Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: viděl a natočil...

Příspěvek od adam.benda »

yoopee píše:Není to moje stavba. Jak píšu, jen jsem to viděl a natočil.
Z těch detailů, co vím:

- rotor není v ose statoru
- plech překrývající magnety statoru je nikl
- žárovka, která z toho svítí je 230V/5W
- napětí je usměrněno můstkem + jsou tam elyty z důvodu blikání, když je rotor mimo cívku

nějak jsem nevěřil, že to může fungovat, dokud jsem to neviděl...
Je to vskutku velice pěkné! :good:

Dovolím si odhadnout princip:
Díky mírné spirálovitému rozložení okružních magnetů dochází k vyvolávání síly, jež roztáčí rotor. Jakmile okružní magnety končí, je tam cívka, na kterou je indukováno napětí následně využité v žárovce.
Jedním z unikátních koncepčních prvků je řešení rotoru coby dvou ramen s magnety na konci (asi). Jakmile je totiž jedno rameno rotoru bržďeno odběrem proudu z cívky, druhé protilehlé rameno rotoru je opět hnáno díky silové interakci s okružními magnety. Navíc pak toto protilehlé rameno pomáhá překonat část okrží, která je bez magnetů.
Dalším nebezpečným místem je začátek okružních magnetů po té "mezeře". Tam by mělo rameno tendenci zabrzdit, nebo alespoň zpomalit, ale protilehlé rameno je v tu chvíli v hnané silové interakci magnetů okruží.
Nesmím být škrt - nesmím zapomenout na poslední(?) aspekt a tím je akumulovaná hybnost, setrvačnost či jiný pojem podobného významu.
Můj odhad.

adam.benda
Zasloužilý člen

Nikdo?

adam.benda píše:Dovolím si odhadnout princip:
Díky mírné spirálovitému rozložení okružních magnetů dochází k vyvolávání síly, jež roztáčí rotor. Jakmile okružní magnety končí, je tam cívka, na kterou je indukováno napětí následně využité v žárovce.
Jedním z unikátních koncepčních prvků je řešení rotoru coby dvou ramen s magnety na konci (asi). Jakmile je totiž jedno rameno rotoru bržďeno odběrem proudu z cívky, druhé protilehlé rameno rotoru je opět hnáno díky silové interakci s okružními magnety. Navíc pak toto protilehlé rameno pomáhá překonat část okrží, která je bez magnetů.
Dalším nebezpečným místem je začátek okružních magnetů po té "mezeře". Tam by mělo rameno tendenci zabrzdit, nebo alespoň zpomalit, ale protilehlé rameno je v tu chvíli v hnané silové interakci magnetů okruží.
Nesmím být škrt - nesmím zapomenout na poslední(?) aspekt a tím je akumulovaná hybnost, setrvačnost či jiný pojem podobného významu.
Můj odhad.
Nikdo nevyjádří souhlas/nesouhlas? Nikdo nedoplní svůj úhel pohledu? Jde mi o to, že je to možná opravdu pěkně provedený kousek, ne jako tisíc jiných videí, které jsou k ničemu.
Hlavně si všimněte té pacičky na začátku... Určitě by se to chviličku po vypnutí videokamery zastavilo, kdyby ten tvůrce-blázínek to zase nepostrčil... :lol:
(Nechci hatlíka provokovat, když má BAN. K reakci může využít "své vlákno".)

yoopee
Nový člen

Re: Nikdo?

Příspěvek od yoopee »

adam.benda píše:
adam.benda píše:Dovolím si odhadnout princip:
Můj odhad.
Nikdo nevyjádří souhlas/nesouhlas? Nikdo nedoplní svůj úhel pohledu? Jde mi o to, že je to možná opravdu pěkně provedený kousek, ne jako tisíc jiných videí, které jsou k ničemu.
Hlavně si všimněte té pacičky na začátku... Určitě by se to chviličku po vypnutí videokamery zastavilo, kdyby ten tvůrce-blázínek to zase nepostrčil... :lol:
(Nechci hatlíka provokovat, když má BAN. K reakci může využít "své vlákno".)
snad ne proto,že to opravdu funguje...? ;)

ještě k tomu roztáčení, myslím, že je z videa jasně zřejmé, že motor celou dobu zrychluje, takže o nějakém zastavování
nemůže být řeč.

