Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: gravimotor

Příspěvek od Gabča »

martin11 píše: ....no já jsem také s tebou.....pomalu mi svítá.....o té gravitaci.....KČ :oops: & m11 :lol:
Viď :-), mě postupně taky, a co teprve nová fyzikální veličina sekundová výtěžnost výškového metru... :laugh:
Hezký den KČ

spaceball
Zasloužilý člen

Re: Černá díra

Příspěvek od spaceball »

Gabča píše: Taky nadřízený kolega ze země vycházejícího Slunce se už kouká divně, jestli už mám vše ready na uzávěrku v pondělí. Tak..
a co teprve nová fyzikální veličina sekundová výtěžnost výškového metru... Laugh
Kilogrammetrsekunda - to je pěkné :P Kde že už to bylo? :ethink:
...vidím, že jsem toho taky moc neudělal...mizím...Příjemný víkend všem

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jednotka

Příspěvek od Jim68 »

Jako jednotku nevýkonu těchto aplikací navrhuji jakoukoli definici, která bude obsahovat G (jako "Gabča"), např. GVE, GWh - na počest p.t. učitelky fyziky, která nás takto deptá a zkouší, zdali a jak rychle objasníme skrytou nefunkčnost jejích návrhů, dodá oponenturu a pak nás pochválí... :jump: :jump:
Prima víkend.
Jim68

Jim68
Be happy!
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Re: gravimotor

Příspěvek od buky »

spaceball píše:.... Bez dodatečné energie - pohybem ruky - nikdy nedosáhne výchozí polohy...
Podle mně by na to stačila dodatečná práce W=F.s :D

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

tlak

Příspěvek od martin11 »

...tak jak koukám...tak mě ještě něco napadlo... :idea: ..tlak vzduchu a hydrostatický tlak souvisí s gravitací.....pro BUKY...něco na to tema vydumej...martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen

Re: tlak

Příspěvek od buky »

No ak se mám přiznat. tak pracuji na setrvačníku je tam pružina a permanentní magnety, hotová sodoma gomora!!! :laugh:

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

radši chodím po zemi

Příspěvek od Akord »

Gabča: Ten predešlý vzorec m*g*h*cosi nesedí pak rozmerove s energií, treba kinetickou.

Mel bych ale možná jinou vec, nevím, zda bude pochopeno, co je na tom, jinak jde o vcelku jednoduchou záležitost, pokud vynecháme ruzné barevné díry po skríních.

Predstavme si rádne rozhoupané kyvadlo. Pak ho treba pustíme z kadlínské veže. No a melo by po určité dobe pádu roztočit. Kde zustala síla ? Je to zároveň odpoveď pro Bukyho, který se té síly neuveritelne drží. Čím stručneji tím lépe?

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Gabčo, ty si nedáš pokoj

Příspěvek od Ilem »

Musím přiznat, že jsem nad tím přemýšlel ještě cestou domů. Neměl jsem čas dřív napsat, ale už vím, kde je zakopaný pes. V předpokladech. A teď jen naznačím, abys mohla taky přemýšlet.
Otázka: Jakou práci vykoná zastavený motor, na kterém visí 1kg závaží a působí na něj silou 9,81 N (stejně, jako u těch tvých příkladů) :?:
Pokud mi napíšeš, že záleží na tom, jak dlouho tam bude viset, tak to vzdávám.

"Dum spiro spero"
Ciceron
buky
Zasloužilý člen

Re: radši chodím po zemi

Příspěvek od buky »

Akord píše:Gabča: Ten predešlý vzorec m*g*h*cosi nesedí pak rozmerove s energií, treba kinetickou.

Mel bych ale možná jinou vec, nevím, zda bude pochopeno, co je na tom, jinak jde o vcelku jednoduchou záležitost, pokud vynecháme ruzné barevné díry po skríních.

Predstavme si rádne rozhoupané kyvadlo. Pak ho treba pustíme z kadlínské veže. No a melo by po určité dobe pádu roztočit. Kde zustala síla ? Je to zároveň odpoveď pro Bukyho, který se té síly neuveritelne drží. Čím stručneji tím lépe?
Neviem ako to presne myslíš ale kyvadlo sa kýva v dôsledku pôsobeniu gravitačnej sily.
Ak ho pustíš z osi otáčania tak možno urobí jednu aj viac otáčok ale to záleží v akom uhle bude kyvadlo po uvolnení a aké bude mať ťažisko,( kyvadlo môže byť aj kus železnej pásoviny bez závažia na jeho konci) neviem čo myslíš pod pojmom riadne rozhúpané kyvadlo.
Ak ho pustíš mimo pôsobenia gravitácie a vo vakuu tak sa podľa mňa bude točiť do nekonečna, pretože nemá žiadny odpor a nepôsobí na kyvadlo iná sila.
Energia je to čo dalo kyvadlo do pohybu, potom už kyvadlo je schopné iba pôsobiť silou po dráhe.

