Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: hhh

Příspěvek od adam.benda »

GRS píše:Adam, máš istotu na 1000 percent, že práce v obidvoch prípadoch sú rovnaké? ...
No počkej počkej, já nemám jistotu ani 100%, že mám nos mezi očima.... Natož pak na 1000% tohle tvrdit o magnetech. :ethink:
Myslím, že by to tak zkrátka mělo být bez ohledu na "magnetické síle" magnetu a jiných aspektů. Tedy ano, ale dostaneš ze mě jen 99,99%.

Ona ještě recese může nastat v případě, že budem uvažovat o velice rychlém natočení toho magnetu o 180°. Z hlediska fyziky teď hovořím velice nepodloženě, ale občas mám pocit, že při rychlých změnách magnetického pole vystupují na povrch další věci o magnetizmu, které jinak absolutně netušíme. A to není dáno například vířivými proudy nebo jinými známými věcmi. Zatím je to jen drontí pocit. Uvidíme časem, jestli udeřil hřebíček na hlavičku...
martin11 píše:... za kritiku videozáznamu se omlouvat nebudu....i ten nejlacinější fotoaparát...za 1500.- má videozáznam lepší /telefonům nerozumím/ ...
Hele ty hade s bosou nohou, máš bejt vůbec rád, že nás tu někdo (navíc sám autor videa) na takové video upozorní. A možná právě proto, že telefonům nerozumíš, tak nevíš, že často to mobil nenatočí líp, než foťák za 1500 K č (Karkulek červených). Himmel hergot, jako kdyby na tom záleželo. Já mám mobil Nokia 1600 - stoletej. Ani foťák a už vůbec natáčení videa to nevidělo ani zdálky. Kdybych u toho magnetickýho stroje stál já, máš houbeles a ne video s funkčním MM.

yoopee
Nový člen

Re: funkční motor

Příspěvek od yoopee »

hatlík píše:
yoopee píše:
chápu správně, že to video považuješ za fake? Že do té cívky pouštím proud?
Ta cívka je napájena el. proudem, jinak tenhle strojek nepoběží.
ok, v takovém případě nemá smysl dále debatovat.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

yoopee píše:
hatlík píše:
yoopee píše:
zdraví martin...nedej na hatlíka...to je prudič...všeobecně tady známej jako karban....pokračuj v diskusi...jo také nějakej stepanpepan je moralista přes magnety :evil: ....toho také ignoruj....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Výzva všem ...

Příspěvek od A(&F) »

... prosím nereagujte už více na Hatlíka ... a bude klid ... A. ...

PeS: ... v rámci svých možností (a jeho momentálního BANu) budu Karbanovo texty "zneviditelňovat" nebo mazat ...

Edit [2011-03-02 12:35]: O nereagování na hatlíka prosím i za sebe. Děláte pak přesně to, co on chce, abyste dělali. a.b

Že jsem se na to už nemohl koukat, poslal jsem jakožto nový místořiditel toho zlovolného žáka a jeho partu i s jejich učením do kotelny pro uhlí. Jen ať tam kouří, aspoň je od nich pokoj a můžou si tam broukat Ťuťu ňuňu :D 19.3.2012 SDK.

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

yoopee píše:
hatlík píše:
yoopee píše:
ono tak se to obvykle dělá - do cívky na konci statorové magnetické dráhy se pumpují proudové impulsy, aby se překonal "mrtvý bod". Jestli ta "tvoje" cívka proud neodebírá, ale naopak dodává, pak je to pro někoho věc nemožná - teda video bude hodnotit jako podvod. Mě by třeba zajímalo, jaký má účel ta niklová destička uprostřed statoru - ta by přece měla brzdit, ne?

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
yoopee
Nový člen

Příspěvek od yoopee »

gromit píše:ono tak se to obvykle dělá - do cívky na konci statorové magnetické dráhy se pumpují proudové impulsy, aby se překonal "mrtvý bod". Jestli ta "tvoje" cívka proud neodebírá, ale naopak dodává, pak je to pro někoho věc nemožná - teda video bude hodnotit jako podvod. Mě by třeba zajímalo, jaký má účel ta niklová destička uprostřed statoru - ta by přece měla brzdit, ne?
destička tam prý být musí, bez toho se to netočí...

