Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Proč magnetické motory nefungují

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Re: Magnetické Motory

Příspěvek od Magneto »

Nazdar Slávku,
věnuješ se stylu argumentace namísto faktického obsahu:
Říkáš (ne doslova - abys to nemusel hnát k nejvyššímu soudu), že kdyby magnetáři místo železné clonky začali používat feritmagnet (zřejmě tyčový, protože tvoje magnetická clonka má mít v místě blízkého setkání jen jeden pól - "na dolním konci modrá"), tak by jim to začalo běhat (..."proč to někomu běhá a někomu ne"). To by bylo skvělé !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pojď se podívat, proč je to blbost - obrázek dvou kolotočů s odpuzujícími se magnety a clonkou:
Magnety blížící se ke konci tvé clonky se budou čím dál víc zrychlovat, protože se budou čím dál víc přitahovat ke clonce. Na konci clonky se ale stejnou silou, kterou se k ní přitáhly, budou od ní muset odtrhnout! To ale není všechno (kromě tření). Budeš se taky muset vypořádat s vlastním materiálem clonky. Magnety z kolotoče (po odečtení přitahu a odtrhu = 0) prostě nechtějí "vystoupit ze stínu", protože to znamená 1. odpor vznikající odpuzem (nezávisle na úhlu natočení - o tom už jsem tady psal a souhlasně to glosoval i adam benda) a 2. odtržení od "železné" clonky jakožto materiálu!
Nevím, proč to tady uvádíš, protože kdybys sis to zkusil vypokusničit, zjistil bys, že to nejde - a nebo už jsi to zkusil a běhá ti to?)!
Odpověz mi prosím věcně a k tématu - žádné kecy okolo, díky :)
Magneto

Magneto
Zasloužilý člen

Příspěvek od Magneto »

Ještě tady přikládám odkaz na to, co už jsme tady probrali (asi před 2 měsíci) a na co se tedy odkazuji...(v Kanadě to možná funguje jinak, ale u nás platí, že HoSiPa = hovno si pamatuju :o)
............... Nejež se !!! - Mám tě rád i stěma tvejma výlevama .................. :o)

http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 716#p95716

Zdar a sílu :)

Magneto

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Magneto píše:Nazdar Slávku, žádné kecy okolo, díky :)
Magneto
Nazdar Magneto,

Když se podíváš na první příspěvek, na který mi odpovídáš, zjistíš, že jsem dal odkaz na specifickou sestavu. Kometoval jsem jenom na ni a na žádnou jinou. Pokud jsi si z toho udělal nějakou všeobecnost, je to tvoje věc. S tím já nemám nic společného. Ještě to tedy trochu rozvedu a snad přesněji.
Ferit, myšleno clonka s feritového magnetu (a to o tloušťce, šířce, délce, magnetické síle a nejspíše i tvaru clonky na jejím dolním konci, vhodná svými parametry pro použité magnety na kolech a na jejich distribuci), by zabránila indukci vířivých proudů ve clonce oproti železné clonce a tím by vyloučila Lenzův efekt ve clonce, který magnety na kolech brzdí. Tím připouštím také možnost, že by takový aparátus potom mohl být funkční. Nic víc, nic míň.

Ve své první odpovědi Tobě jsem argumentoval tím, že geometrie každého pokusu (nemluvě o zvolených materiálech a jejich proporcích) je kritická k tomu, aby byl výsledek pokusu nejen úspěšný, ale i lehce opakovatelný. Pokud s tím máš problém a je to pro Tebe omáčka, opět je to problém Tvůj, ne můj.

