Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Polnostní kapacita Země

Příspěvek od adam.benda »

Nebudu vás nechávat čekat, až bude článek hotov a prozradím Vám to hned...

Pokud si stanovíme, že jeden jedinec potřebuje na své uživení 1000 m2, (raději jsem to nastavil takto, i kvůli nutné rozmanitosti potravin a kvůli různým ztrátám jako sucho, záplavy atp.)
pak "polnostní kapacita Země" bude při současném množení lidí naplněna a přetížena už v roce 2150.

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Polnostní kapacita Země

Příspěvek od NAVAR »

Těch 1000m2 půdy může být ale musí být velmi velmi kvaliní, s tím že člověk nebude vybíravý a taky moc neztloustne. Pokud by chtěl ještě nějaké drobné zvířectvo, musí se plochy přidat. Co vím tak dříve se lidé doslova prali o to aby si mohli nasekat na mezi krmení, meze byly rozděleny a chodili se sekat. Někdy člověk jel i několik kilometrů s trakařem aby nasekal králíkům.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

adam.benda píše:...pak "polnostní kapacita Země" bude při současném množení lidí naplněna a přetížena už v roce 2150.
Toho se nebojím, to se nestane :) Ani s momentálním stavem to nesedí, i mladí bezdětní lidé mají rakovinu a potomky mít nikdy nebudou, zejména ženy, kterým mudrci vzali "spodek" - no a jednu takovou znám...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

Zapomněl jsi na chlapy. Nechci kecat ale norma na počet spermií se od roku 1950 snížila několikrát. Takže co kus to skoroimpotent. I když u některých je skoro dobře že se nemohou množit :) Někteří se množit ani nechtějí a ty zbývající na to nemají přes samou práci ani čas :)
Nemoci ty budou (jsou) jenom třešeň na dort.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

No jo, a voni místo toho, aby začli přemejšlet, co je špatně, tak to řeší násilně umělým oplodněním - kolik že to stojí, třicet táců? No a pak se nemálokdy narodí podivný a slabý děti, co se vůbec narodit neměly... Jo, jsem hnusnej, ale tak to je, tak co mám dělat?

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

NAVAR píše:Těch 1000m2 půdy může být ale musí být velmi velmi kvaliní, s tím že člověk nebude vybíravý a taky moc neztloustne. Pokud by chtěl ještě nějaké drobné zvířectvo, musí se plochy přidat. Co vím tak dříve se lidé doslova prali o to aby si mohli nasekat na mezi krmení, meze byly rozděleny a chodili se sekat. Někdy člověk jel i několik kilometrů s trakařem aby nasekal králíkům.
Chtěl jsem stanovit kritéria tak, aby šlo o "kritický stav", ale uvažuju o tom, že asi zohledním potřebuju nějakého menšího množství dobytka + nějakou malou loučku na čerstvou travičku. Kolik mi zkušené oko a ruce plné mozolů poradí m2? 1500?

NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

Záleží na tom jaká tam poroste tráva. Tuším že ovce potřebuje tak 5kg sena denně. Z 1500m2 když se to 2x ročně poseká jsou tak 2-3 velký vozejky za traktor což by mohlo být tak 2-3 metráky sena. To by na slušný chov králíků vystačilo, možná i na dvě ovce ale na krávu už ne. Kráva to je strašná dřina. Ale raději se zeptám abych nekecal, nikdy jsem to nevážil. Ovčák by odpověděl zajisté velmi fundovaně dělá seno na desítkách hektarů. Co mám zkušenost s ovcema tak na průběžné spásání je potřeba minimálně 1000m2 na ovci + to samý paraeleně na sušení sena na zimu.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno..

