Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Potravinový zločin

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... ... no nic, ... ještě jednou si tedy dovolím připomenout "souvislost s Parkinsonem", kdy se zjistilo, že spotřeba mléka ve středním věku souvisí s následným rozvojem tohoto onemocnění ...
To je nutně statisická studie a jakéže to mléko ti muži pili?

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Mléko - hodnotná potravina (??)

Příspěvek od A(&F) »

... tak jsem se tak nějak ještě zadumal, co se vlastně děje s mlékem, když prochází trávicí soustavou (tedy krom toho, že se hned po pozření v žaludku "srazí" vlivem okyselení :lol: ) ... a jelikož většina v něm obsažených sloučenin (různé vitamíny + haldy dalších organik) mají poměrně komplikované vazby, tak jsem se pro začátek omezil na prostou analýzu vápníku ...

... z netu vypadlo, že vápník je v mléce obsažen v několika různých formách:
- kaseinát vápenatý ... obsah: cca 19% z celkového množství vápníku ... nerozpustný komplex, procházející žaludkem, vstřebávající se až ve střevech pasivní absorpcí (patřící mezi tzv. "pomalé proteiny") ...
- fosforečnan vápenatý - Ca3(PO4)2 ... obsah: cca 1% z celkového množství vápníku ...
- čistý vápník v anorganické podobě ... obsah: cca 80% z celkového množství vápníku ... koloidní forma ...

... kdy ten poslední, vzhledem ke své "nevázanosti" je z chemického hlediska asi nejzajímavější ... neb jakmile se dostane do žaludku, část je ho proměněna dle reakce:

Ca + 2HCl → H2 + CaCl2

... kdy vlivem žaludeční chlorovodice se (za zvuku šumění vodíku) změní v chlorid vápenatý, silně hygroskopickou to látku, snadno rozpustnou ve vodě ...

... a co z toho vyplývá ?? ... no že z něj vznikne přesně to samé, co se dost často používá v potravinovém průmyslu + občas i jakožto zdroj Calcia v "tabletových multivitaminových suplementech" ... :D ...

... zbytek pak (např. jakým způsobem se při tom změní pH žaludku, popř. co se děje, pokud mlékem zapíjíme jídlo) nechť rozebere Slávek ... ;) ...

... :bye: ... Anri ...

--------------------------------
PeS: ... omlouvám se, pokud tyto souvislosti jsou zde na foru již někde popsány ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:a jakéže to mléko ti muži pili?
... jaké asi tak, když studie probíhala v "júesej" ?? ... předpokládám, že ne všichni zúčastnění byli farmáři ... ;) ...

... mmch, je hezké, že tu obhajuješ "prospěšnost přírodního neupraveného mléka", když je to beztak pro většinu lidí takřka nedostupná záležitost ...

... brouuu ... :bye: ... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: hele, už sis konečně nastudoval ten brzlík ??? ... :P ...
Přiznám, že ani náhodou. Je toho moc.
A(&F) píše: ...... z mléka jiného druhu se jim to však nedaří (což je také důvod, proč se téměř ve sto procentech nedaří odchovat opuštěné mládě na mléce pocházejícím od jiného druhu),
Hmm, zažil jsem kotě odkojené psicí. Asi toho nebude zas tak málo. Také se opět nabízí otázka, jakým mlékem se to kdo snaží dohnat. Zažil jsem několik případů nalezenců, specielně divokých králíků, kdy se to dělalo tím, co bylo k dispozici, tedy pasterizovaným kravským a párkrát to šlo to taky, i když ne od narození, takže jenom jako dokojení. Blbě se to ale u nich odhaduje, anžto moc dlouho nekojí a přesný věk byl neznámý.
A(&F) píše: u lidí (a dá se předpokládat, že by se tak dělo i u zvířat) se to mj. také projevuje snížením IQ jedinců, kteří byli kojeni jen krátce a poté byli "na umělé výživě" ......
To už jsme zase dost mimo.
A(&F) píše: ... hm, takže jak vidno, opět popíráš to, co se běžně děje ...
To snad ne.
a) Zkus si uvědomit, že tyhle vědistické poznatky pocházejí z doby, kdy surové organické mléko přestalo být k dispozici.
b) Kritéria všech statistik jsou omezená a jejich vyhodnocování velice problematické.
c) Studie, které se zabývají čímkoliv jiným, než použitím surového organického mléka, jsou v tomto případě naprosto bezcenné.