Já jsem k danému schematu své řekl a absolutně ti nehodlám bránit se k tomu vyjádřit také, ale dohadovat se o tom dále nemíním. Každý si své pokusnictví dělejme podle svých kritérií a pokud si z našich připomínek odnese něco použitelného někdo další, tím líp. :D Žádnou vyšší moc do toho tahat taky nehodlám. :pivko: kromě toho, že jsem to přesunul na toto tématicky vhodnější vlákno, anžto vyčistit vlákno Magnetické motory mi vzalo příliš dlouho na to, abych ho nechal dále plevelit, neřkuliv se toho plevelení zůčastnil. :D Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Magneto píše: (v Kanadě to možná funguje jinak, ale u nás platí, že HoSiPa = hovno si pamatuju :o) ........ Nejež se !!! - Mám tě rád i stěma tvejma výlevama .................. :o)
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 716#p95716
Zdar a sílu :) Magneto
K tomu snad jenom to, že u nás v Kanadě platí, že: To ASSUME znamená udělat ASS z U a ME.
ASSUME = dohadovat se, předpokládat
ASS = prdel, osel, blbec
U = Tebe
ME = mne
Pokud tedy předpokládáš, že zde pečlivě sleduji vše a mám šanci si více než zběžně prolétnout i mnoho z toho, co musím třídit, neřkuli že si nutně můžu patamovat každý příspěvek a kde se nachází, děláš tím vola nejen ze mne, ale i ze sebe. Tohle vlákno jsem ani při přetahování nijak neštudoval, přemístil jsem ho celé ja bylo ze Skeptiků.
S pozdravem Slávek.

Magneto
Zasloužilý člen

Re: Proč magnetické motory nefungují

Příspěvek od Magneto »

Zdar Slávku,
OK - každému co jeho jest, nechtěl jsem se Tě dotknout.
Jen jsem chtěl ušetřit čas a energii těm, kteří pořád hledají Clonku, protože jsem se s ní sám bezvýsledně natrápil.
Snad na to tedy kápne někdo šikovnější.
Zdar a sílu všem :)
Magneto

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Magneto píše:Zdar Slávku,
Jen jsem chtěl ušetřit čas a energii těm, kteří pořád hledají Clonku, protože jsem se s ní sám bezvýsledně natrápil.
Magneto
zdravím, jak jistě sledujete , přestal jsem na tema magnetismus a clonky přispívat, páč nevím nic nového....
ale, stejně jako magneto jsem si prožil se clonkama svoje, pomáhal Gromit :bye: , dokonce proces zviditelnil hezkou animací. pokud by někdo měl cokoli ke clonění clonkama, neváhejte se zeptat, zkušenosti nějaké jsou a rad je stále málo....junak jsem také osobně vlastně nedošel k přijatelným závěrům martin11 :D p.s. feromagnetickou clonku jsem nezkoušel :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Magneto píše:Zdar Slávku,
Magneto
Nazdar Magneto, vůbec nejde o :D dotýkání se. Jde jednak o tu příšernou práci s organizací vláken a jednak o to, abychom nevyřkli ortel nad čímkoliv, co nebylo skutečně důkladně, dokonce bych si dovolil říct vědecky probádáno. Chybí standarty a rozškatulkování co je co a jak se to a ono chová, například viz niže. Takže nic ve zlým, naopak. :pivko:
Matin 11 píše:zdravím, jak jistě sledujete , přestal jsem na tema magnetismus a clonky přispívat, páč nevím nic nového....
ale, stejně jako magneto jsem si prožil se clonkama svoje, pomáhal Gromit
Nazdar Martine, mám úctu k Tvému bastlení a co jsi o clonkách ze železa vykoumal. Udělal jsi veliký kus práce. Nicméně, u simulací jsem nesmírně obezřetný a vím, že s tím taky máš poněkud problém. Geometrie magnetických polí a jeho deformace jsou totiž velice závislé nejen na tvaru a velikosti a atd. clonky, ale také na druhu magnetu. Ferit má pole tvarově poněkud jiné než ocel a alniko zase jinak a stejně tak neodym a i u každého toho druhu zase záleží na stupni zmagnetizování, tedy momentální stálé saturaci. Jde o to, že pole nezbytně neleze z magnetů jenom z ploch pólů, ale dokáže lézt částečně i ze stran pólů, což je nejmarkantnější na oceli a je to markantní i na zesláblých magnetech. Čím je nižší stálá saturace, tím víc leze pole ze stran magnetu. Tvarováním konců, i celého magnetu, se dosáhne téhož a s feromagnetickými nástavci je to už vůbec kapitola sama pro sebe.
To je taky jeden důvod proč ty ubastlené věci můžou vypadat i stejně, můžou mít i stejné proporce a použité materiály a přesto nejsou úplně stejné. Pokud simulace nevezme toto vše v potaz, je jenom přibližná. Není to věda.

