Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: GARDENA 6000/5

Příspěvek od NAVAR »

A(&F) píše:... jelikož jsem tento týden potřeboval koupit nějaké slušnější čerpadlo, obrátil jsem se na kamaráda a dostal se tak k "lepší ceně" ... pokud by měl někdo další rovněž zájem o nové čerpadlo GARDENA 6000/5 za 6005,- :D korun českých, tak dejte vědět ... vč. plné záruky 3 roky ... :)

... http://cerpadla.heureka.cz/gardena-6000-5-automatic/ ...
To vypadá hezky. Jaro se blíží a já potřebuji něco na zalévání zahrádky. Jak dlouho bude nabídka platit?
Už jsem totiž vyléčený z kupování levných věcí, obzvláště čerpadel od "Wonga" kde odchází kondík.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: GARDENA 6000/5

Příspěvek od A(&F) »

... to nevím, ale zkusím zjistit ... ještě jich tam měl několik ... každopádně, kdo dřív příjde, ten dřív mele ... z fora již eviduji 2 objednávky ...

... parťáku, mám Ti jedno "nezávazně zarezervovat", abys měl klidné spaní ??? ... :D ... každopádně nechci jeho momentální nakloněnosti přespříliš moc "zneužívat", jelikož od něj budu potřebovat ještě nějaké další "kampaňenty" ... ;) ...

PeS: ... ale vod teho wonga bys měl za tu cenu čerpadel celkem šest ... můžeš si je pak pospojkovat sério-paralelně a možná tím docílíš ještě o chlup většího výkonu ... (příkonu ale každopádně) ... :lol: :lol: :lol: ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Aquarius1
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Výbava

Příspěvek od Aquarius1 »

Jako velice důležitou výbavu bude každý potřebovat hlavně zdraví rozum.V poslední době jsem se setkal a jednal se spoustou lidí ale bohužel většinou jde o lidi s nějakým civilizačním postižením.
Mějte se tu hezky a snad zase někdy.Jindra ;)

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Ondřej
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od Ondřej »

jarda ovčák píše:Mám doma vegetariánský inferno.... Vůbec mi to nevadí, akurát po zelenině prdím víc, jak po mase. Mnohem víc.......Teda asi nejvíc....
jak to ti vegetariáni dělají, že tak nehlučí......
šťávy ze zeleniny rozpouštějí usazeniny ze střev. ...tak teď mám dojem, že jsem to tu už psal a možná tobě přímo... Ty usazeniny výhnívají nebo kvasí atd. a jsou z toho plyny. Evidentně jsi masakrózně zanešený. Já můžu jest zeleniny kolik chci a i luštěniny po kilech a nic, protože se o sebe správně starám.

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: Výbava

Příspěvek od NAVAR »

Aquarius1 píše:Jako velice důležitou výbavu bude každý potřebovat hlavně zdraví rozum.V poslední době jsem se setkal a jednal se spoustou lidí ale bohužel většinou jde o lidi s nějakým civilizačním postižením.
Mějte se tu hezky a snad zase někdy.Jindra ;)
Buď zdráv,
a doufám že jsi zdráv, dlouho jsem Tě na fóru nezahlédl.
Jak jinak než že Tvoje příspěvky mají originalitu.
Zdravý rozum bude potřeba. Ješta bych řekl že vědomosti a knihy a ne někde na CD romce a taky pár přátel na které se lze spolehnout.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
peroxid
Stálý člen
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Ztužení oleje

Příspěvek od peroxid »

Má někdo zkušenosti se svépomocnou výrobou mazadla na chleba? Jediný způsob, který prakticky ovládám je majonéza z vajíčka nebo mléka. Jak jinak lze z oleje podomácku vyrobit mazací emulzi?

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno....

Příspěvek od jarda ovčák »

Mám asi 20 receptů na margarín podomácku... Ale, výroba rostlinného oleje je jedna z nejméně efektivních záležitostí podomácku.
Musíš zorat, zaset, sklidit, vysušit, vylisovat a.....efektivita v řiti, kor, když máš za vynaloženou energii na 1 l oleje deset bochníků chleba...
To nejde. proto se začaly rostlinné oleje používat později. Namaž si na chleba máslo ze smetany, nebo sádlo z pašíka.
Olej stejně nikde nebude. Nebude z čeho jej vylisovat. řepka bez dvaceti postřiků nevyroste a slunečnici u nás vypěstuješ pouze s deseti postřiky, hnojením na list a regulací sklizně pomocí desikátoru. o soji nebudu psát a arašídy, sezam....
Taková kravička, co sežere kdeco, nebo kozenky, případně prásko, co všecko sjede je zcela čitelný.
Hele, upřímně, kde vezmeš chleba..........
jináč, tady najdeš i ten svůj oleomargarín vyráběnej doma.
http://www.ulozto.cz/4933287/kniha-ch-t-zip
Je to fakt klenot, takže, kdo zaváhá, nežere. Musím tímto poděkovat jednomu příteli, jenž se obětoval k rozšíření téhle mé knihy z nejmilejších....
Díky kámo. Je to fakt kus hokny.
Kdyby se našel někdo, kdo to nějak uspořádá, bude se v tom líp hledat.

peroxid
Stálý člen

Re: mno....