Zkusíme ty odkazy.
a) - http://www.nature.com/pr/journal/v58/n4 ... 5732a.html
an in vivo perfused rat intestinal loop Víš co je to perfused? nacpané standartně 4% formalínem a to i za živa a studované ohledně kde čeho, v tomto případě absorbce alfa a beta caseinu. To se samozřejmě ještě nelze dopídit, jaké formy kaseinů byly podávány, ale je téměř jisté, že o surové mlíko nešlo a kdyby, v laboratorních podmínkách už vůbec ne o nesterilizované. Další výzkum ve zkumavce definitivně na samotných kaseinech. Máš pocit, že takové podmínky vyjadřují přirozený stav věcí? Já rozhodně ne.

b) http://journals.cambridge.org/download. ... 17051f9ad5
Pokud by sis polistoval ve vlákně Železo, základní fakta, mohl bys dojít na to, že železo si střádáme celý život a že jeho průběžné množství v těle se neustále zvyšuje s věkem. Nejde tedy u nedostatků, anemií, o množství, ale formy a lidský metabolismus, jak s ním zachází. Ve vlákně HCl-základní fakta, se lze domáknout, že injekce HCl do žil napravuje existující obsah aktivních feritů v těle rozkladerm a přetvořením nepoužitelných, a léčí anemii sama o sobě. Pokud si projedeš svůj uvedený odkaz, co vše inhibituje absorbci železa, zjistíš, že kromě masa vše, od bílkovin rostlinných, přes rostlinné škroby, od flavonoidů přes taniny, od hrachu a obilnin přes čaj po červené víno a řepu je toho na dvě stránky 307-308. Co jako chceš vůbec jíst? Problém je daleko komplexnější, než abys mohl tímhle racionálně argumentovat proti mlíku. To bys musel argumentovat proti konzumaci prakticky všeho, kromě svaloviny zvířat a to bys ještě musel vynechat ryby. To podle mne nejsou racionální důkazy.

c) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1743778
Vzhledem k řádění osteoporosy atd bych si dovolil zpochybňovat výrok, že ve vyšším věku potřebuje člověk méně vápníku. Jsme definitivně hodně ztrátoví. Jde ale i o fosfor, který nutně musí přicházet současně a s tím i magnesium atd. To ani nemluvě o tom, že tělo si při správném metabolismu nadbytečný vápník vyloučí. Snad se podívej do vlákna Bór- základní fakta a nedostatek bóru nebude to jedinné, co způsobuje problémy s metabolismem vápníku a jeho distribucí v těle. Popřípadě číhni do Budwigové, co k tomu má co říct a konec konců i do Jírovce. Svádět ukládání vápníku v cévách na konzumaci mléka považuji za velice neprozřetelné. Z toho, co se mi doposavad podařilo nastudovat, jde vždy o patologie, které vápník (i to nepoužitelné železo) v měkkých tkáních ukládají a problém je řešitelný, avšak nikoliv za pomoci vědismu.

d) http://www.researchgate.net/publication ... al_disease
Totéž co (c)

Pokud najdeš něco lepšího, dej mi vědět. Tohoto druhu odkazů mám už za sebou mraky a nemám potřebu se jimi dál hrabat. Pokud nejde o studii požívání organického a hlavně nepasterizovaného mléka, v porovnání s konzumací průmyslového, je to o ničem. Jinak pokud by Ti moc šlo o to železo, HCL vlákno také obsahuje informaci, že jeho metabolicky nepoužitelné kysličníky usazované v těle způsobují rakovinu. Je tedy rozumnější se poswtarat o to, co v nás už je, než o to, abychom ho do sebe cpali víc. Jinak dobře se prý podle tebou uvedené literatury vstřebává železo z hrnců při vaření. Třeba je tedy železňák řešení, i když na druhé straně niží kdejaký nutrient.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: .... když je to beztak pro většinu lidí takřka nedostupná záležitost ...
Což je základní problém, specielně v kontextu tohoto vlákna. Nebo máš pocit, že takové zločiny by měly projít bez nápravy?