Akord
Zasloužilý člen

záves

Příspěvek od Akord »

Kyvadlo sa dobre kýva iba vtedy, ak je v závese s podstatne väčšou hmotnosťou, než kyvadlo.
To, či ostane pri páde stáť, alebo trvale sa točiť závisí naozaj od uhla ramena kyvadla, v ktorom bolo kyvadlo aj so závesom uvoľnené, ale od ničoho iného. No a kam sa presťahovala, či stratila tá sila v kyvadle?

buky
Zasloužilý člen

Re: záves

Příspěvek od buky »

A prečo si myslíš že pri letiacom kyvadle sa sila presťahovala alebo stratila.
Nechaj sa letiacim kyvadlom trafiť, čo pocítiš? náraz, to znamená impulz SILY.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

buky píše:A prečo si myslíš že pri letiacom kyvadle sa sila presťahovala alebo stratila.
Akord se Ti snaží, ale asi marně, vysvětlit, že aby bylo kyvadlo skutečně kyvadlem, tak musí mít bod otáčení na délku ramene vzdálen od těžiště. Pokud nejsou tyto podmínky splněny, nejedná se o kyvadlo! Když sejmeš kyvadlo se závěsu a někam ho hodíš, tak je to pouhé letící těleso, které má pouze tvar podobný kyvadlu. Jestli ovšem nejsi schopen rozlišovat ani takováto základní primitiva, pak na něco nového můžeš přijít opravdu jenom "jako slepej k houslím".
Tvůj boj s fyzikou mi připomíná tele, které naráží do ohrady s tím, že v ní najde díru, přičemž ani neví, jestli se snaží dostat ven a nebo dovnitř. Už tady zazněla rada, aby ses podíval alespoň na základy fyziky, také si myslím, že by Ti to Tvoji cestu mohlo značně usnadnit.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Kyvadlo

Příspěvek od Gabča »

Krásné odpoledne,
dle mě to všichni píšete dobře stejně, akorát nechápu, proč si myslíte že to máte každej jinak. Když se kyvadlo urhne, tak ano jasně záleží na tom, v jaké chvíli, pak letí setrvačností dál a parabolou nebo čím to nakonec ohne k zemi. Ten "provázek", nebo na čem to viselo, bude bezmocně povlávat za koulí, možná se párkrát stihne otočit v původním směru otáčení, třeba i jednou dokola :-).
Na oběžné dráze kouli nezbyde taky nic jiného, než se točit dokola, protože nebyl puštěn ten "provázek", a nemůže letět setrvačně pryč.
Tedy:
Když se podíváte opravdu porobně na to co buky píše, tak přijdete na to, že to má všechno dobře, občas hodí ironii a vy to chápete jako tvrzení, občas tam dá otazník a poota to hned bere jako tvrzení, a hlavně:

buky ... myslím že zásadní věc, která způsobila zbytečné trable je ... pojmosloví .... myslím, že "silou po dráze" myslíš setrvačnost.... žejo? :D Jestli můžu poradit ... pojmu "síla po dráze" se vyhýbej seč můžeš, protože to je mj. kámen úrazu celé dnešní fyziky... všichni tady pod tím vidí dvě různé věci naráz, jednou to a jindy ono, jak se jim to hodí, a proto to nikdy nepoužívej.

Ahojky

Ilem... jestli to dobře chápu vykompenzovaly se tam dvě síly proti sobě? .... Výsledná práce žádná. To co jedna síla odnesla tam, druhá nacpala zase zpátky. :D :D Posílám velký pozdrav do Hradce a nezlob se na mě, já jdu dělat gravitační motor.

Gabča

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kyvadlo

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše:
Ilem... jestli to dobře chápu vykompenzovaly se tam dvě síly proti sobě? .... Výsledná práce žádná. To co jedna síla odnesla tam, druhá nacpala zase zpátky. :D :D Posílám velký pozdrav do Hradce a nezlob se na mě, já jdu dělat gravitační motor.

Gabča
Možná to myslíš správně, ale formuloval bych to trošku jinak. Práce je ten pohyb, ne to, jakou silou elektromotor působí na závaží, a jak dlouho. Ten motor, který závaží vytáhne rychleji bude mít o to větší spotřebu, přestože působící tíhová síla je stejná.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

buky píše:Nechaj sa letiacim kyvadlom trafiť, čo pocítiš? náraz, to znamená impulz SILY.
Môžem povedať, že nepocítim silu, ale pocítim iba zmenu energie. Teda aj zmenu hybnosti svojich častíc. Ak by som vedel pocítiť iba silu, nič by sa na mne nedeformovalo, ani nepohlo, žiadna z mojich častíc, ani o chlp. Sila by nemusela mať automaticky účinok. No a tam kde sa účinok a zmena neprejavujú, zase nejde dokázať, že pôsobí sila, dá sa povedať, že systém je v rovnováhe aj bez pôsobenia sily. Sila vystupuje iba ako fiktívna charakteristická veličina.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“