Ahoj, Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Magnetické Youtubiště ...

http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 784#p99784
huhu píše:nemůžu najít "magnetické motory " , je to na juťubě, tak to dám sem

podle mne by se ta kulka měla přicucnout k magnetu a nehýbat. zkoušel už to někdo ?
:D Je to geniální :!:

Přicucnout by se měla kdyby se bývala netočila. :good: bagrování. +1 Nejde však o magnetický motor, alébrž o magneto-gravitační. Už letím do stavebnin pro nějaké latě, něco musím namyslet a asi schrastit na setrvák, frisbee mám asi někde doma, ložiskové koule a nějaký ten magnet určitě :laugh: Chvili mi to ale v aparťáku vezme to nějak zbastlit, hlavně to uložení v ložisku. Až se dostanu ke gravitačním věcem, přesunu to tam.

Ahoj, Slávek.

Magneto
Zasloužilý člen

Příspěvek od Magneto »

Krásná blbost :laugh: Věřím, že tomu nevěříte - proč?
1. I kdyby kulička nakrásně kmitala sem a tam, tak proč by roztáčela kolo jen jedním směrem? Podle principu akce/reakce by přece muselo i kolo popojíždět sem a tam.
2. Kulička kmitající na hraně magnetu se zákonitě postupně uklidní a přicucne, jak píše huhu.
3. Dráha, kterou opisuje kulička, představuje pár úhlových stupňů, takže prostě nemůže roztočit kolo na takovou rychlost.
Řešení je asi skryté v té krabičce pod magnetem (motorek na baterky?) a jeho protihráčích na obvodu kola nebo v paprscích, které není na první pohled vidět.
Víte co? Někdo nás zkouší! Ale to neva - důsledná sebekritika je stejně důležitá jako prvotní nadšení!!!
Magneto

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Magneto píše:Krásná blbost :laugh: Věřím, že tomu nevěříte - proč?
1. I kdyby kulička nakrásně kmitala sem a tam, tak proč by roztáčela kolo jen jedním směrem? Podle principu akce/reakce by přece muselo i kolo popojíždět sem a tam.
2. Kulička kmitající na hraně magnetu se zákonitě postupně uklidní a přicucne, jak píše huhu.
3. Dráha, kterou opisuje kulička, představuje pár úhlových stupňů, takže prostě nemůže roztočit kolo na takovou rychlost.
Řešení je asi skryté v té krabičce pod magnetem (motorek na baterky?) a jeho protihráčích na obvodu kola nebo v paprscích, které není na první pohled vidět.
Víte co? Někdo nás zkouší! Ale to neva - důsledná sebekritika je stejně důležitá jako prvotní nadšení!!!
Magneto
:shock: :roll: Vůbec mne nepřekvapuje, že tolik lidí má problém něco namyslet. Prosím Tě, Magneto, nauč se základy fyziky. Jsou velice ku prospěchu. Specielně bych se podíval na zákon setrvačnosti a akcelerace, nejenom jak to funguje po přímce, ale taky jak to funguje po kružnici. ... že to nekmitá na obě strany...
že prý ... "Motorek na baterky v krabičce" to asi s tím paprskovým převodem. Snad si to dej Magneto zapatentovat. Budeš slavnej. Nejdřív to budeš ale muset vynalézt.
Ahoj, Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

:ethink: Ta věc tak jak se jeví, se eventuelně zastaví, i když to nějakou chvíli vezme. Tření v ložiskách a vzduch, stejně jako Lenz na kuličce i na kole, pokud je kovové, to bude zpomalovat do té doby, než se kulička ustálí ve vybalancované pozici vektorů gravitační síly a síly magnetického pole.
:D Ale :D

Má to řešení. Dá se to dotáhnout tak, že se to nezastaví nikdy, pokud do toho někdo nekopne.
Docela by mne zajímalo, jestli:
- je tu někdo schopný popsat co se ve videu děje a proč
- je tu někdo schopen vyřešit jak to zařídit, aby se z toho udělátka stalo gravito-magnetické "PPM" :baby:

Tímto vyhlašuji kontest magnetářů.

