Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Uspora energie doma
- Nemo
- Starší člen
- Dal: 64 poděkování
- Dostal: 27 poděkování
Díky
Díky moc, mám to už půl roku na "vyčichnutí" a letos chci zkusit udělat výměník pro rekuperaci. Hm ale kdy to opravdu bude, to nevím. Času je tak mááááloooo. V každém případě to pak nafotím a napíšu zkušenosti. Měřit budu schopen tak akorát vstupní a výstupní teploty. Ještě jednou díky jvj56.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: A co tento material?
Na rekuperaci se používají materiály s dobrou tepelnou vodivostí. Polyethylen mezi ně nepatří. Doporučuji hliník. Zkus si tu nopkovou fólii položit na rozehřátý radiátor ústředního topení a na fólii polož ruku. Potom to samé udělej s kouskem alobalu. Sám poznáš rozdíl.Nemo píše: Lidičky koupil jsem v Hornbachu takovou izolační plastovou folii. Používá se na odvětrávací izolaci základů rodinných domů. Rád bych ji použil na "desky" rekuperačního výměníku a také pro černou vrstvu v teplovzdušném kolektoru. Mám ale strach, že pak bude vzduch smrdět plastem (možná se bude i uvolňovat do vzduchu nějaké svinstvo). Máte prosím s tímto materiálem někdo zkušenost?
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
Al
http://www.keramet.cz/vyrobky.php?IDVyrobku=3
oprava adresy
http://www.keramet.cz/?i=224/vyrobky-z-hliniku
oprava adresy
http://www.keramet.cz/?i=224/vyrobky-z-hliniku
Naposledy upravil(a) la dne pon 21 bře 2011 16:23, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Re: Al
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- Nemo
- Starší člen
Dve další vychytávky
Měl bych dvě další vychytávky, které může vyzkoušet ten, kdo má na to příhodné podmínky.
1. Přibližně od listopadu do dubna naše babička používá velkou plastovou krabici upevněnou na venkovním parapetu za oknem, místo lednice. Prostě minimalisticky využívá chlad. Venkovní chlad by se dal také dostávat do speciální chladící lednice třeba ventilátorem. Byl by to opak teplovzdušného kolektoru (třeba pro hospody).
2. Pro přivýdělek roznášíme u nás doma letáky. Docela dost jich zbyde. Třídíme to na ty lesklé "nehořlavé" a ty, kterýma pak přitápíme. Je z nich přibližně 5x více popela, než ze dřeva. Ale jestli bych ten papír měl prodat 1 Kg za 1-2 Kč (někdy za méně), tak ho raději spálím. Mám asi 50 kilo/týden topiva zadarmo. Má to ale 2 háčky. Chce to mít kotlík, nebo krb s hodně dobrým tahem, aby papír hořel rychle. Když nasázím cca 7 kilo papíru stočeného do roliček, nebo alespoň přehnutého na půl ( aby si udržel kolem nějakou dutinu pro proudící vzduch) vydrží mi hořet a později "tlít" přibližně 4-5 hodin.
Druhý háček je větší množství popele, které mi manželka nedovolí "zakopávat do země". Ale kdyby měl někdo ideální kotlík na papír a dostatek místa na popel, mohl by tříděný papír i vykupovat ze sběrny a bylo by to asi levnější, než dřevo. Toto je zkušenost hlavně pro ty, kdo se takto dostanou k odpadovému papíru. Přiznévám, že je to řešení více ekonomické, nežli ekologické, ale když člověk třeba příjde o zaměstnání, tak i takto ušetřená koruna se počítá.
1. Přibližně od listopadu do dubna naše babička používá velkou plastovou krabici upevněnou na venkovním parapetu za oknem, místo lednice. Prostě minimalisticky využívá chlad. Venkovní chlad by se dal také dostávat do speciální chladící lednice třeba ventilátorem. Byl by to opak teplovzdušného kolektoru (třeba pro hospody).
