tak jsem tady...od rána jsem se v práci nezastavil...
k včerejšímu pokusu s koulí a magnetem..../ konzumaci

nebudu popisovat /
kouli mám 20mm magnet neodym 20x20x10 na plochu.
první fáze byla, jestli magnet kouli udrží.....udrží, tudíž koule je přitažení schopná.
jako rotor jsem použil tu krabičku od CD / na 25 ks / na výšku má cca 25 mm koule se sem pohodlně vejde. osu jsem stvořil z dřevotyčky, vložil kouli do krabičky osu zafixoval...a začal jsem magnetovat. NIC.
po 3 hodinách blbnutí jsem došel k těmto závěrům.
1. koule je v pořádku, dostatečně velká, tudíž i těžká / hmotná/
2. krabička od CD je zcela nevhodná.!!!! otázka je proč...odpověď , protože má malý průměr / cca 125 mm/
ve videu má předvádějící průměr koule cca stejný jako já / 20mm/ rotor má dle mého odhadu cca 500 mm.
další "asi" bude, že koule je na videu vedena po dvou hranách rotoru a nemůže uhnout stranou.
napadlo mě, že zde dochází k jakémusi převodu jako u ozubených kol....já 20:125 = cca převod 1:6
na videu je převod 1:250
muj problem při laborování....přechod u magnetu ke kouli aby ji přitáhl je při poloměru 65 / rotor/ a 20mm koule velmi malý, nelze se pomalu přibížit. Rotor je příliš zakřiven aby kouli dovolil ji magnetem přitáhnout.
Další problém může být v kvalitě magnetu kterým jsem kouli tahal,může být na závadu jeho velká síla, slabší feromagnet by třeba docela stačil.
Závěr z prvního laborování. sehnat jakýkoliv DĚLENÝ rotor / aby vznikly "kolejnice" pro vedení koule/ a to o minimálním průměru 50cm. s menším modelem, tj. menší koulí to zase nemá smysl dělat, protože bude malá hmotnost koule a nebude vyvynut dostatečný tlak na rotor k překonání tření v ose rotoru.....video je skutečně inspirativní, a to hlavně svojí velikostí.....pro Anri-ho---na rotor bych nevolil žádný kov...ani hliník, zde se, u Al , uplatňuje magnet. pole asi nejvíce ničivě, nejednidušší by bylo rotor zhotovit z novoduru, plexi nebo ze dřeva...z laťovkové desky...jenže, kdo má soustruh s točným průměrem 50 cm
Pak mě napadlo "někde" sehnat jakékoliv třeba víko, pokličku cokoli co má na obvodu rantl do " L" napadá někoho něco???? pátrejte napište, já to koupím...nebo pošlu materiál k vysoustružení , min. průměr 50 cm raději více.....tak to je vše....jo vypil jsem u toho 2x1,5 Zlatopramenu a 3 slivovice.....dobře se usínalo

zdraví martin11

... věřím, že se " TO " povede ......