Na odpovědi řešení bych viděl lhůtu řekněme tří týdnů, během kterých by odpovědi byly sbírány v něčí SZ, aby mělo víc lidí příležitost si úspěšně zapřemýšlet, kdyby se někdo dovtípil hodně rychle.
Ahoj, Slávek.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

když jsem přemýšlel jak to udělat, aby se kulička neustálila, napadlo mě po obvodu kola vetknout Fe drátek tak, aby proběhl mezi magnetem a kuličkou. drátek stáhne siločáry, ale nesmí se to přehnat, aby kulička "neupadla" mimo vliv magnetu.
Ovšem jestli by to fungovalo nevim

Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
Magneto
Zasloužilý člen

Příspěvek od Magneto »

Zdarec chlapi - odpovídám Slávkovi:

Slávek říká: Tření v ložiskách a vzduch, stejně jako Lenz na kuličce i na kole, pokud je kovové, to bude zpomalovat do té doby, než se kulička ustálí ve vybalancované pozici vektorů gravitační síly a síly magnetického pole.

Neříkáš Slávku náhodou to samé co já už před pár dny - jako že se to zastaví? tedy bez znalostí základů fyziky, jejichž studium mi tak vřele doporučuješ :laugh:
A pokud jde o "kontest magnetářů" (pane rádoby hlavní porotce) - proč to nejdřív nezrealizuješ sám a pak nám to tady neukážeš - jestli seš teda přesvědčenej, že !!!je to geniální!!!? jak jsi tady napsal tučně a červeně...
Jestli mě po tomto příspěvku zase někam přesuneš, tak podáš důkaz, že toto fórum slouží jenom pár lidem, co si tady chtějí HONIT EGO.
Magneto

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Magneto píše: Neříkáš Slávku náhodou to samé co já už před pár dny ...Magneto
:roll: Kdybys nevytrhl co jsem řekl z kontextu kde jsem zatlustil podstatnou podmínku, tak by sis ušetřil trapas. Ta podmínka byla a je "jak se jeví". :pivko: Nauč se číst pozorně a chápat text jako celek a jeho souvislosti.
Takže nikoliv, neříkám to co Ty ani náhodou.

Slávek.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

zdravím ...a nedá mě to se nepřidat :bye:
kuličky v bubínku, na videu to vypadá efektivně. co jsm vypozoroval z videa, nechá to běžet opravdu jen chvilku a není patrno, zda-li se system zpomaluje. Protože k takovému to bastlení mám nesmírně blízko rád bych se do projektu pustil. co je třeba sehnat:
1. antimagnetické kolo s vnitřní kolejničkou
2. vhodně velkou Fe kouli / někde mám od SAO ze setkání...a nemůžu ji najít :evil: /
3. dostatečně silný neodym

Při konstrukci je třeba mít představu o poloměru bubínku/ kola /...malý nebo extra velký průměr
... co si kdo myslí...a velikosti koule Fe...a vztah koule/ její velikosti/ kontra průměr rotoru.
Myslím, že mohutnější koule bude pracovat lépe.
a jeden nápad navíc...ty koule by zde mohly pracovat 2 v 1 rotoru...jedna vpravo a druhá vlevo :idea: zdraví martin11 :D dejte sem někdo typ, jak zhotovit rotor :good:

...ještě dodatek...mě napadlo, že by nemuse být kulička ale Fe váleček...kousek trubky a jako rotor nemagnetická trubka...třeba z PVC :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“