2. Pro přivýdělek roznášíme u nás doma letáky. Docela dost jich zbyde. Třídíme to na ty lesklé "nehořlavé" a ty, kterýma pak přitápíme. Je z nich přibližně 5x více popela, než ze dřeva. Ale jestli bych ten papír měl prodat 1 Kg za 1-2 Kč (někdy za méně), tak ho raději spálím. Mám asi 50 kilo/týden topiva zadarmo. Má to ale 2 háčky. Chce to mít kotlík, nebo krb s hodně dobrým tahem, aby papír hořel rychle. Když nasázím cca 7 kilo papíru stočeného do roliček, nebo alespoň přehnutého na půl ( aby si udržel kolem nějakou dutinu pro proudící vzduch) vydrží mi hořet a později "tlít" přibližně 4-5 hodin.
Druhý háček je větší množství popele, které mi manželka nedovolí "zakopávat do země". Ale kdyby měl někdo ideální kotlík na papír a dostatek místa na popel, mohl by tříděný papír i vykupovat ze sběrny a bylo by to asi levnější, než dřevo. Toto je zkušenost hlavně pro ty, kdo se takto dostanou k odpadovému papíru. Přiznévám, že je to řešení více ekonomické, nežli ekologické, ale když člověk třeba příjde o zaměstnání, tak i takto ušetřená koruna se počítá.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 258 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
Re: Dve další vychytávky
http://www.ireceptar.cz/pro-kutily/vyra ... e-brikety/Nemo píše:Třídíme to na ty lesklé "nehořlavé" a ty, kterýma pak přitápíme. Je z nich přibližně 5x více popela, než ze dřeva. Ale jestli bych ten papír měl prodat 1 Kg za 1-2 Kč (někdy za méně), tak ho raději spálím.
http://stroje.hyperinzerce.cz/vytapeci- ... vsky-kraj/
- Nemo
- Starší člen
Jednoduchá briketa
Děkuji za inspiraci.
Také jsem o tom uvažoval. Je to pracná a zdlouhavá záležitost. Nejrychlejší "briketa" se dá udělat tak, že několik novin a časopisů stočím do ruličky a omotám měděným drátem. Měl jsem 5 drátů a ty dokola měnil. V Petrách mi to nějak lépe hořelo, než v krbové vložce, kterou jsem si obezdil letos. Bude to ale asi rozdílným přístupem vzduchu. Ale to je jen kosmetický problém. Čas, který bych musel věnovat výrobě briket, potřebuji pro jiné účely. Stejně tak i piliny, když nasypu do krbové vložky k troše hořícího dřeva, tak krásně shoří. Jen to chce tu lopatičku a kyblík.
Také jsem o tom uvažoval. Je to pracná a zdlouhavá záležitost. Nejrychlejší "briketa" se dá udělat tak, že několik novin a časopisů stočím do ruličky a omotám měděným drátem. Měl jsem 5 drátů a ty dokola měnil. V Petrách mi to nějak lépe hořelo, než v krbové vložce, kterou jsem si obezdil letos. Bude to ale asi rozdílným přístupem vzduchu. Ale to je jen kosmetický problém. Čas, který bych musel věnovat výrobě briket, potřebuji pro jiné účely. Stejně tak i piliny, když nasypu do krbové vložky k troše hořícího dřeva, tak krásně shoří. Jen to chce tu lopatičku a kyblík.
-
- Zasloužilý člen
Re: Dve další vychytávky
U lesklých letáků se mi osvědčilo stočit je do širší ruličky, tu potom zakroutit v ose a ještě ohnout do tvaru rohlíku. NonNemo píše:........nasázím cca 7 kilo papíru stočeného do roliček, nebo alespoň přehnutého na půl ( aby si udržel kolem nějakou dutinu pro proudící vzduch)
Do kamen, do "žhavýho", vháním děrovanou železnou trubičkou vzduch s mlhou z ultrazvukového mlhovače. Není z toho potom tolik popela.
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- sano
- Zasloužilý člen
- Dostal: 18 poděkování
Re: Re: odpoved pre Jarda ovčák
niečo hotové majú aj u Vás doma.Vivan píše:A je to (až na tú cenu): http://tinyurl.com/3aj59f2jarda ovčák svitavy píše:.....a rád bych se přestal i s mými blízkými plácat v našich projektech a rádi bychom si zakoupili již hotový přístroj.........
