Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Potravinový zločin

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: .... bylo od Tebe slušností se mi veřejně omluvit ...
Tímto se Ti Anri veřejně omlouvám za to, že "Nejsem Don Quixote".

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od poota »

A(&F) píše:... přičemž k nákaze možnými chorobami s až potenciálně smrtelnými následky stačí i jediná pozřená bakterie...
K tomu bych si dovolil čistě jenom pro upřesnění dodat: ..., která najde v organizmu podmínky vhodné pro její další zdárný vývoj!
Tento dodatek považuji za krajně důležitý, protože při neuvěřitelném množství nejrůznějších bakterií, s kterými se dennodenně setkáváme, bychom už dávno museli sejít se světa na všechny možné i nemožné choroby, pokud bychom ovšem již předtím neumřeli strachem z nákazy.
Takže i já patřím k těm, kteří se domnívají, že než se ze všech sil snažit pobít všechny bakterie světa - je mnohem důležitější vybudovat si, byť za značného úsilí, co nejzdravější organizmus a spolehnout se na to, že si s kdejakou bakterií poradí sám. A pokud by přece jenom ne úplně sám, tak že mu můžu relativně snadno pomoci některým ze způsobů, o nichž jsem se dočetl a nebo ještě dočtu na Fóru u Pramene :lol:

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... nicméně, když jsem žádal o Tvé vyjádření ke "kravským těhotenským hormonům v mléce" ... Tě i tady musím zklamat, jelikož ani v tomto případě nemáš pravdu ... :dknow: ... tak, jak jsi to popsal, by to fungovalo v přírodě nebo v přirozeném chovu ... nikoliv však ve velkochovech .... ... takže věz, že krávy jsou březí tak často, jak jen to jde ... po otelení se při první možné příležitosti opět "násilně" zapustí a mezitím, krom doby zaprahování (jak ty říkáš "během suchých dnů") se mezitím imrvére furt dojí hlava nehlava .... hormony nehormony ... ale kdo by to přece řešil ... ;) ...
Tímto se Ti omlouvám za svou nedůslednostr a zároveň Ti děkuji za vytrvalost. Ještě jsem si dal práci a dohledal dále a ano, velkochovy dojej krávy převážně v době, kdy jsou březí. Pokud jde o cykly telení u dojnic (v Americe) uvádí se 2-4 a ve vyjímečných případech více, až 14. Problém s více cykly je zapříčiněn vysokou nemocností a to nejen mléčných žláz. To nemluvě o umělých hormonech a antibiotikách atd.

Tolik k průmyslové produkci mléka.

Co se týče přirozených hormonů, a tady jsem musel vlízt do člověčího kojení, abych se k nějaké srozumitelné informaci dostal, produkce spousty z nich, specielně ženských hormonů, především estrogenu, se v mateřském těle dramaticky snižuje vypuzením placenty. Tím lze celkem bezpečně předpokládat, že mléko z březí krávy je podstatně nadupanější ženskými (a dalšími) hormony, oproti mléku z krávy, která březí není. Nicméně, stejně je bohaté na spoustu hormonů a vzhledem k tomu, že většina odborné literatury se odvolává daleko více na postuláty, teorie a hypotézy jejich funkcí a principů, než na klinická fakta, nemám zájem se pouštět do jakéhokoliv teoretického komentáře, co tyto hormony mohou člověku napáchat.

Na straně druhé, opět bych Ti rád připoměl, že všude mluvím o mléku organickém a nepasterizovaném. Do těhle průmyslových problémů se mne snažíš zatáhnout Ty a v podstatě jsou pro účely diskuze organického nepasterizovaného mléka, o kterém mluvím já, naprosto mimo mísu. To se týče i Tvé zkušenosti s Tvým neplodným kámošem. To ani nemluvě o tom, že příčiny mohou být celkem kdekoliv, začínaje psychikou. Pokud bere mlíko z automatu, není v žádném případě zajištěno, že jde o mléko z krav pěstovaných skutečně organicky a nepochází z březích krav, což mi připomíná, že slovem "telná" je nejspíše míněna březí.

