laik píše:Zdravím všechny zahrádkáře
nevím jak kdo ale ale já se neustále potýkám z nedostatkem záhonku.....ještě že mám ještě pořád dost trávníku na předělání v záhon....ale zjištuju že jak je jaro, člověk nemá na nic čas.....
a co náš největří česnekář Navar???......jak si na tom....ja teda zasadil jarní česnek
a zjistil že ho mám asi 60m2 a pořád mám ještě hromadu sadby....(asi ještě vytvořím další záhon) ..já z lonskýho česnku skoro nic nesnědl, něco sem porozdával a o česnekovou tinkturu nějak není zájem...takže letos už žádná tinktura a vše asi prodám nebo směním za jiné užitečné věci....
ps.a musím velice pochválit navarovo šípkové víno....opravdu nám šmakovalo......

Buď zdráv Laiku,
jsem na tom stejně, akorát že jsem trochu trávníku přiryl a dovezl pár vozíků uleželého hnoje, nic velkého asi 5tun

Ještě mi tak tuna bude chbět. Musím tu půdu trochu vylehčit a na to je nejlepší pškně přírodní humus z hnoje. Brácha mi slíbil tatru dalšího uleželého hnoje, spíše tedy už rašeliny takže založím další políčko bokem, tedy až to překatruju a vyberu plevel který tak za ty roky ležení narostl.
Při zakládání nového záhonu je lepší ho udělat rok dopředu, pak se nemusí tolik oddrnovávat, nejlepší je to porýt a hodit na to černou plachtu, druhý rok na jaře to rozdělat.
Taky jsem začínal se záhony na pár m2 a pořát bylo málo a tak jsem přidával a teď už to obsloužit je vcelku fofr, mám to tak 20x30m a ještě něco bokem.
Jo díky za optání česnek zatím prosperuje, dával jsem část na podzim, část v lednu a část tuším v únoru, je zajímavé pozorovat jak to roste, únorový má největší spoždění a jarní dohání podzimní. Pokud to vyjde příští rok ho dám na 100m2. K česnekové tinktuře jsem se taky zatím nedostal, teď dělám z tinkturu z březových pupenů.
Jestli máš česnek na 60m2 tak to seš teda frajer, mám to obdobně a je to něco do 2000ks stroužků, spon jsem dal na 12,5cm.
Bodejť by Ti víno nechutnalo, šípky jsem sbíral přemrzlé a omylem jsem smíchal asi 10l šípkového vína se 3litry šípkové medoviny, takže dobrých věcí tam je dost.
Měj se.
PS: Jo a mysli na mne s tou mastí. Dík.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.