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Fůbec nikdo

Příspěvek od jeff »

Že se to točí jsme viděli. S tím zrychlováním je u takovýchto videí trochu problém k vůli stroboskopickému jevu, navíc se mi to zobrazuje trochu trhaně. Stálo by to za repliku, ale kdyby se podařilo pořídit pár detailních fotek...a možná i pár drobných informací :lol:

Jeff

yoopee
Nový člen

Re: Fůbec nikdo

Příspěvek od yoopee »

jeff píše:Že se to točí jsme viděli. S tím zrychlováním je u takovýchto videí trochu problém k vůli stroboskopickému jevu, navíc se mi to zobrazuje trochu trhaně. Stálo by to za repliku, ale kdyby se podařilo pořídit pár detailních fotek...a možná i pár drobných informací :lol:

Jeff
jo video je nic moc,točil jsem to na iPhone 3G,podle toho to vypadá. A to zrychlování je slyšet i podle zvuku.

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

yoopee píše:
gromit píše:jenom nebo taky stavěl?
bodík za neznámé video
kdyby byly detaily, dalo by se diskutovat a ne jen spekulovat.
:good:
Není to moje stavba. Jak píšu, jen jsem to viděl a natočil.
Z těch detailů, co vím:

- rotor není v ose statoru
- plech překrývající magnety statoru je nikl
- žárovka, která z toho svítí je 230V/5W
- napětí je usměrněno můstkem + jsou tam elyty z důvodu blikání, když je rotor mimo cívku

nějak jsem nevěřil, že to může fungovat, dokud jsem to neviděl...
Trochu mi to připomíná Harry Paul Sprain magnet motor ( http://peswiki.com/index.php/Directory: ... gnet_motor ) nebo magnetický Wankel motor ( http://www.cheniere.org/techpapers/jap/ ... nciple.htm ) se symetrickým rotorem. Co ten slepenec součástek u elektromagnetu?
Škoda, že ten slovní komentář končí u popisu ložiska...

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
adam.benda
Zasloužilý člen

gromit píše:Trochu mi to připomíná Harry Paul Sprain magnet motor ( http://peswiki.com/index.php/Directory: ... gnet_motor ) nebo magnetický Wankel motor ( http://www.cheniere.org/techpapers/jap/ ... nciple.htm ) se symetrickým rotorem. Co ten slepenec součástek u elektromagnetu? ...
Harry Paul Sprain je to jako vyšitej... :good:
Mohl by nám yoopee alespoň prozradit, jestli mám pravdu, když si myslím, že celá tamní elektronika je elektromagnet připojený na usměrňovací můstek (šedivý bloček vpravo) a stejnosměrné napětí je dále připojeno na dva kondenzátory (stříbrný a černý), pak jsou přidané ještě další dva (červené) kondenzátory, pak se z toho napájí žárovka. Tím je to alles... Kolem cívky se válí pár dalších vodičů, které jsou pravděpodobně nevyužité.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

mm z videa výše...