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: hele, už sis konečně nastudoval ten brzlík ??? ... :P ...
Přiznám, že ani náhodou. Je toho moc.
... a přitom jsem Tě k tomu "prostudování thymu" nabádal už při Tvé minulo-roční "obhajobě mlíka" ... ;) ... brzlík je totiž orgán, který během života několikrát změní svou funkci ... (průběžně pak plní funkci jednoho z nejdůležitějších imunitních orgánů, kdy doporučuji přečíst si alespoň https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se ... ovedcu/496 ... + také se významně podílí se na tvorbě "osobnosti")

.. takže ve zkratce: ... brzlík od nejranějšího dětství až zhruba do věku osmnácti měsíců štěpí kasein a jiné součásti mateřského mléka + připravuje/stabilizuje tělo, aby mohlo bez rizik přijímat mateřské mléko ...... poté s tímto však končí, totálně se změní jeho funkce a začíná se specializovat na něco jiného = začne se až do puberty podílet na vývoji pohlavních žláz ...... toliko ve zkratce k jeho funkci ohledně požívání mléka ... tudíž z toho vyplývá, že od 18 měsíců nám jaksi schází mechanismy, jenž umožňují "těžit látky z mléka bez vedlejších účinků a rizik, že se nám bude někde něco nevhodně ukládat, popř. se nám toho bude na druhou stranu nedostávat" ...... což je ten hlavní důvod, proč mláďata savců mohou v době svého prvovývoje žít pouze z mléka a přitom ještě prosperovat ... dospělým je toto však zapovězeno, neb být odkázání pouze na čisté neupravené mléko, tak nás během doby odpovídající době kojení (tedy cca jednoho roku) "čisté mléko spolehlivě přivede do hrobu" (nebo alespoň k jeho okraji) ... :ewhistle: ...

... :bye: ... Anri ..


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše:u lidí (a dá se předpokládat, že by se tak dělo i u zvířat) se to mj. také projevuje snížením IQ jedinců, kteří byli kojeni jen krátce a poté byli "na umělé výživě" ......
To už jsme zase dost mimo.
... nejsme, jelikož tou "umělou výživou" je krom kojeneckých náhražek míněno i jakékoliv mateřské mléko jiného živočišného druhu ...

... jinak jak už jsem zmínil, požívání mléka v určitých období vývoje snižuje IQ, nejvíce mezi 4 až 8 rokem, dále potom v době puberty, což je potvrzeno i Menzou ...... v pubertě navíc, pokud se z výživy vynechá mléko (při jeho náhradě zeleninou), nebo se alespoň notně omezí na jednu sklenku denně, se dospívající děti zakrátko psychicky "změní", kdy poté jsou radikálně odlišni od svých "klackovitých vrstevníků" ...... v rámci naší bandy jsme toto od roku 2006 vyzkoušeli na všech dostupných potomcích a opravdu to funguje !!! ...

... nicméně ještě k té proklamované prospěšnosti mléka ... tu bych byl ochoten uznat snad jedině u mléka kozího, které krom podobného složení k lidskému (při dokonce ještě lepší vstřebatelnosti), má ještě další blahodárné oučinky, u jiných mlík doposavad nezjištěné ... :) ...

... :bye: ... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:b) Kritéria všech statistik jsou omezená a jejich vyhodnocování velice problematické.
... nejsou, statistika je jedním z nepropracovanějších vědní oborů ...
Slavek Krepelka píše:c) Studie, které se zabývají čímkoliv jiným, než použitím surového organického mléka, jsou v tomto případě naprosto bezcenné.
... nesouhlas, jelikož obsah (popř. jejich složení) některých látek v kravském mléce se ne(z)mění ani jejich "průmyslovým zpracováním" ... např. vápník, kaseinové komplexy, atd., tudíž mají na lidský organismus stejné dopady, ať už se jedná o mléko čerstvě nadojené či prošlé "úpravami" ... prašť jako uhoď ... (přičemž upravené mléko představuje v některých ohledech mnohem menší zátěž než mléko přímo od kraviček, na druhou stranu však přináší jiná další rizika, viz. např. zmíněná homogenizace) ... :| ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
pavelv
Starší člen
Příspěvky: 191
Registrován: stř 22 črc 2009 23:06
Bydliště: praha
Dal: 400 poděkování
Dostal: 424 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od pavelv »

