Pánové, omlouvám se, že jsem způsobil takový zmatek - obrázek je v pořádku, ale jeho podstatu jsem měl vysvětlit zcela jinak.
V žádném případě nejde o nějaké zesílení nebo o zdvojnásobení účinku magnetu díky tomu, že ho někam připevníme.
Když měříme (nebo když jen pocitově pozorujeme) silové účinky mezi magnety, ve finále vždy řešíme situaci, kdy je jeden magnet upevněný, a to ať už rukou, nebo v konstrukci. Bez ukotvení jednoho z nich bychom samozřejmě nic nezjistili/nezměřili. Ale když je jeden magnet uchycen, už můžeme vnímat sílu. Ovšem tato síla je ve své podstatě výslednicí součtu těch dvou zmíněných sil. (První složka síly vzniká na pohyblivý magnet přímo od pole magnetu uchyceného. Druhá složka síly vzniká tím, že protější magnet je "zapřen" o konstrukci.) Zřejmě jste to nikdy nemuseli řešit, protože podržením dvou magnetů u sebe jste prostě měli nějakou sílu a neměli jste potřebu řešit, jestli je to ve skutečnosti složenina dvou sil. A ano, v mnoha případech vám bude tahle moje nelibá připomínka k ničemu. Jenže já jsem během své práce narazil na případy, kdy jsem toto musel zohlednit, abych (prostřednictvím síly) získal správné hodnoty zrychlení magnetu. Když jsem na to omylem zapomněl, vycházely mi ptákoviny.
Pokud byste se na můj kontroverzní obrázek chtěli podívat ještě jinak, aby to bylo lépe pochopeno...
Horní část obrázku by mohla popisovat situaci, kdy se najednou z ničeho nic u sebe objeví dva magnety, které jsou uchyceny třeba na pojezdech, jež jim nedovolí se otočit a přicucnout se k sobě, ale dovolí jim pouze se přímočaře od sebe oddálit, pokud jsou tedy magnety orientovány stejnými póly k sobě. A teď to hlavní - v této situaci existují dvě síly. Jedna síla uvádí do pohybu jeden magnet díky tomu, že se nachází v poli druhého magnetu a obráceně - druhý magnet je rozpohybován silou, která vzniká díky jeho přítomnosti v poli prvního magnetu. Pokud jsou oba magnety stejné, obě tyto síly jsou stejně veliké a oba magnety se od sebe vzdalují stejně prudce. ... Můžeme tu tedy sledovat nějaký charakter rychlostí magnetů, a nebo ještě lépe - charakter vzájemné(!) rychlosti magnetů.
V dolní části mého obrázku je jeden magnet upevněn. Díky tomu je pak zrychlení pohyblivého magnetu oproti první situaci dvojnásobné. A aby nám všechno pěkně sedělo, charakter vzájemné rychlosti je tedy stejný jako v prvním případě.
Ještě jednou se omlouvám za to, jak nevhodně jsem v prvopočátku tuto záležitost nastínil.
Pokud byste chtěli rozvíjet polemiku na toto téma, asi by bylo vhodnější pokračovat ve vláknu
Magnetismus - Teorie ... (Jedná se tedy hodně o newtonovskou záležitost, takže by připadalo v úvahu i jiné vlákno, ale řekl bych, že je tato "silová" věc tak specifická právě díky magnetismu, že mi přijde vhodnější opravdu spíš vlákno Magnetismums - Teorie...