poota píše:Palo píše:Měřím to teda ručičkovýma měřákama...
Počítej s tím, že "škeptici" to přičtou chybnému měření, jak už je u nich takový obyčej.
Ale třeba půjde účinnost posoudit i nějak jinak, než jenom měřením.
Zdravím - poota
Díky pooto za Tvé příspěvky...
V tomto případě možná bude lepší sledovat napětí na baterkách a podle toho to nastavit do co nejlepší efektivity... Jednoduše aby nebyla první baterie moc zatížená a druhá, aby měla nějaký nárůst "šťávy" navíc. Dá se nabíjet i rychleji, ale vypadá to, že to ty baterky moc nepoberou a "štáva" jde dost pryč... Nějaký přesný měření s konkrétními a přesnými výsledky možná půjdou udělat, ale kdo chce, ať si to oměří sám, to s čím se potýkám já, tak je jen orientační a na vyladění pro nejlepší efektivitu to stačí...
Ono ani tak nejde o nějakej COP, ale o efektivnější nabití akumulátoru, což v tomto případě je poměrně dost efektivní oproti nabíjení konstatním poudem. Vono je to vlastně všechno na jedno kopyto, všechno je to v těchto případech o cívkách... Dáš malé napětí a slušný proud a jak "nabiješ" cívku a odpojíš zdroj, tak pak vylítne špice o vysokém napětí, ale o mizerném proudu. Ale což, výstup je vyšší než 12 V, tak to tu baterku nabije, ikdyž je zdrojová baterie o stejném a třeba i nižším napětí. Živit to zdrojem není chyba, ušetří se akorát elektrika na elektroměru (oproti konstatnmínu nabíjení). Pulzní nabíjení není ničím novým u modelářů, což jsem se dozvěděl nedávno. Je to svým způsobem taková jednoduchá trochu efektivnější nabíječka. Mám tu Ni-Cd, Ni-MH baterie a jeden olovák, tak tomu olováku se moc nabíjet nechce, ty ostatní to vypadá, že jsou na tom líp...
Nějak jsem nepochopil, proč Bedini má na videích toliko baterií, jako by byl schopen je všechny nabít bez potřeby elektriky ze sítě a to ještě navíc olováky. Možná ano, co já vím. Ale jestli ano, tak zřejmě bude háček ve zhotovení větších cívek s indukcí o 1 H a více, kdy se může objevit nějaký ten VE žádaný jev... Ale teď vím, že tím jeho původním monopolem bych se musel snažit jako čert, přičemž na to stačí obyčejnej Joule Thief s optimální cívkou...