Jen tak mimochodem, jsou zaznaménány případy kdy se stalo, a je možno u žen vyvolat tvorbu mléka psychicky, což si "některé kultury" nějak navozují, anžto to považují za rajcovní, a v ještě podstatně vzácnějších případech i u mužů. Bohužel nejsem schopen dohledat literaturu kdy, jak a za jakých okolností.

Na straně druhé, pokud se podívám na kdejaký náboženský stravovací kód, lze v nich najít kde co, od vyjmenování či všeobecných pravidlech na téma která jídla jsou k jedení a kterým je přikázáno se vyhnout, nevzpomínám si na žádný, který by jmenoval mléko jako zakázanou potravu, které se musí člověk vyhnout. Tohle Anri, je tisíciletá zkušenost zakotvená v historii lidstva. Na straně druhé se lze dopídit ve vlákně urinoterapie, že mnoho národů v minulosti a některé i v přítomnosti poukazují na léčivé účinky nejen pití čuriny, ale také mléka, popřípadě kombinace. :D To ani nemluvě o přidávání kravského lejna do toho vynikajícího nápoje a vše bez pasterizace, zato však skutečně čerstvé, ne pouze označené za čerstvé. Z této zkušenosti lze celkem bezpečně usoudit, že vědecké počítání mikroorganismů je k :ptrain: zatímco budování a udržování si vlastní imunity je jedinnou spolehlivou metodou nikoliv jak si uchránit zdraví před bídnými bakteriemi atd, ale jak zdravě žít a navíc s daleko čistší hlavou.

Pokud tedy budeš chtít dál debatovat neprospěšnost průmyslového mléka, snad ho nazývej "plíko", nebo "blíko", nebo tak nějak, ale to už bude s někým jiným.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: PeSS: ... a mmch, pokud chceš i nadále tvrdit podobné "nesmysle", jakože např. zdrojem přenosu TBC je především mléko :shock: , tak si o tom, prosím laskavě, nejdříve něco málo přečti .... kdekoliv ... :ewhistle: ... ano, z neupraveného mléka se sice přenést může (i proto se mléko pasterizuje), mléko ale rozhodně není hlavním prvkem přenosu ...

Edit [141105/23:10]: ... omlouvám se tímto Slávovi, jelikož mi v odstavci vypadl kus věty, tudíž to pak vyznělo přesně naopak ... :D ... správné znění je níže

PeSS: ... a mmch, pokud chceš i nadále tvrdit podobné "nesmysle", jakože např. někdo tvrdí že zdrojem přenosu TBC je především mléko :shock: , tak si o tom, prosím laskavě, nejdříve něco málo přečti .... kdekoliv ... :ewhistle: ... ano, z neupraveného mléka se sice přenést může (i proto se mléko pasterizuje), mléko ale rozhodně není hlavním prvkem přenosu ...
Pokud vím jsem nikdy netvrdil ani to, že někdo tvrdí. Maximálně jsem se mohl zmínit, že tvrdil, takže v čase minulém, ale nemůžu jaksi najít ani jedno. Můžeš mi prosímtě pomoc to najít?

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: přičemž k nákaze možnými chorobami s až potenciálně smrtelnými následky stačí i jediná pozřená bakterie nebo vir, která u vás najde útočiště [/color]
Výrok vskutku šalamounský. Uvědomuješ si, že ve střevě člověčím hostuje cca 135 000 druhů, nikoliv jedinců, různých bakterií, včetně zlatého stafylokoka a kde čeho, které u nás nalezly útočiště? Co tam je všecko za další breberky včetně virů ani nemluvě. Uvědomuješ si, že žaludeční HCl, pokud není člověk úplně bez ní, si s jedincem definitivně poradí? Docela by mne zajímal zdroj tohoto tvrzení. Co jsem na tohle kdy narazil, vždy byla řeč o nějaké minimální infekční zátěži nutné k vyvolání infekce a vždy udávaná v relativně ohromujících číslech, srovnatelných s normou na blíko.
A(&F) píše:.... výše uvedená množství mikroorganismů v syrovém mléce byla normami stanovena ...
V podstatě mi ani není jasné, jak na to číslo někdo došel. Čistě logicky je naprosto putna, jestli pasterizací zabiješ v blíku tři bakterie, nebo tři miliardy. Navíc ani UHT pasterizace nevybije všechny mikroorganismy a kdo ví, co je mezi těma nevybitýma, nicméně je toho tak málo, že je z toho trvanlivé blíko.