Referencia: http://www.giacomini.sk/novinky/list/3/ ... 12ef.xhtml
http://www.youtube.com/user/pitiwisi
-
- Zasloužilý člen
Hydratační teplo.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 48 poděkování
- Dostal: 269 poděkování
Re: kotel
Kucí ahojky.la píše:Myslím si že jediné co tomu chybí je ionizace(aspoň částečná a regulovatelná dle druhu paliva)vstupního vzduchu ,lamda sondu to stejně má,vzniklo by úplně dokonalé topítko.Aquarius1 píše:GUNTAMATIC SYNCHRO 31/34 kW, GUNTAMATIC SYNCHRO 44 kW
Tyhle dva kotle jsou vlastně modernizovaná raketová kamna.
Třeba něco takového: http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocumen ... 249822.pdf s 18,9,1986
Jsem rád že se vám kotle Synchro líbí páč je to můj výmysl. Principielně jsem jej měl udělaný před cca 8 roky doma z kotle Horal, kdy sem vzal flexu a z boku vyřízl díru. Do té sem otočil hořák a místo hořáku osadil rošt. Vedle kotle sem musel přidělat výměnnou plochu a odtah spalin. Jako lambda sondu sem použil klasický termočlánek - čidlo od bezpečnostního ventilu co odstaví plyn při zhasnutí plamene. Synův kamarád k tomu udělal elektroniku kdy se dle teploty spalin řídíly otáčky ventilátoru a tedy optimální spalování. Byl v něm zabudován kotlový okruh proti dehtování a topil sem mokrými pilinami přímo od katru. Žádný kouř, dehet a saze ! Rošt měl výhodu že se v kotli daly spalovat i desky s hřebíky, vzalo to i uhlí atd. Rošt se dal vyháknout, bince propadly dolů a jelo se dál.
Ale životní realita je jiná Elektroniku mi ten kluk nedoladil, měl to jen jako školní práci a jak uspěl tak sem ho přestal zajímat V novinách vyšel článek o šikovném studentovi co vymyslel kotel na biomasu.
O výrobu kotle projevili zájem slováci, sepsali jsme smlouvy o % z výroby a to bylo vše. Za rok mi odpověděli že nesehnali Granta a že kotel se vyrábět nebude. Tedy utřel sem ústa.
No a na Aquathermu jsem loni zakop o Synchro-grrrr
Nemohu tvrdit že okopírovali moji myšlenku, mají kotel dotažený profesionálně k dokonalosti. Mě může jen těšit že jsem zřejmě vymyslel něco vymyšleného, nebo si dělat vrásky jak se k tomu kotli dopracovali (např přes slováky?)
Kotel nakonec šel ze sklepa při rekonstrukci domu a topíme plynem. Ale máme na dva byty spotřebu jako na jeden byt (necelé 2000 m3/rok vč. vaření a TUV).
Tak sem se vyplakal a život de dál.
Přeji všem hodně úspěchů při bádání a realizaci nápadů jak s tím teplem vybabrat
H.v.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
prosím věnujte tomuto pozornost....
V Praze probíhá výstava v Letňanech Pragoterm.....spousta udělátek a zajímavostí.....no nic pro kutily ...
...ale ..a teď čtěte pozorně
firma AZIP sro na http://www.pasive.cz vystavuje
Ionisační kotel který má dle údaje prodejce viz foto COP 4
v zařízení se nic netočí , pouze je připojené na 380V a protéhá jím , pomocí oběh. čerpadla topná voda systemu vytápění. na první pohled to celé vypadá jako běžný průtokáč ....ale COP 4 mě nedal dnes v noci spát.....
přikládám fotku a vyfotografovaný panel s popiskou celého zařízení. vystavovatele jsem tak trochu vyzpovídal po novinářsku, pokud se někdo chce na něco zeptat , tak se ptejte.....jen se neptejte na princip, páč ten jsem nepochopil ...tedy nepochopil jsem rozklad vody na ionty 50x za vteřinu / nebo 60x / podle kmitočtu...