celý příběh toho videa je zhruba takový:

občas jsem sledoval tohle fórum a nevěřil, že mm může někdy fungovat
pak jsem se dověděl, že někdo někde funkční mm má
řikám: "nevěřím, dokud neuvidím"
říká: "ok,zajedem tam a uvidíš"

přijel jsem, sám si ho rukou roztočil, zastavil, podíval se, jestli není zespoda motor, tajné kabely apod.
nic takového, jen to co je na videu...čuměl jsem
...a pak se svolením natočil pár vteřin videa

adam.benda
Zasloužilý člen

gromit píše:... jaký má účel ta niklová destička uprostřed statoru - ta by přece měla brzdit, ne?
Právě že ne. Už je mi to konečně s tím niklem docela jasné...
V případě tohoto motoru by byl pravděpodobně problém v tom, že když rotor na jedné straně míjí cívku, na druhé straně je příliš velká mezera od statorových magnetů. (Je potřeba, aby pole tam bylo silnější, aby to více nutilo překonat brždění cívky.) K zesílení pole poslouží právě ten nikl, protože je to feromagnetikum. Vlastně tím jakoby ty magnety trochu povystrčíte ven blíž k rotoru, ale zároveň je pole tak dobře tvarované, že se z toho nestane kritický bod, který pak způsoboval zabrždění.

Takže pouze k lokálnímu zesílení pole, aby se cívka překonala. Nikl je zvolen pravděpodobně proto, že patří mezi magneticky měkké materiály a tudíž průletem magnetu rotoru nedojde k nějaké nelibé permanentní magnetizaci té destičky.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

adam.benda píše:
gromit píše:... jaký má účel ta niklová destička uprostřed statoru - ta by přece měla brzdit, ne?
Právě že ne. Už je mi to konečně s tím niklem docela jasné...
V případě tohoto motoru by byl pravděpodobně problém v tom, že když rotor na jedné straně míjí cívku, na druhé straně je příliš velká mezera od statorových magnetů. (Je potřeba, aby pole tam bylo silnější, aby to více nutilo překonat brždění cívky.) K zesílení pole poslouží právě ten nikl, protože je to feromagnetikum. Vlastně tím jakoby ty magnety trochu povystrčíte ven blíž k rotoru, ale zároveň je pole tak dobře tvarované, že se z toho nestane kritický bod, který pak způsoboval zabrždění.

Takže pouze k lokálnímu zesílení pole, aby se cívka překonala. Nikl je zvolen pravděpodobně proto, že patří mezi magneticky měkké materiály a tudíž průletem magnetu rotoru nedojde k nějaké nelibé permanentní magnetizaci té destičky.
dohadů kolem může být moc. Kolega YOOPEE je jen "náhodný " svědek , který se uvolil , natočil a nám tady předložil. protože o tom také sám neví vůbec nic, krom toho videa, takže víme asi stejně jako on / yoope /. Strůjce toho hejbátka máme někde v dáli / je pro nás přímo imaginární /...takže v této chvíli nám zbývá jediné....věřit Yoopee-mu, že přišel . viděl, zvítězil / vini vidi vici/
A PROTOŽE YOOPEE asi nemá moc znalostí o MM, nebo jen běžných tak k tomu nemůže nic říci....tedy cokoli o magnetisaci.
tak za nejdříve....můžeme se yoopee zeptat, kde že to bylo, což je nelušné, páč autor je nedotknutelný za potom, skusit začít replikovat, což se nikomu určitě nebude chtít :idea:
adamovi to sice už je jasné.....a je jen krůček od repliky....mě to je také jasné...a dělat to nebudu, a vím proč./ osobně tam vidím nejméně 2 slabá místa/ jen ještě dotaz na joopee...myslíš si , že by to běželo.../ a zrychlovalo/ i bez té elektrické instalace, která tam byla jen pro výrobu elektřiny pro žárovičku..??...osobně si myslím, že ne...a v tom je ten fígl...žárovička tam byla pro efekt..../ kdo trochu zná tajemství iluzionismu - kouzlení, tak tomuto jevu se říká Šátro... :idea: /.
pro adama a diskutující....si myslím, že ten kousek niklu zde byl za ůčelem vlastního pohonu rotoru přídavným el. zdrojem/ který asi někde byl.../ zesilovat nebo zeslabovat mag. pole samozřejmě jde ale ne v takovéto konstrukci :idea: martin11 :lol:

adam.benda
Zasloužilý člen

Iluzionismus

martin11 píše:... myslíš si , že by to běželo.../ a zrychlovalo/ i bez té elektrické instalace, která tam byla jen pro výrobu elektřiny pro žárovičku..??...osobně si myslím, že ne...a v tom je ten fígl...žárovička tam byla pro efekt..../ kdo trochu zná tajemství iluzionismu - kouzlení, tak tomuto jevu se říká Šátro... :idea:
Není vyloučené, že vhodné elektronické zapojení by mohlo motoru i pomáhat (například při opouštění magnetu prostoru s cívkou), ale v této konstrukci (a v tomto elektronickém zapojení, jež jsme pochopili), to nebude. To už je pak hodně specifický případ...
Navíc, v tomto motoru se žárovička připojí až později. Odběr kondenzátorů je jen chviličku při rozběhu motoru. Mezitím je odběr proudu z cívky téměř nulový a motor běží.

