... byl jsem v SZ požádán o můj postup ... tak tady je ... velkoobjemový, ale není problém jej přepočítat na jiné množství ...
- lahve používáme 3 litrové se šroubovacím uzávěrem ... pořádně vypařené ...
- v 10ti litrech převařené vody ještě za horka rozpustíme 5 kg krystalového cukru ... kdo chce sladší, může dát cukru více ...
- do každé sklenice vložíme cca 10 - 15 květenství (dle velikosti a požadované koncentrace) ... někdo ho omývá, my však ne, protože se tím ztratí dosti pylu ... sbíráme daleko od civilizace v čisté přírodě, nejlépe den po dešti ...
- na květenství přidáme 2 až 3 důkladně omyté citrony i s kůrou, ... nakrájené na půlkolečka ...
- cukrovou vodu po vychladnutí na 40°C nalejeme do sklenic cca 5 cm pod okraj ...
- natvrdo uzavřeme vysterilizovaným víčkem a dáme někam do chladu (cca 5 - 10°C) ... několik lahví zůstalo doma v panelákovém špajzu za ledničkou (tedy v teple) a taky se jim nic nepřihodilo ...
- v této koncentraci získáme z každé lahve cca 2 litry šťávy, která se dá ucucávat přímo ... nebo ještě i naředit vodou ...
- při práci se usmíváme s vnitřním těšením na budoucí produkt ... i to má vliv ...

...
- během zpracování opadaný pyl i samotné květy dáváme do medu ... popř. do mléka (viz níže) ...
... správně by se to mělo dělat tak, že bezinky by se nechají 2-3 dni macerovat pouze v převařené vodě s citróny, poté přecedit přes plátno a teprve potom doplnit cukrem nebo cukrovou vodou ... asi kvůli lepšímu vyluhování v cukrem nenasyceném roztoku, navíc v nepřítomnosti cukru není nebezpečí bouřlivého kvašení ... my jsme se však rozhodli pro tuto metodu, jelikož při tomto množství bychom se z toho asi picli ... ke kvašení tím pádem lehce dochází, ale vznikající CO2 to následně celé konzervuje ... prozatím nám ještě žádná láhev nevybouchla ...

...
- letos chci zkusit několik lahví namísto víčkem uzavřít celofánem ... + do několika z nich přidat trochu roztoku KS ... jen tak, na zkoušku ...

... A. ...
pozn: ... předloni jsme také zkoušeli zamrazit hodně hustý sirup ve formičkách na led ... člověk si vezme kostku a vhodí ji do sklenice s vodou ... funguje to, ale je to dost náročný na prostor v mrazáku ...

...
PeS: ... něco pro fajnšmekry ... bezinkově šmrncnuté mléko: ... 3-5 květenství + půl sáčku vanilkového cukru + 1 litr mléka + 1 den ponechat v lednici ... = mňam ...

...