Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
marx
Starší člen

Příspěvek od marx »

to by me taky zajimalo jakou silou se musi priblizit dva magnety k sobe, ale urcite to 240kg nebude :D

spickova dilna je spickova dilna, da se tam pohodlne pracovat... hold neni to proste byt nebo garaz :)

Čas odhalí pravdu.
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

http://www.supermagnete.de/cze/magnets.php?group=blocks_big
20x20x10 nepatří k těm největším, ale velmi zhruba - když pro jeden magnet udává výrobce "sílu" 10kg, pak pro přitisknutí dvou takových drobečků shodnými póly k sobě potřebuješ minimálně 20kg - cca 200N
v pondělí ti to martin bude moct potvrdit...

jinak s clonkou jsou problémy, ale na druhou stranu - kdo víte, jaký je rozdíl mezi a) clonkou mezi dvěma souhlasně orientovanýma magnetama a b) clonkou mezi dvěma nesouhlasně orientovanýma magnetama?

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Karban

Příspěvek od Karban »

gromit píše: - kdo víte, jaký je rozdíl mezi a) clonkou mezi dvěma souhlasně orientovanýma magnetama a b) clonkou mezi dvěma nesouhlasně orientovanýma magnetama?
Podstatný rozdíl není.

Energie nutná k účinnému pohybu s clonkou, resp. clonkami, je vždy stejná jako ta, která nám vznikla pootočením rotoru.

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

:ewhistle:
omyl - je - a dost zásadní... a v tom je ten rozdíl mezi tebou a martinem nebo mnou - možná rychle přemýšlíš a ještě rychleji píšeš, ale někdy trochu praxe neuškodí...

připomínám, že moje otázka byla: "jaký je rozdíl mezi a) clonkou mezi dvěma souhlasně orientovanýma magnetama a b) clonkou mezi dvěma nesouhlasně orientovanýma magnetama?"

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

gromit píše:"jaký je rozdíl mezi a) clonkou mezi dvěma souhlasně orientovanýma magnetama a b) clonkou mezi dvěma nesouhlasně orientovanýma magnetama?"
Myslím si, že se na takovou otázku konkrétneji odpovedet nedá. Dá se jen obecne ríct, že vždy bude mezi póly vtažena. Zda bude rozdíl, nebo ne, závisí na její geometrických rozmerech a proporcích vuči magnetu. Jinak musíš zadat konkrétní prípad.
Karban, nevadí, já se mýlím tak 2x denne.

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Zdravím Akord - s těmi proporcemi souhlasím, ale
já se neptal jen kvůli tomu martinovu motoru, co tady teď hýbe vláknem - mě zajímá, jak se teoretici jako Karban nebo teoretici+praktici jako ty dokážou vyjádřit k takto obecně položené otázce na dost specifickou situaci. Dobrá - upřesním: jaký magnetický tok prochází clonkou v případě a) když jsou magnety po jejích stranách orientovány souhlasně a b) když jsou magnety orientovány nesouhlasně?

odpovědí může být samozřejmě mnoho, chci si jen něco ověřit

je to můj 111 příspěvek, tak za sebe neručím, jestli odpovím, abych si to nezkazil... :D

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

gromit píše: a) když jsou magnety po jejích stranách orientovány souhlasně
b) když jsou magnety orientovány nesouhlasně?
a)rovnobežne s plochou clony maximální, kolmo minimální
(kolmo na plochu procházející, ve stredu tloušťky clony)
b)kolmo na plochu maximální, rovnobežne minimální

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

martin se probudil

Příspěvek od martin11 »

......tak je ráno....trochu jsem se prospal....vy jste celou noc debatovali...Děkuji Akord za .." soukromý .." dopis odepíšu..
...otázka Gromita....jak je to s clonou mezi magnety....
...gromit ví a tak se ptá....já vím víc než Gromit...a odpověděl jsem již mnohokrát....jenže vy ...buď nečtete, nebo čtete a nevíte co...nebo a to je ten problém....čtete víte co čtete ale nikdy jste si to nezkusili....já ano...
...clona se mezi toroid a pístv HU nevtahuje....natož chtivě....tý cloně v HU..je uplně jedno, jestli je píst v HU nebo kousek před nebo za HU.......nemužu si pomoct....nevím proč, ale ta clona je k magnetismu toroidu i pístu uplnej ignorant....a je z Fe...!!!...mám to pře sebou na stole....
...vidím to takhle.....probrali jsme to ze všech stran..mě nezbývá než proměřit magnety spočítat zdvih....a vybalancovat tu propíranou clonu....to je největší problem...víc vám k tomu už neřeknu...protože víc nevím....jen pocitově tuším....
...k té cloně....pro jiné magnety musím udělat jiný ...nový ....silnější přípravek na měření...a jestli je přitažlivá síla výše zmíněných magnetů, jak psal Gromit 10kg...tak odpudivá síla je cca 5x větší...jak psal Akord...záleží kde a v jakých podmínkách...tak já mluvím o tom mém motoru...takže u 12ti válce 5x50...tlak na osu v kolmém směru je 250kg...
...končím....dík všem za podporu....zvláštní poděkování AKORD :good: , Gromit :hip: , Poota :bye: Karban :bhead: .....martin11 :lol: :ewhistle:

... věřím, že se " TO " povede ......
Karban

Příspěvek od Karban »

Akord píše:...Zda bude rozdíl, nebo ne, závisí na její geometrických rozmerech a proporcích vuči magnetu. ....
Pokud budou dva případy se stejnými clonkami, ovšem jednou mezi S-S a podruhý mezi S-J, bude síla nutná k jejich pohybu stejná.
Vtahovány mezi pólové nástavce budou taktéž v obou případech stejnou silou.