A(&F) píše:... nesouhlas, jelikož obsah (popř. jejich složení) některých látek v kravském mléce se ne(z)mění ani jejich "průmyslovým zpracováním" ... např. vápník, kaseinové komplexy...
nesouhlas s nesouhlasem :) , to, ze zustane napriklad stejny obsah vapniku je na nic, kdyz se zpracovanim zlikviduji enzymy nutne pro jeho vyuziti, stejne jako dalsi enzymy a uzitecne travici bakterie. Viz napriklad cast Co pasterizace zabije v tomto odkazu http://www.naturalnews.com/028799_paste ... k_raw.html. Takze, jak tam pisi, misto, aby se vapnik vyuzil na zpevnovani kosti, hodne vapniku se uklada v cevach a zpusobuje kardiovaskularni problemy nebo se usazuje v kloubech a zpusobuje artritidu. A obdobne pasterizace likviduje i dalsi uzitecne latky, treba vitaminy.

Slavek v souboru Pasterizace.doc zminuje Ernesta Güntera. Prikladam kapitolku Znehodnoceni mleka pasterizovanim z jeho knihy Prirozena strava. A velice zajimava je kniha Weston price Nutrition and physical degeneration, Price nekdy v 30. letech navstivil radu narodu a zkoumal jejich zdravotni stav a stravu. nepamatuju si detaily, ale pro nepasterizovane mleko to vyznivalo velmi dobre.

Zda se, aspon mne :D , ze syrove mleko obsahuje spoustu zivota, vetsinou velmi uzitecneho, a prumyslove zpracovani tento zivot znici a mleko potom mnohem vic skodi nez pomaha.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... brzlík od nejranějšího dětství až zhruba do věku osmnácti měsíců štěpí kasein a jiné součásti mateřského mléka + připravuje/stabilizuje tělo, aby mohlo bez rizik přijímat mateřské mléko .... tudíž z toho vyplývá, že od 18 měsíců nám jaksi schází mechanismy, jenž umožňují ...
:enaughty: Nevyplývá. Kdyby po 18 měsíci přestalo tělo štěpit kasein, bylo by naprosto nemožné, aby ho, a to v čisté podobě a ve vysokých dávkách, které do člověka pitím mléka nedostaneš, mohli sportovci a specielně kulturisti využívat pro rychlou stavbu svaloviny. Snad se rozhlídni spíš po empirických výsledcích, než po vědistických teoriích. Vždyť ta parta dodnes neví, jakým mechanismem se dostává kyslík z hemoglobinu do tkání a Ty jim věříš takovýhle složitá výmysly.

Také stojí za povšimnutí, že právě tvarohem, takže téměř 100% kaseinem v sušině, v kombinaci se lněným olejem, lze velice úspěšně léčit nejen raka, ale především všechny pojivové tkáně, což se týče i cév. To je praxe Anri, ne toretizování, a Budwigová skutečně stojí za přečtení, aby člověk pochopil, co se děje specielně v cévách při jejich degeneraci, zacholesterolování a zavápňování. Jenže doba nebožky Johanky Budwigové a surového mléka je prakticky za námi a jak jsem se již zmínil někde jinde, pasterizace, a tím kasein přetvořený na klih, je nejspíše jeden z důvodů, proč její kůra ztrácí na účinnosti.

http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2 ... p?kod=1685
"Sacharidy

Hlavním zástupcem sacharidů v mléce je laktóza. Laktosa se vyskytuje jen v mléce, proto je také nazývána mléčný cukr. Ve směsném mléce od zdravých a dobře krmených krav se její obsah pohybuje kolem 4,8 %. Laktosa je rozpuštěna v přítomné vodě, dodává mléku nasládlou chuť. Laktóza má příznivý vliv na trávení, protože vazbou vody vyvolává zbobtnání střevního obsahu a podporuje peristaltiku. Enzymem β-galaktosidasou se štěpí v tenkém střevě na glukosu a galaktosu. Hlavní význam laktózy z hlediska fyziologie výživy je v tom, že kyselina mléčná, která vzniká v intestinálním ústrojí mikrobiální činností, zvyšuje resorpci vápníku. Ještě lepší využití vápníku nastává při konzumaci kysaných mléčných výrobků. Laktosa je i ideální zdroj uhlíku pro baktérie mléčného kvašení a prakticky fundamentálním substrátem k výrobě kysaných mléčných výrobků. Vedle laktosy jsou v mléce v malých množstvích přítomny i další cukry v malých koncentracích, a to jednak ve volné formě, jednak vázané na bílkoviny, lipidy nebo fosfáty.