Příspěvek od jarda ovčák »

Mno, na hektar 8 ovcí. Dělám seno na šedesáti hektarech. :oops:
Je to tak... Dnešní civilizace vděčí za svůj rozvoj chemickému zemědělství.Bez chemie to halt nejde tak snadno.
S koníčkama bez chemie měli poloviční výnosy.Kvalita byla jinde. Mnohem mnohem výše..Na krávu potřebuješ hektar pastvy a půl hektaru kloudný louky. na kloudné louce se ti urodí kolem 60 metráků sena po hektaru. Jenže, kdo dnes hnojí louky.....
Na hektar 8 ovcí či koz, na dobré půdě i se senama. Já obhospodařuj sám tolik půdy, kterou dělalo za první republiky 25 lidí. S kosou useču čtvrt hektaru denně, páč rosa není celej den. Zkoušel jsem si přivstat a jak se rozednívalo do desíti jedenácti dopoledne jsem udělal půl hektaru. Teoreticky bych sám usekal 5 hektarů sena. Počítám dvě seče. Proto mám traktůrek, co žere do dvou litrů nafty na motohodinu. Ještě malej vercajk a heá heá.
S velkým trachtorem useču v dobrým terénu 20 hektarů za den. 15 v krpálech.
Jsou to počty, jaký si běžnej konzument nedokáže ani představit. Potraviny mají úplně jinou hodnotu než dříve. Znám 4 kluky, co sami dělají 500 hektarů polí. Včetně sklizně.Stonásobek než dříve. S dvěma hajtrama a dvojákem obracákem pluhem udělali dříve půl hektaru v dobré půdě.S kravským potahem polovic. Jenže se to oralo i 4x, aby se tlumil prevel a půda byla kyprá..... Nedalo se orat nasucho, půda musela být přiměřeně vlhká........Když nebyly hajtry na 120% dobrý, musel jeden vodit hajtry neb pohánět krávy a druhej za pluhem. Za nima šla rodinka s dřevěnejma palicema a roztloukali hroudy, aby se jim koně nenadřeli, až se bude přeorávat do kříže........Lidi chtěli chleba, peníze neměli, kde by je vzali.
Vaše počty jsou dojemné, ovšem již dnes naše republika při hvězdných výnosech a super technice neuživí lidi, páč se betonuje každý den 16 hektarů zemědělské půdy. Stroje se vyrobí, peníze seženou, natisknou, ale půdu prostě nelze vyrobit.....brzy jii nepůjde ani koupit.
A když, tak totálně vymrskanou, bez živin,minerálů, bez humusu.
Proto každýmu říkám, že nejlepší investice je hektar půdy a deset tater hnoje. Pak lze zatravnit a každej boží rok mulčovat, aby se ty živiny vrátily do půdy a neodvážely jinam.V případě potřeby zorat a pracovat..... taková půda pak může rodit bez hnojení i více než 5 let. Může to bejt zrovínka těch 5 let, na kterých bude záležet.
Nebo taky ne......

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Jak uchránit vlastní pozemek s úrodou ... až to přijde ...

Příspěvek od A(&F) »

... myslím, že ani my, kteří již v dnešní nelehké době máme nějaké ty zkušenosti s ochranou vlastních pozemků a usedlostí (popř. jiného majetku), tak si přesto asi nedokážeme naplno představit, jak jednou bude velmi nesnadné uchránit úrodu před nezvladatelnými živly ... někdy až to přijde ... až opravdu půjde o hubu ....... dnes odpoledne jsem totiž shodou okolností u souseda na ČT24 zahlédl kousek krátkého dokumentu pojednávajícího o problémech pěstování čehokoliv v Maďarsku ....... ukazovali v něm rozsáhlá vybrakovaná pole bez jediné brambory ... také velká kukuřičná pole s rostlinami, ale totálně bez klasů ... a zarůstající vinici, protože její majitel to vzdal ... nevyplatilo se ...... na většině tamních pozemků dnes roste již jenom tráva pro kozy, pro králíky a další domácí zvířata, protože když zemědělci zaseli cokoliv jiného, tak jim to někdo předčasně sklidil ....... nepomohly ploty ani ochranky s puškou ... i ty nejmenší erteple do jedné z pole vybrakovali romídci z vedlejších vesnic ... a kukuřice byla ukradena organizovanou skupinou na objednávku (byla odvezena nákladními auty) ..... při pokusech zabránit zlodějům loupení v polnohospodářství v různých částech hungarie bylo už zraněno několik lidí včetně policistů ...... dost krutá realita ....