Jinak snad připomenu: "Vzhledem k tomu, že všechny tyto patogeny se kolem nás štědře vyskytují v běžném prostředí, je nanejvýše pravděpodobné, že se vyskytují i v mléce. Proto je potřebná jeho pasterizace."
Nicméně uznávám že mléko je pro bakterie živinou a že se v něm vesele množí a kdo kdy dělal tvaroh, či jogurt, si je velice dobře vědom, že různé druhy bakterií jsou dost závislé na teplotě mléka (i blíka) a pokud se dostane navrch laktobacilům a streptokokům, tedy dochází ke kysání, dochází zároveň k potlačení množení ostatních druhů bakterií. Nepasterizované blíko se chladí pro přepravu a skladování aby neskejslo, čímž se dává zelená bakteriím, kterým se daří za studena lépe, než kysacím bakteriím, kterým to nedělá dobře. Po pasterizaci blíka je to ale celkem fuk, kromě vlivu na chuť.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od poota »

A(&F) píše:.. tudíž byly normy logicky nastaveny tak, aby se eliminovalo nebezpečí možné různé nákazy ..... platné současné zákony povolují max. 100.000 různých živých mikroorganismů na jeden mililitr mléka ...
To znamená, že i v pasterovaném nebo UHT mléce se dá docela klidně najít ta "jediná" bakterie, která je potřeba k úspěšnému nakažení se :(
V syrovém mléce je jich sice několikrát více, ale pokud je imunita natolik slabá, že se těm bakteriím neubrání, tak už je skoro jedno, jestli jich do sebe dostane člověk několikrát víc rovnou a nebo jestli se na stejný počet namnoží až v něm.
Pořád mám dojem, že je nejrozumnější řídit se tím, jestli vlastní tělo dostupné mléko snáší a dělá mu dobře a nebo jestli ho nesnáší a dělá mu zle. A pak je lhostejné, co konkrétně v tom mléce to způsobuje, tedy jestli bakterie a nebo hormony.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Pasterizace mléka a co s tím souvisí

Příspěvek od A(&F) »

poota píše:To znamená, že i v pasterovaném nebo UHT mléce se dá docela klidně najít ta "jediná" bakterie, která je potřeba k úspěšnému nakažení se :(
... výše zmiňovaná norma (pokud to chápu správně) se vztahuje k "surovému mléku", tj. k jeho skladování na farmách a pro jeho převoz do mlékáren (nebo snad z toho, co jsem napsal, to není dost jasné" ??) ... ale pro mléko určené ke konzumaci (v ohledu na počet živých choroboplodných mikroorganismů) jsou normy podstatně tvrdší ...

... a co se týče UHT, tak: .... "Metoda UHT je založena na krátkodobém zahřátí (1–2 sekundy) na teplotu 135-150 °C. Zahřívá se nepřetržitý proud mléka. Hlavním cílem je zničení endospor bakterie Clostridium botulinum, která vytváří toxin v potravinách připravovaných a skladovaných za anaerobních podmínek (tj. za nepřístupu vzdušného kyslíku). Nejznámější je UHT mléko, ale používá se i při balení ovocných džusů, krémů, jogurtů, vína, polévek, konzerv a podobně.

Vysoká teplota spolehlivě zabíjí všechny mikroorganismy a díky krátké době ohřevu přitom chrání výživné složky potravin. Zároveň urychluje proces zpracování potraviny. Na druhou stranu se například mléko po otevření rychleji zkazí, protože v něm není žádná přirozená ochrana pomocí bakterie Lactobacillus."
(toliko zdroj: ... http://cs.wikipedia.org/wiki/Ultra-high ... processing)