P.S.: Když jsme u toho iluzionismu, film Iluzionista, velice pěkné, každý by měl vidět.

adam.benda
Zasloužilý člen

martin11 píše:... si myslím, že ten kousek niklu zde byl za ůčelem vlastního pohonu rotoru přídavným el. zdrojem/ který asi někde byl.../ zesilovat nebo zeslabovat mag. pole samozřejmě jde ale ne v takovéto konstrukci :idea:
To se Martine mýlíš. Dokonce právěže v této konstrukci to jde docela dobře. Hlavně proto, že nám od statoru k rotoru trčí samé stejné póly. Nikl to krásně zesílí tam, kde je potřeba pomoct točivému rameni naproti cívce.

Jinak yoopee nám sdělil, že se díval po schovaných přívodech energie a žádné tam nebyly.

Mě tento motor zkrátka velice dobře sedí, i po teoretické stránce, i s použitím (správným použitím) fyzikálních zákonů.

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

funkční motorgenerátor

Příspěvek od jeff »

Dobrá, video jsme všichni viděli, každému to něco říká, já z toho moc moudrej nejsem, ale jsou zde další, kteří jsou dál, pojďme teda zkusit namalovat provedení tohoto zařízení a postavit nějaké repliky! Yoopee by mohl zkusit něco od chlapíků objevitelů vyzvědět, eventuelně je pozvat k nám na web, i když sem možná chodí a usmívají se nad naší nevědomostí. Ale to nevadí, stejně se jednou všichni sejdeme. Jde jen o to, aby to nebylo jako za bolševika, když v autě došel benzín, tak se sedělo dál a dělalo se, že se jede :lol:

Jeff

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

adam.benda píše:
martin11 píše:... si myslím, že ten kousek niklu zde byl za ůčelem vlastního pohonu rotoru přídavným el. zdrojem/ který asi někde byl.../ zesilovat nebo zeslabovat mag. pole samozřejmě jde ale ne v takovéto konstrukci :idea:
To se Martine mýlíš. Dokonce právěže v této konstrukci to jde docela dobře. Hlavně proto, že nám od statoru k rotoru trčí samé stejné póly. Nikl to krásně zesílí tam, kde je potřeba pomoct točivému rameni naproti cívce.

Jinak yoopee nám sdělil, že se díval po schovaných přívodech energie a žádné tam nebyly.

Mě tento motor zkrátka velice dobře sedí, i po teoretické stránce, i s použitím (správným použitím) fyzikálních zákonů.
adame...věcná připomínka..jak víš, že stator je stejněpolový...mě právě napadlo, že s ohledem na exentricitu rotoru to může být jinak....muj předpoklad :idea: podle hodin ...statorové magnety od 6ti do 12ti + od 12ti do 6ti minus a ten nikl nikoli na zesílení ale na zeslabení...!!!....nikde jsem to neventiloval, ale mám to v tom mým podobně...!!!...tudy by mohla vést cesta....jinak baterie se dají ukrýt kamkoli, třeba do kondenzátoru, který není kondenzátor ale obal na baterie....důvěřuj ale prověřuj....ten nikl mě tam nedá spát :idea: ....uvidíme...zdraví martin11 :lol:

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: funkční motorgenerátor

Příspěvek od poota »

martin11 píše:...uvažuješ o "volné" energii jako takové, to je energii, kterou můžeme ...tak nějak navíc jakkoli využít??? ..
Elfí,
ono v téhle rovině ani tak nejde o skutečně volnou energii, která vzniká jakoby z ničeho. Spíš bych řekl, že problém je v energii, která by byla levnější, popřípadě naprosto nezpeněžitelná. Pokud by byl její zdroj zcela regulérní podle pravidel fyziky pro základní školy, ale pocházel by ze zdroje, který není ničím majetkem, nedá se měřit a ani nepůjde zpoplatnit distribuce, bude se proti ní brojit úplně stejně, ba ještě hůř a nevybíravěji.
Kdyby byla z vody, tak bude voda dražší než benzín. Kdyby byla ze vzduchu, tak se bude platit paušál za "užívání energie".
To není nějaký strach z porušování fyzikálních zákonů, to je přímo panická hrůza z toho, že by se mohl zhroutit celý ten kšeft s energií. Když někdo postaví stroj, který bude opravdu dodávat energii úplně zadarmo, tak se ten stroj bude prodávat tak draho, že se investice vrátí až za deset nebo dvacet let, což bude také shodou okolností i zhruba jeho životnost. Tak nějak vypadá realita - promiň. :(

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
adam.benda
Zasloužilý člen

jeff píše:... pojďme teda zkusit namalovat provedení tohoto zařízení a postavit nějaké repliky! ...
To je řeč! :good:
Pokusím se shrnout základní vlastnosti, které si myslím, že by to mělo mít.

