosti vaření, vytápění a ohřevu vody)

Za mého mládí měla naše vesnická banda kluků a holek v lesíku za humny také svojí "zemljamku". Jó, ta kdyby mohla vyprávět. :lol: :lol: Během dešťů jsme tam měli v rohu i studánku. :)
Naposledy upravil(a) aNONym dne stř 02 úno 2011 12:00, celkem upraveno 2 x.

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pro Martina

Příspěvek od la »

Martine můj nejmladší pěstuje takový sport aikido se tomu myslím říká,sou dva druhy, ten druhý je ruský,součástí je čtyřdenní pobyt v přírodě,nejlépe leden nebo únor a skromné vybavení ,spacák s armyschopu munie,zákopnická lopatka, sirky se můžou použít jen když je zataženo ,ešus,lžíce,lupa,mapa,nůž na rubu s pilkou a kompas. Nejzajímavější je to prý ,když není sníh.Už jezdí pátý rok ,ještě nebyl s toho marod,na otázku,není vám zima,mě řekl ,tak tobys řek jen jednou,limit maximální na přípravu noclehu je jedna hodina.
Když není sníh,tak je listí nebo jehličí,tohle by bylo pro mě krutý a potrava se dá najít po cestě v lese i léky,tak že i cestovat se dá ,ale asi něco jiného je trvale bydlet.Hold jsme asi pěkně rozmazlený.
8)

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: pro Martina

Příspěvek od NAVAR »

Tohle je zajímavé a asi podobné.
http://zpravy.idnes.cz/extremni-zavod-v ... r_nato_inc

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“