celé je to připojeno na 380v / 3 fáze / a spodní část ta širší přišroubovaná ...kryje "jen" přívodní svorkovnici
...dle vystavovatele je celé zařízení doplněno "ještě" regulačním prvkem, kde jsou přivedeny údaje ze vstupního a výstupního teploměru. tyto teploměry jsou zde proto, aby regulovali celkovou teplotu topné vody , tj. např v radiatorech si přejeme spád 75 -55 °C tak toto se prej dá nastavit...
tak a máte zase o čem přemýšlet tema ionisační kotel zdraví vás martin11
...ale ..a teď čtěte pozorně
firma AZIP sro na http://www.pasive.cz vystavuje
Ionisační kotel který má dle údaje prodejce viz foto COP 4
v zařízení se nic netočí , pouze je připojené na 380V a protéhá jím , pomocí oběh. čerpadla topná voda systemu vytápění. na první pohled to celé vypadá jako běžný průtokáč ....ale COP 4 mě nedal dnes v noci spát.....
přikládám fotku a vyfotografovaný panel s popiskou celého zařízení. vystavovatele jsem tak trochu vyzpovídal po novinářsku, pokud se někdo chce na něco zeptat , tak se ptejte.....jen se neptejte na princip, páč ten jsem nepochopil ...tedy nepochopil jsem rozklad vody na ionty 50x za vteřinu / nebo 60x / podle kmitočtu...
celé je to připojeno na 380v / 3 fáze / a spodní část ta širší přišroubovaná ...kryje "jen" přívodní svorkovnici
...dle vystavovatele je celé zařízení doplněno "ještě" regulačním prvkem, kde jsou přivedeny údaje ze vstupního a výstupního teploměru. tyto teploměry jsou zde proto, aby regulovali celkovou teplotu topné vody , tj. např v radiatorech si přejeme spád 75 -55 °C tak toto se prej dá nastavit...
tak a máte zase o čem přemýšlet tema ionisační kotel zdraví vás martin11
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Ionizačný kotol
Zdravím martin11.
Pozri si http://www.pasive.cz/PDF/specifikace-ce ... l_xlsx.pdf
Hlavne aký istič potrebuješ k akému výkonu. Tie ističe odpovedajú výkonom tých ohrievačov a nie ich deklarovaným príkonom. Kde je potom problém?
Želám príjemný deň
Pozri si http://www.pasive.cz/PDF/specifikace-ce ... l_xlsx.pdf
Hlavne aký istič potrebuješ k akému výkonu. Tie ističe odpovedajú výkonom tých ohrievačov a nie ich deklarovaným príkonom. Kde je potom problém?
Želám príjemný deň
Hľadajme možnosti ako sa to dá a nie ako sa to nedá.
-
- Starší člen
- Dostal: 12 poděkování
Re: Nova alternativa paliva ?
Odhaduji , že je to princip co jsme používali na vojně na ohřev vody ve várnici(na osprchování-já tomu říkal ešusování)-dvě ploché elektrody (nejvíc vydržel ferit) oddělěné dřevěnýma špalíkama a zanořeno do vody a připojeno do zásuvky.Tato příšernost fungovala a kupodivu to nikoho nezabilo.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
ionisační kotel....
...odhaduješ správně, první co jsem vystavovateli řekl , tak bylo to samé....jenže to co jsme kdysi dělali nemá COP 4bigben píše:Odhaduji , že je to princip co jsme používali na vojně na ohřev vody ve várnici(na osprchování-já tomu říkal ešusování)-dvě ploché elektrody (nejvíc vydržel ferit) oddělěné dřevěnýma špalíkama a zanořeno do vody a připojeno do zásuvky.Tato příšernost fungovala a kupodivu to nikoho nezabilo.
...jak je v příspěvku výše, tak mě velmi zaráží , jaké musí být jističe na přívodu. Ty jističe vůbec neodpovídají deklarovanému příkonu při COP 4 ....může se k tomu ještě vyjádřit někdo z chmiků.....co to je rozklad vody na ionty a zase složení zpět na vodu....50x za vteřinu???? zdraví m11
... věřím, že se " TO " povede ......