... po skončení dokumentu jsem ještě několik minut zíral s roztaženýma očima a s pootevřenou pusou, přestože i přes velkou představivost a shlédnutí mnoha filmů, líčících různé katastrofické scénáře, mi až teprve dnes v plném rozsahu došlo, jakej neskutečnej problém bude uchránit úrodu před vyhladovělým davem v přesile, odhodlanému k čemukoliv ... možná to bude i tím, že v dnešní době (jsem zvyklý), když načapám zloděje a chci ho odradit od dalšího pokračování v jeho činnosti, tak většinou postačí vystřelit, on si cvrnkne do trenek a zdrhne ..... jednou za čas se to dá, ale až intenzita koordinovaných útoků naroste na několik denně (navíc na porůznu vzdálených pozemcích), tak nevidím žádnou reálnou šanci na jejich spolehlivou ochranu ... pouhý výstřel už potom asi nikoho nezastraší ... to aby pak člověk přesně mířil a pálil jednu ránu za druhou ... ale ani to možná nebude zárukou, zvláště když se ještě přitom bude nutno chránit před výstřely přicházejícími ze strany zlodějů ... i s partou chlapů na koních vyřešení problému s non-stop hlídáním moc růžově nevidím ... třeba tehdy, až nebude elekřina na noční osvětlení ...... jediné co mne teď narychlo napadá, je hodně vysoká strážní věž vybavená rychle zapnutelným výkonným infra rereflektorem a nočním viděním + dalekonosným kulometným hnízdem, ... stála by uprostřed velkého pole kol-dokola obehnaného nějakou vhodnou zábranou se signalizací (např. psi za plotem, kde ho však za pár let po kolapsu vzít, až se rozpadne ???) ...... potom by to už jenom chtělo nějaké lidi, co ty pole budou obdělávat, protože ve dne v noci hlídat a k tomu navíc pracovat, to opravdu nejde, ... to už jsem si vyzkoušel ...... člověk, který se narozdíl o jiných na nastalou situaci předem připravil, se potom stane štvancem, aby vůbec přežil ... :cry: ...... už docela naplno začínám chápat Jardu Ovčáka, že již dnes vymýšlí různý bejkárny ... :( ...... no to bude průůůser ....

PeS: ... Bože, ... přestože jsem nevěřící a nikdy jsem po Tobě nic nechtěl, ... tak Tě přesto hrozně moc prosím, abys to nikdy nenechal dojít do podobně apokalyptického stavu ...... dík ...... a abys věděl, o čem jsem hovořil, tak si zkoukni ten dokument, co ho včera 10. září přibližně v 16.50 dávali na ČT24 ..... byl od DW-TV (European Journal) ... jak se však jmenoval, to nevím ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

hungary

Příspěvek od huhu »

pomůcka pro boha:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1009 ... n-journal/

bohužel neni v archivu k přehrání

----------------------------------------

tu je kestažení : http://tv-download.dw.de/Events/mp4/ej/ ... ngl_sd.mp4

jarda ovčák
Zasloužilý člen

mno...

