Rival píše:habana píše:mime, v chatu stojí:
20:50:29 [Mim] To je právě ta změna podle Gewa všechny jsou horizontálně
20:51:42 [Mim] Příkon na 1litr je 80watů
20:52:46 [Nobody] Mim liter plynu? prosim...
20:53:12 [Mim] ano na litr plynu
Mám tomu rozumět tak, že vyrobíš 1 litr plynu s příkonem 80W...ale za jak dlouhý časový úsek?
Informace není úplná. Možná tam mělo stát "se spotřebou 80Wh (= 0,8kWh) = příkon 80W po dobu 1 hodiny.
Pak to dává smysl.
Jedině tak lze definovat spotřebu energie = input.
Chat ještě pokračoval...
21:22:58 [Mim] Promiňte, vrátil jsem se zpátky a listoval, kde se stala chyba. 80W na litr vody, ne plynu. Omlouvám se za překlep
21:27:35 [jova] Mime 80W to je tuším 40x účinější než klasická elektrolyza? Není to na nobelovku?
21:30:31 [Mim] jova: jen asi desetkrát. Dokázali to jiní, já jen pochopil
rivale,
to ale přece vůbec nemá co se spotřebou dohromady.
Tam prostě nutně musí být udáno kolik wattů za jaký časový úsek.....a co bylo důsledkem spotřebovanéko příkonu... a to už je druhá věc, jestli jde o rozklad 1 l vody nebo vznik 1 l plynu...i když je to samozřejmě důležitá okolnost a hovoří spíše o účinnosti, s jakou byla vložená energie využita.
O vložené energii mluví jen a pouze spotřebovaný příkon za jednotku času (Wh, kWh, MWh, GWh, atd...).
Vem si třeba ledničku, kde se udává spotřebovaná energie v kW za 24 hodin. Také je to příkon za jednotku času.
To že např. vysavač má příkon 1800W nehovoří nic o spotřebované energii, protože záleží na tom, jak dlouho luxujeme (narozdíl od výrobce ledničky výrobce vysavače opravdu neví, jak dlouho a jak často luxujeme... u ledničky je to jasné, výrobce předpokládá že je zapnutá furt a tedy pro nás, pro spotřebitelské hňupy zprůměroval spotřebu během dne = semo tamo lednice běží a semo tamo neee).
Luxujeme li v součtu za celý měsíc hodinu, naše spotřeba za vysavač činí 1800Wh (= 1,8kWh).
V případě, že budeme luxovat celý měsíc nonstop, pak spotřebujeme zavilým vysáváním logicky daleko více: 30x24x1800=1296000Wh (= 1296kWh).
Logicky, i účet za spotřebovanou energii bude absolutně diametrální.
A kdo mi nevěří, tak ať si nechá puštěněj lux celej měsíc a pak uvidí ten účet
A povšimni si, že vůbec neuvádím, zda výsledkem mého lítého vysávání je deset kilo sajrajtu v pytlíku, anebo 10g prachu v hepa filtru. To je již o účinnosti, a tak podobně, jestli mi rozumíššššš.
howgh!