Viď :-), mě postupně taky, a co teprve nová fyzikální veličina sekundová výtěžnost výškového metru...martin11 píše: ....no já jsem také s tebou.....pomalu mi svítá.....o té gravitaci.....KČ& m11
![Laugh :laugh:](./images/smilies/icon_laugh.gif)
Hezký den KČ
Moderátor: rival
Viď :-), mě postupně taky, a co teprve nová fyzikální veličina sekundová výtěžnost výškového metru...martin11 píše: ....no já jsem také s tebou.....pomalu mi svítá.....o té gravitaci.....KČ& m11
Kilogrammetrsekunda - to je pěknéGabča píše: Taky nadřízený kolega ze země vycházejícího Slunce se už kouká divně, jestli už mám vše ready na uzávěrku v pondělí. Tak..
a co teprve nová fyzikální veličina sekundová výtěžnost výškového metru... Laugh
Podle mně by na to stačila dodatečná práce W=F.sspaceball píše:.... Bez dodatečné energie - pohybem ruky - nikdy nedosáhne výchozí polohy...
Neviem ako to presne myslíš ale kyvadlo sa kýva v dôsledku pôsobeniu gravitačnej sily.Akord píše:Gabča: Ten predešlý vzorec m*g*h*cosi nesedí pak rozmerove s energií, treba kinetickou.
Mel bych ale možná jinou vec, nevím, zda bude pochopeno, co je na tom, jinak jde o vcelku jednoduchou záležitost, pokud vynecháme ruzné barevné díry po skríních.
Predstavme si rádne rozhoupané kyvadlo. Pak ho treba pustíme z kadlínské veže. No a melo by po určité dobe pádu roztočit. Kde zustala síla ? Je to zároveň odpoveď pro Bukyho, který se té síly neuveritelne drží. Čím stručneji tím lépe?
Akord se Ti snaží, ale asi marně, vysvětlit, že aby bylo kyvadlo skutečně kyvadlem, tak musí mít bod otáčení na délku ramene vzdálen od těžiště. Pokud nejsou tyto podmínky splněny, nejedná se o kyvadlo! Když sejmeš kyvadlo se závěsu a někam ho hodíš, tak je to pouhé letící těleso, které má pouze tvar podobný kyvadlu. Jestli ovšem nejsi schopen rozlišovat ani takováto základní primitiva, pak na něco nového můžeš přijít opravdu jenom "jako slepej k houslím".buky píše:A prečo si myslíš že pri letiacom kyvadle sa sila presťahovala alebo stratila.
Možná to myslíš správně, ale formuloval bych to trošku jinak. Práce je ten pohyb, ne to, jakou silou elektromotor působí na závaží, a jak dlouho. Ten motor, který závaží vytáhne rychleji bude mít o to větší spotřebu, přestože působící tíhová síla je stejná.Gabča píše:
Ilem... jestli to dobře chápu vykompenzovaly se tam dvě síly proti sobě? .... Výsledná práce žádná. To co jedna síla odnesla tam, druhá nacpala zase zpátky.![]()
Posílám velký pozdrav do Hradce a nezlob se na mě, já jdu dělat gravitační motor.
Gabča
Môžem povedať, že nepocítim silu, ale pocítim iba zmenu energie. Teda aj zmenu hybnosti svojich častíc. Ak by som vedel pocítiť iba silu, nič by sa na mne nedeformovalo, ani nepohlo, žiadna z mojich častíc, ani o chlp. Sila by nemusela mať automaticky účinok. No a tam kde sa účinok a zmena neprejavujú, zase nejde dokázať, že pôsobí sila, dá sa povedať, že systém je v rovnováhe aj bez pôsobenia sily. Sila vystupuje iba ako fiktívna charakteristická veličina.buky píše:Nechaj sa letiacim kyvadlom trafiť, čo pocítiš? náraz, to znamená impulz SILY.