... navíc, během plnění se obaly sterilizují horkým peroxidem vodíku ..... díky tomu všemu UHT konzervované potraviny potom při skladování (za předepsané max. teploty do 24°C) vydrží v neporušeném obalu i několik měsíců bez toho, aniž aby se zkazily ... protože pokud by v nich zbyly nějaké bakterie, tak by se při pokojové teplotě vesele množily a obal by se zakrátko nafoukl ...
poota píše:... ale pokud je imunita natolik slabá, že se těm bakteriím neubrání, tak už je skoro jedno, jestli jich do sebe dostane člověk několikrát víc rovnou a nebo jestli se na stejný počet namnoží až v něm.
... ne, není to jedno, jelikož pro rozvoj nemoci je právě především velmi rozhodující počet počátečních elementů ...... i pokud je tělo slabé, tak si většinou s poradí malým počtem choroboplodných zárodků ..... ale pokud se hned v samém počátku musí potýkat s velkou armádou, tak se potom již nemusí stačit "mobilizovat" ...... nezapomeň, že mu to také nějakou chvíli trvá, než vytvoří potřebný počet protilátek ...... navíc čím větší počet "útočníků", tím větší pravděpodobnost, že některý z nich přežije obranu ...
poota píše:A pak je lhostejné, co konkrétně v tom mléce to způsobuje, tedy jestli bakterie a nebo hormony.
... to teda rozhodně není :!: , jelikož každé z nich má svá specifika ... zvláště potom u dětí ve vývoji ...
Slavek Krepelka píše:Uvědomuješ si, že žaludeční HCl, pokud není člověk úplně bez ní, si s jedincem definitivně poradí?
... to sice ano, ale pouze jedině tehdy, pokud projde žaludkem ...... bohužel, spousta choroboplodných zárodků je schopna do těla proniknout ještě dříve, než se tam dostanou ... :( ... a teď nemluvím pouze o sliznicích v ústech, hrtanu, hltanu a jícnu, ale i o nosohltanu, průdušnici, průduškách a plicích ... neb to všechno jsou místa, kudyma jsou schopny choroboplodné zárodky z potravin se dostat do těla ...... aneb snad ne ??? ... :ethink: ...

... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Surové mléko ...

Příspěvek od A(&F) »

... pánové, nevím čím to je, ale mám nutkavý pocit, že až příliš bagatelizujete má varování ohledně možnosti nákazy, jenž lze bez velké námahy získat prostřednictvím "natur mléka" ... :? ...

... hele vy dva, Slávku a Pooto, viděli jste už někdy úplně zblízka spokojeně si přežvykující kravičku, které je dopřáno pastvy na zelených pláních ??? ... a cožepa jsou ty malé černé váčky, takové ta malé naducané bobulky, co se nachází na ní porůznu nachází ??? ...... aááá, tak ony jsou to klíšťátka ... :D ... tak to je dobrý, nad tím přece můžeme mávnout rukou ... dyť z toho je maximálně tak "středoevropská klíšťová encefalitida", ale kterejpak dochtor by ji u vás hledal, když do přírody téměř vůbec nechodíte a klíště jste už dlouhé roky evidentně neměli ...... tak to pak zřejmě asi zdiagnostikuje nejspíše chřipku ... :evil: ... nicméně v okamžiku, kdy v následné druhé vlně budete mít z ničeho nic bolesti hlavy a budete silně zvracet, tak to už mu raději řekněte o pochlastávání tepelně neupraveného mlíka z bio.farmy (nebo klidně i z mlékomatu), třeba díky včasnému nasazení nepříjemně silných medikamentů (které jsou schopny zabít člověka už samy o sobě) se stačíte vyhnout zánětu mozkových blan nebo mozku ... ale nejspíše už asi ne ... :ewhistle: ...

... anebo, co byste řekli třeba na takovou listééérii ... :ethink: ... horečka, bolesti svalů, nechutenství, průjem, atd. ... opět spoléháte na to, že v tom bude někdo (ze studovanejch mudrů) hledat hned v samém počátku zrovna tuhle nemoc ??? ... :dknow: ...... no, ale co, třeba nepatříte do cílové skupiny lidí se sníženou imunitou nebo ke "geronťákům", tudíž pak neskončíte "penálu nohama napřed", ale odbyde se to pouze některou z jejích lehčích forem (např. pouze zánětem mozku) ... popř. nejste budoucí maminka, která podlehla vizi "nadstandardně zdravého děťátka" :baby: , tudíž mu již v prenatálním stadiu bohatě dopřává "zdravého nekrabicového mlíčka" (namísto toho teď v slzavým oudolí řeší, proč o to vysněné mimčo vlastně přišla ... a přitom byla tak neskutečně "opatrná" a tolik moc se "snažila" ... :cry: ) ...