Příspěvek od peroxid »

jarda ovčák píše: Je to fakt klenot, takže, kdo zaváhá, nežere.
Jardo dík, máš pravdu. Našel jsem tam věci, které jsem marně hledal léta (i když ne nějak intenzivně).
Například jak se vyrábí kvasnice :)
Ono záleží na tom, jak hluboký kolaps lze očekávat a čeho všeho se bude týkat. Pro některé je katastrofa, když se zavřou supermarkety na svátky :)
Chleba se pekl vždycky a jestli se nemýlím, když byl nedostatek mouky nastavovalo se to snad i pilinami. Olej, počítám, byl základní surovinou od pradávna (hlavně tam, kde byli obdarováni olivami). Navíc, předpokládám, že se dá celkem slušně uskladnit. Nemusíme ani zažít kolaps civilizace, všechny zde uváděné postupy jsou velmi užitečné pokud se nám líbí princip soběstačnosti.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Když nezořeš, tak nezaseješ. Když nezaseješ, nesklidíš. když sklidíš,nevymlátíš,když vymlátíš, nepomeleš. když pomeleš, tak upečeš.....
pak bude chleba.
Zlaté svaté brambory.
S olejem je to stejné, enem výtěžnost je když dobře, tak 30%.
A lopotit se skrze flašu oleje, by tě přešel humor......
Máš pravdu, chleba se peče odjakživa, jenom před příchodem strojů v zemědělství dělalo tamtéž 80%lidí.
Kde jsou koně, potahy, žernovy, sečky, mlaty, cepy, sýpky, stodoly s vraty proti větru na pálání.....kde je zrno, co vzejde bez růstových stimulátorů a dozraje bez desikátorů, přezimuje bez regulátorů růstu a poroste bez hnojení na list, postřiku proti plísni sněžné.......
Chleba náš zdejší bude veliká převeliká vzácnost....
Ale pro ty přírodozpytce..... staré zrno je na světě. Našla se parta šílenců, co na tom makají již pár let......
http://gengel.webzdarma.cz/

Ondřej
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

..

Příspěvek od Ondřej »

Přesně, brambory mají největší naději. Jardo co dalšího by mohlo dobře valit?
Peroxide, pokud by měl kiksnout svět, budeš rád za krmný zrní z kolchozu...

je zajímavý, že se posledních 100 let lidi strašlivě rozmnožili. Někdo říká, že je to právě blízkýma událostma, co by na první pohled mohli vypadat jak konec světa 8) Neboli musí tu být inkarnováno co nejvíc duší, aby ty události zažili. Jenže to logicky znamená, že pokud to mají zažít, nesmí zase zhebnout. Což znamená, že výpadky světa nebudou tak drastický aby tu lidi zkapávali po milionech... Teď jen vědět, kolik je na téhle teorii pravdy...

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: ..

Příspěvek od NAVAR »

Fazole velká strakatá popínavá. Když jich máš dost na osetí a je dobrý rok, sklidíš jich metrák.

morse59
Starší člen
Dostal: 5 poděkování

re

Příspěvek od morse59 »

Ahoj. Dobré jsou taky topinambury. Roste to všude a nepotřebuje nijakou zvláštní péči.Přežít se na nich možná dá.Alespoń pro zvířata je to dobrý.

peroxid
Stálý člen

Re: ..

Příspěvek od peroxid »

Ondřej píše:Peroxide, pokud by měl kiksnout svět, budeš rád za krmný zrní z kolchozu...
Proti krmnému zrní nemám žádné námitky :) Jedna z jeho výhod je, že se dá (alespoň předpokládám) dlouhodobě uskladnit (a může se vesele péci).

Kdesi tady zaněla otázka, jestli nemá Bible co říct k tématu diskuze. Starověké národy měly mnoho historických zkušeností s hladomory a i NZ předvídá, mimo jiné, epidemie a hladomory ke "konci časů". Abych se nedostal mimo téma, tak velmi inspirativní v tomto směru mi přijde příběh Jozefa "egyptského". Když to shrnu... ...tak aby zabránil zkáze, vydal instrukce ve třech směrech. Shromáždit, uchovat, střežit. Řekl bych že i toto vlákno se tímto převážně zabývá.
Jestli si to správně vybavuji, měla se v úrodných letech odložit a řádně uskladnit pětina úrody. Problém naší generace je, že my jsme často schopni zkonzumovat i to co by mělo sloužit k sadbě narok. Smýšlení - mít nějaké zásoby - se s dostupností nákupů v supermarketech téměř vytratilo.

