jarda ovčák píše:Myslím, že ta chladná voda a to další má nějakej smysl.Teplá a studená voda dělají jiné divy... Ty kamínky nemusí být všechny stejné....
Říční štěrkopísek by mohl být von....Ostatně, když si vezmete reflexní body na spodku chodidla, tak to prostě logicky fungovat bude......Pro ty zvídavější.... mám o tom knihu, dám ji v plen, zkusím to nějak vyprosit přes ty, kteří již pomohli.
Je to opravdová pecka , která dnes nemá obdoby.
U nás to byl p. Ing Jiří Janča, CSc.,(1924 - 2005, evropsky proslulý terapeut alternativní medicíny), který
Reflexní terapii k nám "přinesl". Po něm se v ČR a SR realizují v tomto oboru manželé Patakyovi (
http://www.patakyovi.cz). Kromě popisu metody Reflexní terapie upozorňují právě na přirozenost bosých nohou v přírodním prostředí (venku), kde k reflexní terapii nohou dochází samovolně. Také vznik určitých "bolestí" při této chůzi dávají do spojitosti s moudrostí organismu, který potřebuje povzbudit činnost orgánu přes jeho reflexní plošku na noze. Náhrada za přirozenost je nádoba s kamínky.
Skutečný návrat k přírodě není možný bez bezprostředního kontaktu chodidla se zemí. Alespoň 1x týdně po 15 min. je třeba si dopřát tuto stimulaci chodidel a látkové výměny. Při chůzi nebo běhu se úplně uvolníme, protože k poranění může dojít jenom na dysfunkční reflexní plošce, což zase až tak nevadí, naopak za silnou stimulaci poděkujeme. "Bosování" má význam i z energetického hlediska spojení se zemí (Zemí). učebnice Reflexní terapie, Praktická reflexologie - J.Pataky
J.Janča se věnoval také Reflexní terapii rukou. V tomto mi přichází na mysl vědecký poznatek, že řečové centrum u dětí je spojen s jemnou motorikou ruky (kreslení, stříhání, mačkání, hnětení plasteliny,...), což odpovídá masáži palci na němž jsou z vnitřní strany plošky mozku, mozečku, hypofýzy...)
Mně Reflexní terapie pomáhá při zažívacích potížích, při onemocněních používám univerzální bod "C" a projedu celou plosku. Jinak ji semtam použiji preventivně (masáž celého chodidla), dcera ji při potížích požaduje, stejně tak manžel. V létě s dětmi běháme naboso běžně.
Dle bolestivosti jednotlivých plošek se diagnostikuje problém odpovídajícího orgánu. Jedna z knih Patakyů zde -
http://ulozto.cz/xV9NuGc/masaz-b-j-pata ... ostika-pdf
Voda a její působení - to je téma, které mě v současnosti moc zajímá, ale ještě nemám načteno vše, co bych chtěla. Velkou roli pro mě sehrál ruský dokument o vodě jako nosiči informací; (děkuji moc za něj někomu tady z fóra)
Mimo jiné zahraniční a významné autory zabývající se vodou je to
Vincenz Priessnitz, (1799-1851) objevitel vodoléčby. Objevil její základní kámen, který spočívá v tom, že studená voda zavádí teplo a sílu do orgánu a povzbuzuje cirkulaci krve tam, kde se s ní dostává do styku. Do jeho doby lékaři používali teplou vodu tam, kam chtěli teplo zavést, a studenou tam, odkud je chtěli odvést. P. Priessnitz objevil další základní myšlenku, a sice, že studená voda je osvěžující a uzdravující jen tehdy, když kůže je teplá, nebo v potu. Prameny živé vody - Miloš Kočka
"Ve všech pokojích pro nemocné musí být okna dokořán a čerstvá voda pro ty, kteří v horečce chřadnou žízní." Rodinná kniha o vodě Vincenz Priessnitz světový přírodní léčitel - Miloš Kočka
Což mi opět evokuje to spojení nádoby s kamínky (Reflexní masáž) se studenou vodou (vodoléčba) a chození na boso v ranní rose
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
NÁDHERA.
A to zásadním způsobem pomáhá při odkyselování těla (čerstvý vzduch + pohyb + Reflexní masáž + vodoléčba + psychoterapie v přírodním prostředí)