Ano, to je pravda. Uchránit potravu bude chtít fištrona. Ovšem v zásadě je třeba vzít v potaz jeden důležitý fakt. Pokud přestane fungovat civilizace, tak do roka je klid. Bude dobré mít dobré zásoby, dobrou půdu, semínka, umět uložit potraviny,aby vydržely do nových a tak.Na noc se kolem záhonků nastraží nějaký fajnový systém, který vytvoří v první linii akustický signál a v aktivní zoně pošle zloděje tam, kam patří.
Máte síru? Nemáte?? Vaše chyba. Nemáte kde naškrábat sanytr?? Nu to mi je líto... A bednu hřebíků, šroubů matic, čtvrtkilovou propanbutanovou kartuši pro trempy omotanou hřebíkama uznává každičký mudžahedín jako základní pilíř vědění....
Ve chvíli, kdy se systém rozpadne, začne boj. Bude trvat krátce, protože nemoci, zranění, zima, toulaví hladoví psi a nedostatek vody zredukuje populaci na opravdu mizerných pár zlomků.....
Jak to je dnes nevím, jak to bude netuším, ale vím přesně, jak to bylo.
Když naši předkové našli zloděje při činu, zarazili doň vidle a zahrabali po radě s rychtářem do hnoje.Když to bylo šlušné stvoření, dali jej na pranýř a vrchnost rozhodla, co mu utnou.... mnohdy krk, utopili jej, pověsili za krk či žebro, ev za vnitřnosti.
A dokud nebude jasné, že krádež je hrdelní zločin, nikdo to nezastaví. Pokud ti někdo ukradne zásoby na zimu, tak tě odsoudil k smrti. Ty i s rodinou scípneš přes zimu na vysílení, nedostatek potravy a vyčerpání organismu.
Až k tobě přijde zloděj krást a uvidí svoje předchůdce naražené na kůl v předzahrádce,nebo viset nna kolemjdoucí větvi, bude přemýšlet, co a jak. Dnes jsou zloději beztrestní, takže nelze dedukovat, ani srovnávat.
Myslím si, že je veliká chyba , že není univerzální zákon pro ochranu soukromých pozemků. Majitel by měl mít právo kohokoli na svém pozemkuu beztrestně zastřelit.... Čuměli by jste, jaký klid, mír a pohoda by se rozhostila po nejen v zemi koruny české. Bez plotů, bez cedulí, bez nástražných systémů....Kdokoli by směl vstoupit pouze do své nemovitosti, na své pozemky. Je na tom něco nesrozumitelného, nepochopitelného,složitého nebo nemožného???
Policie by měla klid, kriminály by zely prázdnotou a kopec miliard na ustájení kriminálních živlů by šlo rozfofrovat v sirotčincích a dětských domovech. Domy by se nezamykaly, a kriminalita by se stala prázdným výrazem.
Chápu sice, že mám až příliž pokrokové nápady, ale jednou je oceníte 8)

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: mno...

Příspěvek od NAVAR »

Tak to by jsi mi mohl brácha poradit, byť jsem pacifista. Jak se může člověk bránit a čím. Je to vůbec v možnostech normálního člověk který má starostí a práce nad hlavu. Vždyť slušnej kvér stojí majlant a ten čas strávený běháním kolem vyřízení zbrojního průkazu taky něco stojí. Samozřejmě jeden kvér Ti nebude k ničemu protože zloděj a kriminálník vezme do ruky třeba samopal. Jiné zbraně jsou fajn a i volně přístupné ale třeba kuše proti střelné zbrani má šanci jenom když o tobě útočník neví.
Pak je zde ještě další faktor, vnitřní zábrany, zabít zvíře umí málokdo ale zabít člověka?
Víš co je paradox. Nebojím se práce, hladu ani zimy a ani divokých psů, největší protivník je v dobách nouze člověku zase člověk.

jarda ovčák
Zasloužilý člen

mno...