Brambory jsou určitě fantastická plodina a už se těším, jak otestuju Jardovu metodu pěstování ve slámě. S topinambury zas takové zkušenosti nemám. Jenom nevím, jak dlouho se to dá uskladnit, abychom na to nedojeli jako Irové v 1845. Napadlo mě, že snad dehydrovaná bramborová kaše by mohla mít dlouhodobou trvanlivost.
Co se týká uskladnění, tak Navarem doporučované fazole by snad také měly nějaký rok přečkat. Pak mě napadá rýže - to by mohla být v tomto směru ideální plodina. Myslím tím, tedy v době, kdy se ještě dá nakupovat i prodávat a funguje doprava. Pokusy s pěstováním v našem kraji skončily údajně velmi rychle.

Zelí se nesmírně chutně uchovává v kysané podobě, ale to je dle mých zkušeností také otázka jedné sezony. Mám pocit, že dřív se pomocí kvašení uchovával mnohem větší okruh potravin než teď.
Maso, klobásky, ovoce, zelenina jdou zavařit do skla nebo do konzervy. Netuším ale po kolika letech by to ještě bylo jedlé.

Mít zásobu semen osvědčených starých plodin, jak posílal Jarda odkaz bude velmi praktické, mám pocit, že se s objednávkou musí pospíšit.

kutil
Zasloužilý člen
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

brambory

Příspěvek od kutil »

Mimo téma (offtopic)
Prvotní problém potravin je jejich výroba...
To se tak sešli čech, amerikán a rus a bavili se o tom jak kdo umí pěstovat brambory.
Čech se chlubí:
My najaře zasadíme brambory a už na začátku června sklízíme .....
Američan na to, to nic není! My zasadíme brambory a už za měsíc je sklízíme .....
Rus říká: Tak to u nás ráno zasadíme brambory a večer je už vytahujeme ze země !
Oba nevěřícně, to kecáš, to není vůbec možný!!!
Rus na to:
Ale je, vy nevíte co je hlad :cry:

Hlad je prevít, kdo nebude připraven .....
H.v.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

zásoby...

Příspěvek od martin11 »

zdravím čtoucí...a diskutující....
....jediné co si přeju, aby k ničemu nedošlo....vláda ať se zhroutí...partaje ať se pomlátěj....dělníkovi to je jedno...
pokud kolaps....tak první co nebude je elektřina...
...tím zkolabuje doprava, o hypermarketech nemluvím...nebyly by ani malé vesnické krámečky....každej na svým....já umím tohle, dej mi za to 10deka mouky....nebo fazolí..../ s radostí budeme chytat myšky....jsou masitý..../...anry nás naučí pěstovat žížaly....také jsou masitý....
...konzervace...jedině kvašením, sušením, do sole / když nějaká bude/ do octa.../ ten si umíme vyrobit/...maso uzením/ ale to je nejisté/
...zapmeńte na zavařování.... je technicky neproveditelné..../ plechovky nebudou, a gumičky do zavařovaček také ne..../
..takže jak....kozu / ovečku/ na mléko...a tvaroh....a sýr....slepici na vajíčko..na 1 člověka tak 2-3 slípky../ ty v pohodě uživíte...králíka.../ pokud vám nezajde na koksidiozu či jinej srab.../...
onehdy jsme se tu bavily...kolik m2 zahrádky uživí osobu....tuším někdo napsal 300m2....
jen tak preventivně...mám na zahradě 3 ořešáky.....60kg vlašáků/ suchejch / je dost slušná zásoba na zimu...a uvidíte jak vám budou chutnat křížaly.../ voni jsou dobrý i teď :idea: /...
otázka je, kdy začít dělat ty zásoby..../ trochu oleje , soli, slivovice....kaviaru..atd.../...bude krize / kolaps/ civilisace plíživá nebo skokem.....je lépe na to nemyslet. nám na vesnici bude zánik trvat o několik měsíců déle než televizním lidem../lenochům /z paneláku....

...nastolil bych spíše otázku....jak konzervovat..a vyloučit moderní prostředky....ohlédnout se do minulosti....předkolumbovské... :idea: /brambory nebyly/...co jedli v zimě husiti, a třeba Cyril s Metudem ...roku 863...
...tudy vede cesta z zachování rodu....ach jo...tyhle starosti....napište někdo něco veselýho....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“