Je to vskutku velice pěkné!yoopee píše:Není to moje stavba. Jak píšu, jen jsem to viděl a natočil.
Z těch detailů, co vím:
- rotor není v ose statoru
- plech překrývající magnety statoru je nikl
- žárovka, která z toho svítí je 230V/5W
- napětí je usměrněno můstkem + jsou tam elyty z důvodu blikání, když je rotor mimo cívku
nějak jsem nevěřil, že to může fungovat, dokud jsem to neviděl...
Dovolím si odhadnout princip:
Díky mírné spirálovitému rozložení okružních magnetů dochází k vyvolávání síly, jež roztáčí rotor. Jakmile okružní magnety končí, je tam cívka, na kterou je indukováno napětí následně využité v žárovce.
Jedním z unikátních koncepčních prvků je řešení rotoru coby dvou ramen s magnety na konci (asi). Jakmile je totiž jedno rameno rotoru bržďeno odběrem proudu z cívky, druhé protilehlé rameno rotoru je opět hnáno díky silové interakci s okružními magnety. Navíc pak toto protilehlé rameno pomáhá překonat část okrží, která je bez magnetů.
Dalším nebezpečným místem je začátek okružních magnetů po té "mezeře". Tam by mělo rameno tendenci zabrzdit, nebo alespoň zpomalit, ale protilehlé rameno je v tu chvíli v hnané silové interakci magnetů okruží.
Nesmím být škrt - nesmím zapomenout na poslední(?) aspekt a tím je akumulovaná hybnost, setrvačnost či jiný pojem podobného významu.
Můj odhad.