U lidské populace je známa řada typů sníženého vstřebávání (malabsorbce) a nesnášenlivosti (intolerance), která se vyskytuje relativně často. Je způsobená značnou redukcí laktosové aktivity ve sliznici tenkého střeva.

Laktosu produkují také bakterie mléčného kysaní, které štěpí laktózu až na mléčnou kyselinu. Mléčné kysané výrobky mohou proto bez problémů konzumovat i lidé s deficiencí laktázy."


Zatímco enzymatický rozklad laktózy je pravděpodobný, a to doslovně dle odkazu s perfused krysama, který jsi dodal, bakteriální je naprosto ověřený a lze celkem spolehlivě spekulovat, že lidi s laktózovou intolerancí postrádají, nebo především postrádají, vhodnou střevní mikroflóru.

Cituji stejný odkaz jako nahoře:
"Vitaminy

V mléce, jako prvotním a prakticky jediném zdroji potravy sajícího mláděte po narození, jsou přítomny veškeré vitaminy, i když koncentrace některých je pouze minimální. Původní obsah vitaminů v mléce po nadojení se cestou ke spotřebiteli snižuje, a to o 50 % i více, vlivem nešetrného ošetřování, při technologických zpracování nebo dlouhým skladování. Mléko obsahuje vitaminy rozpustné jak ve vodě, tak i v tuku. Významný vliv na obsah vitamínů hraje roční doba v souvislost s výživou dojnic."


Další je vstřebávání minerálů, včetně železa. Zde hraje velmi důležitou roli přítomnost vitamínu C, čím více, tím lépe. To platí o mnoha dalších složkách, enzymech atd. jak připomíná Pavel.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... nejsou, statistika je jedním z nepropracovanějších vědní oborů ...
Ano, teoretická samozřejmě. S praktickou je to dost jinak, nemluvě o úmyslných manipulacích výsledků výzkumů. Snad se podívej (asi opět) na toto http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=131285#p131285 mluvíme o stejné partě a o kritériích.
A(&F) píše: ... nesouhlas, jelikož obsah (popř. jejich složení) některých látek v kravském mléce se ne(z)mění ani jejich "průmyslovým zpracováním" ... např. vápník, kaseinové komplexy, atd. ...
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=131275#p131275
Slavek Krepelka píše: A až se někdo pozastaví nad slovem zahlenění, ať si uvědomí, že ohřátím mléka nad 45°C se kasein rozpadá na kaseinový klih. Jaké to :shock: překvapení, co? ...
:shock: Mám pocit, že na tohle nemám čas. Já si ho dal s dohledáním této informace a pokud o ni máš zájem, dohledej si ji sám. Zároveň dochází k tomu, že se mění vazby vápníku i fosforu v bývalém kaseinu a jejich biodostupnost klesá. Já s tímhle vážně končím.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Potravinový zločin

Příspěvek od poota »

Tak nám asi do diskuze přibude další "mléko" a to mléko umělé :shock:
http://magazin.aktualne.cz/umele-vyrobe ... erm=link_2
Cituji:
"Vyvinutá směs obsahuje pouze základní bílkoviny pocházející z živočišných kvasinek, tuky ze zeleniny, cukry a minerály jako vápník a draslík. Výsledkem farmaceutického procesu je podle biologů "velmi chutné a trvanlivé mléko, a to i bez pasterizace.""

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Umělé mléko z "Křemíkového údolí" ...

Příspěvek od A(&F) »

... když u něj pomineme absenci pesticidů, léčiv a hormonů, tak navíc z etického hlediska je to mnohem lepší alternativa, než ono "mléko", které lze nyní koupit ... už aby bylo běžně k sehnání a nahradilo to, co se dnes prodává "na pultech obchodů" !!! ...
"Hodně lidí tvrdí, že žije ekologicky. Pili byste ale mléko, kdybyste viděli podmínky, ve kterých musejí krávy žít?“
... neb to je také přesně jedna z věcí, která mi na mlíku silně vadí: ... tele = odpadní produkt moderního mlékárenského průmyslu ... :( ...