... mám pokračovat dál ??? ... jelikož v neupraveným mlíce toho ještě pořád zbejvá dost, na co "si vypěstovat imunitu" zkrátka nelze !!! ...

... mno, přiznávám se, že vás v posledních dnech příliš moc nechápu ... (stejně tak i ty, co vám tu tleskají za "nabádání k pití tepelně neupraveného mléka"), ... teda vlastně vůbec ...... neb sice tu na jedné straně již dlouhá leta ochotně rozdáváte poměrně rozumné rady (ve snaze pomoci lidem od jejich "bolístek"), ale potom je "surovým mlíkem" poňoukáte, aby neskutečně riskovali ... čímž si v podstatě zahráváte s jejich zdravím ... to fakt nechápu ... :| ... (a dokonce jsem z toho "smuten") ...

... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Surové mléko ...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... aááá, tak ony jsou to klíšťátka ... :D
:evil: Krásný to scénář nám tu maluješ na zeď.

Když už těm studiím tak věříš -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9697358
"Despite the observation of TBE cases after consumption of raw milk from cows or goats, so far the proof of the alimentary route of human infection has not been possible. In the regions of southwestern Germany, where TBE is known to be endemic, milk-borne TBE infections have not yet been observed. To assess the significance of raw milk consumption for viral transmission, a cross-sectional study (114 forestry workers, 177 individuals exposed during their leisure-time activities, 170 non-exposed individuals) and a case-control study (50 TBE patients, 150 controls) were carried out. The results of the study show that both the time spent in the endemic region and also the professional exposure to ticks do influence TBE seroprevalence, whereas the consumption of raw milk (milk directly from the farmer) is no major risk factor for TBE infection or disease. Among leisure-time activities, only hunting has an effect comparable to the one of the professional exposure to ticks. Besides epidemiological data obtained in humans, serological investigations of cows were performed. Here it is shown that milk-producing animals are involved in the natural transmission of TBE virus. Since former studies had shown that TBE-viremic animals excrete the virus with the milk--although over a short period and in low concentrations--the occurrence of milk-borne TBE infections cannot be excluded in the endemic regions of south-western Germany. However, from the epidemiological point of view, their significance may be neglected. Vaccination has proven the most reliable means of TBE prevention, irrespective of the route of infection."

Sečteno a podtrženo - ačkoliv mléko pasených krav obsahuje viry encefalitidy, z epidemiologického hlediska je to zanedbatelné, protože koncentrace viru v mléce je velice nízká a krátkodobá.

No a když si vezmeme v potaz, že principem očkování je vystavení organismu patologickému agentu, třeba viru, a to buďto nějak poškozeného, nebo i živého, ale v množství, které nedokáže vyvolat samotnou nemoc, snad bychom mohli těm pasoucím se kravám být vděční za to, že nám vlastně zprostředkují přirozené očkování.

No a aby nedošlo k mýlce -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21186771
"A total of 119 unpasteurized milk samples taken from 63 cows, 29 goats and 27 sheep bred on 8 farms situated on the territory of the Lublin province (eastern Poland), an area of risk of tick-borne encephalitis (TBE), were examined for the presence of RNA of tick-borne encephalitis virus (TBEV) by the nested RT-PCR method. Milk samples were also tested for the presence of anti-TBEV antibodies by ELISA test. By RT-PCR, the greatest prevalence of TBE virus was found in the milk of sheep (22.2%), followed by milk of goats (20.7%) and cows (11.1%). By ELISA, the greatest prevalence of anti- TBEV antibodies was found also in the milk of sheep (14.8%), followed by milk of cows (3.2%) and goats (0%). The results suggest a potential risk of infection with TBEV by drinking raw milk on endemic areas of TBE, and indicate a need for milk pasteurization before consumption."

