Jo, napsala jsem to zbrkle, ... mělo tam bejt lomítko. Gravitační i třecí síla je v newtonech, samozřejmě kg m/s2.Akord píše:Co kdyby jsi se započetla do bilance osob i sama...zatím je to slabé jak fyzikálne, tak i jako vtipGabča píše:....že gravitace není nic podobného jako tření, ale víte, že podle fyziky jo? obojí je zde měřeno v newtonech kg*m*s2. U jednoho je to ale špatně... uhádnete u kterého?
K ostatnímu... O.K.
![Neutral :|](./images/smilies/icon_neutral.gif)
Tak jestli bys byl ochoten (nemusíš, já jen že jsem v internetové nabídce ztracená a Ty to znáš jako svý boty) ... mi poradit .......... kde objednat, jak kam co zapojit .... když bych chtěla elektromotor ....
1. velikost - tak odhadem něco kolem půl kilogramu
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
2. výkon - tak když to bude půl kila, tak ... 9,81*půl kila je cca 5 N, pro rozjezd ještě navíc třeba jednou to samý, takže 10 N.... zkrátka váha motoru krát dvacet. Stačí takhle v newtonech, nebo chceš waty?
3. účinnost dynama - odhadem ... jestli to bude na tom čtyřmetrovém lanu, budu potřebovat aspoň 70%, účinnost motoru dokonce 80%. Ale jestli to neexistuje, tak se třeba udělá delší lano... stačí to takhle v procentech?
4. tvar - aby se to dalo pověsit, a namotávalo se nebo šplhalo po laně nahoru a dolů
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Ale jestli nechceš, samozřejmě nemusíš, jen jestlí Tě to i samotného zajímá. Nechci ten motor, jen odkaz na něj. Moc děkuju Gabča