... na vlastní oči jsem měl totiž možnost před lety vidět, v jakých podmínkách se odchovávají telátka ... (kravám ihned odebraná po otelení, aby zbytečně neodsávala "drahocenné mléko", které lze výhodně zpeněžit ... několik dní po porodu pak řve máma i tele ...... chovaná posléze jednotlivě, v malých umělohmotných zamřížovaných boxech, ve kterých se pomalu ani nemohou otočit, pouze s výhledem na ostatní "spoluvězně" ... to aby se zamezilo přenosu infekčních chorob ... vykrmované potravou chudou na železo, aby jejich maso "neztmavlo" a mělo tak "vyšší tržní hodnotu" ... kdy ty chuděry přírodu většinou uvidí jen tehdy, když je z těchto šílených podmínek převážejí rovnou na jatka, ... skrz šprušle kamionů, ve kterých jsou na husto natěsnána ... :cry: / :bhead: ) ..... zkrátka chov dohnaný ad absurdum ... při honbě za pěnězma z něj bezohledně vytěžit vše až do posledního halíře, bez ohledu na zdraví, psychiku a práva zvířat ... naprosto neskutečné !!! ...

... přestože nejsem vegetarián, tak znám spoustu "maso nežravců", kteří však ale pijí mléko ... a divím se, že jim přitom nevadí, za jakých podmínek vlastně vzniká ... :? ... jen málo z nich se kvůli tomu stane vegany ... :| ...

... Anri ...

Obrázek


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Umělé mléko z "Křemíkového údolí" ...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše:... ... neb to je také přesně jedna z věcí, která mi na mlíku silně vadí: ...
Nazdar Anri. Mně takové manýry spíš vadí na průmyslovém hospodaření a netýká se to zdaleka jen mléka, ale v podstatě všeho. Jinak jsem se chtěl zatra přesvědčit, jak je to s kaseinem. V podstatě jak jsem pochytal, ale hlouběji do detailu. Tady to máš.

http://eprints.lib.hokudai.ac.jp/dspace ... 83-301.pdf
http://books.google.ca/books?id=xBaz5ow ... is&f=false

V kostce:

Tepelná stabilita kaseinu se týče pouze všeobecné schopnosti kaseinu se "nezdrcnout" (neztvarohovatět) někde do 140°C (UHT-Trvanlivé mléko), záleža na mnoha faktorech, z nichž nejdůležitějším je PH. Nicméně, to nehovoří nic o rozpadu klastrů kaseinu při zvyšování teploty nad cca 45°C. Zatímco klastry se shlukují adhesivními silami, rozpadají se jejich kohesivní (valenční) spojení za úniku nitrátů, vápenných solí, fosforových solí, rozpadu mnoha enzymů a jejich deaktivace a dochází k celkové denaturaci kaseinu. Velikost klastrů se zmjenšuje a samozřejmě jich přibývá. Definitivně tedy dochází při pasterizaci k chemicko-biologickým změnám kaseinu závislým na teplotě a délce setrvání při danné teplotě. Ačkoliv nekteré zdroje tvrdí, že kaseinový klih (prášek) je ve vodě rozpustný, není tomu tak. Jde o disperzi. Po zaschnutí se kaseinoévý klih stává voduvzdorným.

Že jsem dostal další "osvícení" a pohledal. Další (de)generace tepelné pasterizace už bude páchána průtokovýma mikrovlnkama. http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 104614.htm Mňam mňam.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Bardioc
Starší člen
Příspěvky: 134
Registrován: sob 11 dub 2009 16:21
Dal: 19 poděkování
Dostal: 74 poděkování

Re: Umělé mléko z "Křemíkového údolí" ...

Příspěvek od Bardioc »

"Hodně lidí tvrdí, že žije ekologicky. Pili byste ale mléko, kdybyste viděli podmínky, ve kterých musejí krávy žít?“
A podmínky dělají lidé. Lidé? Kdybych je nazval zvěří, tak bych skutečná zvířata urazil. Dejte si to na 1:00:17. Ale za shlédnutí to stojí celé -


Žádná budoucnost nenapraví, co zmeškáš v přítomnosti. A. Schweitzer.
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“