Nejvíc viru encefalitidy bylo shledáno v mléce ovcí (22.2%), pak koz (20.7%) a nakonec krav (11.1%). V počtu protilátek vedou ovce (14.8%), následují krávy (3.2%) a poslední jsou kozy (0%).

Takže ačkoliv nejvíc ovcí nám v mléce předá viry, zároveň nám jich nejvíc poskytne imunních protilátek, zatímco kozy nám sice poskytnou virus, ale žádné protilátky. Takže, pokud můžeme mluvit o schopnosti mléka nám poskytnout přirozenou vakcinaci nízkým počtem živého viru, což je očividné, z MuDrologického hlediska se jako nejmenší riziko nákazy jeví ovce a krávy, ale nikoliv kozy. Na straně druhé, metody a teorie výzkumů jsou cokoliv, jen ne dokonalé, a kdo ví, jak je tomu s těmi viry a protilátkami ve skutečnosti, co dalšího hraje roli. Praxe však poukazuje na to, že ačkoliv jsou v mléce skutečně přítomny patogeny, k nákazám z mléka jaksi nechce moc docházet.

Jinak v Kanadě jsem snad na sobě klíště nikdy nechytl, akorát na psech, i když jsem cca 13 let měl dům v křoví a byl víc venku, než vevnitř, zatímco tady už jsem ze sebe ňoupal dvě, obě řádně zažraná ve spuchlé, rudé pokožce. Řešil jsem to podobně jako Českymo řešila pavoučí kousanec, tedy přiložením HCl a to přímo na klíště. V prvním případě HCl 1:150, ale ve druhém, že jsem si chtěl odzkoušet mou toleranci na vyšší koncentraci, jsem použil HCl 3.5% chemickou. Kupodivu ani po 4 hodinách této koncentrace nedošlo k jakémukoliv poleptání pokožky. Po sundání obkládku jsem klíště v obou případech odškrábl nehtem bez nějakého točení a vymalováno. V podstatě jsem si však přivodil obě ty klíšťata sám tím, že jsem to očekával. Stačí se rozhodnout, že se do Tebe nepustěj a ony Ti daj pokoj. I to je vyzkoušeno. Je to jen v hlavě.

No a Anri, snad nech toho věštění, kdo co a kdy dělá, či nedělá. Nějak se Ti nedaří a to platí nejen v mém případě, ale i u Petra, který se mi mezi řečí pochlubil, kolik toho tento týden nachodil po lesích.

Pokud chceš pokračovat ve věštění tragických smrtí matek svobodných i vdaných a ubohých robátek nechráněných před kravským mlékem (ne blíkem) pokračuj. Vše nasvědčuje, že je to o ničem.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Potravinový zločin

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše: Když už těm studiím tak věříš -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9697358
... :ethink: ... proč jsi do češtiny (pro ostatní) nepřeložil i tu část, kde píšou "že přestože je pravděpodobnost malá, tak přesto není dobré toto nebezpečí v oblastech výskytu podceňovat" ... ;) ...

... nicméně, říkej si co chceš, nákaza je možná ... http://www.klistova-encefalitida.cz/odb ... darsku-449 ...
Slavek Krepelka píše:Pokud chceš pokračovat ve věštění tragických smrtí matek svobodných i vdaných a ubohých robátek nechráněných před kravským mlékem (ne blíkem) pokračuj. Vše nasvědčuje, že je to o ničem.
.. to bylo v pasáži týkající se listerie ... :ewhistle: ...

... :bye: ... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Potravinový zločin

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... nákaza je možná ... http://www.klistova-encefalitida.cz/odb ... efalitidy-
Cituju: "V říjnu 2011 bylo v jedné oblasti v Maďarsku zaznamenáno několik případů klíšťové encefalitidy (KE), u kterých vyšetřování odhalilo možnou spojitost s konzumací nepasterizovaného kravského mléka od neautorizovaného prodejce, místního farmáře."

