jani píše:
Skiníčci u druhých chovatelů dost trpívají na plísně, ...
Jj, i černí dlouhosrstí pouštějí šmír. Koloidní stříbro ti pomáhá na plísně? To by nebylo špatné, kdyby zabíralo. U dospělých až tak s plísní nemám problém, ale u kudrnatých je to tragédie. Matka zdravá a mláďata jsou ve věku, kdy mají jít z domu, olezlé čumáky.
Potkany nechovám, ale jestli MMS funguje na morče, tak musí i na potkana. Takže bych to řešila stejně jako já u morčete. Nasadila bych MMS vnitřně s tím, že si dávkování propočti na váhu. Přibližně jsem se držela návodu, jak píše J. Humble - jedna dávka = 1 kapka na 25 kg. Musíš si to propočítat s ohledem na to, kolik potkan váží a kolik toho za den vypije. Já to u morčete ředila 1 kapka na 250 ml vody a snažila jsem se do něj dostat co nejvíce. Dařilo se mi tak 1/2. Cysta bude asi zdlouhavější problém na léčbu. Takže bych začala fakt pomalu a navyšovala.Navíc, pokud má problém vespod, tak bych jí dala MMS koupel. Nevím jak potkan, ale morče zvládne půlhodinový pobyt v teplé vodě po bříško. Je potřeba ji ale kontrolovat, aby se ti v koupeli neutopila. Morče stojí a drží, co dělá potkan, nevím.
Ohledně králíků se mrkni na diskuzi o léčení zvířat. Přesný postup jsem tam napsala, kdyby ti bylo něco nejasné, napiš. Následně jsem to konzultoala s Denisou (pokud chováš morčata, tak víš se kterou) a ta mi nedala jasný verdikt, že šlo o myxomatózu (králíky neviděla jen odpovídala na můj mail). Já osobně se domnívám, že to byla myxomatoza (komárů ja nas... a v okolí všichni hlásili problém). Záněty očí byly dle Denisy primárně nebo sekundárně bakteriálního charakteru. Tyto záněty ale postihly jen mláďata ve věku cca 3 měsíce. Nicméně jsem pomocí MMS zachránila chov. Kdybych ho nedala, tak jen uklízím mrtvolky. Minulý týden jsme králíky zabíjeli a je hodně zajímavé, že všichni byli zevnitř zdraví. Játra, srdce, plíce, ledviny naprosto v pořádku.
Na kokcidiozu by mělo MMS zabírat. Ale musím říct, že za celou dobu chovu jsem se s kokcidiozou nesetkala, takže nemám zkušenost. Králíkům sice kupuju granule s přípravkem proti kokcidioze, ale tím krmím jen skotnou samici a mláďata. Morčata ne a ani u nich jsem se s ní nesetkala. Stejně tak s dospělýma králíkama.
Diskuze o morčatech? Tam bych tyto informace nepouštěla ani omylem. Kdysi jsem tam chodila často a chodila tam tenkrát i spousta chovatelů, kteří měli zkušenosti s chovem, zkušenosti s léčbou a znalosti genteriky. Dneska je to tam naprostý amaterismus. Občas tam mrknu, ale mlčím. Je to diskuze mazlíkářů, kteří považují za tyrana chovatele, který morče před tím, než ulehnou do postele nepomazlí. Nějak pozapoměli nebo si nepřečetli, že morče je tvor divoký, který upředňustňuej kontakt s morčetem a pokud reaguje pozitivně na člověka, tak jen kvůli hladu. Takže neeee. Tam o MMS mlč. Účinější bude, když si sama vyzkoušíš a pak ten super výsledek povíš (zase ale opatrně) kamarádce chovatelce. Já to tak osobně dělám. Zrovna dneska mi volala kamarádka, dlouholetá a úspěšná chovatelka s tím, že "jak to má nadávkovat". Bránila se tomu, ale ten sameček, o kterém jsem psala byl od ní a když zjistila, že jsem ho zachránila, tak chce MMS použít taky.
Účinky MMS na mě a manželovi, ale i na králících a morčatech jsem psala dalším dvoum kamarádkám, posuzovatelkám (nejsou až tak blízké kamarádky, ale jisté vztahy a důvěru máme). Je jen na nich, jak tyto informace vyhodnotí. Sama jsem zvědavá. Ale jak to tak sleduju, tak mám pravidlo: nikdy MMS nikomu nevnucuj. Naznač, povídej vlastní zkušenost a dej kontakt na stránky o MMS, které tě zaujaly. Buď opatrná, komu ty informace dáš a jak moc se s chovatelem znáš. Moc nadšení může mít negativní účinek. Chce to nahlodávat pomalu a opatrně. Ne každý chovatel má taky myslící mozek. Hnusně řečeno, ale je to realita. Setkala jsem se se zvěrstvama, které chovatelky dělaly pro vyřešení zdravotního problému morčete. Bez logiky, bez hlubších znalostí. A pak se divily, že morče nepřežilo. Takže: opatrně, važ slova.....