Abakuk píše:Dobrý den,
na aceton pozor, on má poněkud zvláštní schopnosti. Stává se mi, že když rozpustím kalafunu v acetonu do zavařovací sklenice a víkem do ní zapustím štětec (roztok kalafuny používám kvůli pájení)
tak do týdne jsou na víčku "stečence" pryskyřice směrem od štetce k víčku. Kalafuna je destilační zbytek pryskyřice z borovic. Tak by mě vážně zajímalo jak je možné že se z toho zbytku stává zase regulérní pryskyřice. Na rozbory jsem ji sice nedával ale vím jaké vlastnosti mívá pryskyřice a jaké kalafuna a to co stéka z dřevěného štětce na víčko, tak to kalafuna určitě není..
Běžná destilace kalafuny ji rozloží na složky s různou teplotou kondenzace. Tak jako švestky.....
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
, a to co Ti stéká, bude destilovaná složka kalafuny vázaná na alkohol, který je patrně trochu jinde s kondenzací....a tak si dej udělat ten rozbor
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)