Není tedy žádný rozdíl mezi oběma případy...

.
Naposledy upravil(a) Karban dne ned 18 led 2009 9:05, celkem upraveno 1 x.

Karban

Re: martin se probudil

Příspěvek od Karban »

martin11 píše:.... Karban :bhead: .....martin11 :lol: :ewhistle:
Bav se dál.

Budeš postupně přicházet na to, že energie nutná na ty "potřebné" pohyby clonek je mírně vyšší, než ta, která vznikne pohybem rotoru/hřídele/pohyblivé části - vyber, co chceš.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Karban píše:
Bav se dál.

Budeš postupně přicházet na to, že energie nutná na ty "potřebné" pohyby clonek je mírně vyšší, než ta, která vznikne pohybem rotoru/hřídele/pohyblivé části - vyber, co chceš.
:bhead: martin...zapomněl jsi na gravitaci... :lol:

Karban

Příspěvek od Karban »

martin11 píše:
Karban píše:
Bav se dál.

:bhead: martin...zapomněl jsi na gravitaci... :lol:
Předmět byla clonka, resp. rozdíly ve vlivech na ni při různých orientacích pólů.
O gravitaci řeč v tomto případě není.

martin11
Zasloužilý člen

karban je sice chytrej, ale mluví pokaždé jinak

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
ještě nedávno....včera, jsi mluvil o tom , že mezi magnetismem a gravitací není rozdíl...tak...za 1. buď si z nás děláš srandu, nebo jsi ...
..absolutně geniální...nebo genitální...teď se mi ty pojmy a dojmy z tvé logyyyyki...nějak poplletlyi....začínám z tebe mít cukání, tiky, a kopřifku...také jsem byl blinkat...ale to už fčéééra....také mě pronásleduje , při čtení tvých příspěvků ...mozkový průjem....
...no nic si z toho nedělej....piš dál...proti alergii se musí bojovat malými dávkami alergenu....tělo si zvykne....
....všem ostatním děkuje martin11 :lol:

Karban

Re: karban je sice chytrej, ale mluví pokaždé jinak

Příspěvek od Karban »

martin11 píše:ještě nedávno....včera, jsi mluvil o tom , že mezi magnetismem a gravitací není rozdíl...tak...za 1. buď si z nás děláš srandu, nebo jsi ...
..absolutně geniální...nebo genitální...teď se mi ty pojmy a dojmy z tvé logyyyyki...nějak poplletlyi....začínám z tebe mít cukání, tiky, a kopřifku...také jsem byl blinkat...ale to už fčéééra....také mě pronásleduje , při čtení tvých příspěvků ...mozkový průjem....
...no nic si z toho nedělej....piš dál...proti alergii se musí bojovat malými dávkami alergenu....tělo si zvykne....
....všem ostatním děkuje martin11 :lol:
Trochu máš nejasno.

V případě onoho problému S-S vs. S-J v kombinaci s clonkou nebyla řeč o gravitaci.
-------------------
Jen tedy zopakuju, kdy o ní řeč byla:

Je fuk, zda je např. jeden píst + gravitace nebo třeba písty dva, působící proti sobě.
Stále jde jen o dvě síly, působící proti sobě.

Pokud jich tam budeš mít třeba šest, i tehdy jde o to samé, protože síly se skládají a výslednice budou dvě, působící zase jen v opačném smyslu.

Až budeš chtít místo toho napsat něco pro tebe "zajímavějšího", jistě si vzpomenu...

8)

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Pozdrav

Příspěvek od adam.benda »

Omlouvám se, vážení, za svou absenci, byl jsem delší dobu mimo dosah internetu.. Koukám, že se to tu pořádně rozrostlo za tu docela krátkou dobu.. Uteklo mi to, co jsme s martinem11 a gromitem nakousli před mým zmizením.. Mrzí mě, že nezvládnu všechno přečíst a reagovat, proto prosím, když by byl nějaký dotaz, sjednoťte a položte kdyžtak znovu..

martinovi11 ještě dlužím odpověď v SZ, omlouvám se, napravím..

Projel jsem diskuzi skutečně jen hodně v rychlosti.. Zahlédl jsem hodně pojmy energie a to, co může/nemůže fungovat.. Krátká rada: Pusťte energie z hlavy, stejně je to jen kabát oblečený na něco, o čem nemáme ani páru (asi tedy všichni kromě člena kachy :D ).. Ale jedna věc je v dějích oblečená dobře a použitelně.. Použitelně i pro MM... Přímo jedno z zmožných řešení pro MM.. ...Nasměrujte správně kabát se jmenovkou Lorentzova síla .......

Zahlédl jsem také příspěvek marxe, který dobře podotknul, že jsme hodně zatížení v uvažování o věcech.. :good: a že jinak to stejně nejde.. Zavedení úplně nového alternativního uvažování a popisování dějů všeho kolem by se šiklo.. Třeba nás brzo předběhne dětská nezatížená mysl.. :D

Na závěr příspěvku.. Jsou věci, které zaručeně nejdou a nikdy nepůjdou. Jsou to ty věci, o kterých to předem prohlásíme. adam.benda

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“