Možnost není jaksi důkaz a už vůbec ne vědistický, že? Jak už jsem se někde zmínil, existuje možnost, že mi někdo hodí ze sedmého patra na hlavu lavor. To zdaleka neznamená, že se tak stalo, či stane. Možnosti jsou v podstatě neomezené a možnosti nejsou dokonce ani pravděpodobnosti. To, že si někdo není vědom, že ho žahlo klíště, ještě neznamená, že se klíště po zakousnutí neotočilo zhnuseno tím, co by mělo cucat. To ani nemluvě o vrtkavé spolehlivosti lidské paměti a o tom, že přisáté klíště lze odstranit i třením o oděv, aniž o něm měl člověk tuchu.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Potravinový zločin

Příspěvek od poota »

To A(&F): o surovém mléce "rovnou z krávy" píšu spíš jenom teoreticky, protože je považuji pro normálního běžného člověka za nedosažitelné technicky. Můj názor na něj je ten, že obsahuje "všeho" daleko víc, než běžně prodávané takymléko. Navíc mám za to, že bude značný rozdíl mezi mlékem krávy, která se pase na louce a krávy, která prostojí svůj život na roštu u žlabu.
Mléko z biofarmy mám za jakýsi mezistupeň mezi surovým a UHT mlékem, který je pro trvalé požívání normálnímu běžnému člověku nedosažitelný finančně, tedy k jeho požívání by musel mít nějaký závažný důvod, který já osobně nikde nevidím.
Takže řeším jenom přístup k běžně dostupnému UHT mléku, které má už nějak dané svoje vlastnosti - tedy zda pít a nebo nepít, a když pít, tak jak často a v jakém množství. Doporučuji se řídit odezvou vlastního těla a vykašlat se na nějaké teorie, které neznají ani stav mého těla a ani stav právě toho mléka, které piju - čili jen těžko přetěžko můžou předvídat, co to se mnou bude dělat.
To jenom na vysvětlenou co propaguji. Pokud někde vznikl nějaký jiný dojem, pak to bylo způsobeno nejspíš mým nedokonalým vyjadřováním a mimoděk.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Potravinový zločin

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:Možnost není jaksi důkaz a už vůbec ne vědistický, že? ....
... s tou encefalitidou skrz potraviny je to tak, že pokud se najednou objeví u více členů rodiny najednou (kteří si přitom nepamatují, že měli klíště :roll: ) popř. v rámci několika sousedů, kteří si pro mléko (sýry, tvaroh, atd.) chodí k místnímu "kolchozníkovi", tak se potom dá téměř s 100 procentní pravděpodobností předpokládat, že opravdu byli nakaženi "konzumní cestou" ...

... jinak, to Tvé opakované přirovnání s "lítacím škopkem" je mmch poměrně "doóóst pitomý", jelikož lavóry se v dnešní době běžně z oken již moc často nevyhazují ... ;) ...... ale pokud bys však šel např. podél paneláku obydleného samejma cigošema, kde se pod okny na chodníku nachází velká spousta nevábných věcí, jenž předtím zřejmě vykonaly cestu vzduchem, tak věřím, že po uvědomění si této skutečnosti raději přejdeš na protější chodník ... :ethink: ... anebo snad ne ??? ...... vždyť pokud "hrozí riziko" v normálním životě, tak se ho přeci snažíš eliminovat, nuone?? ... tudíž potom moc nechápu, proč ho v tomto případě neustále zlehčuješ ... :dknow: ...

... tož, pojďme se, prosím, tedy alespoň shodnout na postulátu: ... že pokud hrozí "pravděpodobnější možnost události", tak potom zároveň hrozí i "pravděpodobnější riziko, že se tak stane" ...... souhlas ??? ...

... :bye: ... Anri ...