1) Nevím, jak přesně byla myšlena ta excenticita ve zdokumentovaném stroji, ale doufám, že to byl jen dojem, který vytvořil fakt, že magnety statoru jsou umístěné na mírné spirálovitosti. Dle mého tam nějaká jiná excenticita není, jde pouze o optický dojem. Pokud byste potřebovali nakreslit, jak vůbec k té spirálovitosti přistupovat a kde by tedy vlastně měla být ta osa rotoru, dejte vědět, zkusím udělat jednoduchý obrázek.

2) Je důležité, aby rotor byl "dvojramenný", tak jako na videu. A ramena byla přímo proti sobě, žádný jiný úhel mezi nimi než 180°.

3) Důležitá je možná dost i ta mezera - ta část statoru, kde magnety nejsou. Cívka bude už tak dost stroj brzdit a naprat hned za ní začátek spirály statorových magnetů, to by asi nedělalo dobrotu... A asi i z jiných důvodů.

4) Tady bych chtěl zároveň i odpovědět Martinovi. O tom, že jsou statorové magnety k rotoru otočené jedním pólem jsem přesvědčen proto, že jiné seskládání by nemělo smysl, motor by se netočil. Myslím, že abych se v tomto mýlil, musel bych mít opravdu hodně zastřenou mysl.

5) Cívka by měla číhat hned na konci statorové řady magnetů. "Lokální důvod" tam moc není, ale jde o celek (celý motor v 360° kolem dokola) a o to, že rotor, coby dvě ramena naproti sobě, spolu musí spolupracovat.

6) Na rozmysl také čeká, zda cívku udělat s jádrem železným nebo vzduchovým.
Železné jádro - rotor je výrazně bržděn vždy, i bez připojení žárovky, ale cívka je schopna naindukovat opravdu dobré napětí.
Vzduchové jádro - rotor je bržděn prakticky jen v případě, že dochází k odběru energie (třeba do té žárovky). Brždění rotoru roste úměrně s protékajícím proudem cívkou, ale řekl bych, že to brždění bude docela malé. Ale polezou z toho tak 10x menší výkony. (Zatímco na videu mají železné jádro a indukují něco přes 230V, se vzduchovým jádrem by se indukovalo něco mezi 2 - 30 V, záleží na rychlosti otáček rotoru.) Ale je to řekněme o něco opatrnější cesta, to vzduchové jádro.

7) Elektronika za cívkou... Ideání to, co provedli na videu. Z cívky na usměrňovač, kondíky, žárovka.

8 ) Niklová destička, s tím bude zábava. Bude totiž asi hrát docela velkou roli, jak bude destička tlustá a jak bude široká ("dlouhá"). První pokusy nám pravděpodobně nevyjdou, budem to asi chvíli piplat, než najdem vhodné rozměry. Ale tu tloušťku bych zvolil tak, aby při prosvištění rotoru byla mezi jím a povrchem destičky minimální mezera. Jinak dle mého nemusí jít o nikl, klidně bych na to vzal železo.

9) Jaké magnety? No, pokud to nebudou nějaké superslabé ferity, tak je to asi fuk, jak "kvalitní" kousky použít. Klidně levnější neodymy... Ale asi by bylo vhodné, aby to byly kvádrové magnety (aby jejich čelo nebylo kruhové).

Dnes je to ode mne vše, zase zítra... :bye:

yoopee
Nový člen

Příspěvek od yoopee »

adam.benda píše:
1) Nevím, jak přesně byla myšlena ta excenticita ve zdokumentovaném stroji, ale doufám, že to byl jen dojem, který vytvořil fakt, že magnety statoru jsou umístěné na mírné spirálovitosti. Dle mého tam nějaká jiná excenticita není, jde pouze o optický dojem. Pokud byste potřebovali nakreslit, jak vůbec k té spirálovitosti přistupovat a kde by tedy vlastně měla být ta osa rotoru, dejte vědět, zkusím udělat jednoduchý obrázek.
ta excentricita je myšlena tak, že osa rotoru je posunuta blíže k cívce,tzn. že mezera mezi "horní části" statoru a rotoru je větší než mezera mezi "spodní části" rotoru a statoru. Z toho videa to není moc patrné, bylo by třeba půdorysného záběru. Co je na videu dobře patrné, je výřez pro rotor ve spodní desce. Je širší než osa rotoru, zřejmě právě kvůli hledání vhodné pozice stator-rotor.

video v původním rozlišení (je to pořád nic moc, jen krapet ostřejší):

http://www.mamamrdamaso.org/MagnetMotor.mov

je to .mov, takže je třeba QuickTime nebo komp. kodeky

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“