Máš pravdu, bratře. Sám jsem pronikavý a puratánský pacifista, kterýmu se násilí hnusí. Bohužel, na hrubý pytel hrubá záplata.
Až ti začnou drancovat tvoji kouzelnou, v potu krve vytvořenou zahrádku, tak budeš stát s biblí v ruce a budeš je laskavě podnícet k většímu úsilí..... už tě vidím.A bude tě příjemně hřát na duši a polechtávat v podbříšku, že v zimě pěkně v tichu a míru zemřeš ve jménu blaha bližního zloděje... Jasně že se zde bavíme o abstraktních věcech, který vůbec nemusejíí přijít, jenže ony pomalu přicházejí i bez soudného dne......
Najdou se tací, co se usmívají, páč nemaje kouska půdy, snad v květináčích ,nechápou, o čem je řeč a budou povykovat, že nejlepší je nic nemít a o nic se nestrachovat.Něco jako bejt blbej jak puštok a nepřemýšlet o hlubších věcech.
Jenže pouze prací se lišíme od božích hovad a k práci byl stvořen člověk. Tu však nikdo nesmí kazit ani hatit.
To je všechno, víc nežádám.Necht si celý zbytek světa cizoloží s opicema nebo žábama, je mi to fakt putna.

NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

V tom máš pravdu. Jenomže..... Když to vezmu podle statistiky tak 99,99% lidí ve velkých městech je absolutně nesoběstačných, 99,9% lidí na malých městech je absolutně nesoběstačných, no a možná tak jenom na vesnicích je maximálně 10% lidí kteří by byli schopni přežít, dejme tomu tak na 50% a nebo velmi nuzně. Zde se nabízí otázka. Kam až lidi dožene hlad? Co s absolutní přesilou hladových? Vždyť na jednoho soběstačného jich bude tisíc nesoběstačných! To si má jako zemědělec pořídit kulometné hnízdo a nekonečný nábojový pás? Jedině z těch lepších nesoběstačných udělat soběstačné, snad.... Nemohu se ale zbavit dojmu že lidé z města jsou neskutečně nepoužitelné a neduživé stvoření hodící se maximálně jako deka na sofa.

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

jarda ovčák píše:Ve chvíli, kdy se systém rozpadne, začne boj. Bude trvat krátce, protože nemoci, zranění, zima, toulaví hladoví psi a nedostatek vody zredukuje populaci na opravdu mizerných pár zlomků.....
... ano, nejdůležitější část boje se bude odehrávat především na začátku ... kdo se nepřipraví do posledního detailu ještě před kolapsem, tak ten nebude mít šanci ...... protože pokud to přijde, tak potom pozdě bycha honiti ...
jarda ovčák píše:Až k tobě přijde zloděj krást a uvidí svoje předchůdce naražené na kůl v předzahrádce,nebo viset nna kolemjdoucí větvi, bude přemýšlet, co a jak. Dnes jsou zloději beztrestní, takže nelze dedukovat, ani srovnávat.
... pravda, bude sice přemýšlet co a jak ... ale hlad je hlad ... a když dnes zloděje neodradí ani cedule ve znění "Vniknutím do objektu se vzdáváte všech svých práv - včetně práva na život !!!", tak co ho odradí potom, až opravdu nebude mít co ztratit ... kdy už nebude mít na vybranou ... buďto zemře hlady anebo při krádeži ... zvolí potom zákonitě to, co mu poskytne pravděpodobnější perpektivu přežití ...... myslím, že v té době bude běžný i kanibalismus ...
jarda ovčák píše:Myslím si, že je veliká chyba , že není univerzální zákon pro ochranu soukromých pozemků. Majitel by měl mít právo kohokoli na svém pozemkuu beztrestně zastřelit.... Čuměli by jste, jaký klid, mír a pohoda by se rozhostila po nejen v zemi koruny české. Bez plotů, bez cedulí, bez nástražných systémů....Kdokoli by směl vstoupit pouze do své nemovitosti, na své pozemky. Je na tom něco nesrozumitelného, nepochopitelného,složitého nebo nemožného???
Policie by měla klid, kriminály by zely prázdnotou a kopec miliard na ustájení kriminálních živlů by šlo rozfofrovat v sirotčincích a dětských domovech. Domy by se nezamykaly, a kriminalita by se stala prázdným výrazem.
Chápu sice, že mám až příliž pokrokové nápady, ale jednou je oceníte 8)
... mluvíš ni z duše Jardo ... :good: ... bez tohoto zákona to totiž opravdu skončí tam, kde to nechceme mít ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“