Příspěvek od martin11 »

zdravím čtoucí a všechny co se o problem zajímají.
Nejdříve k předvedenému videu. Pohled na motor je pouze z boku , odkud není patrna exentricita rotoru vůči statoru. trhaný pohyb video záznamu není způsoben nahrávací technikou / v tomto případě telefonem/ autor videa je buď diletant, nebo ještě větší diletant :shock:
V konstrukci a jejím popisu bych uvítal.
1.pouze se točící rotor bez efektu jakési blikající žárovičky navíc doslazené usměrňovačem a kondíky.
2.pouze fotogtaffi / čitelnou ostrou s dostatečnou hloubkou ostrosti/ a to hlavně pudorys / zezhora/ aby byla vidět exentricita rotoru vuči statoru/ a popis jaké magnety byly použity.
3. popis polarity magnetů v konstrukci...rotor versus stator
4. text v popisu autora, že "stroj" je kryt niklovým plechem je zcela nepodstatná , zavádějící a zbytečná../ kryt může být z čehokoliv/ , pokud je tento součástí funkce MM může být feromagnetický :idea:
jelikož podobná řešení jsou velmi častým a publikovaným jevem, lze i tuto předvedenou konstrukci přiřadit do skupiny rotačních MM bez dalších přívlastků / klikové mechanismy, vačky, exentry / pracovně zvané holé Magnetické Motory nepovažuje výzkumný tým naší University předvedený model za funkční. / Tímto prohlášením se ale nevylučuje jeho funkčnost /
28. února 2011 akademicky zhodnotil Doc. Dr. Ing. Karkul Červený C.Sc. Vedoucí katedry Mag.motorů ČNUT /české nízké učení technické /
p.s. prosím oponenty o hodnocení výše popisovaného MM a závěrů, ve kterých jsem se mohl eventuelně dopustit omylu :oops: s úctou KČ :oops:

... věřím, že se " TO " povede ......
yoopee
Nový člen

re:

Příspěvek od yoopee »

2adam.benda:

ano, elektronika je přesně tak, jak píšeš.

2martin11:

trhaný pohyb je zcela jistě způsoben telefonem, vím, jak můj ajfon točí video.
s krytem z niklu jsme se asi nepochopili, je vidět na videu vpravo, překrývající tři magnety statoru. kdyby to byl feromagnetický
materiál, motor by se vůbec netočil.
excentricita rotoru je částečně patrná ze základny statoru, resp. z výřezu pro osu rotoru - je vidět, že je posunutá.

zatím vše, víc momentálně nevím

GRS
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

mag. práca

Příspěvek od GRS »

Pracujem na jednej správe. Potrebujem kontrolu.
Problém je na obrázku:
http://www.upramene.cz/forum/album_pic.php?pic_id=312

Je to z obrázku jasné?
V prvom prípade otočíme magnet rukou.
V druhom prípade otočíme magnet magnetickou silou.
Budú práce potrebné na otočenie magnetu v prvom aj druhom prípade zhodné?
Bude práca v druhom prípade zhodná s prácou v prvom prípade?
Prácu meriame z polohy uvedenej na obrázku.
(nepočítame prácu nutnú na pritlačenie súhlasných pólov)

Akord to kedysi zahral do autu. Odpoveď by som potreboval vedieť.

Išlo by to aj odsimulovať a prácu spočítať pomocou počítača?
Ešte som zabudol dodať, že to je len časť niečoho.
Naposledy upravil(a) GRS dne ned 27 úno 2011 15:06, celkem upraveno 1 x.

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: re:

yoopee píše:2martin11:

trhaný pohyb je zcela jistě způsoben telefonem, vím, jak můj ajfon točí video.
s krytem z niklu jsme se asi nepochopili, je vidět na videu vpravo, překrývající tři magnety statoru. kdyby to byl feromagnetický
materiál, motor by se vůbec netočil.
excentricita rotoru je částečně patrná ze základny statoru, resp. z výřezu pro osu rotoru - je vidět, že je posunutá. ...
Já nevím co to Martin zase dostal za průjem...
Asi mu to kandidátství věd CSc. příliš stouplo do hlavy :shock:

Jinak nikl právě je feromagnetický.