PeS: ... http://www.ulekare.cz/clanek/klistova-e ... uskym-9741 ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Potravinový zločin

Příspěvek od Slavek Krepelka »

A(&F) píše: ... nákaza je možná ...
Že jsem byl pilný, taky jsem se číhl, jak je to s přenosem této encefalitidy jinak než prostřednictvím klíšťat.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tick-borne_encephalitis
Takže i stykem s přežvýkavci, prasaty, ptáky, šelmami atd. a jmenovitě i se psy. To snad abychom zakázali nejen chov psů, ale prakticky všeho živého už jenom kvůli možnosti, že bychom se od nich mohli nakazit encefalitidou, a když ne, tak alespoň je zakázat v lesích a na loukách, abychom si tu encefalitidu nepřitáhli s našimi mazlíčky domů. To ani nemluvě o tom, ze by pak měl být vydán zákon o ochraně populace v tom smyslu, že vstup do lesa a na louky a konec konců i do parků, kde se mohou vyskytovat klíšťata, bude zakázán, protože možnost nákazy přenesené klíštětem je daleko vyšší, než při styku s infikovanými zvířaty. Taky by měl být zakázán sběr a požívání hub, protože se jimi relativně často někdo otráví a sem tam i k smrti. Totéž lze říci o masných výrobcích od zaručeně spolehlivých výrobců, který na to maj papír, a dokonce třeba i o soji, která dovede ženám před pubertou a po přechodu nepěkně zamotat hormonama.

To ani nemluvě o "epidemii" encefalitidy před několika lety v Kanadě, kdy byly snad 3/4 roku noviny plné toho, jak mladiství téměř instantně (během 24-48 hodin) kapou na následky zánětu mozkových blan způsobeným běžným a povětšinou neškodným streptokokem k nalezení v ústní dutině každého člověka, poté, co si někde na mejdánu vzájemně olízali mandle. Záhada jak noha. Pak to ztichlo jak pandemie SAARS. Ale víš jak, sichr je sichr řekla jeptiška a natáhla přes svíčku (hádej co)

Pokud bychom se měli řídit MuDrologickou epidemiologií a jejími možnostmi, spíše než staletými zkušenostmi, maximálně se dostaneme do vědecko-politického absurdistánu :ethink: ve kterém vlastně už vězíme až po uši. Otázka je: "Jak z toho?" Zákazama to jak vidno nepůjde a ve světle všech možností nákaz, a to i smrtelných, je ve skutečnosti možnost se něčím nakazit z mléka mizivá.

Žiješ ve velice nebezpečném světě, Anri.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Potravinový zločin

Příspěvek od A(&F) »

poota píše:To jenom na vysvětlenou co propaguji. Pokud někde vznikl nějaký jiný dojem, pak to bylo způsobeno nejspíš mým nedokonalým vyjadřováním a mimoděk.
... ok, beru na vědomí ...
poota píše: Navíc mám za to, že bude značný rozdíl mezi mlékem krávy, která se pase na louce a krávy, která prostojí svůj život na roštu u žlabu.
... to každopádně ... a značný ...... u "šťastnějšího" pasoucího se skotu je "paradoxně" mnohem větší pravděpodobnost, že si z pastvin přinese nějakou tu nákazu či parazita, rozšiřovanou od divokou zvěří, ptactvem, atd., kdy při volném pohybu je rovněž i větší pravděpodobnost přenosu infekce na další kusy, popř. rovnou na celé stádo ...... i z těchto důvodů se většina mléčného skotu chová (pro farmáře) "snazším způsobem" ve stájích, nejlépe v izolovaných kójích, kdy lze zároveň složením krmných směsí udržet pod kontrolou "stálou dojivost" se "požadovanými vlastnostmi s-mléka", s možností automatického podchycení všech "příjmů" i výdajů" ...

... :| ...

poota píše:Mléko z bio-farmy .... normálnímu běžnému člověku nedosažitelný finančně,
..... no, ona se ta finanční stránka může zanedlouho změnit, neb pokud srovnáš výkupní cenu s-mléka s koncovou cenou p-mlíka v obchodech (teda pokud nejsou nějaké akční slevy), tak farmářům se určitě vyplatí prodávat jej "na přímo", byť by s tím měli víc práce (ale také zároveň i nezanedbatelně větší zisk) ...... jak "za stara", mlíko za dveřma ... :D ...

... navíc jim teď odpadlo Rusko, takže se k nám "bílá voda" již fedruje ve velkém (především z PLR), což vytváří pro naše "trapiče krav" docela slušnou konkurenci ...

... :bye: ... Anri ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“