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: mag. práca

GRS píše:Pracujem na jednej správe. Potrebujem kontrolu.
Problém je na obrázku:
http://www.upramene.cz/forum/album_pic.php?pic_id=312

Je to z obrázku jasné?
V prvom prípade otočíme magnet rukou.
V druhom prípade otočíme magnet magnetickou silou.
Budú práce potrebné na otočenie magnetu v prvom aj druhom prípade zhodné?
Bude práca v druhom prípade zhodná s prácou v prvom prípade?
Prácu meriame z polohy uvedenej na obrázku.
(nepočítame prácu nutnú na pritlačenie súhlasných pólov)
...
Pokud chceme řešit mechanickou práci (což je jediný praktický druh práce, který tu potřebujeme řešit), případ č. 1 a případ č. 2 nemůžeme dát do porovnání, protože v prvním případě je tam magnet sám, můžeme ho točit prakticky bez odporu. Jediný odpor bude klást změna stavu - setrvačnost - protože magnet v klidu chce zůstat magnetem v klidu a pootočením ho nutíme k čemusi nepřirozenému. Když už jsme ho otočili o 180°, opět si chce uchovat svůj stav - tedy tentokrát pohyb - a nechce se v otáčení zastavit. Takže opět vynaložíme energii k jeho zastavení, abychom ho otočili pouze o 180°.

Jenže, tyhle energie budou asi dost zanedbatelné, jde zkrátka o to, že magnetu v pohybu nic jiného, než jeho vlastní setrvačnost, nebrání (v případu 1). V případu 2 jsou tam dva magnety a jeden se sám díky vlivu druhého otočí do koncové polohy na obrázcích. Dle mého se tím vykoná stejná mechanická práce, kterou bysme museli vynaložit rukou, abychom magnet vrátili do té počáteční "nepřirozené" polohy.

Povedlo se mi zhruba odpovědět na Tvůj dotaz?

Můj simulátor magnetického pole jsem bohužel ještě nedoplnil o analýzu dynamiky (silovou a kinematickou analýzu), ale dle mého se na toto tvrzení lze docela dobře spolehnout.

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

nikl

Příspěvek od jeff »

Pokud je kryt na magnetech z niklu, jedná se o jeden ze základních feromagnetických materiálů. Jsou to železo, kobalt a nikl.

Jeff

GRS
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

hhh

Příspěvek od GRS »

Adam, máš istotu na 1000 percent, že práce v obidvoch prípadoch sú rovnaké?
Aj keby magnety pôsobili na seba silou 1000N?

Asi je to čudné sa takto pýtať, niektorým ľuďom som totiž ukázal ešte ďalšie dráhy okolo magnetu, a zrazu sa im zdalo, že práca nieje ekvivaletná (to na obrázku). Tak preto sa pýtam, či robím chybu ja, alebo oni. Vraj musím počítať s nejakou reaktivitou prostredia (nemám páru čo tým myslel). Ale mne to príde tiež jasné - no veď tá práca sa musí rovnať.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

ještě k motoru yoopee

Příspěvek od martin11 »

omlouvám se nepochopil jsem kryt motoru....o upozornění že se jedná o překrytí 3 magetů vpavo nahoře...vidno z videa to mění muj pohled na věc. Protože je nikl /kryt- clona / mezi rotorem a statorem v procesu / mylně jsem napal, že kryt může být z čehokoli....myslel jsem nějakou bednu a v tom zařízení :oops:/ mění to pohled na činnost MM. za kritiku videozáznamu se omlouvat nebudu....i ten nejlacinější fotoaparát...za 1500.- má videozáznam lepší /telefonům nerozumím/
k věci..je možno popis doplnit jednoduchým náčrtem a polarisací magnetů rotor stator...?? velmi by to situaci objasnilo....
pro adambenda...dr Karkul Červený :oops: trpí trvalým mozkovým průjmem tak ho neberte vážně / někdy ale jo...nedráždit hada bosou nohou :idea: /
pro hatlíka...o diodách jsi nemluvil....také proč, že :arrow: ....diody jsem ti jen připomenul v jiné souvislosti :roll: s omluvou martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“